Розірвання шлюбу в Україні: порядок і особливості

  1. Позасудовий порядок розірвання шлюбу
  2. Розірвання шлюбу в судовому порядку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Шлюб, не дивлячись на властивий демократизм в міжособистісних відносинах на сьогоднішній день, все ж відноситься до одного із значущих інститутів суспільства. У той же час з кількістю укладених шлюбів може конкурувати хіба що кількість їх розірвань, яке, на жаль, з кожним роком збільшується. Шлюборозлучні процеси вкрай рідко відрізняються дипломатичністю сторін, найчастіше пов'язані конфліктами і спорами. Якщо ж сім'ю зберегти неможливо, а конфліктуючі сторони не можуть прийти до взаєморозуміння, важливо обізнано підійти до питання розірвання шлюбу з правової точки зору. Шлюб, не дивлячись на властивий демократизм в міжособистісних відносинах на сьогоднішній день, все ж відноситься до одного із значущих інститутів суспільства

ru.fotolia.com

Позасудовий порядок розірвання шлюбу

Розірвання шлюбу в Україні може здійснюватися в позасудовому та судовому порядках. В позасудовому порядку шлюб розривається органами реєстрації актів цивільного стану (органами РАЦС). В такому порядку право розірвати шлюб мають подружжя, у яких немає дітей, а також ті, які обопільно згодні на розірвання шлюбу.

1. Для того, щоб розірвати шлюб в зазначеному порядку, подружжю необхідно звернутися в РАГС за місцем реєстрації проживання одного з них і особисто подати заяву про розірвання шлюбу (бланки такої заяви надаються в РАЦСі). Важливо відзначити, що особиста явка як чоловіка, так і дружини в даному випадку обов'язкова. У той же час сімейним законодавством встановлено, що якщо один з подружжя через поважну причину не може особисто подати цю заяву, таку заяву (нотаріально засвідчене або прирівняна до нього) може подати другий з подружжя.

2. При подачі заяви про розірвання шлюбу необхідно пред'явити документи, що засвідчують особу подружжя (паспорта), оригінал свідоцтва про укладення шлюбу, а також сплатити державне мито (8, 50 грн для кожного з подружжя) за подачу заяви про розірвання шлюбу, тому варто мати в наявності обліковий номер картки платника податків (ідентифікаційний код), який пред'являється в банку при оплаті даної мита.

3. В результаті на підставі поданого подружжям заяви про розірвання шлюбу орган державної реєстрації актів цивільного стану складає запис про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подачі заяви, якщо вона не була відкликана, з подальшим проставленням відповідної позначки в паспортах подружжя.

4. Явка сторін по закінченню місяця в орган державної реєстрації актів цивільного стану також обов'язкове, але в разі, якщо один з подружжя не може з'явитися в зазначений термін, їм може бути подано заяву про розгляд заяви про розірвання шлюбу без його участі.

5. Законом додатково встановлено виняток щодо правила обов'язкового подання заяви про розірвання шлюбу двома чоловіками. Зокрема, органом реєстрації актів цивільного стану шлюб може бути розірваний і на підставі заяви лише одного з подружжя. В даному випадку мова йде про окремий випадок, коли другий з подружжя визнаний безвісно відсутнім або недієздатним. Відповідно, такий чоловік не може виявити волю про розірвання шлюбу внаслідок психічної неможливості її сформулювати (якщо чоловік недієздатний) або ж в силу фізичної відсутності (якщо чоловік визнаний безвісно відсутнім).

Розірвання шлюбу в судовому порядку

Що стосується судового порядку розірвання шлюбу, то зазначений може здійснюватися в двох напрямках.

1. Розірвання шлюбу в судовому порядку може мати місце на підставі спільної заяви подружжя, у яких є діти. Зазначена заява подається до суду за зареєстрованим місцем проживання дружини / чоловіка.

Заява, подана подружжям, розглядається судом в порядку окремого провадження, оскільки спір в даному випадку відсутній. Разом із заявою про розірвання шлюбу подружжя також подають:

  • оригінал свідоцтва про шлюб;
  • копії свідоцтв про народження дітей;
  • довідку про заробітну плату (доходи) сторін;
  • письмовий договір про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

Відзначається, що договір між подружжям про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений. На підставі поданої заяви суд виносить рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що заява про розірвання шлюбу відповідає волі подружжя. У свою чергу судом встановлюється, чи не порушуються особисті і майнові права чоловіка і дружини, а також права їхніх дітей.

У зазначеному порядку також варто звернути увагу на терміни прийняття судом рішення про розірвання шлюбу. Так, законодавством встановлено, що суд виносить рішення по закінченню місяця від того дня, коли було подано заяву про розірвання шлюбу. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу.

2. Інший напрямок порядку розірвання шлюбу в судовому порядку є найбільш поширеним. Зокрема, мова йде про розірвання шлюбу на підставі позовної заяви одного з подружжя. В даному випадку ініціатором розлучення є тільки чоловік або дружина і, відповідно, існує суперечка між подружжям.

Подача позовної заяви

Той з подружжя, який ініціює шлюборозлучний процес, подає позовну заяву про розірвання шлюбу до суду за місцем проживання другого з подружжя. Винятком є ​​ситуація, при якій на утриманні заявника є малолітні або неповнолітні діти або ж він не може за станом здоров'я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача (того з подружжя, до якого заявляються позовні вимоги про розірвання шлюбу). У зазначеному випадку позовна заява може подаватися за місцем проживання позивача (заявника).

