Договір купівлі-продажу автомобіля в Україні: як заповнюється бланк?

  1. Як скласти договір купівлі-продажу авто самостійно?
  2. Додатковий документ до договору купівлі продажу ТЗ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Реформування українських держструктур вносить безліч змін в складання різних документів. Не є винятком договір купівлі / продажу авто, який після ліквідації «кабальної» довідки-рахунки, злизувати з бюджету автомобіліста 1% вартості транспортного засобу (ТЗ), став основоположним документом при укладанні угоди. Запевнити в Україні договір купівлі / продажу авто в 2018 році можна, як і раніше, в нотаріальній конторі. А також в сервісних центрах МВСУ, які прийшли на зміну корумпованим Державтоінспекції, МРЕВ.

Так як оформлення договору купівлі / продажу автомобіля в сервісному центрі економічно вигідніше, приділимо увагу саме цій процедурі. Розповімо, як складається, оформляється, заповнюється документ, а також відповімо на ряд інших питань, що стосуються цієї тематики.

Укладення договору купівлі-продажу між фізичними особами - сторонами угоди, має на увазі присутність продавця і покупця в філії сервісного центру МВСУ. Обидві сторони повинні мати на руках такі документи:

  • оригінал і копії документів, що засвідчують особу (паспорт);
  • оригінал і копії документа про присвоєння ідентифікаційного коду;
  • власник транспорту (продавець) повинен мати у своєму розпорядженні оригіналом і копіями техпаспорта на реалізований автомобіль.

оригінал і копії документів, що засвідчують особу (паспорт);   оригінал і копії документа про присвоєння ідентифікаційного коду;   власник транспорту (продавець) повинен мати у своєму розпорядженні оригіналом і копіями техпаспорта на реалізований автомобіль

Бланк договору купівлі-продажу автомобіля, який надається в сервісній службі, полягає в 3 примірниках і засвідчується обома сторонами. Документ скріплюється «мокрою» печаткою сервісної служби. Копії лунають учасникам угоди, включаючи сервісний центр, де документ зберігається протягом наступних 3 років.

Важливо! Знімати з обліку автомобіль немає ніякої необхідності. Після укладення договору купівлі-продажу машини фахівці центру самі переоформлять транспорт на нового господаря.

В цілому потрібно заплатити лише за бланк договору купівлі / продажу автомобіля - близько 2 грн. Якщо будуть «чіплятися» з пропозицією допомоги в заповненні договору, природно, не безоплатно - відразу можна дзвонити на «гарячу лінію» МВСУ.

Однак якщо власник ТЗ реалізує вантажний транспорт, автобус, причіп або тягач, а також робить не першу угоду протягом календарного року, йому потрібно заплатити податок з доходу - 5% від загальної вартості. І 1,5% на потреби ЗСУ (збройні сили України). Від військових зборів не ухилитися, а податок з доходу теоретично обійти можна, оформивши дарчу. Справедливості заради варто відзначити, дарча, в цьому випадку, повинна бути оформлена на близького родича - когось із батьків, дружину, чоловіка або дитини.

Як скласти договір купівлі-продажу авто самостійно?

Перш ніж перейти до змістовної частини договору, необхідно відзначити, документальне оформлення купівлі-продажу автомобілів вимагає заповнення бланка кульковою ручкою одного кольору, без помарок і виправлень. Заповнюються всі графи договору, починаючи від краю рядки, щоб згодом не було можливості вписати додаткові відомості, неправдиву інформацію і т.д. Якщо відповідні дані відсутні, потрібно в графі договору ставити прочерк. Форма договору заповнюється наступним чином:

