Свій бізнес: продаж бахіл через торгові автомати

  1. Реєстрація бізнесу на вендінгової продажу бахіл
  2. Рентабельність бізнесу на продажу бахіл через автомати
  3. Збільшення прибутковості автомата: що працює, а що "не дуже"
  4. Скільки можна заробити на вендінгової продажу бахіл
  5. Свій бізнес: вендингові автомати з продажу квітів
  6. Практичний досвід: вендінговий бізнес окупається за два роки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

* У розрахунках використовуються середні дані по Росії

12 000 ₽

Виручка (з 1 автомата)

3 000 - 4 000 ₽

Інші витрати

6 000 - 7 000 ₽

Чистий прибуток (з 1 автомата)

Вендинговая торгівля бахилами ... Здавалося б, бізнес ще простіше і ще елементарніше вже не придумати. Але навіть тут є свої підводні камені, які потрібно брати до уваги при відкритті.

Торгові автомати з продажу бахіл в капсулах з'явилися відносно недавно. Більш того, у багатьох російських регіонах бахіли в медичних установах все ще продаються «по-старому» - бабусями на вході в лікарню або поліклініку. В середині 2000-х років бізнес з продажу бахіл в капсулах був заснований, переважно, на імпорті. Висока собівартість обладнання та власне його вмісту робили цей напрямок не дуже вигідним для дрібних фірм і окремих підприємців. Однак у міру того як російські компанії почали займатися виробництвом капсул, оптова вартість останніх виявилася значно нижче, а інтерес до цього напрямку значно зріс.
Сам бізнес з продажу бахіл через торговельні апарати виглядає, на перший погляд, простіше нікуди. Досить домовитися з керівництвом лікарень і поліклінік у вашому місті про розміщення автоматів, закупити необхідне обладнання і самі бахіли, встановити автомати і регулярно займатися їх обслуговуванням, витягуючи гроші і наповнюючи в міру необхідності. Проте, навіть в цьому, дійсно, дуже простому бізнесі є безліч нюансів і підводних каменів, які необхідно брати до уваги.

Реєстрація бізнесу на вендінгової продажу бахіл

Перш за все, так як ви будете працювати з муніципальними установами, вам необхідно вибрати відповідну організаційно-правову форму для свого бізнесу. Найоптимальніший варіант - зареєструватися як індивідуальний підприємець. Це можна зробити самостійно або ж звернутися за допомогою до фірм-посередників. В якості системи оподаткування підійде ЕНВД, а в якості основного коду КВЕД підприємці, які займаються вендінговим бізнесом, вибирають «Торгівлю роздрібну поза магазинами, наметів, ринків» (47.9).

Як вибрати торговий апарат для продажу бахіл

Апарати із продажу бахіл бувають двох видів - механічні, коли для отримання бахіл потрібно вставити в приймач монету певного номіналу і повернути ручку, а також електронні, які більш функціональні. Вони можуть приймати купюри, видавати здачу і навіть відправляти на мобільний телефон власника інформацію про поломки і кількості проданих одиниць товару. Незважаючи на всі переваги електронних бахільні апаратів, питання вибору обладнання не настільки однозначна. До основних недостакі електронних автоматів відносять їх ціну (вони стоять в 3-4 рази дорожче механічних) і високу ймовірність поломки.

