У Білорусі вдосконалюється законодавство про аліменти

  1. Що ми маємо на сьогоднішній день?
  2. Що буде?
  3. Якщо батьки домовилися добровільно
  4. Доповнення до Кодексу про шлюб та сім'ю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Даремно кажуть, що від батьків народу аліментів не дочекаєшся Даремно кажуть, що від батьків народу аліментів не дочекаєшся. У Білорусі все навпаки. 21 жовтня 2008 року Палатою представників Національних зборів РБ був прийнятий, а 22 жовтня схвалений Радою Республіки Національних зборів РБ проект закону «Про внесення доповнень і змін до деяких кодексів Республіки Білорусь з питань стягнення аліментів на дітей». Якщо даний документ буде підписаний президентом країни, то в справі стягнення аліментів відбудуться серйозні зміни.

Обозревателю порталу www.interfax.by в Міністерстві юстиції, яке, до речі, було основним розробником законопроекту, повідомили, що новий документ вносить суттєві зміни і доповнення до Кодексу РБ про шлюб та сім'ю, а також до Цивільного процесуального кодексу РБ. Мета - підвищення відповідальності батьків за сплату аліментів та захисту прав дітей, що виховуються одним із батьків.

Що ми маємо на сьогоднішній день?

Відповідно до ст. 92 Кодексу РБ про шлюб та сім'ю аліменти на неповнолітніх дітей з їх батьків стягуються в таких розмірах:

  • на одну дитину - 25%;
  • на двох дітей - 33%;
  • на трьох і більше дітей - 50% заробітку і (або) іншого доходу батьків.

Розмір аліментів може бути зменшений судом, якщо у батька, зобов'язаного сплачувати аліменти, є інші неповнолітні діти, які при стягненні аліментів у встановленому цією статтею розмірі виявилися б менш забезпеченими матеріально, ніж діти, які одержують аліменти, а також у випадках, якщо батько, з якого стягуються аліменти, є інвалідом I або II групи, або при оголошенні неповнолітнього повністю дієздатним.

Що буде?

Законопроект встановлює мінімальний розмір аліментів для працездатних батьків. Це робиться «для забезпечення гарантій прав і законних інтересів дітей та скорочення випадків приховування батьками своїх доходів з метою зменшення розміру аліментів».

Для дотримання балансу інтересів платників аліментів та осіб, які отримують аліменти, законопроектом встановлено мінімальний розмір аліментів на неповнолітніх дітей для працездатних батьків:

  • 50% бюджету прожиткового мінімуму в середньому на душу населення на місяць на одну дитину (станом на жовтень 2008 року це Br112 350);
  • 75% - на двох дітей (Br168 530);
  • 100% - на трьох і більше дітей (Br224 700).

Тим, хто з об'єктивних причин не може сплачувати аліменти у встановленому мінімальному розмірі, надано право звертатися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів. Правда, при цьому потрібно надати докази, що підтверджують неможливість сплачувати аліменти у встановленому розмірі і поважність причин.

Якщо батьки домовилися добровільно

Одне з нововведень законопроекту - інститут Угоди про зміст своїх неповнолітніх і що потребують допомоги непрацездатних повнолітніх дітей. Тобто, про розмір, умови і порядок виплати аліментів. Воно може бути укладено у випадках добровільної домовленості між батьком, яка сплачує аліменти, і їх одержувачем.

Законодавці при цьому розраховують на високу культуру взаємини подружжя, в тому числі колишніх. Примус з боку держави до укладення цієї угоди повністю виключається.

У міністерстві юстиції РБ пояснюють, що угода не може бути укладена, якщо аліменти сплачуються відповідно до укладених в установленому законодавством порядку Шлюбним договором або угодою про дітей, а також винесеним судовим постановою, в яких вирішені питання сплати аліментів.

Угода має бути укладена письмово і завірено нотаріусом. Якщо дані умови дотримані, то документ перетворюється в акт, що підлягає виконанню в порядку, визначеному Цивільним процесуальним кодексом РБ. Розмір аліментів, які сплачуються за угодою, визначається сторонами. Але при цьому він не може бути нижче розміру, передбаченого статтею 92 Кодексу Республіки Білорусь про шлюб та сім'ю.

Доповнення до Кодексу про шлюб та сім'ю

Кодекс про шлюб та сім'ю доповнюється статтею, яка встановлює економічну відповідальність за несвоєчасну сплату аліментів. При утворенні заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за судовим постановою, винний буде сплачувати одержувачеві неустойку в розмірі 0,3% від суми невиплачених аліментів за кожен день прострочення.

У міністерстві юстиції РБ, коментуючи це нововведення, пояснюють, що при утворенні заборгованості з вини боржника дані заходи не застосовуватимуться.

Що ми маємо на сьогоднішній день?
Що буде?
Що ми маємо на сьогоднішній день?
Що буде?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online