Способи та порядок оформлення аліментів на дитину в 2018 році

  1. Як оформити аліменти без суду за добровільною згодою на аліменти
  2. Стягнення аліментів у судовому порядку
  3. Порядок стягнення аліментів
  4. ПО ЗГОДІ СТОРІН
  5. Черговість платежу по аліментах
  6. Список необхідних документів для оформлення аліментів
  7. ЗАГАЛЬНОВИЗНАНІ ДОКУМЕНТИ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Не у всіх випадках і не кожен з батьків свідомо і відповідально відноситься до зобов'язань по вихованню та утриманню своїх неповнолітніх дітей. Тому нерідко матері або батькові доводиться вдаватися до документального оформлення обов'язків одного з батьків щодо матеріального забезпечення дитини, що залишився без повноцінної турботи.

Стаття 80 Сімейного кодексу (СК РФ) покладає на кожного з батьків обов'язки по утриманню дітей неповнолітнього віку.

Оформлення таких обов'язків можливо:

  • в добровільному (позасудовому) порядку, коли обоє батьків змогли досягти компромісу з питання грошового утримання дочки або сина;
  • шляхом звернення до судової інстанції при виникненні між сторонами нерозв'язного спору.

Кожен конкретний випадок вимагає індивідуального підходу і залежить від безлічі життєвих факторів. Проте, перший спосіб залишається найбільш пріоритетним для обох батьків, тому що не порушує при цьому психологічного спокою дитини і не призводить до каральних санкцій з боку держави.

Стягнути аліменти не завжди буває просто Стягнути аліменти не завжди буває просто.

Як оформити аліменти без суду за добровільною згодою на аліменти

Аліментні угоду відповідно до ст. 99 СК РФ є складений в письмовій формі документ, в якому обома батьками або законними представниками дитини, які набувають статусу одержувача і платника грошових коштів, встановлюються влаштовують обидві сторони основні умови, пов'язані з утриманням дітей. У цьому документі, який відповідно до ст.100 СК РФ в обов'язковому порядку засвідчується нотаріально, передбачається розмір аліментів, порядок і періодичність їх виплат і інші істотні умови, що не суперечать закону і не зачіпають законні права та інтереси дитини.

Якщо така угода не було завірено у нотаріуса або його положення суперечать нормам законодавства, то воно відповідно до ст. 102 СК РФ визнається не має юридичної сили.

Важливо! Якщо угода була оформлена правильно, то воно в разі невиконання однією із сторін своїх зобов'язань по сплаті аліментів, набуває статусу виконавчого листа. З ним можна звернутися до судового пристава-виконавця, який зобов'яже неплатника сплачувати передбачені в ньому суми.

Стягнення аліментів у судовому порядку

Якщо батько й мати дитини не змогли досягти угоди або одна зі сторін не виконує умови укладеного письмово і нотаріально завіреної угоди, то вирішити суперечку зі сплати аліментів можна тільки в судовому порядку.

Оформити аліменти через суд можна відповідно до глави 17 СК РФ, пройшовши при цьому одну з передбачених законом процедур:

  • спрощений порядок розгляду вимог позивача в разі відсутності спору між сторонами, відповідно до якого вимоги позивача розглядаються в п'ятиденний термін без участі сторін;
  • загальний позовної порядок отримання судового рішення про виплату аліментів при наявності між сторонами спору про розмір або способі сплати аліментів або про родинний зв'язок між батьком і дитиною.

В обох випадках позов буде розглянутий за місцем реєстрації та проживання аліментних зобов'язаного особи. Якщо його місце реєстрації невідомо, позов розглядається за місцем проживання одержувача грошових виплат.

В процесі розгляду позовних вимог і вивчення всіх наданих документів суддя з урахуванням обставин, що склалися, фінансового і сімейного стану сторін винесе рішення про стягнення конкретної суми аліментів, встановивши їх точний розмір, спосіб нарахування і подальшої виплати, періодичність виплат і, передбачивши інші істотні умови.

