Утримання аліментів із заробітної плати за виконавчим листом

  1. Підстави для утримання аліментів із заробітної плати
  2. Скачайте документи зі статті:
  3. Порядок утримання аліментів через суд
  4. Що робити з виконавчим листом роботодавцю
  5. Обов'язок по утриманню
  6. Правила утримання аліментів із заробітної плати
  7. Види виплат, з яких утримуються аліменти
  8. Порядок розрахунку і утримання
  9. Відсоткова частка аліментів із заробітної плати
  10. З якої дати утримувати
  11. Заборгованість по аліментах
  12. Чи потрібно утримувати аліменти з авансу
  13. Індексація аліментів
  14. Якщо дитині виповнюється 18 років
  15. Відповідальність за неутримання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Правила утримання із зарплати аліментів змінилися з 13 квітня 2019 року. Про всі зміни, про те, як правильно оформити і розрахувати - читайте в статті, скачайте зразки необхідних документів

З цієї статті ви дізнаєтеся:

Підстави для утримання аліментів із заробітної плати

При розлученні неповнолітні діти залишаються проживати з одним з батьків, при цьому з другого не знімається обов'язок по їх утриманню. Він зобов'язаний продовжувати надавати своїм дітям матеріальну підтримку, це визначено законодавчо і обговорений порядок фінансового забезпечення в:

  • ст. 24, 81 Сімейного кодексу;
  • ст. 138 Трудового кодексу;
  • ст. 157 Кримінального кодексу;
  • ст. 5.35.1 КоАП;
  • Постанові Уряду РФ № 841 від 18.07.1996.

Нерідкі випадки, коли розлучається сімейним парам вдається мирно домовитися про спільне утримання дітей, і другий з батьків справно перераховує обумовлені суми першого. Він може робити це в готівковій формі, за обопільною домовленістю.

Скачайте документи зі статті:

Ще в першій половині 2018 року можна було написати заяву в бухгалтерію свого роботодавця з проханням частину його зарплати переводити на рахунок чоловіка. Такий документ став би підставою для утримання аліментів із заробітної плати. Але з 2019 року роботодавці вже не має права утримувати кошти із зарплати на прохання співробітника. Так роз'яснив Мінпраці, лист від 23.10.2018 № 14-1 / ООГ-844823.

Тепер, щоб законно утримувати частину зарплати працівника на інші цілі, його заяви недостатньо. Потрібно скласти відповідну угоду. При цьому погоджуватися на прохання співробітника роботодавець не зобов'язаний, так як це додаткова робота для бухгалтерії

Подробиці в журналі "Довідник кадровика" >>>

Порядок утримання аліментів через суд

Станом на початок 2019 року, заборгованість по аліментах в Росії становить понад 100 млрд. Руб., Це означає, що кожен третій боржник не виконує своїх зобов'язань. Звернення до суду з позовом про стягнення аліментів з боржника допоможе вирішити проблему. Суд зазвичай встає на сторону неповнолітніх і постановляє примусово утримувати із заробітку певні суми. тоді підставою для утримання стає один з документів:

  • виконавчий лист - результат судового засідання, який наказував би стягнення;
  • судовий наказ. Його видача обходиться без судового процесу, якщо відповідач згоден з усіма умовами і поставив на ньому свій підпис;
  • угоду. Засвідчується нотаріусом у разі, якщо сторони мирно домовилися про строки та розмір аліментів.

Що робити з виконавчим листом роботодавцю

У канцелярію роботодавця службою приставів або особисто стягувачем передається один з документів, який наказував би утримання аліментів із заробітної плати конкретного співробітника - і це повинно служити керівництвом до дії.

Крок 1. Документ реєструється в журналі обліку.

Крок 2. Наказом призначається особа, відповідальна за роботу з виконавчим документом.

Крок 3. Організовується його безпечне зберігання.

Крок 4. Відповідно до документа проводяться необхідні регулярні відрахування.

