Ваше право - Аліменти на дітей 2017

  1. Аліменти на дітей 2017 Стягнення аліментів на дітей в шлюбі або після розлучення - кошти (грошима...
  2. Способи стягнення аліментів в судовому порядку
  3. Коли нараховуються аліменти 2017
  4. розміри аліментів
  5. Добровільний порядок сплати алементов
  6. Судовий порядок сплати
  7. З яких доходів аліменти не утримуються?
  8. Чи не знайшли відповідь? Задайте питання в рубриці "Питання-відповідь"

Аліменти на дітей 2017

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Стягнення аліментів на дітей в шлюбі або після розлучення


- кошти (грошима або натурою) для харчування (змісту), які закон зобов'язує виплачувати одного з подружжя іншому, батька - неповнолітньому дитині, дорослої дитини - літньому батькові, і т. Д. Можуть виплачуватися / перераховуватися добровільно або примусово, в судовому порядку. .

Закон зобов'язує батьків утримувати своїх неповнолітніх дітей і непрацездатних, які потребують матеріальної допомоги повнолітніх дітей (ст.91 Кодексу РБ про шлюб та сім'ю), з чого виникають аліментні зобов'язання.

Порядок сплати алементов 2017

Законодавство про шлюб та сім'ю передбачає два порядки сплати аліментів:

- судовий (за рішенням суду про стягнення аліментів);

- добровільний (за згодою сторін про сплату аліментів).

Способи стягнення аліментів в судовому порядку

Чинним Кодексом РБ про шлюб та сім'ю (КпШС) встановлено два способи стягнення аліментів в судовому порядку на неповнолітніх дітей:

1) у вигляді щомісячних виплат в процентному відношенні до заробітку (доходу) платника (ст.92);

2) у вигляді щомісячних виплат у твердій грошовій сумі або у сумі, що відповідає певній кількості мінімальних заробітних плат (ст.94).

Коли нараховуються аліменти 2017

- з моменту подачі заяви до суду. Багато людей, при подачі позовної заяви до суду, помилково вважають, що аліменти надійдуть до них з моменту судового засідання, на якому буде винесено ухвалу. Аліменти стягуються за минулий час, але не більше ніж за 3 попередні роки, і тільки якщо судом буде встановлено, що до звернення Позивача до суду приймалися поза необхідні спроби до отримання грошових коштів на утримання дитини. Виплата аліментів проводиться до повноліття дитини (18 лети або до прийняття дитиною емансипації). В даному випадку не має значення, вчиться дитина або працює. Навіть якщо він студент платного відділення ВНЗ, який не проживає спільно батько, може надавати матеріальну допомогу на його утримання лише за своїм бажанням або якщо цей момент був обговорений в укладеному раніше Угоді про дітей. Виняток з цього правила лише одне: коли дитина непрацездатний і при цьому потребує.

розміри аліментів

У Республіці Білорусь про шлюб та сім'ю аліменти на неповнолітніх дітей з їх батьків при відсутності Угоди про сплату аліментів, а також, якщо розмір аліментів не визначений Шлюбним договором, стягуються в таких розмірах (ст. 92 Кодексу Республіки Білорусь про шлюб та сім'ю (далі - КпШС)):

- на одну дитину - 25 відсотків,

- на двох дітей - 33 відсотки,

- на трьох і більше дітей - 50 відсотків заробітку і (або) іншого доходу батьків на місяць.

При цьому для працездатних батьків мінімальний розмір аліментів на місяць має становити:

- не менше 50 відсотків на одну дитину,

- 75 відсотків - на двох дітей,

- 100 відсотків - на трьох і більше дітей бюджету прожиткового мінімуму в середньому на душу населення.

Варто звернути увагу, що за рішенням суду дані розміри можуть бути змінені. Розмір аліментів може бути зменшений судом, якщо у батька, зобов'язаного сплачувати аліменти, є інші неповнолітні діти, які при стягненні аліментів у встановленому цією статтею розмірі виявилися б менш забезпеченими матеріально, ніж діти, які одержують аліменти, а також у випадках, якщо батько, з якого стягуються аліменти, є інвалідом I або II групи. У виняткових випадках суд може звільнити батька, який є інвалідом I або II групи, від сплати аліментів, а також зменшити мінімальний розмір аліментів, що стягуються з працездатного батька, який з об'єктивних причин не може їх сплачувати в встановлених розмірах. Якщо діти залишаються при кожному з батьків, аліменти з одного з батьків на користь іншого, менш забезпеченого, при відсутності Угоди про дітей, Угоди про сплату аліментів, а також якщо розмір аліментів не визначений Шлюбним договором, встановлюються у твердій грошовій сумі, стягуваної щомісячно і яка визначається судом стосовно розмірів, встановлених цією статтею, з урахуванням матеріального та сімейного стану батьків.

