Як подати на розлучення і оформити розлучення, якщо є неповнолітня дитина - шлюборозлучний процес при наявності неповнолітніх дітей: процедура, порядок, умови.

  1. Розлучення при наявності дитини до 3 років
  2. Розлучення з двома неповнолітніми дітьми і більше
  3. Що вам потрібно зробити?
  4. Куди потрібно звертатися з вимогою про розлучення при наявності дітей?
  5. Скільки коштує розлучення?
  6. Позовна заява на розлучення з дітьми
  7. Документи для розлучення з дітьми
  8. Які питання буде вирішувати суд?
  9. Основні питання, які підлягають вирішенню судом у ході розірвання шлюбу:
  10. Процес, умовно, можна поділити на такі стадії:
  11. Угода про дітей після розлучення
  12. Визначення місця проживання дитини
  13. Яке прізвище залишиться у дитини?
  14. Що робити після суду?
  15. Терміни розлучення при наявності дітей
  16. Найефективніший спосіб вирішення процесу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розірвання шлюбу - завжди болісний процес, який вабить не тільки постійні сварки з приводу подальшого розподілу майна, а й необхідність подбати про інтереси дітей. Розглянемо основні правила цієї процедури.

Сімейним кодексом в ст. 18 зазначено на два можливих шляхи розірвання шлюбу:

Звичайно, розірвати шлюб, використовуючи другий варіант, простіше і швидше. Однак свободи вибору, куди піти, колишня пара не має, закон чітко формулює, які критерії існують для звернення в той чи інший орган.

Правила розлучення при наявності дітей однозначні - розірвання шлюбу в ЗАГС при наявності дітей неможливо.

Виняток становить лише визнання одного з подружжя недієздатним або зниклим безвісти, а також засудження до реального тюремного терміну від 3 років і вище - в цих випадках ЗАГС без проблем розірве шлюб навіть при наявності дітей.

Розлучення при наявності дитини до 3 років

Якщо спільному дитині ще немає року, то чоловік не зможе в односторонньому порядку розпочати процедуру розлучення.

Аналогічне правило діє і на період вагітності дружини і навіть розлучення після народження дитини у випадках, якщо дитина народилася мертвою або помер протягом першого року життя.
Таке обмеження прав чоловіка однозначно свідчить про те, що закон стоїть на боці матері незалежно від причин, які послужили підставою для розірвання шлюбу.

Єдина істотна особливість для чоловіка, який зважився на розлучення, якщо дитині немає 3 років, полягає в специфіці аліментних зобов'язань: до досягнення малюком трьох років, жінка має право перебувати у відпустці по догляду за дитиною і не має можливості працювати. У зв'язку з цим фінансовий тягар по утриманню дитини і дружини лягає на чоловіка.

Розлучення з двома неповнолітніми дітьми і більше

Двоє неповнолітніх дітей або більше, які досягли віку 10 років, можуть висловити протилежні думки щодо того, з ким хочуть надалі проживати. Якщо суд прийде до висновку, що такий порядок речей не порушить інтереси неповнолітніх, відповідне рішення може бути прийнято і діти будуть розділені. Але це не означає припинення подальшого спілкування! В такому випадку аліментні зобов'язання будуть закріплені за кожним з батьків, виходячи з числа маленьких дітей, які залишилися з кожним з них.

Одночасно з вирішенням питання про розлучення з двома або кількома дітьми заявник часто вимагає стягнення аліментів на утримання дитини, але це питання не обов'язково вирішувати з судом. 80 стаття Сімейного кодексу говорить про право батьків укласти угоду, де буде визначатися порядок і розмір утримання дітей.

Незважаючи на те, що батьки самостійно визначають розмір аліментів, він не може бути нижче тих обмежень, які містяться в 81 статті СК РФ:

  • якщо є дві дитини, чоловік повинен віддавати не менше однієї третьої частини свого щомісячного заробітку;
  • якщо три і більше - не менше половини доходу.

Приклад: коли відбувається розлучення з трьома дітьми, двоє з яких залишаються з матір'ю, а одна дитина - з батьком, то з батька на користь дітей, які залишилися з матір'ю, буде стягнуто 1/3 щомісячного доходу, а з матері на користь дитини, що залишився з батьком.

Що вам потрібно зробити?

Основне призначення судового порядку розірвання шлюбу - захист інтересів дітей. Якщо у пари є неповнолітня дитина, то навіть взаємна згода сторін на припинення шлюбу не звільняє від необхідності вирішувати питання через суд. Завдання судового органу, провідного процес розлучення з дитиною, переконатися в тому, що згода щодо їх виховання досягнуто і в майбутньому ніхто з дітей не буде обмежений у правах внаслідок неприязних відносин їх батьків один до одного.

