Договір купівлі продажу автомобіля для фізичних та юридичних осіб-скачати зразок бланка

  1. Оформлення договору купівлі-продажу автомобіля
  2. Як самостійно заповнити договір купівлі-продажу автомобіля
  3. Інструкція щодо заповнення договору купівлі-продажу автомобіля
  4. Як заповнити бланк договору купівлі продажу автомобіля
  5. Типові помилки в складанні договору
  6. Запобіжні заходи при оформленні договору
  7. Шахрайство з купівлею продажем авто

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Для кожного автовласника настає термін реалізації свого транспортного засобу або придбання нового. Провести юридичну угоду необхідно грамотно, щоб не нашкодити своїм інтересам. Оскільки мова йде про значних матеріальних засобах, всі кроки потрібно провести згідно із законом, щоб не виникло після судових спорів. Крім того, з 2014 року передачу автомобіля у власність іншої особи годі й завіряти нотаріально. З одного боку, відбувається економія, але одночасно підвищуються ризики.

З одного боку, відбувається економія, але одночасно підвищуються ризики

Підписання договору або купчої є основним етапом при переуступку прав володіння. На перший погляд, договір можна скачати в інтернеті і заповнити потрібні графи. Але при цьому в обов'язковому порядку необхідно врахувати зміни, які вступили в дію з 2013 року з обліку транспортного засобу. Якщо правила будуть порушені і договір складений з істотними помилками, то при реєстрації в ГИБДД можуть виникнути ускладнення. Передача права власності на рухоме майно відбувається тепер без нотаріального підтвердження і згідно ст.454 ГК РФ.

Оформлення договору купівлі-продажу автомобіля

Стандартний договір не складний в заповненні, при цьому закон не встановлює обмежень щодо записаної інформації. Бажано дотримуватися зразка, але при виниклої необхідності доповнити купчу потрібними відомостями. Наприклад, відбувається передача права власності між родичами або іншими особами, з якими у продавця існують довірчі відносини.

У цих випадках досить часто автомобіль продається в розстрочку на певний період, а документи переоформляються відразу після підписання купчої. У цьому випадку, незважаючи на дружні та родинні стосунки, рекомендується докладно описати умови угоди в угоді. Такий вчинок не повинен викликати неприйняття у покупця, оскільки юридичні відносини не можна плутати з особистісними.

Як самостійно заповнити договір купівлі-продажу автомобіля

Підписуючи договір, сторони тим самим беруть на себе певні зобов'язання. Продавець гарантує істинність документів на машину, покупець зобов'язується оплатити і поставити на облік авто в інспекції. Інші вимоги можуть бути доповнені, оскільки від ретельності складання угоди залежать подальші дії сторін. Можна звернутися до юриста для перевірки домовленості, але це дороге задоволення коштує 1-2% від суми угоди.

Найкраще, незважаючи на дозвіл не відзначати договір в нотаріат, запевнити документ підписом нотаріуса. Спеціаліст перевірить правильність заповнення і вкаже на допущені помилки. Якщо ж учасники угоди вирішують обійтися власними силами, то всі кроки зі зміни власника слід контролювати і перевіряти законність самостійно.

Щоб зафіксувати двосторонню угоду і створити юридичний акт, необхідно скласти документ від руки або заповнити графи на роздрукованому бланку. Договір відображає намір сторін з продажу власником товару, в даному випадку автомобіля, і покупці громадянином з передачею встановленої суми. З документів потрібні паспорти учасників угоди і паспорт технічного засобу.

У разі, коли угода відбувається між громадянином і організацією, то необхідні відомості про керівника, що має повноваження на проведення матеріальних дій і реєстраційні дані про підприємство. За участю в операції довіреної особи, його дані не заносяться в технічний паспорт авто, але довіреність повинна бути підтверджена нотаріально. Представник організації підтверджує свої повноваження відповідним документом з печаткою юридичної особи, без нотаріального посвідчення.