Приймаються в роботу виключно оригінали виконавчих документів. Копії в даному випадку юридичної сили не мають.

Є деякі нюанси при отриманні паперу:

  • прийшла пізніше. В такому випадку доведеться утримати і ті суми, які були пропущені через запізнення. Так, документ наказує почати утримання з вересня, а вступив на підприємство лише в жовтні - провини роботодавця в цьому немає, але саме його бухгалтера повинні будуть заповнити прогалину і стягнути вказану суму за пропущений місяць;
  • прийшла після звільнення. У компанії є три дні, щоб повернути документ відправнику, супроводивши його листом, який повідомляє про звільнення працівника із зазначенням дати і, якщо така інформація є, про його новому місці роботи.

Роботодавцю потрібно не забувати відслідковувати термін дії документа, який у виконавчому документі не вказано. Він припиняється:

  • після досягнення дитиною 18 років;
  • при усиновленні дитини іншими людьми;
  • смерті одержувача;
  • смерті платника або отримання ним недієздатності.

після досягнення дитиною 18 років;   при усиновленні дитини іншими людьми;   смерті одержувача;   смерті платника або отримання ним недієздатності

Виконавчий лист завантажити зразок

Обов'язок по утриманню

Отриманий документ підлягає обов'язковому і беззастережному виконанню. При цьому директору не потрібно видавати наказ і знайомити з ним. Доцільно попередити його про це усно, щоб потім не виникло суперечок, але і це не обов'язково, і, як правило, платник вже і сам в курсі своїх боргів. Ігнорувати неприпустимо, бо це тягне за собою кримінальну відповідальність за п. 2 ст. 315 КК РФ. Покарання буде суворим - від штрафу в 200 тис. Руб. до позбавлення волі до 2 років.

Правила утримання аліментів із заробітної плати

Ст. 109 СК встановлює загальні правила утримання аліментів за виконавчим листом в 2019:

  • утримуються щомісяця;
  • ці виплати мають пріоритет перед іншими виконавчими стягненнями;
  • переводяться на рахунок стягувача;
  • термін перекладу - не менше трьох днів з нарахування зарплати;
  • переклад здійснюється за рахунок аліментщика.

При цьому п. 3 ст. 138 ТК РФ встановлює ліміт в 70% від заробітку, більше якого утримувати з доходу платника не допускається.

Якщо працівник, зобов'язаний до сплати, звільнився або помер, а зобов'язання за виконавчим листом не виконані до кінця, документ негайно повинен бути відправлений в службу судових приставів з доданою довідкою про проведені виплати за час роботи на даному підприємстві.

Види виплат, з яких утримуються аліменти

Чи не з кожного виду доходу можна зробити відрахування. Повний перелік цих прибутків наведено в постанові Уряду № 841. Це, наприклад:

Заборонено утримання з компенсаційних виплат (за отримання травм, за відрядження , За санаторне лікування тощо). Матеріальна допомога також є недоторканною (при народженні дитини, смерть родича, стихійне лихо).

Ще один документ, який треба взяти до уваги: ​​Цивільний процесуальний кодес, стаття 446 "Майно, на яке не може бути звернено стягнення за виконавчими документами".

З 13 квітня 2019 року набула чинності постанова Уряду від 01.04.2019 № 388. Документ скоротив перелік доходів громадян, з яких роботодавці мають право утримувати аліменти на утримання неповнолітніх дітей за виконавчими документами або особистою заявою працівника. Виключені з цього списку тепер компенсації за використання і амортизацію особистого транспорту працівника і суми відшкодування витрат, пов'язаних з його використанням.

Порядок розрахунку і утримання

Є два варіанти розрахунку:

  • відсоток від зарплати;
  • певна сума.

Будь-який з них допустимо при складанні угоди, але при винесенні судового рішення застосовується тільки перший. Другий варіант зручний в тому випадку, якщо людина має мінливий дохід. Роботодавця не повинно цікавити, виходячи з яких міркувань суддя призначив той чи інший розмір відрахувань, справа бухгалтерії - лише робити утримання в порядку, встановленому виконавчим документом.