Незручність в тому, що якими б великими літерами ви не писали правила використання електронного автомата, потенційні покупці все одно будуть плутати приймачі для купюр і монет, що призводить до регулярної поломки обладнання. Тимчасовий простій автомата може бути викликаний також вимиканням його на ніч з розетки і не включенням вранці обслуговуючим персоналом установи або компанії, на чиїй площі він встановлений. Ви ж фізично не зможете об'їжджати з ранку всі крапки для перевірки працездатності техніки.
Фахівці радять вибирати вид апарату в залежності від особливостей точки, де планується його установка. Так, на точках з високою прохідністю рекомендується встановлювати електронний автомат, а в менш людних місцях - механічний (якщо присутність в таких точках взагалі доцільно). Враховуйте, що при використанні механічного автомата обов'язково виникне проблема розміну монет. Такий автомат приймає тільки певний вид монет або одну комбінацію. Єдиний варіант вирішити питання з розміном (якщо ви не збираєтеся витрачати гроші на електронний автомат або купувати автомат для розміну) - домовитися з розташованої поблизу торговою точкою про розмін дрібниці. Хоча і це не найоптимальніше рішення (адже вашому «партнеру» - власнику сусідньої торгової точки нічого не варто включити в свій асортимент ті ж бахіли, і ваші можливі клієнти, які не мають дрібниці під розрахунок, придбають їх у нього). І все ж за спостереженнями, продажу через автомат на п'ять рублів, поблизу від якого взагалі немає ніякої можливості розміняти гроші, будуть в 1,5-2 рази нижче, ніж при наявності можливості розміну. А автомати, які передбачають оплату з комбінацією з декількох монет (наприклад, на 7 або 10 рублів) і зовсім не має сенсу встановлювати без варіантів розміну.
Полагодити торговий автомат в разі поломки можна або самостійно (якщо поломка незначна), або ж у одного з постачальників такого обладнання. Безумовно, бажано, щоб ваш постачальник знаходився якомога ближче до вас. Таким чином, ви знизите матеріальні і тимчасові витрати на транспортування і лагодження зламаного торгового апарату. Велика частина виробників і постачальників знаходяться в великих містах - в Москві і Санкт-Петербурзі, але, як стверджують самі підприємці, часто виявляється вигідніше співпрацювати з місцевими регіональними компаніями навіть з урахуванням встановлених ними націнок.
Крім власне торговельних автоматів, існують також автомати для надягання бахіл, які особливо зручні для літніх людей та інвалідів. Такі автомати можуть бути також платними і встановлюються зазвичай поруч з торговими бахільні автоматами. Проте, великого поширення в нашій країні таке допоміжне обладнання поки що не отримало.

Рентабельність бізнесу на продажу бахіл через автомати

Як правило, у компаній, що продають бахільні вендингові машини, можна також придбати і сам наповнювач для них. При оптовій закупівлі бахіли в капсулах обходяться в суму до 2 рублів за пару. Точна ціна залежить від обсягу партії, а також від того, чи зумієте ви знайти спільну мову з постачальників і домовитися про більш вигідних цінах. При цьому роздрібна ціна бахіл при продажу через автомат становить 5-10 рублів за пару.

При визначенні роздрібної ціни враховуйте платоспроможність населення вашого міста. З одного боку, з цілком зрозумілих причин продавці бахіл прагнуть поставити максимально високу націнку на свій товар, але при занадто високій ціні ваші бахіли просто не будуть купувати. Приймайте до уваги специфіку цільової аудиторії. В основному, це люди похилого віку, майбутні мами і мами з маленькими дітьми. При занадто високу вартість бахіл в вашому автоматі вони швидше будуть купувати їх в упаковках по 10 пар в аптеці. Тим більше що аптеки і аптечні пункти практично завжди є поблизу або навіть на території самих медичних установ.

Середня націнка на бахіли становить близько 200%, що здається дуже вигідним. Але в перерахунку на рублі це всього лише 3-8 рублів з однієї проданої пари. Наприклад, один автомат, розташований навіть в дуже хорошому місці, принесе не більше 10 тис. Рублів на місяць. Відповідно, для того щоб збільшити прибуток, потрібно розширювати кількість точок. Але кількість відповідних місць для їх установки об'єктивно обмежена. Наприклад, крім лікарень і поліклінік, бахільні автомати встановлюють в приватних лікарських кабінетах, комерційних клініках, в музеях, в дитячих садах, в аеропортах, в будинках творчості, в фітнес-залах і т. Д.
Співпраця з приватними організаціями ускладнюється тим, що останнім вигідніше продавати бахіли своїм відвідувачам і клієнтам безпосередньо, минаючи посередників. Більш того, у багатьох з них бахіли не продаються, а видаються безкоштовно. Компанії купують їх безпосередньо у виробників, що в підсумку виявляється набагато вигідніше. Пара бахіл без упаковки коштує копійки, а безкоштовна їх видача відвідувачам надає на потенційних клієнтів сприятливе враження. Тому навіть якщо ви зумієте домовитися про розміщення свого бахільні автомата в такому закладі, будьте готові до того, що довго він там не простоїть.
При складанні бізнес-плану і підрахунку потенційного рівня доходів і витрат на один автомат враховуйте, що при збільшенні розмірів мережі показники середньої виручки і прибутку на автомат істотно скорочуються. Тому за розрахункову величину фахівці радять брати усереднений показник, а не максимальний (розрахований на прикладі найбільш вигідною точки). Невелика кількість автоматів для продажу бахіл (близько 3-5) принесе не настільки високий прибуток і може розглядатися лише як джерело додаткового доходу (майже пасивного з мінімальною участю підприємця). Але і рентабельність мережі автоматів теж порівняно невелика (для роздрібної торгівлі) і становить близько 5%.
Чутки про неймовірно високу прибутковість цього бізнесу призводять до постійного зростання конкуренції. Відповідно, може виявитися, що всі вигідні місця вже зайняті. Перед відкриттям власного бізнесу обійдіть найбільш підходящі точки для установки бахільні автомата та оцініть можливості для установки свого обладнання. Для його розміщення буде потрібно площа від 0,5 по 1,5 кв. метрів. Якщо конкуренти схаменулися раніше вас, не варто встановлювати автомати хоча б куди-небудь. Краще розгляньте інші напрямки для започаткування власної справи. Зростання конкуренції призводить до зниження прибутку як вже існуючих на цьому ринку фірм, так і нових гравців. В такому сегменті, як продаж бахіл, звичайно, не має сенсу розраховувати на лояльність клієнтів. Єдиний варіант їх залучення - встановлення нижчої ціни або за рахунок економії на якості, або за рахунок зменшення націнки. І те, і інше однаково безперспективно.
Тому для отримання гарного прибутку важлива не тільки і не стільки націнка, але, в першу чергу, ваш оборот. Чим більше бахіл ви продаєте, тим вище ваш прибуток і тим менше терміни окупності бізнесу.