Ініціює процедуру один з подружжя, який становить заяву про розлучення. Вам слід підготувати два примірники такої заяви, так як один з них суд направить відповідачу.

Ви цілком можете подати позовну заяву самостійно, однак в силу складності спору при слуханні справи може виникнути ряд проблем юридичного характеру, вирішити які може лише досвідчений юрист.

Ми обов'язково допоможемо і вирішимо ваші проблеми без вашої участі. Не втрачайте часу, телефонуйте + 7 (495) 722-99-33 .

Куди потрібно звертатися з вимогою про розлучення при наявності дітей?

1. У світовій суд без суперечок про дітей. Світовий суддя має право розірвати шлюб лише в разі, якщо батьки досягли компромісу з питань подальшого спілкування з дитиною, місця його подальшого проживання.

2. У районний суд при наявності суперечок про дітей. Якщо подружжя не дійшли згоди про те, з ким залишиться дитина і як подружжя будуть спілкуватися з ним після розлучення, їм потрібно звертатися в районний суд.

Заява на розлучення через суд з дітьми в усіх випадках подається за місцем знаходження відповідача, але якщо ви, як заявник, не можете прибути до суду на території відповідача або з вами проживають діти, можна направляти заяву за місцем свого проживання.

Скільки коштує розлучення?

Заява про розірвання шлюбу накладається адміністративний збір у сумі 600 рублів, яку належить сплатити за вказаними в суді реквізитами. Додаткові вимоги, що стосуються визначення місця проживання дитини, митом не обкладаються.

Позовна заява на розлучення з дітьми

У позові про розлучення при наявності дітей вказується:

  • Найменування суду, його адреса;
  • Найменування (ПІБ) і місце проживання подружжя, контактні дані;
  • Опис проблеми, що склалася - дата укладення шлюбу, причини розлучення, обґрунтування вимог в частині залишення дітей з позивачем або ж, навпаки, залишення дітей з кожним з батьків;
  • вимоги;
  • Перелік додатків, дата, підпис.

Позивач повинен вказати не тільки з ким він бажає залишити дитину, але і має право клопотати про обмеження кількості побачень та їх часу другого з батьків, а також вимагати визначення строгих рамок його участі в процесі виховання.

Документи для розлучення з дітьми

Як ви вже зрозуміли, всі документи необхідно нести в суд. Список:

  • Позовну заяву;
  • Копію паспорта, який також потрібно пред'явити при здачі документів;
  • Копію свідоцтва про народження дитини;
  • Копію свідоцтва про шлюб;
  • Інші документи, здатні підтвердити факти, на які Ви посилаєтеся у своїй заяві: довідки (про доходи, про місце проживання), характеристики, посилання на свідків.

Які питання буде вирішувати суд?

Насамперед суддя з'ясує, чи не змінилися вимоги позивача в частині дітей, і не укладалася чи між сперечаються подружжям угоду про дітей.

Сторони спору має право в будь-який момент до або під час розгляду позову про розлучення з дітьми домовитися про те, з ким залишиться дитина і яким буде порядок спілкування другого з батьків з ним.

Якщо така угода не досягнуто, суддею з'ясовується:

  • Матеріальне становище сторін і умови для життя і виховання дитини;
  • Ставлення до дитини в період шлюбу, відсутність зловживань своїми правами на нього;
  • Характеризують особистість кожного з батьків дані: характеристики і довідки з роботи, з місця проживання, відомості про притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності;
  • Думка дитини віком від 10 років і старше.
Розірвання шлюбу - завжди болісний процес, який вабить не тільки постійні сварки з приводу подальшого розподілу майна, а й необхідність подбати про інтереси дітей

Маленьким дітям незрозумілий складний світ дорослих.

Основні питання, які підлягають вирішенню судом у ході розірвання шлюбу:

  • З ким із батьків залишиться проживати неповнолітній;
  • Як часто і в якому порядку будуть проходити побачення другого з батьків і дитини.

При наявності необхідності (у разі гострого конфлікту, наприклад), суд має право розписати порядок побачення буквально по годинах. Скільки годин або днів на тиждень / місяць; на чиїй території; з ким з інших родичів і т.д. - все це суд вирішує в ході процесу.

Процес, умовно, можна поділити на такі стадії:

1. Вступна: склад суду, права і обов'язки сторін і т.д .;

2. З'ясування позицій позивача і відповідача за позовом (позивач просто зачитує позов або ж зовсім коротко повідомляє про те, що підтримує свої вимоги);

3. Основна стадія процесу: подання додаткових доказів сторонами, опитування свідків, судові дебати.

4. Видалення суду до нарадчої кімнати і оголошення рішення.

