Як отримати аліменти, якщо чоловік їх не платить - коментар юриста, як стягнути задолженнсть по аліментах, борг за аліменти

  1. Як бути, якщо колишня дружина не подає на аліменти?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

«Я не подавала на аліменти 3 роки «Я не подавала на аліменти 3 роки. Чи можу я подати заяву зараз, щоб стягнути аліменти за минулий час? », - запитує читачка interfax.by . Ми попросили роз'яснити, коли і як можна повернути несплачені аліменти, адвоката, медіатора, партнера адвокатського бюро «Право і сімейна медіація» Наталію Ефімчік.

Відповідно до ст. 109 Кодексу про шлюб та сім'ю Республіки Білорусь особа, яка має право на отримання аліментів, може звернутися із заявою про стягнення аліментів до суду незалежно від терміну, який минув з моменту виникнення права на отримання аліментів. Врахуйте, що аліменти присуджуються на майбутнє час з моменту звернення із заявою до суду.

«Аліменти можуть бути стягнуті і за минулий час, але не більше ніж за 3 попередні роки, якщо судом буде встановлено, що до звернення до суду приймалися заходи для отримання коштів на утримання, але внаслідок ухилення особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, від їх сплати, а також у випадках, передбачених частиною другою статті 105 цього Кодексу, аліменти не були отримані », - говорить Наталія Ефімчік.

Вона пояснила, що наша читачка повинна надати суду докази того, що вона намагалася отримати аліменти (звернення з вимогою до особи, зобов'язаному до сплати аліментів; дії по встановленню місця роботи або проживання такої особи з метою отримання аліментів; напрямок листів родичам особи, зобов'язаної до сплаті аліментів, з проханням надати допомогу в отриманні аліментів тощо).

В іншому випадку рішення суду в цій частині буде винесено не на користь читачки.

Як бути, якщо колишня дружина не подає на аліменти?

Якщо колишня дружина каже, що їй не потрібні ніякі аліменти, але при цьому колишній чоловік хоче їх виплачувати, він може робити це добровільно, не чекаючи, поки вона звернеться до суду із заявою про стягнення аліментів.

Добровільно можна сплачувати аліменти на підставі заяви або шляхом утримання із заробітної плати за місцем роботи або за місцем отримання пенсії, допомоги, стипендії, здійснення інших виплат.

Якщо за цей час чоловік змінює роботу, то він повинен подати в бухгалтерію за новим місцем роботи нову заяву про утримання аліментів із зарплати. Якщо за час переходу з однієї роботи на іншу утворюється заборгованість, то колишній чоловік може її виплатити добровільно. В іншому випадку колишня дружина має право витребувати заборгованість через суд.

Ольга Артішевський

Як бути, якщо колишня дружина не подає на аліменти?
Чи можу я подати заяву зараз, щоб стягнути аліменти за минулий час?
Як бути, якщо колишня дружина не подає на аліменти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online