Збільшення прибутковості автомата: що працює, а що "не дуже"

Бажаючи збільшити прибутковість автоматів, багато підприємців шукають варіанти скорочення витрат, проте далеко не всі з них призводять до бажаного ефекту. Розглянемо докладніше найбільш популярні способи.

Вторинна переробка капсул. Додаткової економії (близько 20%) можна досягти при вторинному використанні капсул. На відміну від бахіл, капсули, в яких вони зберігаються, не належать до числа витратних матеріалів. Таким чином, їх можна було б використовувати неодноразово. Однак досягти такої економії досить складно. По-перше, необхідно організувати збір порожніх капсул на точках продажів, а потім налагодити їх вторинний обіг, упаковуючи в них бахіли (причому на цей раз вже вручну, адже у вас немає спеціального обладнання, як у виробників бахіл). По-друге, для повторного використання капсул людина, яка купила бахіли, повинен покласти порожню упаковку в спеціально відведене для цього місце. Але як показує практика, російські споживачі в більшості випадків забирають її з собою або ж кидають у кошик для сміття разом з брудними бахилами. Імовірність, що вони будуть складати упаковку в окремому місці, вкрай низька.
Економія на торгових автоматів. Багато підприємців, що працюють в цій сфері вендінгового бізнесу, прагнуть збільшити його рентабельність за рахунок економії на якості як самих торговельних автоматів, так і їх вмісту і якості обслуговування. Логіка, в даному випадку, цілком зрозуміла. Найбільш дорогими вважаються автомати канадського виробництва, які, на перший погляд, практично нічим, крім ціни, не відрізняються від значно більш дешевого китайського обладнання. Однак в подальшому така економія виходить боком. По-перше, стандартний розмір капсули становить 28 мм, а китайські автомати розраховані на використання капсули більшого розміру (і, отже, більш дорогий в закупівлі). По-друге, неякісне обладнання швидко виходить з ладу, а відремонтувати їх видається дуже складно, а іноді і зовсім неможливо, так як до нього не поставляються запчастини. Таким чином, китайські бахільні апарати постійно ламаються, а рентабельність бізнесу лише падає.
Покупка дешевих наповнювачів. Правило «не гнатися за дешевизною» діє і у випадку з наповнювачем для автомата. Якісні капсули американського або заводського російського виробництва коштують на кілька копійок дорожче китайської або самопальной вітчизняної продукції. Однак остання найчастіше має ряд дефектів, які перешкоджають щільному прилягання кришки до капсулі, в результаті чого кришка просто злітає в автоматі і вміст випадає з упаковки. Все це призводить до неякісного обслуговування покупців, які можуть отримати замість бахіл порожню капсулу, і навіть до поломок автомата.
Обслуговування за рахунок персоналу будівлі. На особливу увагу заслуговує питання якісного обслуговування автоматів. Аби не допустити витрачати час і гроші на періодичні перевірки автоматів і на проїзд, власники бахільні автоматів часто домовляються з вахтерами або дівчина там, щоб ті повідомляли їм про необхідність наповнення автомата. На практиці ж часто виявляється, що останні самі починають продавати бахіли відвідувачам і не особливо стежать за наповненням чужих автоматів. Так що прибутковість такої точки при нерегулярному обслуговуванні значно скорочується.
Прохання про зменшення податку. З 2013 року необхідність участі в торгах була скасована, і ситуація значно спростилася. Хоча все ж різні обов'язкові відрахування (податки, пенсійні та страхові внески) все ж сильно зменшують прибуток з точки. Так як автомати з продажу бахіл підпадають під Єдиний поставлений податок, то з кожного вашого апарату в місяць потрібно буде сплачувати державі певну суму. Наприклад, до недавнього часу для апарату вартістю близько 5 тис. Рублів була встановлена вмененная базова прибутковість майже в 10 тис. Рублів. Звичайно, один торговий автомат з продажу бахіл навряд чи вийде окупити за один місяць або, тим більше, за менший термін. Втім, постачальники обладнання пропонують підприємцям писати листи в місцеві законодавчі збори з проханням встановити коефіцієнт К2, від якого залежать виплати єдиного податку, нижче одиниці, обіцяючи, що в результаті цього податкові виплати можуть зменшитися в десять разів.
Установка автоматів у "позасезонних" місцях. Приймайте до уваги, що продаж бахіл - сезонний бізнес. У більшості регіонів найбільший попит на таку продукцію припадає на період з жовтня по квітень. Найчастіше люди відвідують медичні установи восени і взимку. Крім того, ці ж місяці є найбільш «брудними», тому в сезон дощів, сльоти та снігу пред'являються найжорсткіші вимоги до наявності змінного взуття при вході в поліклініку або лікарню. Влітку більшість людей, включаючи і лікарів, і самих пацієнтів, йдуть у відпустки. Та й в суху погоду використання бахіл контролюється не так ретельно. Тому в період з травня по вересень продажу бахіл через торговельні автомати падають мінімум в два рази. Хоча б трохи нівелювати ці падіння можна за рахунок установки автоматів (нехай навіть тільки на цей період) біля входу в стаціонари, де дотримується чистота і стерильність круглий рік.