  1. У «шапці» документа прописуються повні ініціали (ПІБ) продавця і покупця, місце (назва населеного пункту) і час укладення договору.
  2. У розділі «Предмет договору» докладно розписуються характеристики автомобіля: колір кузова, об'єм двигуна і т.д. Вказуються номери рами (шасі), мотора, кузова. Позначається серія, ким і коли видано Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. У цьому ж розділі продавець підтверджує, що авто не має кримінальну історію: не перебуває в угоні, заставі і т.д.
  3. Наступним пунктом цього договору купівлі / продажу ТЗ прописується вартість автомашини, обумовлюються терміни і форма оплати.
  4. Далі йде розділ «Порядок передачі ТЗ», де підтверджуються права нового власника після підписання документа.
  5. У наступному розділі перераховуються права та обов'язки обох сторін, що беруть участь в угоді. Щоб не виникало згодом спірних питань, цей розділ рекомендується ретельно вивчити перед підписанням, втім, як і весь договір купівлі / продажу авто в цілому.
  6. Наступні два пункти документа прописують відповідальність продавця і покупця, а також законний порядок розірвання договору або внесення до нього будь-яких змін.
  7. У пункті «Порядок вирішення спорів» прописується, в яких ситуаціях та чи інша сторона має законне право звертатися в судові інстанції.
  8. У цьому розділі обговорюються можливі форс-мажорні ситуації.
  9. В прикінцевих положеннях продавець і покупець вносять уточнюючі деталі по трактуванні цього договору купівлі / продажу машини.

В останньому пункті договору купівлі-продажу транспортного засобу обидві сторони, що беруть участь в операції, вказують ПІБ, місце проживання, паспортні дані, ІПН, назва фінустанови і номер банківського рахунку, номер. Документ вінчають підписи продавця та покупця.

Важливо! Завантажити зразок договір купівлі продажу автомобіля в повній версії з подальшим друком документа можна тут: http://smartdoc.ua/document_104_rus.html .

Додатковий документ до договору купівлі продажу ТЗ

Договір купівлі продажу авто в Україні знаходить юридичну силу після того, як буде підписаний акт прийому / передачі рухомого майна. Пропонуємо увазі зразок документа.

В акті так само, як в основному документі, відображаються повні ПІБ продавця та покупця, місце і дата укладення договору, паспортні дані В акті так само, як в основному документі, відображаються повні ПІБ продавця та покупця, місце і дата укладення договору, паспортні дані. Вказуються VIN-коди автомобіля. В кінці ставляться підписи обох сторін.

Звичайно ж, склавши власноруч договір, який згодом можна запевнити в найближчій нотаріальній конторі, маючи на руках документи на транспортний засіб, можна не тягнути власника авто (продавця) в сервісний центр МВСУ. Однак не варто надходити настільки необачно. Нововведення функціонують порівняно недовго, але навіть за цей короткий проміжок часу з'явилося безліч шахраїв, які таким способом реалізують нелегально ввезений в Україну транспорт, машини з підробленими документами тощо

Як продавцеві авто, так покупцеві, щоб не розчаруватися в кінцевому підсумку, слід дотримуватися цих рекомендацій:

  1. Доцільно завжди укладати договір купівлі продажу транспортного засобу в регіональному сервісному центрі або МРЕВ.
  2. Не рекомендується складати і, тим більше, підписувати договір поза стінами сервісної служби без консультацій фахівця.
  3. Не слід підписувати «без оглядки» документ - без попереднього ретельного вивчення, натомість вигідного комерційного пропозиції.
  4. Доцільно особисто звірити VIN-коди, набиті на автомобільних вузлах, з тими номерами, які прописані в договорі купівлі-продажу ТЗ.

До речі кажучи, транспорт, що відноситься до комерційної категорії, також слід було реалізувати за договором купівлі / продажу авто. Однак зняття транспорту з балансу юрособи зажадає експертну оцінку ТЗ. Здійснювати процедуру в МРЕВ - не рентабельно, так як доведеться заплатити значну суму. У даній ситуації доцільно скористатися послугами приватного сектора. Договір купівлі / продажу транспортних засобів може підписуватися між фізособами, а також між ними і юридичними особами.

Як скласти договір купівлі-продажу авто самостійно?
Як скласти договір купівлі-продажу авто самостійно?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online