Єдиний реєстр боржників. Кому добре, а кому і не дуже

ЗАМОВТЕ КОНСУЛЬТАЦІЮ В BITLEX

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Замовити консультацію

Замовити консультацію

За останні кілька років державні органи створюють все більше реєстрів, тобто збирають і систематизують інформацію про певні об'єктах або суб'єктах. У більшості випадків створення таких реєстрів має позитивне значення для всіх учасників правовідносин, що виникають в суспільстві.

Так, значна частина створених і успішно функціонують реєстрів містить інформацію, необхідну для укладення угод і здійснення юридично значимих дій. Отже, учасники правовідносин, по-перше, можуть, не докладаючи особливих зусиль, отримати необхідну їм інформацію або ж переконатися в правдивості інформації, зазначеної контрагентом.

По-друге, наявність реєстрів істотно спрощує значну частину відносин і перелік документів , Необхідних для здійснення тих чи інших дій. наприклад, фізична особа , Зареєстроване в установленому законом порядку як підприємець, підтверджує свій статус і надає необхідну інформацію про себе не величезним пакетом документів, а випискою з спеціально створеного реєстру. Крім того, таку інформацію можна перевірити шляхом здійснення безкоштовного запиту з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Нещодавно головним розпорядником державних реєстрів було створено Єдиний реєстр боржників.

Єдиний реєстр боржників

Єдиний реєстр боржників є складовою частиною Автоматизованої системи виконавчого провадження.

Впровадження такої системи і її складових частин передувала реформа порядку виконання судових рішень, а також виконавчих органів в цілому. Розпорядником Єдиного реєстру боржників є Міністерство юстиції України, яке і визначає особливості ведення реєстру та порядок отримання інформації.

Основною метою створення безпосередньо реєстру боржників є запобігання відчуження майна боржників , А отже більш ефективного виконання судових рішень, пов'язаних з майновими зобов'язаннями особи.

До реєстру вноситься інформація про осіб, які мають заборгованість зі сплати періодичних платежів більше трьох місяців, наприклад аліментів , І сплата яких здійснюється в межах виконавчого провадження .

Єдиний реєстр боржників має деякі особливості, про які необхідно знати. По-перше, боржником може бути як фізична, так і юридична особа .

По-друге, інформація про боржника вноситься виконавцем після того, як у особи виникає заборгованість по внесенню платежів, віднесених до категорії періодичних більш ніж за три місяці.

По-третє, особа може бути внесено до реєстру боржників тільки після виникнення заборгованості в рамках виконавчого провадження. Тобто спочатку інформація про боржника вноситься в систему виконавчих проваджень після відкриття відповідного виробництва. Коли ж у особи виникає заборгованість по сплаті платежів більше трьох місяців, внесення про нього інформації до реєстру боржників є обов'язком державного або приватного виконавця без отримання додаткових дозволів або пояснень з боку боржника.

До Єдиного державного реєстру боржників не вноситься інформація за рішеннями немайнового характеру.

Інформація про боржника

У разі виникнення у боржника заборгованості по сплаті періодичних платежів більше трьох місяців виконавець вносить до реєстру боржників наступну інформацію: прізвище, ім'я та по батькові, а також дата народження фізичної особи. Якщо боржником є ​​юридична особа, до реєстру вноситься інформація про найменування юридичної особи та її ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Далі зазначається місцезнаходження юридичної особи або місце проживання (реєстрації) фізичної особи.

Крім того, в реєстрі міститься інформація про державному чи приватному виконавця, який виніс постанову про відкриття виконавчого провадження, а також номер виконавчого провадження та категорія стягнення, передбачена законодавством.

Перевага чи недолік?

Створення і функціонування Єдиного реєстру боржників може стати перевагою для одних осіб і недоліком для інших. Звичайно, недоліком такого реєстру є для осіб, які підпадають під категорію боржників і інформація про яких внесена до реєстру.

Перш за все інформація про боржників знаходиться в загальному доступі і ознайомитися з нею можна за реквізитами боржника, також таку інформацію можна роздрукувати або скопіювати.

Потрапивши до реєстру боржників, особа не зможе відчужувати належне йому майно. Це є перевагою для потенційних покупців такого майна, адже перш ніж посвідчити договір нотаріус повинен перевірити, чи не є продавець боржником.

Однак до реєстру внесена інформація про боржників, заборгованість яких виникла після введення реєстру, тобто не всіх боржників можна перевірити і знайти в реєстрі.

У разі порушення прав боржників та стягувачів щодо своєчасного внесення або виключення інформації про боржника з Єдиного реєстру боржників необхідно проконсультуватися з юристом.

Схожі статті:

Як отримати виконавчий лист в цивільному процесі?

Чи можуть забрати квартиру через борги за комунальні послуги?

Виконання судового рішення «по-новому»

Перевага чи недолік?
Чи можуть забрати квартиру через борги за комунальні послуги?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online