Який термін позовної давності по аліментах - термін позовної давності по стягненню аліментів

  1. Чи існує термін позовної давності по аліментах?
  2. Юридична допомога у справах про аліменти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліментних іменуються майнові зобов'язання, істота яких полягає у наданні одними членами сім'ї грошового утримання іншим. Нормативно закріплено два можливих підстави виникнення даного правовідносини між батьком і неповнолітньою дитиною:

  • Аліментні угоду, укладену колишнім подружжям;
  • Рішення суду, яке закріплює обов'язок сплати аліментів за одним з подружжя.

Стикаються з проблемою стягнення аліментів як подружжя, процес розірвання шлюбу між якими ще не закінчено, так і розведені перш пари.

Чи існує термін позовної давності по аліментах?

Коли знайти прийнятне для обох рішення у подружжя не виходить, один з них вдається до звернення в суд і стикається з проблемою позовної давності. Термін давності - це часовий відрізок, протягом якого можна звертатися в судові інстанції з метою захисту своїх прав. Відповідно, коли термін закінчується, можливість такого способу захисту втрачається.

Згідно із законом, термін позовної давності завжди встановлюється нормативно, сторони позбавлені права змінювати його, навіть якщо вони досягли домовленості з цього питання.

Аліментних іменуються майнові зобов'язання, істота яких полягає у наданні одними членами сім'ї грошового утримання іншим

Терміни позовної давності по аліментах

В 9 статті Сімейного кодексу відображено загальне правило, яке вказує на нерозповсюдження позовної давності на відносини, що входять в коло сімейних, за винятком випадків прямого закріплення термінів захисту в окремих положеннях кодексу. Відповідно, термін позовної давності щодо стягнення аліментів не встановлено. Це положення ілюструє наступний приклад:

На момент розлучення колишня не шукав аліменти з колишнього чоловіка, коли дитина була маленьким, проте вона не позбавляється можливості зробити це в будь-який момент до досягнення нею 18-ти річного віку. У будь-який час вимога може бути пред'явлено, тому відповідь на питання про те, чи є термін позовної давності по аліментах, однозначний - такого терміну немає.

Перешкодою до стягнення аліментів є лише факт досягнення повноліття, оскільки з цього моменту саме право на одержання утримання перестає існувати.

Тепер звернемося до термінів стягнення, тобто дії в часі відповідного рішення суду. Загальна норма 107 статті кодексу вказує на присудження змісту з моменту звернення в судову інстанцію, тобто з дати, коли ви подали заяву про стягнення.

Важливо: Є виключення з наведеного правила. Наявність ряду обставин дозволить стягнути аліменти і за попередній період, який все ж має тимчасові рамки. Йдеться лише про майнові зобов'язання, що мали місце в останні три роки до моменту подачі заяви - саме такий встановлений законом термін давності боргу по аліментах.

Щоб виключне право поширювалося на конкретний випадок, повинні бути доведені наступні обставини:

  • Аліментні зобов'язання не виконуються до звернення;
  • Зобов'язана особа ухилялася від сплати;
  • Позивач намагався домогтися грошових коштів від відповідача.

Довести ухилення досить проблематично, як приклади доказів можна назвати листування сторін, показання свідків, а також підтвердження факту оголошення в розшук відповідача судом при подачі заяви про стягнення аліментів.

Юридична допомога у справах про аліменти

Найчастіше чоловік, який є платником аліментів, йде на різні хитрощі і шукає способи уникнути матеріального тягаря. Умовляння про відкладення звернення до суду, укладання добровільного угоди про сплату аліментів та його подальше порушення, спотворення відомостей про доходи в суді або ж приховування своїх доходів повністю - все це веде до того, що аліменти залишаються невиплаченими кілька років.

З якою б складною ситуацією ви не зіткнулися, допомога професіонала допоможе вирішити ситуацію з максимальною вигодою для вас.

На жаль, часто зацікавлені у стягненні аліментів особи вважають за краще вирішувати питання самостійно. Багато в чому це пов'язано з тим, що термін давності подачі на аліменти до чоловіка, протягом якого можна стягнути аліменти, нескінченний і аліменти можна стягнути в будь-який час. Так, дійсно, термін позовної давності по аліментах відсутня, однак за минулі роки можна стягнути аліментні зобов'язання лише до 3 передували років і не більше! І для цього, як вже зазначено вище, повинні бути вагомі підстави.

Увага! Якщо ви зіткнулися з проблемним питанням у сфері аліментних зобов'язань - зверніться до фахівців МЦПД «Планета Закону» по телефону + 7 (495) 722-99-33 , І вони, використовуючи індивідуальний підхід, забезпечать повне дотримання ваших прав і захист інтересів і допоможуть не пропустити термін стягнення заборгованості по аліментах з чоловіка. Консультація безкоштовна.

Спеціально для тих, хто хоче вирішити всі юридичні питання зі стягненням аліментів зі своїм мінімальною участю, пропонується комплексна програма правової допомоги " Аліменти? - Елементарно! ". Досвідчені юристи без проблем вирішать навіть найскладніші правові завдання.


Чи існує термін позовної давності по аліментах?
Чи існує термін позовної давності по аліментах?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online