Що робити і як поступати при розлученні, якщо сім'ю не врятувати

  1. Розлучення в органах РАГС
  2. В які терміни розводять через ЗАГС
  3. Розлучення в суді
  4. Які документи потрібно підготувати
  5. Куди йти
  6. Як швидко розводять в суді

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Коли бажання розлучитися зважене, остаточне і безповоротне - знання закону, власних прав і обов'язків здатне значно спростити життя. З усіма тонкощами краще розібратися заздалегідь.

Сімейний кодекс РФ, зокрема стаття 18, передбачає, що розірвання шлюбу відбувається або в РАГСі, або в судовому порядку. Це залежить від кожного конкретного випадку. І звичайно ж, перший варіант значно простіше. Але його реалізація можлива далеко не завжди. Тому варто вивчити процес в деталях.

Розлучення в органах РАГС

На законодавчому рівні описані тільки дві ситуації, при яких сімейна пара може де-юре припинити такий бути в органах РАГС. Ними є:

  • Добровільне бажання обох подружжя розірвати шлюб. А це означає, що між чоловіком і дружиною досягнуто взаємна згода
  • У родині не виховуються спільні неповнолітні діти.

Домовившись про все «на березі», можна подавати заяву. На цій процедурі повинні бути присутніми обидва.

На цій процедурі повинні бути присутніми обидва

Зразок бланка заяви про розлучення в ЗАГС

Коли ви просите розірвати ваш шлюб за взаємною згодою, то в заяві потрібно вказати:

  • Повні дані паспорта
  • Всю інформацію, наявну в свідоцтві про шлюб (його номер, дату і місце видачі)
  • Інформацію про прізвища колишнього подружжя, які будуть актуальні після розлучення

Що ще знадобиться крім самого заяви, так це оригінали всіх документів і квитанція про сплату держмита. Сама держмито має тенденцію змінюватися в більшу сторону, тому про актуальну сумі дізнавайтеся напередодні. Пакет документів може бути поданий або до відповідного органу за місцем реєстрації будь-кого з подружжя, або в той же відділ, де і був укладений шлюб. Законодавець передбачив обидва варіанти.

Для ряду людей залишається незрозумілим, чому подавати заяву повинні обидва. Відповідь абсолютно простий. У тому випадку, коли мова йде про добровільне акті, це необхідно відобразити і зафіксувати документально. Адже в разі, коли подібне бажання відчуває тільки один - слід похід до суду.

Втім, є ряд виняткових ситуацій, які припускають подачу заяви в ЗАГС тільки одним членом сім'ї. Їх всього три:

  • Другого чоловіка визнали недієздатним
  • Один з подружжя був визнаний зниклим безвісти
  • Одного з подружжя засудили за скоєння злочину з відбуванням покарання в МЛС, на термін більш ніж 3 роки

Збираючи документи для розірвання шлюбу в даних випадках, враховуйте той факт, що вам знадобляться копії рішення суду (про визнання людини безвісти зниклого, недієздатним, або копія вироку суду). Майте на увазі, що всі рішення повинні вступити в законну силу, про що повинна бути проставлена ​​відмітка. Якщо один з подружжя недієздатний - другий, подаючи на розлучення, зобов'язаний вказати, за якою адресою зареєстрований його опікун. У випадку з особами, які відбувають покарання, в заяві слід написати адресу установи.

В які терміни розводять через ЗАГС

Всі дії щодо шлюборозлучного процесу в Російській Федерації регулюються Сімейним кодексом. Його 19-я стаття говорить, що розірвання шлюбу в ЗАГС здійснюється через місяць після того, як було прийнято заяву. Пов'язано це з двома ключовими моментами:

  • У подружжя є час на обдумування свого рішення
  • Необхідно підготувати документи

Якщо ви підтвердите по закінченню часу, відведеного на примирення, своє бажання розлучитися, буде проведена державна реєстрація розірвання шлюбу. Кожен з екс-подружжя може отримувати свій екземпляр свідоцтва про розлучення. Не нехтуйте цим документом, так як він стане в нагоді в ряді інстанцій.

Для бажаючих розірвати шлюб, похід в ЗАГС завжди зручніше, але не завжди можливий. І тоді на горизонті виникає розлучення в суді .

