Як отримати аліменти з засудженого?

  1. Як отримати аліменти з засудженого і наскільки це реально на сьогоднішній день?
  2. Якщо немає рішення суду, а батько-платник перебуває у в'язниці
  3. Як отримати аліменти з засудженого вже маючи виконавчий лист?
  4. Якщо ув'язнений не працює в тюрмі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чинне Сімейне законодавство не встановлює обмежень або будь-яких пільг зі сплати аліментів особою, яка перебуває в місцях позбавлення волі за вироком суду.

Весь той час, протягом якого людина відбуває покарання в тюрмі, за ним зберігається обов'язок по забезпеченню матеріального утримання дитини. Платежі можуть утримуватися з його заробітної плати, що виплачується йому в місцях ув'язнення за роботу на виробництвах при колоніях, але лише з суми, що залишилася після утримання вартості витрат на його харчування і утримання, а також всіх належних за законом відрахувань (податків, внесків до пенсійного фонду та т.д.).

Примітка: Відповідно до п. 3. ст. 107 ДВК РФ, на особисті рахунки засуджених повинно зараховуватися на менше 25% всіх отриманих ними заробітків в колонії, в тому числі зарплати або пенсії. Відносно чоловіків старше 60 років, жінок старше 55, інвалідів і неповнолітніх в'язнів ця сума збільшена до 50%. Ці суми вказані з урахуванням всіх можливих утримань, включаючи аліменти.

Як отримати аліменти з засудженого і наскільки це реально на сьогоднішній день?

Дії, необхідні для отримання аліментів з засудженого, відрізняються для двох ключових ситуацій:

  • Відносно батьків, який відбуває позбавлення волі, відсутня судове рішення або угода про сплату аліментів.
  • Судове рішення про стягнення є, однак платник відбуває за вироком суду реальне позбавлення волі.
Чинне Сімейне законодавство не встановлює обмежень або будь-яких пільг зі сплати аліментів особою, яка перебуває в місцях позбавлення волі за вироком суду

Як отримати аліменти якщо батько сидить у в'язниці?

Кожне з перерахованих обставин має свою специфіку стягнення аліментів з засудженого, внаслідок чого ми детально проаналізуємо їх далі.

Якщо немає рішення суду, а батько-платник перебуває у в'язниці

Не варто вірити чуткам про те, що аліменти з засудженого стягнути не вийде. Юридично для цього немає абсолютно ніяких перешкод! До особи, що відбуває покарання у в'язниці, також може бути пред'явлений позов про стягнення аліментів, як і до будь-якому громадянину, що знаходиться на волі. Подача позову здійснюється в загальному порядку для стягнення аліментів з підсудністю за бажанням позивача: позов можна подати як за місцем відбування терміну відповідачем, так і за місцем своєї реєстрації.

Відповідач сповіщається про розгляд справи, а при необхідності і якщо позов поданий за місцем проживання позивача - прийняв заяву до провадження суд доручає іншому суду за місцем знаходження колонії опитати відповідача і письмово запротоколювати всі дані їм відповіді на зазначені в ухвалі питання.

З урахуванням позиції відповідача, судом виноситься рішення про стягнення аліментів з засудженої особи.

Теоретично, якщо шлюб ще не розірвано, можна вимагати розлучення з одночасним стягненням аліментів, але закон дозволяє розлучитися з засудженим заочно , Без судових тяжб і навіть незалежно від наявності дітей. Але лише за умови, що людина засуджена на термін від 3 років і більше.

Як отримати аліменти з засудженого вже маючи виконавчий лист?

Якщо рішення суду відбулося в вашу користь і вами отриманий виконавчий лист, процедура примусового стягнення аліментних змісту з ув'язненого батька не буде нічим відрізнятися від стягнення аліментів через приставів .

Виконавчий лист передається до територіального відділу ФССП за місцем знаходження колонії, а потім, за аналогією зі стягненням аліментів з працюючого громадянина, передається до виправної установи, де знаходиться платник.

З цього моменту всі обов'язки з розрахунку сум аліментів і їх перерахування лягають на бухгалтерію установи виконання покарань, а пристави як і раніше здійснюють контролюючу функцію.

У разі якщо засуджений буде переведений в іншу установу виконання покарань, адміністрація колонії зобов'язана переслати разом з ним і виконавчий лист за новим місцем відбування покарання. При звільненні з в'язниці лист повертається приставами, після чого вони знову починають роботу по стягненню аліментів - але вже із заробітної плати.

Аналогічним способом здійснюється стягнення і по нотаріальному угодою про добровільну виплату аліментних платежів.

Якщо ув'язнений не працює в тюрмі

На жаль, суворі реалії життя такі, що лише деякі колонії способи постійно забезпечувати роботою ув'язнених. Велику частину часу знаходяться у в'язниці громадяни не працюють і не мають можливості платити аліменти не те що в повному, а в будь-якому обсязі взагалі! Незначні суми, що нараховуються їм за епізодичні виходи на роботу, не покривають навіть витрат на утримання.

Це не позбавляє пристава права провести розрахунок суми аліментного обов'язку за правилами стягнення аліментів з безробітного і платник, звільнившись з місць позбавлення волі, відразу ж буде мати значний борг, який згодом потрібно буде сплатити. Але закон, знову ж таки, дозволяє звільнився з в'язниці людині клопотати про зниження суми боргу або ж зовсім вимагати його повного списання при наявності поважних причин.

Примітка: Якщо під час тюремного ув'язнення колонія не мала можливості забезпечити укладеного оплачуваною працею, то суд, частіше за все, стане на бік боржника і спише йому розрахований борг по аліментах - адже він не мав би можливості їх виплачувати, навіть якби дуже сильно захотів!

Якщо діяти за законом, то формальне стягнення аліментів з засудженого цілком здійсненна і навіть нескладна процедура, але ось реальне отримання грошей на аліменти з засудженого - воістину непросте завдання!

Досвідчені юристи МЦПД «Планета Закону» проконсультують вас з будь-якого питання, пов'язаного з аліментами, і нададуть повний комплекс правової допомоги в рамках спеціальної програми « Аліменти? - Елементарно! ». Телефонуйте + 7 (495) 722-99-33 .

Як отримати аліменти з засудженого і наскільки це реально на сьогоднішній день?
Як отримати аліменти з засудженого і наскільки це реально на сьогоднішній день?
Як отримати аліменти якщо батько сидить у в'язниці?
Як отримати аліменти з засудженого вже маючи виконавчий лист?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online