Розлучення в Німеччині

  1. Зміст статті
  2. Trennungsjahr
  3. Види шлюборозлучних процесів
  4. Ціна розлучення
  5. Аліменти дітям і дружині
  6. Як ділять власність

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як відбувається розірвання шлюбу в Німеччині. Вартість німецького шлюборозлучного процесу. Аліменти і розділ майна.

Зміст статті

За статистикою в Німеччині щорічно відбувається приблизно 180-200 тисяч розлучень, що становить 2-2,5 випадку на тисячу жителів. Це прекрасний показник. Для порівняння, в Росії за 2010-ий рік було 4,5. А на Україні і того вище.

Самі німці говорять, що причин такого стану речей швидше за все дві. По-перше, бюргери створюють шлюб як правило вже в зрілому віці і тільки після довгих дошлюбних стосунків. По-друге, розлучення в Німеччині - це дуже дорого і довго! Процес розірвання німецького шлюбу зазвичай займає мінімум рік і коштує кілька тисяч євро.

Перший крок після прийняття рішення про розлучення в Німеччині - це пошук хорошого адвоката. Саме через нього подається заява до Сімейного суд. Існує кілька способів знайти фахівця по розірванню шлюбу. Найпростіший на даний момент - пошук адвоката в інтернеті. Хто не довіряє інтернету, сподівається на працівника Standesamt за місцем проживання, який може підказати відомі йому адреси. Ще один варіант - скористатися рекомендаціями знайомих. Без адвоката почати процес розлучення в Німеччині неможливо. Зате, внаслідок наявності свого представника, особиста явка в суд не потрібно.

Німецький суд не цікавлять причини розлучення. Не треба вигадувати формулювання типу "не зійшлися характерами". Все, що бере до уваги суддя - це обопільно бажання розлучитися чи ні.

Trennungsjahr

З того моменту, як суд прийме заяву про розлучення, подружжя може починати так званий "період розлуки" (Trennungsjahr). По-німецьки дослівно перекладається, як "рік розлуки", але насправді цей термін може становити мінімум 8 місяців, а максимум - три роки. Допомогти визначити його в кожному конкретному випадку повинен адвокат. Якщо обоє з подружжя нічого не мають проти, то стандартний термін - рік. Якщо один з подружжя проти розлучення, то другого доведеться терпіти, поки не закінчаться три роки роздільного проживання. Прискорити процес можна лише в деяких випадках і то, тут багато що залежатиме від обставин спільного життя.

Період розлуки починається тільки після подачі заяви, з того моменту, коли чоловік і жінка фактично почали жити окремо. При цьому, не обов'язково роз'їжджатися по різних квартирах. Можна вести роздільне господарство і на загальній житлоплощі. Хто коли-небудь жив у "комуналці", той зрозуміє. Протягом року роздільного проживання подружжя має вирішити, а чи дійсно вони хочуть розлучитися. Якщо хтось із подружжя заявить про те, що період роздільного проживання переривався, наприклад, у зв'язку зі спробами помиритися, то суддя може заборонити розлучення і тоді Trennungsjahr почнеться знову.

Види шлюборозлучних процесів

Умовно за типом протікання процесу можна розділити всі розводи на три види:

  • Коли обоє вирішують розійтися тихо і спокійно, не маючи при цьому ніяких претензій один до одного, то застосовується "розлучення за згодою". У таких випадках всі питання про розподіл майна, розміри аліментів і про те, з ким залишаться діти, вирішуються між чоловіком і дружиною. Тому Сімейного суду залишається тільки простежити за терміном витікання роздільного проживання подружжя.
  • Коли подружжя не може поділити спільно нажите майно, врегулювати виплати аліментів або домовитися, з ким залишиться дитина, Сімейний суд проводить «спірний розлучення». У цьому випадку рішення замість подружжя приймає суддя.
  • В особливих випадках застосовується "швидкий" розлучення. Причинами такого шлюборозлучного процесу можуть послужити жорстокість по відношенню до членів сім'ї, а також загроза їхньому життю і здоров'ю. Крім того, порушення законів кримінального кодексу одним із подружжя або наявність у нього будь-якої важкої залежності теж може привести до швидкого розлучення, так як в цьому випадку змушувати чекати цілий рік було б негуманно.

Є ще варіант, коли суд розриває шлюб не на прохання подружжя, а при наявності факторів, в силу яких шлюб повинен вважатися недійсним. Це може статися через визнання шлюбу фіктивним, він знайшов інший офіційного чоловіка і тому подібних порушень шлюбного законодавства Німеччини.