Якщо машина продається і купується організаціями, то в договорі ставляться офіційні реквізити юридичної особи. Довірені особи, що підписують цей документ, прописують ціну придбання і технічні характеристики ТЗ. При цьому вказуються підстави, якими співробітники фірм керуються. Наприклад, довіреність на здійснення угод від імені підприємства.

Законний представник вносить в договір реєстраційні дані свого довірителя. У документі робиться відповідний запис із зазначенням, хто проводив операцію і повноваження особи. В обов'язки покупця входить переоформлення транспортного засобу в ГИБДД. Раніше відводився термін у 5 днів після підписання купчої, в даний час період постановки на облік збільшений до 10 днів.

Законом встановлено адміністративне покарання у вигляді штрафу за порушення термінів постановки на облік. Для громадян запізнення загрожує штрафом в 1,5-2 тис. Рублів, для юридичних осіб санкції складають 5-10 тис. Рублів. Якщо при дорожньої перевірки виявиться порушення терміну постановки, то штраф встановлений в 500-800 рублів. Тому варто уважно заносити дані в бланк, щоб не було подальших розглядів і строк не був упущений.

Інструкція щодо заповнення договору купівлі-продажу автомобіля

Інструкція щодо заповнення договору купівлі-продажу автомобіля

Стандартний бланк можна скачати на нашому сайті, краще заповнити графи від руки. На бланку дається пояснювальна інформація, яка допоможе для грамотного заповнення формуляра. Вгорі документа пишеться назва поселення і дата підписання документа. Потім нижче записуються дані учасників домовленості, спочатку продавця, потім покупця.

ПІБ вводиться без скорочень та ініціалів, потім йде місце постійної реєстрації і паспортні дані. Наступним пунктом є відомості про предмет угоди, тобто автомобілі. Інформація заповнюється з свідоцтва про реєстрацію автомобіля. Оскільки відомості будуть звірятися в автоінспекції, слід перевірити правильність заповнення. Відображаються наміри сторін: передати товар, і отримати кошти в установленому розмірі.

Записується вартість або ціна угоди, прописом та цифрами, якщо мова йде про валюту, то вказується найменування, повністю щоб уникнути спірних моментів. Далі можуть бути відображені умови угоди, порядок передачі грошей та інші узгоджені умови. Останньою рядком ставиться підпис перед повною прізвищем та ініціалами учасників угоди, нижче відображається дата оформлення документа.

Як заповнити бланк договору купівлі продажу автомобіля

Автомобільні ключі і технічний паспорт переходять до нового власника, продавець отримує відображену в угоді суму. На практиці, сторони погоджують всі пункти, заповнюють договір, потім відбувається обмін ключів, ПТС на гроші. Після перерахунку учасники підписують договір. Рекомендується надати право заповнення продавцеві всіх необхідних примірників. Не можна забувати про акт прийому-передачі машини, це важливий і відповідальний момент.

З 2012 року ГИБДД не вимагає проставляти ціну в договорі, це визнано особистою справою учасників. Але внести в ДКП ціну необхідно з іншої причини: для звіту про отримання прибутку в податкову інстанцію. Заповнюючи щорічну декларацію, договір доведеться надати для звірки та нарахування прибуткових податків, тому документ краще заповнювати з ціною.

Типові помилки в складанні договору

Типові помилки в складанні договору

Правилами діловодства дозволено надрукувати бланк, потім письмово внести інформацію. Часто продавець роздруковує зразок з внесеними даними про себе і автомобілі. При угоді дані покупця вносяться продавцем письмово. Виходить, що частина відомостей надруковані, друга частина написані від руки. Таке заповнення договору неправомірно і може бути оскаржене в суді.

Купча заповнюється однією людиною, тобто одним почерком, і однією ручкою, виключно чорнилом синього кольору. У кожній відведеної графі необхідно починати запис з початку, на останньому місці ставиться прочерк. Якщо порожніх позицій кілька, то закреслення проводиться зигзагом. Таке правило заповнення ділових паперів не дозволить внести додаткові відомості без відома другої сторони.