Угода про дітей після розлучення

Подружжя має право після розлучення укласти угоду про порядок спілкування з дітьми, відмінне від винесеного рішення суду. Така угода найкраще засвідчити нотаріально і обов'язково узгодити з органами опіки та піклування з метою уникнення можливих претензій в подальшому.

Визначення місця проживання дитини

Найчастіше суд стає на бік матері, особливо коли дитина ще мала за віком. Судова практика однозначна: в середньому 8 з 10 справ вирішуються на користь матері.

У шкільному ж віці, особливо після 10 років, найбільш проблемна ситуація, коли обоє батьків мають позитивні характеристики і сприятливі умови для проживання і виховання дітей, при цьому обидва з них наполягають перед судом про залишення дитини з ними.

У цьому випадку суд враховує всі можливі фактори, починаючи від можливостей дитини в частині самообслуговування, закінчуючи його прихильністю до кожного з батьків, визначається на підставі судової психологічної експертизи.

Наприклад: дитина у віці до 5-6 років; дитина-інвалід, що вимагає відходу; - однозначно будуть залишені з матір'ю, якщо тільки її поведінку і ставлення до неповнолітнього нічого очікувати визнано згубним. А ось діти старшого віку цілком можуть бути залишені з батьком.

Яке прізвище залишиться у дитини?

Прізвище дитини при розлученні не змінюється і залишається незмінною. Позивач має право поставити це питання в рамках судового процесу про розлучення або ж після, в тому числі за позовами про позбавлення батьківських прав другого з батьків або ж в разі оскарження батьківства дитини. Для зміни прізвища дитини обов'язкова згода обох батьків.

Що робити після суду?

Після розірвання шлюбу судове рішення підлягає виконанню в частині питання про дітей як в добровільному, так і в примусовому порядку.

  • В добровільному - подружжя не перешкоджають проживанню дитини з тим батьком, з яким визначено судом і дотримуються встановлений порядок спілкування з неповнолітньому;
  • У примусовому порядку виконання рішення здійснюється за участю служби УФССП і органів опіки, які мають право брати участь при «передачі» дитини одним батьком іншому віз уникнути конфліктів і перешкод. За невиконання рішення суду недобросовісно провідний себе батько може бути оштрафований.

Для виконання рішення в примусовому порядку потрібно отримати виконавчий лист в суді і передати його приставам для виконання.

Терміни розлучення при наявності дітей

Конкретні терміни і порядок дій залежать від того, що не противиться чи один з подружжя шлюборозлучному процесу. Як мінімум місяць займе процедура розлучення при наявності дітей, якщо обоє з подружжя свідомо йдуть на розірвання, причому суд не стане з'ясовувати мотиви розлучення, але ще 1 місяць знадобиться на вступ рішення в силу.

Якщо одна сторона не згодна, суд вправі визначити термін для примирення в рамках трьох місяців. Спори про дітей можуть ще більше затягнути слухання справи, адже тепер суду потрібно з'ясувати прихильність дитини до кожного з батьків, а якщо дитині виповнилося 10 років - ще й з'ясувати його думку безпосередньо в суді. До участі в справі залучаються представники органу опіки та піклування, а іноді потрібно призначення експертизи для отримання висновку психолога.

Найефективніший спосіб вирішення процесу

Якщо раніше процедура розлучення передбачала, що ви самостійно ходите по інстанціях, збираєте довідки і витрачаєте масу свого часу, то зараз це необов'язково.

Спеціальна програма « Розлучення через суд без присутності чоловіка »В центрі правових досліджень та колегії адвокатів« Планета закону »створена саме для тих, хто хоче виріши питання оформлення розлучення і не витративши зайвої хвилини.

За допомогою програми ви зможете не тільки розірвати шлюб, але і:

  • Встановити батьківство дітей (або оскаржити його);
  • Стягнути аліменти, збільшити або зменшити їх розмір;
  • Визнати шлюб недійсним (фіктивним);
  • Вирішити питання про позбавлення батьківських прав;
  • Скласти грамотний шлюбний договір, який буде вашим захисником у разі розлучення;
  • Розділити спільно нажите майно;
  • Дозволити суперечки про дітей (місце проживання, порядок спілкування).

Юристи з 10-річним досвідом роботи досконально вивчать вашу ситуацію, отримають і оформлять всі документи без вашої присутності. Якщо потрібно, ми запитаємо дублікати всіх необхідних документів з офіційних джерел, в тому числі з недоступних звичайним громадянам.


Телефонуйте + 7 (495) 722-99-33 .


Куди потрібно звертатися з вимогою про розлучення при наявності дітей?
Скільки коштує розлучення?
Що робити після суду?
Що вам потрібно зробити?
Куди потрібно звертатися з вимогою про розлучення при наявності дітей?
Скільки коштує розлучення?
Які питання буде вирішувати суд?
Яке прізвище залишиться у дитини?
Що робити після суду?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online