Як правильно нараховувати аліменти на дітей від різних шлюбів?

  1. приклад

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У нас є співробітник, за якого ми кожен місяць за виконавчим листом перераховуємо аліменти в розмірі 25% заробітку. Нещодавно прийшов новий виконавчий лист - вже на дитину від іншого шлюбу. По ньому ми повинні щомісяця перераховувати ще 35%. І тут виникли сумніви: а як же норма Сімейного кодексу про те, що на двох дітей стягується до 1/3 заробітку? Або оскільки матері у дітей різні, ця норма не діє? Словом, як нам нараховувати аліменти?

Нараховувати аліменти слід відповідно до виконавчими листами. Ніякого порушення в даному випадку немає: коли аліменти утримуються із зарплати за виконавчими листами, вони не повинні перевищувати 70% доходу працівника.

Сімейний кодекс РФ (Далі - СК РФ) передбачає обов'язок батьків утримувати своїх дітей до досягнення ними повноліття, а в окремих випадках і довше. Якщо ж батьки добровільно не виділяють кошти на утримання своїх неповнолітніх дітей, ці гроші можуть бути стягнуті в судовому порядку ( ст. 80 СК РФ ).

До речі, майте на увазі, що рішення суду - не єдиний документ, за яким стягуються аліменти. Утримувати їх з працівника можна на підставі одного з таких документів ( п. 1 ст. 12 Федерального закону від 02.10.2007 № 229-ФЗ «Про виконавче провадження» (далі - Закон № 229-ФЗ )):

  • виконавчого листа, виданого судом;
  • судового наказу;
  • угоди про сплату аліментів, посвідченого нотаріально;
  • письмової заяви громадянина про добровільну сплату аліментів.

Важливе уточнення: якщо батько сплачує аліменти добровільно або між батьками є відповідна угода, закон не обмежує суму, щомісяця перераховується на утримання дитини. Вона залежить виключно від волевиявлення батька або домовленості батьків і прописується в заяві або угоді.

У тих же випадках, коли згоди не досягнуто і аліменти стягуються через суд, їх величина встановлюється відповідно до ст. 81 СК РФ. Норми цієї статті передбачають, що на одну дитину щомісяця повинна перераховуватися ¼ заробітку, на двох дітей - 1/3, на трьох і більше - ½ доходу батьків.

Однак суд може зменшити або збільшити розмір цих часток з урахуванням матеріального або сімейного стану сторін та інших заслуговують уваги обставин ( п. 2 ст. 81 СК РФ ).

приклад

Московський міський суд визнав правильність визначення мирового судді, яким були змінені частки аліментів на трьох дітей. Суд врахував, що двоє з них є інвалідами і потребують регулярного медичного нагляду і придбанні дорогих ліків. Так як відповідач має непостійний і мінливий дохід, встановлений раніше розмір аліментів в частині всіх видів заробітку чи іншого доходу є недостатнім для повноцінного утримання дітей. У зв'язку з цим суд змінив спосіб сплати аліментів на тверду грошову суму - кратно 0,53 величини прожиткового мінімуму, встановленого для дітей в Москві, на кожну дитину (визначення Московського міського суду від 18.06.2014 № 4г / 5-6440 / 2014 року).

Тому аліментні утримання на двох дітей можуть бути як більше, так і менше 1/3 доходу. І навіть якщо мама у дітей одна, розмір аліментів буде призначений судом виходячи з цілого комплексу обставин.

Головне обмеження - максимально можливий сумарний відсоток всіх утримань із заробітної плати працівника. За загальним правилом він не може бути більше 20%, а в окремих випадках, передбачених федеральними законами, - 50% ( ст. 138 ТК РФ ).

Однак щодо аліментних утримань діє спеціальна норма. При стягненні аліментів на неповнолітніх дітей розмір відрахувань із заробітної плати не повинен перевищувати 70% ( п. 3 ст. 138 ТК РФ, п. 3 ст. 99 Закону № 229-ФЗ).

Крім того, аліменти можуть встановлюватися не в процентах від доходу батьків, а у твердій грошовій сумі ( ст. 83 СК РФ ), Розмір якої визначається судом виходячи з максимально можливого збереження дитині колишнього рівня забезпечення з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін та інших заслуговують уваги обставин (Огляд судової практики у справах, пов'язаних зі стягненням аліментів на неповнолітніх дітей, а також на непрацездатних повнолітніх дітей, затв. Президією Верховного Суду РФ 13.05.2015 ).

Прочитайте корисні статті по темі:

Ще один важливий момент: утримання аліментів з сум заробітної плати іншого доходу, що належить особі, що сплачує аліменти, проводиться після утримання (сплати) податків ( п. 4 постанови Уряду РФ від 18.07.1996 № 841 «Про Перелік видів заробітної плати іншого доходу, з яких виробляється утримання аліментів на неповнолітніх дітей», далі - постанову № 841 ).

Таким чином, ситуація, коли на аліменти утримується до 70% зарплати, законом допускається. Якщо працівника розмір виплат не влаштовує, він може спробувати змінити їх суму, домовившись з колишньою дружиною або звернувшись до суду з позовом про зменшення розміру аліментів до однієї третини доходу в сукупності на двох дітей. У разі задоволення позову ви отримаєте новий виконавчий лист і будете перераховувати аліменти вже відповідно до нього.

Ні ви, співробітники відділу кадрів, ні працівники бухгалтерії не має права самостійно змінювати суми аліментів, зазначені у виконавчому листі. Навіть якщо розмір утримань за всіма листами буде перевищувати встановлені законом 70%. В цьому випадку вам слід звернутися за роз'ясненнями до судового пристава-виконавця, який порушив виконавче провадження.

І тут виникли сумніви: а як же норма Сімейного кодексу про те, що на двох дітей стягується до 1/3 заробітку?
Або оскільки матері у дітей різні, ця норма не діє?
Словом, як нам нараховувати аліменти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online