Ціна розлучення

Вартість розлучення в Німеччині складається з гонорару адвокату і оплати судових витрат. І те, і інше вважається після завершення справи виходячи з тривалості процесу розлучення і доходів колишнього подружжя. Якщо сумарні доходи чоловіка і дружини дорівнюють нулю, то їх розлучення буде коштувати в найпростішому випадку приблизно 1000 €, з яких суд отримає 250 €, а решта забере адвокат. Якщо ж обидва заробляють нетто по 3000 € в місяць, то розлучення їм обійдеться вже в 2700 €. Підкреслюю, що це орієнтовні ціни для тих випадків, коли розірвання шлюбу відбувається при обопільній згоді і по мирному сценарію. В реальності розлучення може обійтися в півтора-два рази дорожче.

Злегка знизити ціну процесу може наявність дітей. Для малозабезпечених також передбачені повні або часткові виплати від держави. Наявність юридичної страховки не покриває витрати на шлюборозлучний процес. Загалом, звичайного середньостатистичного бюргера розлучення б'є по кишені дуже боляче. А ще не можна забувати про позбавлення вигідного податкового класу і про аліменти.

Аліменти дітям і дружині

Останні сплачуються того з батьків, з яким залишилися діти. А з ким залишаться діти, зазвичай подружжя вирішує самостійно. У разі спірного розлучення доводиться втручатися суду, і це буде не безкоштовно. Тяганина за дітей може тривати довго і дуже болісно для всіх сторін-учасниць. У разі гострих конфліктів дітей можуть навіть забрати на час розлучення з сім'ї і поселити в більш спокійному місці.

Німецьке законодавство завжди в першу чергу захищає інтереси жінки і дитини, думка якого також враховуються починаючи з чотирирічного віку. Так що зазвичай, якщо справа дійшла до суду, то діти залишаються з матір'ю, якщо тільки вони самі не виявляють явного бажання піти до батька.

Аліментні зобов'язання на утримання спільних дітей присуджується тому з батьків, з ким залишилися діти. Другий з батьків повинен буде виплачувати аліменти як мінімум до їх повноліття. Грошові виплати не припиняються до тих пір, поки дитина не закінчить освіту.

Сума аліментів буде залежати від спроможності колишнього чоловіка, а також від віку дитини. Чим старше стають діти, тим більше грошових виплат їм належить. Kindergeld (дитячі гроші) теж отримує той з батьків, з яким залишився жити дитина.

Крім того, виплата матеріального змісту може також призначатися на користь того чоловіка, який після розлучення виявиться без доходів або у важкій життєвій ситуації. Тут аліменти сплачуються як мінімум під час роздільного проживання до того моменту, поки рішення про розлучення не вступить в законну силу. Після розлучення зобов'язання платити аліменти присуджують лише в крайніх випадках. Наприклад, якщо загальним дитині не виповнилося трьох років, то залишив його батько зобов'язаний платити аліменти не тільки на нього, а й на колишнього чоловіка. Але, як правило, німецьке законодавство тепер виступає за те, щоб чоловік і жінка після розлучення забезпечували себе самі.

Розміри аліментів - справа індивідуальна і розглядається судом в приватному порядку. Судом враховуються найрізноманітніші факти. Наприклад, виплата аліментів дітям від попереднього шлюбу, взяті раніше кредити або позички і рівень доходів. Також вважається, що після виплати змісту у заробляє дружина має залишатися як мінімум 1000 € в місяць. Найбільш актуальну інформацію про розмір аліментів можна отримати на спеціальному сайті .

Як відбувається розірвання шлюбу в Німеччині

Аліменти в Німеччині розраховуються за складною таблиці

Як ділять власність

Розділ майна - це окремий судовий процес, що проходить після розірвання шлюбу. Заяву можна подавати як в період роздільного проживання, так і разом із заявою про розлучення. Але варто пам'ятати, що судові витрати і робота адвоката можуть обійтися досить дорого. Якщо є можливість домовитися між собою, то краще зробити саме так. Інакше процес поділу майна може затягнутися на тривалий час.

Все те майно, яким володіли подружжя до вступу в шлюб, після розлучення залишається їхньою власністю. Проводиться розділ тільки спільно нажитого майна. Сюди входять: нерухомість, предмети меблів, автомобілі, а також цінні папери та акції. Все придбане в шлюбі ділиться порівну.

Це лише короткий огляд того, що в Німеччині називається процесом розлучення. Є ще маса нюансів. Наприклад, якщо чоловік і жінка прожили разом довгий час, то окремо виноситься рішення за величиною їх пенсії. Якщо один з подружжя постійно був удома і займався веденням господарства, то суд може перекинути на нього частину пенсійних накопичень іншого. Але заглиблюватися в такі речі вже не має сенсу, тому що це все дуже індивідуально і в кожному конкретному випадку треба звертатися за порадою до адвоката.

Сподіваюся, що ця інформація нікому з читачів ніколи не стане в нагоді, а прочитати статтю захотілося просто з цікавості. Бажаю всім щастя в сімейних відносинах!

Оцініть статтю, всього оцінок 46

Поділіться статтею:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online