Розлучення в суді

Тут теж є свої правила і норми. Діючи на підставі головного сімейного закону, зокрема статті 19, в суді приймуть заяву при дотриманні одного з 3-х пунктів:

  • У сім'ї виховуються спільні неповнолітні діти
  • Волевиявлення висловив тільки один чоловік, а другий не давав своєї згоди
  • Один з подружжя ухиляється від процедури (формально каже, що хоче розлучення, а на подачу заяви в ЗАГС не є)

Всупереч поширеній думці, розлучення і поділ майна не завжди можуть бути об'єднані в одне діловодство. Тому, якщо хочете скоріше припинити називатися сім'єю, ділите шафа, квартиру і гараж в рамках окремого процесу. Все одно, за майнові суперечки держмито сплачується окремо. Причому не залежно від того, чи оформлено у вас розлучення в ЗАГС або в судовому порядку.

Позовна заява до суду подає лише одна людина. Він є позивачем, інший член подружжя стає відповідачем. Втім, додаткових зобов'язань на нього це не накладає. Винних в шлюборозлучному процесі суд не шукає. Такі норми судового діловодства.

Які документи потрібно підготувати

  • Позовна заява (пишеться в 3-х примірниках, по одному для кожної зі сторін і суду)

Відмітка суду про прийняття позовної заяви Відмітка суду про прийняття позовної заяви.

  • паспорт
  • Оригінал свідоцтва про шлюб (оригінал)
  • Свідоцтва про народження спільних неповнолітніх дітей, оригінали або нотаріально завірені копії
  • Квитанція про оплату держмита

В окремих регіонах органи суду вимагають обов'язково надавати і інші документи. Їх перелік необхідно уточнювати заздалегідь.

Щоб спростити завдання, вже на етапі подачі заяви можна прикласти ряд документів. Такими можуть бути взаємні домовленості між подружжям по дітях і майну, довідки про заробітну плату, довіреності представників, прохання від одного з подружжя розглядати справу без його присутності. Всі ці документи мають бути нотаріально засвідчені.

Чим краще ви підготуєтеся на початковому етапі - тим менше часу це забере в подальшому.

Куди йти

Тут варіанти два:

  • Світовий суд
  • Районний суд

Природно, мирний варіант кращий. Але він можливий тільки при наявності у разводящихся обопільного бажання і відсутності взаємних претензій. Тоді погоджуйте всі питання між собою, декларуйте спільні рішення у нотаріуса і, підготувавши всі документи, подавайте заяву в світовій суд.

Чи не можете домовитися по дітях і майну? Чи не хочете вирішувати ці питання окремо, будучи офіційно вільними людьми? - ваш варіант районний суд. Але він зажадає більше тимчасових і психологічних витрат.

Що вас чекає в тій ситуації, коли розлучення хоче тільки один . Вислухавши всі аргументи за і проти, суд вправі вирішити, що існування сім'ї більше не має сенсу і прийняти рішення розірвати шлюб. Але, особливо коли сім'я молода і є спільні діти, суд надає термін (до 3-х місяців) для примирення подружжя. Якщо ця міра була марною, то, незважаючи на всі заперечення другої сторони, по закінченню примирливого часу шлюб зобов'язаний бути розірваний.

Як швидко розводять в суді

Припустимо, що обставини ідеальні і обоє з подружжя не бачать сенсу більше бути сім'єю. Про все домовилися заздалегідь, підготували всі документи - тоді для здобуття офіційної волі від шлюбу знадобиться два місяці.

У будь-якому випадку, законодавець зобов'язує мирового суддю призначити 30 днів для примирення сім'ї. Термін діє з моменту подачі позовної заяви. Тоді ж призначається і дата судового засідання. Якщо за цей час обставини не змінилися - на першому ж засіданні вас розведуть. Для вступу в силу рішення суду потрібно ще місяць. Таким чином, з моменту подачі заяви до юридичного права вважатися вільними проходить 2 місяці.

Розлучення. Коли немає винних ...

У неідеальної зображенні світу існує розлучення через суд. І в даному випадку все залежить не тільки від судді, а й від підготовленості сторін. Як правило, вирішити всі спірні моменти в рамках одного судового засідання не вдається. Їх потрібно від двох до чотирьох. Тимчасові рамки, в даному випадку, займають до 6-ти місяців. Але, якщо представники однієї зі сторін ставлять перед собою завдання затягнути справу - розлучення може тривати і кілька років.

Як і в світовому суді, на апеляцію і визнання рішення недійсним у сторін є 30 днів. По закінченню цього терміну воно вступить в законну силу.

Стаття 25 СК РФ говорить, що розлучитися через суд не достатньо і це рішення має бути зареєстровано в органах РАЦС. Це відбудеться без вашої участі. Забрати свій екземпляр свідоцтва про розлучення ви зможете приблизно через 35 днів після винесення рішення.

Чи не можете домовитися по дітях і майну?
Чи не хочете вирішувати ці питання окремо, будучи офіційно вільними людьми?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online