Аліменти і прожитковий мінімум на дитину в 2019 році, стягнення аліментів в розмірі прожиткового мінімуму

  1. Чи можуть бути аліменти нижче прожиткового мінімуму на дитину?
  2. Аліменти в твердій грошовій сумі в розмірі величини прожиткового мінімуму на дитину.
  3. Як збільшити розмір аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліментами іменується матеріальне утримання, яке відповідно до закону одні члени сім'ї зобов'язані регулярно надавати іншим. У розглянутому нами випадку мова піде про ситуацію, коли окремо проживає батько виплачує аліменти неповнолітньому дитині, що залишився проживати з кожним з батьків.

Підстави набуття таких коштів можуть бути наступними:

  • Угода про аліменти;
  • судове рішення / наказ

Нерідко зустрічаються випадки, коли розмір аліментів не влаштовує одну зі сторін або не забезпечує очікуваного рівня фінансової підтримки, а іноді і взагалі може бути нижчою за прожитковий мінімум. Особливо часто така ситуація виникає при визначенні суми аліментів у частках, адже офіційний дохід платника аліментів може навіть дорівнювати МРОТ.

Чи можуть бути аліменти нижче прожиткового мінімуму на дитину?

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду РФ від 26.12.2017 р, встановлення судом розміру аліментів, що підлягають стягненню з одного з батьків дитини, в розмірі менше половини величини прожиткового мінімуму для дітей у вашому суб'єкті може мати місце в разі, коли матеріальне і ( або) сімейний стан платника аліментів або інші заслуговують на увагу обставини об'єктивно не дозволяють зробити з нього стягнення аліментів в розмірі половини відповідної величини прожиткового мінімуму для дітей.

2017 р, встановлення судом розміру аліментів, що підлягають стягненню з одного з батьків дитини, в розмірі менше половини величини прожиткового мінімуму для дітей у вашому суб'єкті може мати місце в разі, коли матеріальне і ( або) сімейний стан платника аліментів або інші заслуговують на увагу обставини об'єктивно не дозволяють зробити з нього   стягнення аліментів   в розмірі половини відповідної величини прожиткового мінімуму для дітей

Коли аліменти занадто низькі ... Примітка: В даний час, відповідно до Постанови Уряду від 5 червня 2018 року, величина прожиткового мінімуму по Москві на дитину становить 13 787 руб. Розмір аліментів у твердій сумі буде кратний величині прожиткового мінімуму. Також варто враховувати, що обов'язок по утриманню дитини лежить на кожному з батьків, тому часто суд призначає аліменти в твердій сумі в розмірі 1/2 величини прожиткового мінімуму. Аліменти на одного неповнолітнього можуть бути і трохи більше 4 500 руб. - тобто 1/4 від МРОТ, який, починаючи з 1 жовтня 2017 року і по даний момент, становить 18 742 руб. При цьому платник може мати кілька сотень тисяч доходу на місяць, але довести це без досвідчених юристів буде неможливо!

Стягнення аліментів у частковому співвідношенні до доходу боржника застосовується, як правило, в разі наявності у нього регулярного доходу, щомісячно він зобов'язаний віддавати на потреби малюка встановлену законодавством частку:

  • на одну дитину - чверть заробітку;
  • на двох дітей - третина доходу;
  • якщо на трьох і більше - половину.

УВАГА: суд в кожній ситуації оцінює матеріальне становище сторін спору, наявність аліментних зобов'язань по відношенню до дітей від попередніх шлюбів, що може привести до зменшення або збільшення часток. Якщо з кожним з батьків залишаються діти, це також враховується при визначенні розміру аліментів.

Аліменти в твердій грошовій сумі в розмірі величини прожиткового мінімуму на дитину.

Коли ж дохід змінюється або виплати його відбуваються в іноземній валюті, в натурі, а також в ситуаціях, коли заробіток взагалі відсутній у відповідача, суд може визначити тверду суму, яка і складе утримання дитини.

Одним з головних критеріїв, який судова інстанція буде використовувати при вирішенні питання про розмір суми, є максимально можливе збереження того рівня життя, який був у дитини раніше і з урахуванням значущих для даної справи обставин.

Можлива і зворотна ситуація, коли батько дитини - мільйонер, його щомісячні доходи величезні і суд присуджує фіксовану грошову суму.

Таким чином, ситуація, коли аліменти менше прожиткового мінімуму цілком можлива, навіть якщо при цьому повністю дотримується вищевказаний порядок визначення (тверда сума або частка від офіційного доходу). Такий зміст, нехай навіть в невеликому розмірі, повністю відповідає закону, адже він не встановлює нижніх меж обсягу виплачуваних колишнім чоловіком грошових коштів.

Як збільшити розмір аліментів

Батько, з яким залишається проживати дитина, на підставі ст. 119 СК РФ має право вимагати збільшення суми аліментів у разі, якщо матеріальне становище істотно змінилося або ж внаслідок зростання цін на продукти та інші товари першої необхідності.

119 СК РФ має право вимагати збільшення суми аліментів у разі, якщо матеріальне становище істотно змінилося або ж внаслідок зростання цін на продукти та інші товари першої необхідності

Потрібно більше золота!

Виняткова компетенція в питанні збільшення або зменшення розміру виплат належить суду. Якщо, наприклад, позивачеві відомо про отримання чоловіком набагато більшого доходу, ніж той, частку від якого він сплачує колишній сім'ї, можна спробувати виправити ситуацію за допомогою судового розгляду.

На практиці ж домогтися реального збільшення розміру аліментів вкрай складно, якщо тільки батько, платник аліментів, не збільшила свої офіційні доходи багаторазово. Проте, якщо аліменти нижче прожиткового мінімуму на дитину, то це є одним з ключових підстав для вимоги збільшення аліментів через суд.

Фахівці МЦПД «Планета Закону» готові взятися за аліментних суперечка будь-якої складності і допоможуть захистити права і інтереси вас і вашої дитини в рамках спеціальної комплексної програми правової допомоги « Аліменти? - Елементарно! ». Ваша участь в процесі буде зведено до мінімуму, а результат не змусить себе довго чекати.

Чи можуть бути аліменти нижче прожиткового мінімуму на дитину?
Чи можуть бути аліменти нижче прожиткового мінімуму на дитину?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online