Відсоткова частка аліментів із заробітної плати

Ст. 81 СК встановлює величину аліментних виплат в частках від заробітку:

  • на одну дитину - 1/4;
  • на двох дітей - 1/3;
  • на трьох дітей і більше - 1/2.

Важливо! Встановлений відсоток стягнень розраховується від зарплати після сплати з неї ПДФО.

приклад

На гр. Грачова надійшов виконавчий лист по сплаті аліментів на трьох неповнолітніх дітей в розмірі 1/2 від заробітку. Зарплата гр. Грачова становить 35000 рублів + премія 10000. Разом 45000 рублів. ПДФО = 45000 * 13% = 5850. 45000 - 5850 = 39150. Сума складе: 39150 * 1/2 = 19575. У день зарплати гр. Грачов отримає на руки 39150 - 19575 = 19575 рублів.

З якої дати утримувати

Утримання аліментів за виконавчим листом в 2019 відбувається з тієї дати, яка в ньому зазначена, навіть якщо він був отриманий із запізненням. Якщо дата припадає на середину місяця, отже, потрібно вирахувати кількість днів, відпрацьованих після неї і розрахувати суму пропорційно до їх кількості.

приклад

На гр. Грачова надійшов виконавчий лист на трьох неповнолітніх дітей в розмірі 1/2 від заробітку з 11 березня 2019. Заробітна плата за березень склала 40 000, в березні - 20 робочих днів. Здійснювати утримання аліментів із зарплати слід за період з 11 по 31 березня, тобто за 15 робочих днів:

40 000 руб: 20 р.д. × 15 р.д. = 30 000 рублів.

Якщо в квітні 2019 року працівнику була нарахована тринадцята зарплата за 2018 рік у розмірі 20 000 рублів, з неї відрахувань не проводиться, оскільки в той період платнику ще не було поставлено сплата аліментів.

Якщо в травні 2019 року його отримає премію за 1 квартал в розмірі 8000 рублів, відрахування потрібно проводити не з усієї суми, а лише за 15 березневих днів, з 11 березня. Весь преміальний період (січень, лютий, березень) становить 57 робочих днів. розрахунок такий: 8000 руб: 57 р.д. × 15 р.д. = 2105 рублів.

Заборгованість по аліментах

Борг може виникнути, якщо відрахування твердої щомісячної суми перевищує 70% від заробітку. При виникненні заборгованості неприпустимо вираховувати повністю суму на першу дитину, ущемляючи тим самим права другого. Потрібно робити пропорційний перерахунок.

Розглянемо приклад утримання аліментів при заборгованості.

приклад

Зарплата Петрова становить 30 000 руб. У нього троє дітей, значить, дитячий податкове вирахування складе 1400 + 1400 + 3000 = 5800 руб. Залишається 24200 руб., З яких відраховується ПДФО 13% (3900 руб), в залишку - 20300 руб. На нього прийшли два виконавчих листа: перший на 1/3 зарплати (двоє дітей), другий - на тверду суму 10000 руб. (одна дитина). Виходить, що відрахування на перших двох дітей складе 20300 × 1/3 = 6767 руб., На третю - стабільні 10000. У сумі - 16767 руб. І це при ліміті в 14210 руб. (70% від 20300 руб.)

При наявності заборгованості порядок утримання аліментів із заробітної плати в 2019 такий:

  • по листу на двох дітей: 14210: 16767 × 6767 = 5735 руб. (Борг - 1032 руб.);
  • по листу на третю дитину: 14210: 16767 × 10000 = 8475 рублів. (Борг - 1525 руб.)

Хвилі можливо, що заборгованість буде збиратися, але перевищити ліміт в 70% неможливо. Заборгованість дійсна протягом трьох років після досягнення дитиною 18 років, так що виконавчий лист може затриматися в компанії і після цього терміну, щоб продовжувати поступово гасити борги.