Добровільний порядок сплати алементов

Сплата аліментів на утримання неповнолітніх дітей може проводитися в добровільному або судовому порядку. Аліменти можуть виплачуватися в добровільному порядку особою, яка зобов'язана сплачувати аліменти, або шляхом утримання із заробітної плати за місцем роботи або за місцем отримання пенсії, допомоги, стипендії, здійснення інших виплат. Особи, які виявили бажання сплачувати аліменти добровільно (без наявності виконавчого документа), має право звернутися до адміністрації за місцем роботи чи отримання пенсії, допомоги і т.д. з письмовою заявою здійснювати утримання аліментів та виплачувати або переводити поштою стягнені суми особі, зазначеній в заяві. Юридична особа зобов'язана виробляти за поданою заявою утримання аліментів у такому ж порядку, як і за виконавчим листом.

У письмовій заяві особи, яка виявила бажання добровільно платити аліменти, повинні бути вказані:

- прізвище, ім'я, по батькові та дата народження дитини, на утримання якого слід утримувати аліменти;

- прізвище, ім'я, по батькові та адреса особи, якій слід виплачувати або переводити аліменти;

- розмір утримання в процентному співвідношенні від щомісяця одержуваного доходу.

Заяви про утримання аліментів, а також про зміну їх розміру або про припинення утримання аліментів зберігаються адміністрацією підприємства, установи, організації в порядку, встановленому для зберігання виконавчих документів. За втрату такої заяви посадова особа підприємства або установи несе відповідальність, як і за втрату виконавчого документа. Добровільний порядок сплати аліментів не виключає права стягувача в будь-який час звернутися з заявою про стягнення аліментів до суду.

Судовий порядок сплати

У разі судового порядку сплати аліментів судовий виконавець надсилає виконавчий документ юридичній особі або громадянинові, у якого боржник працює або отримує заробітну плату та інші прирівняні до неї доходи, з пропозицією, в якому вказуються розмір і періодичність їх утримання, а також заборгованість по ним у твердій грошовій сумі (якщо є). В організації даний виконавчий документ повинен реєструватися не пізніше дня, наступного за днем ​​надходження, і передаватися відповідальній особі бухгалтерії під розписку. Бухгалтерія також реєструє даний документ в спеціальному журналі або картотеці і в триденний термін сповіщає судового виконавця про його надходженні, направивши зворотне повідомлення. Слід зазначити, що законодавством передбачена відповідальність за втрату виконавчих документів, тому в організації повинен бути встановлений чіткий порядок їх зберігання. При надходженні в бухгалтерію виконавчого документа, рекомендуємо уважно вивчити ці документи, так як нерідко утримання аліментів починається з певної дати, а значить, аліменти з працівника потрібно стягнути не з розрахунку заробітку за місяць, а з зазначеної дати.

З яких доходів аліменти не утримуються?

У Республіці Білорусь законодавством чітко визначені доходи, з яких аліменти не утримуються. це:

- вихідну допомогу, що виплачується при звільненні (за винятком вихідної допомоги, розмір якого перевищує середньомісячний заробіток платника аліментів);

- компенсації за невикористану відпустку, які виплачуються при звільненні (за винятком компенсацій за кілька невикористаних відпусток у разі їх з'єднання за кілька років);

- компенсаційні виплати в зв'язку зі службовим відрядженням, переводом, прийомом або направленням на роботу в іншу місцевість, з амортизацією інструменту, що належить працівнику, і інші компенсації, передбачені законодавством про працю;

- одноразові премії, що видаються не з фонду заробітної плати;

- Державні допомоги сім'ям, які виховують дітей, за винятком випадків, встановлених законодавством;

- допомоги на поховання;

- посібники та виплати громадянам, постраждалим від аварії на Чорнобильській АЕС;

- надбавки на догляд до пенсій, які встановлюються за законодавством.

- матеріальна допомога, що надається в зв'язку зі стихійним лихом, пожежею, розкраданням майна, каліцтвом, народженням дитини, реєстрацією шлюбу, хворобою або зі смертю платника аліментів або його близьких родичів;

- сума лікувально-профілактичного харчування, що видається відповідно до законодавства про працю.


Нехведовіч Наталя, г.Ліда


Чи не знайшли відповідь? Задайте питання в рубриці "Питання-відповідь"


Статті з розділу:

Чи не знайшли відповідь?
З яких доходів аліменти не утримуються?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online