Порядок стягнення аліментів

Процедура стягнення аліментних платежів буде залежати від обраного сторонами способу і включає в себе кілька етапів.

ПО ЗГОДІ СТОРІН

  • боку досягають згоди з усіх істотних умов грошового утримання;
  • оформляють письмовий документ;
  • готують передбачений законом перелік документів (свої паспорти, свідоцтва про шлюб, розлучення, народження дитини);
  • звертаються до нотаріуса і реєструють угоду, яка купує з цього моменту юридичну силу.

ПРИ ЗВЕРНЕННЯ З СУД

  • збирають все ті ж, що в добровільному випадку документи;
  • готують заяву про видачу наказу або позовну заяву;
  • подають позов з пакетом документів в судову інстанцію;
  • беруть участь у разі потреби в судовому засіданні;
  • отримують на руки рішення суду або судовий наказ, які вступають в силу через 10 днів в разі не оскарження відповідачем;
  • передають виконавчий документ до органу служби судових приставів за місцем проживання платника або за місцем його основної роботи для стягнення аліментів у примусовому порядку.

Своєчасне звернення до фахівця допоможе стягнути аліменти у встановлені законом терміни Своєчасне звернення до фахівця допоможе стягнути аліменти у встановлені законом терміни.

Черговість платежу по аліментах

Черговість платежів - це та послідовність, яка використовується фінансовою установою для того, щоб перерахувати гроші з рахунку будь-якої юридичної особи на банківський рахунок іншої юридичної або фізичної особи. Питання черговості здійснення платежів врегульовано нормами статті 855 ЦК України, яка ставить вимоги про стягнення аліментів в першу чергу разом з вимогами про відшкодування шкоди, заподіяної здоров'ю та життю фізичної особи.

Банк Росії своїм Положенням № 383-П від 19.06.2012 встановив єдину форму 0401060 платіжного доручення, в якій в графі 21 під номерами від 1 до 5 вказується черговість виробленого платежу. Бухгалтерія будь-якого підприємства в процесі перерахування аліментів в платіжці привласнює цим платежем першу чергу.

Єдина форма 0401060 платіжного доручення Єдина форма 0401060 платіжного доручення

У разі якщо у тій організацій, в якій працює платник аліментів, немає зараз достатньої кількості фінансових коштів, за допомогою яких можна покрити відразу всі витрати, то ці гроші разом з утворилася заборгованістю будуть відразу ж перераховані на рахунок одержувача після того, як там з'являться.

Список необхідних документів для оформлення аліментів

Залежно від обраного способу стягнення аліментів (добровільний або судовий) зацікавлені особи повинні підготувати відповідний пакет документів.

ЗАГАЛЬНОВИЗНАНІ ДОКУМЕНТИ

  • про спорідненість матері, батька і дитини (їх паспорта та свідоцтва про народження);
  • документи, що підтверджують сімейний стан подружжя (свідоцтво про шлюб або його розірвання).

ДОКУМЕНТИ, наданих сторонами ПРИ ЗВЕРНЕННЯ ДО СУДУ

  • позовну заяву , В якому вказані: назва судового органу, імена позивача і відповідача з їх адресами проживання, причини, що послужили зверненням до суду, докази обгрунтовують вимоги позивача і список відправлених разом з позовом документів;
  • докази, які підтверджують спільне проживання одного з батьків з дитиною (виписку з будинкової книги);
  • документи, що підтверджують матеріальне становище претендує на отримання аліментів з батьків, який потребує матеріальних засобах (це може бути довідка про суму нарахованого посібники або пенсії).

Правильно підготовлені і зібрані документи будуть запорукою позитивного вирішення питання щодо стягнення аліментів у встановлені законом терміни. Допомога в цих питаннях нададуть досвідчені і кваліфіковані юристи нашої компанії .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online