Чи потрібно утримувати аліменти з авансу

Ст. 109 СК наказує щомісячну сплату відрахувань. Так що не треба утримувати гроші частинами і в аванс, і в зарплату, хоча це і не забороняється. Утримання в аванс незручно з точки зору бухгалтерії. Майже ніхто не відраховує ПДФО з авансу, залишаючи цей податок для загального утримання за підсумком місяця, а розрахунок повинен вестися від суми, з якої вже утримано цей податок.

Індексація аліментів

Цей момент стосується тільки утримання аліментів у твердій сумі. Очевидно, що з часом через інфляцію вона втрачає свою актуальність і потребує перегляду. Ст. 117 СК роз'яснює порядок індексування величини аліментів щодо зростання прожиткового мінімуму.

Якщо прожитковий мінімум знижується, сума аліментів зниження не підлягає і залишається на колишньому рівні.

Оскільки ПМ в період з III по IV квартал 2018 тільки знижувався, розглянемо правила індексування суми утримання аліментів із заробітної плати на прикладі початку 2018 року, коли відбувалося його підвищення.

приклад

Виконавчий лист від 27.02.2018 присуджує громадянину аліментні виплати в розмірі 15 000 руб. / Міс. ПМ по Москві для дітей на той момент складав 13787 руб. Індекс розраховується, як відношення присудженої суми до ПМ:

15000: 13787 = 1,088. У II кварталі ПМ підвищується до 14329 руб. і індексація виглядає таким чином:

14329 × 1,088 = 15590 рублів. - такий буде проіндексований розмір відрахувань до наступного підвищення ПМ.

Якщо дитині виповнюється 18 років

Законодавчо це питання не визначено, але інтуїтивно зрозуміло, що діяти потрібно по аналогії з приходом листа в середині місяця, тобто, проводити розрахунок пропорційно відпрацьованим дням до моменту настання повноліття.

приклад

14 квітня 2019 роки дитині виповнюється 18 років, і обов'язок щодо його змісту відповідно до виконавчим листом, припиняється. Але за ті півмісяця, коли він ще був неповнолітнім, має бути вироблено утримання. Заробіток батька за квітень склав 40000 руб. після сплати ПДФО. Необхідна стягнення - 15000 руб., Робочих днів у квітні - 22, з них до повноліття - 10. Розрахунок такий:

15 000 руб .: 22 р.д. × 10 р.д. = 6818 руб. - аліменти за квітень.

Відповідно, преміальні, виплачені пізніше квітня, але нараховані за попередні періоди, повинні бути піддані перерахунку з урахуванням сплати аліментів і з них теж.

Відповідальність за неутримання

На випадок перевірки судовим приставом, підприємству, крім журналу обліку виконавчих листів, доцільно вести журнал обліку аліментних виплат. Це не тільки забезпечить бухгалтеру наочність руху стягнутих коштів, але і спростить перевірку.

Зростаюча заборгованість по аліментах, швидше за все, насторожить перевіряючий орган, можливо, буде ініційована податкова перевірка на предмет наявності сірих зарплат в компанії і ухилення від податків.

Найбільш часто виявляються порушення:

  • неутримання, незважаючи на наявність виконавчого листа;
  • несвоєчасне перерахування одержувачу;
  • втрата виконавчого листа;
  • невідправлений в ССП лист при звільненні аліментщика.

За ст. 17.14 КоАП діють штрафи:

  • для компанії - до 100 тис. руб .;
  • для директора - до 20 тис. рублів.

Ще більш суворі покарання встановлені ст. 315 КК за злісні порушення щодо виконання рішень суду, тобто, навмисне саботування аліментних виплат. Штраф у 200 тис. Рублів. - це найбільш м'яке стягнення, а можна і отримати термін до 2 років.

Бухгалтеру, який допустив помилку і перерахував стягувачу більше грошей, ніж потрібно, доведеться компенсувати працівникові цей перебір зі своїх грошей (ст. 238 ТК).

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online