Виплата аліментів на утримання повнолітнього дитини

ЗАМОВТЕ КОНСУЛЬТАЦІЮ В BITLEX

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Замовити консультацію

Замовити консультацію

За загальним правилом аліменти на утримання дитини виплачуються одним з батьків, які проживають окремо, до досягнення дитиною повноліття, тобто вісімнадцяти років. Однак якщо дитина вирішила після закінчення школи і досягнення повноліття отримати професію і продовжує вчитися, його зміст вимагає досить значних коштів .

Зазвичай, тягар утримання дитини під час навчання у вищому навчальному закладі або професійному училищі і т. Д. Покладається на того з батьків, з ким разом проживала дитина після розірвання шлюбу.

З огляду на те, що не завжди тільки один з батьків в змозі повною мірою забезпечити всі потреби дорослої дитини, яка навчається, законодавець передбачив спеціальні норми, згідно з якими другий з батьків повинен буде виплачувати аліменти на утримання дорослого повнолітнього дитини.

Підстави стягнення аліментів на утримання повнолітнього дитини

Відповідно до норм чинного законодавства виділяють дві підстави, за наявності яких батько, який проживає окремо, буде продовжувати платити аліменти на утримання дитини, який вже досяг повноліття.

По-перше, обов'язок утримувати повнолітнього дитини може виникати у батьків, якщо така дитина є непрацездатним. Наприклад, якщо дитина визнаний таким, що має інвалідність, то він вважається непрацездатним.

В такому випадку аліменти можуть стягуватися при наявності певних обставин. Так, дитина не тільки повинен бути визнаний непрацездатним, а й потребуватиме додаткових коштів на його утримання. Наприклад, необхідно постійно забезпечувати дитину ліками, або проходити медичне лікування тощо.

Крім того, закон підкреслює, що аліменти стягуються тільки при наявності матеріальної можливості одного з батьків допомагати такій дитині. Тобто враховується і розмір доходу, і наявність іншої сім'ї і дітей, стан здоров'я та інші істотні умови, які можуть вплинути на прийняття рішення про стягнення аліментів та їх розміру.

Другою підставою для стягнення аліментів на утримання дитини є продовження такою дитиною навчання після досягнення повноліття. Для стягнення аліментів на утримання дитини також існує сукупність певних обставин, таких як навчання дитини, яка досягла 18 років, але менше 23 років, наявність у батьків матеріальної можливості платити аліменти.

Якщо ж особа досягла 23 років і при цьому продовжує навчання, незважаючи на це виплата аліментів припиняється. Також виплата аліментів припиняється в разі, наприклад, відрахування дитини з навчального закладу і на час академічної відпустки.

Порядок стягнення аліментів на утримання повнолітнього дитини

Якщо той з батьків, з яким постійно проживає дитина, отримував аліменти на підставі рішення суду , То це не означає, що після досягнення дитиною повноліття виплата продовжиться автоматично.

Закон передбачає, що аліменти на утримання повнолітнього дитини є окремим видом допомоги з боку батьків, виплата яких здійснюється за наявності сукупності законодавчо визначених підстав.

Отже, для отримання аліментів необхідно повторно звертатися до суду. позивачем у таких справах може бути як той з батьків, з ким постійно проживає дитини, так і сама дитина, яка досягла повноліття і що потребує фінансової допомоги, пов'язаної з навчанням.

Як і інші справи, що виникають із сімейних правовідносин, стягнення аліментів на утримання повнолітнього дитини розглядається місцевим судом за правилами цивільного судочинства.

У позовній заяві необхідно вказувати обставини, згідно з якими дитина потребує додаткового матеріальне забезпечення, пов'язаних з навчанням. Так, дитина може вчитися за контрактом, проживати в гуртожитку, купувати підручники, канцелярське приладдя тощо. Всі ці обставини не тільки потрібно вказувати в позові, а й представляти всі наявні підтверджують документи : Копії контракту, чеки на оплату гуртожитку та інше. Також до позовної заяви додається довідка з місця навчання.

Розмір аліментів, які виплачував платник аліментів до і після досягнення дитиною повноліття, може істотно відрізнятися. Це пов'язано з тим, що дуже велика увага при стягненні аліментів приділяється судом саме матеріальним становищем платника аліментів і наявності у нього матеріальної можливості допомагати своїй дитині. Суд ретельно вивчає всі істотні обставини сторін, які можуть вплинути на розмір аліментів: потреби дитини, матеріальна забезпеченість того з батьків, з ким постійно проживала дитина, розмір заробітної плати другого з батьків, наявність інших утриманців тощо.

Аліменти або додаткові витрати?

Іноді батько, з яким проживає дитина, яка досягла повноліття і продовжує навчання, звертається з позовом, в якому просить стягнути з іншого з батьків додаткові витрати на навчання дитини, тобто половину вартості контракту і проживання в гуртожитку, або ж вимагають стягнути і аліменти, і додаткові витрати.

Однак суди відмовляють у задоволенні таких вимог. Свою позицію суди мотивують тим, що закон не встановлює обов'язки батьків брати участь у додаткових витратах на повнолітніх дітей, викликаних особливими обставинами, зокрема, навчанням.

Отже, якщо дитина досягла повноліття і продовжує навчання, необхідно звертатися саме з позовом про стягнення аліментів. Також Верховний Суд України визначив, що при визначенні розміру аліментів суди повинні враховувати вартість підручників і навчання, вартість проїзду та проживання за місцем навчання.

Після досягнення дитиною повноліття для стягнення аліментів необхідно проконсультуватися з юристом, який допоможе сформувати пакет документів, необхідний для звернення до суду, а також буде здійснювати представництво інтересів особи під час судового розгляду справи.

Схожі статті:

Виїзд дитини за кордон без згоди другого з батьків

Як можна збільшити розмір аліментів?

Юридичні аспекти розлучення

Аліменти або додаткові витрати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online