Скільки можна заробити на вендінгової продажу бахіл

Розрахуємо приблизну прибуток від продажу бахіл в капсулах. Партія в 2000 пар бахіл в залежності від щільності, розміру, капсули обійдеться в суму близько 4-4,5 тис. Рублів. При середніх обсягах продажів сто пар бахіл в день і їх вартості 5 рублів за пару в день з одного автомата ви зможете зібрати 500 рублів і, відповідно, 12 тисяч рублів на місяць. Причому ця сума виходить за умови роботи лікарні шість днів в тиждень, а в такому режимі працюватимуть далеко не всі точки, де встановлені ваші автомати. Відніміть з виручки вартість оренди (скажімо, 2 тисячі рублів), податок (може відрізнятися, але для розрахунку беремо 6% від прибутку), транспортні витрати, вартість самого устаткування (яка може скласти від 1,5 тис. Рублів до 30-35 тис . рублів за автомат, в залежності від виду, наявності додаткових опцій, місткості). В даному випадку витрати на рекламу зі зрозумілих причин відсутні. У підсумку чистий прибуток від продажу бахіл через найпростіший механічний автомат складе близько 6-7 тис. Рублів на місяць. Очевидно, що мінімальна мережу буде прибуткова в тому випадку, якщо налічує понад 10 точок.

Сисоєва Лілія
(c) www.openbusiness.ru - портал бізнес-планів і посібників з відкриття малого бізнесу

11.03.2014

Свій бізнес: вендингові автомати з продажу квітів

Вендинговая торгівля живими квітковими букетами - це нова бізнес-ідея для російського ринку. Розглянемо, в чому полягають плюси і мінуси цього незвичайного виду вендинга.

Практичний досвід: вендінговий бізнес окупається за два роки

Стрімкі темпи розвитку вендингу - один з найпомітніших трендів останніх років. Як увійти в швидко зростаючий і перспективний бізнес, розповідає гендиректор Vendorus Group Світлана Тимошенко.

Збережіть статтю, щоб уважно вивчити матеріал

зберегти

Ви можете зберегти цю сторінку за допомогою:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online