Зазначу, що в позовній заяві необхідно надати наступну інформацію:

  • коли був укладений шлюб;
  • на яких підставах припинилися фактичні шлюбні відносини (наприклад, спільне проживання сторін, наявність загального побуту і т.д.);
  • інші підстави, через які шлюб не може існувати надалі і повинен бути розірваний.

Важливо також згадати, чи є спільні діти від шлюбу, чи присутній спір про порядок їх виховання та утримання. Ще одним аспектом, який підлягає встановленню судом, є наявність майнового спору між подружжям. Доцільно вказати на його відсутність, якщо це відповідає дійсності. У разі ж, якщо зазначений спір присутній, суд може розглянути даний спір в існуючому виробництві. Відразу ж зроблю застереження про те, що переважно стоїть ініціювати супутні суперечки (про порядок виховання, змісту, місце проживання дитини, майнові спори) в окремих виробництвах після розірвання шлюбу. Дана рекомендація заснована на існуючій судовій практиці в подібній категорії справ.

Позовна заява про розірвання шлюбу подається разом з рядом додатків. Серед них - оригінал свідоцтва про укладення шлюбу, копії паспортів подружжя, копії свідоцтв про народження дітей. Крім того, розірвання шлюбу можуть сприяти різні причини. Залежно від фактів, які будуть розглядатися судом, можуть бути надані й інші різні документи, що підтверджують неможливість збереження шлюбу надалі, а також його протиріччя інтересам сторін. Серед таких документів можуть бути, наприклад, медичні акти про побої і ступеня їх тяжкості, довідки медичних установ про те, що відповідач страждає від алкоголізму, наркоманії, а також інші документи.

Позовна заява про розірвання шлюбу з усіма додатками подається в компетентний суд в двох примірниках (для суду і другого з подружжя) шляхом поштового відправлення або ж в трьох примірниках безпосередньо до канцелярії суду (на третьому примірнику суд ставить позначку про те, що заяву прийнято, з зазначенням дати). Зазначений (третій) примірник позовної заяви залишається у позивача.

Також варто звернути увагу, що при подачі позовної заяви про розірвання шлюбу оплачується судовий збір, який є законодавчо встановленим обов'язковим платежем. Розмір зазначеного збору визначається відповідно до Закону України «Про судовий збір» від 08.07.2011 р № 3674-VI. На сьогоднішній день розмір цього платежу становить 243 грн 60 коп. Підтвердження оплати судового збору (квитанція про оплату) також надається суду у вигляді одного з додатків до позовної заяви про розірвання шлюбу (оригінал квитанції долучається до примірника позовної заяви для суду, копії - до інших екземплярів).

Важливо звернути увагу на те, що існує ряд випадків, які перешкоджають пред'явленню позову про розірвання шлюбу. Зокрема, сімейним законодавством встановлено, що позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений протягом вагітності дружини та протягом року після народження дитини.

Винятком в зазначеному вище правилі є ситуація, при якій один із подружжя вчинив протиправну дію, яке містить ознаки кримінального правопорушення стосовно другого з подружжя, або ж дитини. Також, чоловік / дружина мають право пред'явити позов про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини, якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою. У свою чергу передбачено, що один з подружжя може ініціювати процес розлучення до досягнення дитиною одного року, якщо батьківство щодо неї (дитини) визнано іншою особою або на підставі рішення суду відомості про чоловіка, як батька дитини, виключені з актового запису про народження дитини.

Процедура розгляду позовної заяви

На підставі поданої позовної заяви, а також пояснень сторін суд з'ясовує фактичні взаємини подружжя, дійсні причини позову про розірвання шлюбу, бере до уваги наявність малолітньої дитини, дитини-інваліда, а також інші обставини життя подружжя. При цьому суд застосовує заходи щодо примирення подружжя, якщо це не суперечить моральним засадам суспільства. Зокрема, суд може зупинити розгляд справи і призначити термін для примирення, який не може перевищувати шести місяців.

В результаті з розірвання шлюбу, по закінченню терміну для примирення (якщо він був призначений і залишився безрезультатним), суд виносить рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що спільне проживання подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей , які мають істотне значення.

Резюмуючи, зазначу, що розірвання шлюбу (розлучення) в Україні може здійснюватися як органами РАЦСу, так і судом. В даному випадку закон виходить з наявності загальної згоди сторін для розірвання шлюбу, а також відсутності / наявності неповнолітніх дітей. При цьому важливо пам'ятати, що в разі відсутності згоди одного з подружжя, шлюборозлучний процес здійснюється в судовому порядку і набуває ряд особливостей, виходячи з конкретної ситуації, яка в кожному конкретному випадку відрізняється різними фактами і обставинами. А вказане, в свою чергу, не дозволяє привести таке узагальнення, яке послужило б певним шаблоном для кожної ситуації. В цілому вище наведені загальні правила розірвання шлюбу, а також ряд виключень з них, які встановлені чинним законодавством. У той же час ще раз підкреслю, що кожна конкретна ситуація вимагає детального юридичного аналізу і окремої правової оцінки, які дозволять мінімізувати існуючі для сторін ризики, дотримати права і інтереси сторін, а також, що важливо, права і інтереси дітей, які при розірванні шлюбу найчастіше виявляються в центрі конфлікту.

Окремі випадки можуть мати деякі особливості і вимагають додаткового роз'яснення юриста. Ви можете залишити запитання в розділі « консультації фахівців ».

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online