Заповнювати купчу необхідно без виправлень і помарок, зафарбовування неправильно зазначеної інформації. Документ, що містить закреслення і важко читаються фрагменти, втрачає свою юридичну актуальність в спірних випадках.

Договір буде потрібно скласти в трьох примірниках :: для учасників угоди та подання до інспекції при постановці на облік. Всі три документи повинні бути повністю ідентичні.

Запобіжні заходи при оформленні договору

Запобіжні заходи при оформленні договору

Якщо ви вперше берете участь в юридичній угоді з відчуження автомобіля, постарайтеся звернути увагу на наступні моменти:

  • вибирайте авто разом з людиною, що має досвід механіка і водія. Сплатіть послуги оцінювача, щоб орієнтуватися в ціні;
  • при встановленому газовому обладнанні, до документів повинна бути додана довідка про офіційні перетвореннях або первісної комплектації. До цих відомостей слід докласти особливу увагу, оскільки документ строго перевіряється в ГИБДД;
  • продавець має право звернутися в страхову фірму з проханням про перенесення діючої страховки на знову куплений автомобіль;
  • скласти акт прийому-передачі техніки, покупець повинен написати, що претензій не має. Технічний стан автомобіля рекомендується засвідчити підписом двох свідків. Акт має таку ж юридичну значимість, як купча. Чим докладніше буде складено акт, тим менше претензій може надійти колишньому власнику.

Шахрайство з купівлею продажем авто

Правила постановки автомобіля на облік в ДАІ

Протягом 10 днів нового власника буде потрібно придбати страховий поліс і звернутися в ГИБДД. Перші дні, до закінчення терміну, можна їздити без страховки , Це не є порушенням правил, при собі слід мати купчу. Під час переоформлення машина буде знята з обліку і на ім'я колишнього власника в податкову інспекцію будуть передані відомості про виробленої операції.

Пропущені строки можуть також загрожувати тим, що колишній власник напише заяву про припинення перереєстрації або про викрадення автомобіля. Такі дії з його боку є вимушеними, оскільки він продовжує нести відповідальність, в тому числі по штрафам. У такій конфліктній ситуації недбайливому покупцеві доведеться оплачувати нові номерні знаки, оскільки наявні будуть включені в спеціальну базу ГИБДД.

Може виявитися, що автомобіль має обмеження по постановці або знаходиться під арештом. Обмеження накладаються, якщо машина є предметом спору в суді, наприклад, при розлученні. Обов'язок щодо оповіщення покупця лежить на продавцеві, але на це не варто сильно розраховувати і довіряти сторонній людині. Дізнатися про наявність обтяжень може кожен громадянин на сайті автоінспекції, буде потрібно внести реєстраційний номер авто.

В даний час потрібно оплатити державний збір у розмірі 850 рублів, якщо на автомобілі залишаються колишні номери. Якщо проводиться заміна, то сума платежу зростає до 2850 рублів. Якщо номери відображають приналежність до іншого регіону, то це не є перешкодою, щоб заплатити 850 рублів і їздити далі з ними. Відвідати можна будь-яке відділення ДАІ, необов'язково у своїй місцевості. Надалі дані через єдину базу надійдуть до податкової за місцем проживання продавця.

У будь-якому відділенні автоінспекції покупець пише заяву стандартного зразка. Потім машину перевіряють на майданчику, звіряють номери агрегатів і роблять позначку в документах, якщо власник хоче їздити з колишніми номерами. Завірене інспектором заява подається у вікно реєстрації. Записатися на прийом і не стояти в чергах можна на сайті gosuslugi.ru. Адміністративний регламент ГИБДД наказує видачу ПТС і свідоцтва про реєстрацію (СОР) протягом години після приймання пакета документів.

Отримавши нові документи, слід ретельно перевірити внесені дані. Рекомендується здійснити контроль на місці, так набагато простіше виправити ситуацію. При їзді на автомобілі необхідно возити з собою пластикову карту СОР, паспорт технічного засобу можна не тримати в машині.

Як ставити автомобілі на облік в ГИБДД

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online