Як купити землю і не потрапити в халепу

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

1 квітня 2008, 19:36 Переглядів: 1 квітня 2008, 19:36 Переглядів:   Фото Ю

Фото Ю.Кузнецова.

Зараз - найкращий сезон для покупки землі під будівництво заміського будинку. Чому?

Весняне бездоріжжя покаже всі вади доріг: побачите, чи комфортно добиратися на авто до наділу. Далі, якщо поблизу є звалище або смердюче болото, ви їх вже нюхом відчує. Нарешті, оформлення всіх документів для отримання держакту на землю займе мінімум півроку. Значить, восени зможете закласти під майбутній особняк фундамент (а йому треба відстоятися півроку), а наступної весни - "гнати" стіни.

Як не потрапити в халепу з покупкою наділу, "Сегодня" розповіли президент Земельного союзу України (ЗСУ) Андрій Кошиль, віце-президент ЗСУ Руслан Вдовенко та директор з маркетингу консалтингової компанії SV Development Володимир Степенко.

ЗЕМЛЯ В ПОЛЕ - І "НЕ МАЄТЕ". Краще брати ділянки з цільовим призначенням під житлове будівництво (вони знаходяться тільки в межах населених пунктів). По-перше, під їх купівлю банки охочіше дають кредити. По-друге, легше перевірити придатність землі для будівництва, особливо якщо ви плануєте підземний гараж: досить опитати сусідів-селян, чи немає підтоплення їх погребів грунтовими водами. Якщо - так, то ніяка гідроізоляція не врятує ваше авто від "плавання". Земля за селом / селищем може бути виділена під дачу або садівництво. На ній теж можна будуватися, але якщо поруч немає вже готових "хаток", не буде кого і розпитати. Тут треба замовляти геологічну експертизу, щоб переконатися у відсутності "пливунів", що загрожують руйнуванням вашого майбутнього будинку і визначити близькість залягання води. По-третє, у будинку в чистому полі немає поштової адреси, в ньому не можна зареєструватися. І, якщо він стане вашим єдиним місцем проживання, вийде, що вас як би і немає: ні пошту не принесуть, ні пенсію, ні документи на домашню адресу оформити не вдасться. Плюс проблема комунікацій: дороги до "польових" ділянок зазвичай, "убиті", а лінії електропередач і газопроводи часто - далеко.

ХТО господарів, ДЕ ДІЛЯНКА? Буває, на одну ділянку через зловживання місцевих Рад видано по кілька держактів старого зразка. Купивши такий наділ, ризикуєте, що його у вас відсудять. Щоб мати справу з єдиним власником, вимагайте у нього держакт на землю нового зразка, зареєстрований в держпідприємстві "Центр земельного кадастру" (ЦЗК). Цей документ має індивідуальний номер, дублікати виключені.

Що на відчуження землі немає обмежень (вона не закладена, не перебуває під арештом), з'ясується під час обов'язкового нотаріального посвідчення угоди купівлі-продажу: нотаріуси мають доступ до відповідної бази даних. Обов'язкова і експертна оцінка вартості ділянки, її проводять ліцензовані оцінювачі, яких нескладно знайти через інтернет або на дошці оголошень в будь-якому райуправлінні земельних ресурсів.

Важливо з'ясувати, що вам продають саме той наділ і того розміру, які вказані в держакті і технічної документації. Адже зміщення реальних координат хоча б на 0,5-1 м загрожує вам втратою дорогоцінної площі і / або судами з сусідами. Для спокою можна найняти землевпорядну фірму, схема пошуку - та ж, що і оцінювачів. Вона за допомогою спецобладнання, включаючи електронні рулетки, теодоліт, супутникові GPS-приймачі вирахує і задокументує чіткі координати наділу.

Додаткові витрати ЗА КУПІВЛЮ Додаткові витрати ЗА КУПІВЛЮ

  • 1 .За посвідчення угоди купівлі-продажу нотаріус візьме $ 100-150

  • 2. Експертна оцінка вартості ділянки (її виробляють фірми, що мають ліцензію Держкомзему) коштує $ 100-200

  • 3. Підготовка технічної документації для отримання держакту на нового власника землі (виконують ліцензовані землевпорядні фірми) - $ 300-400

  • 4. Щоб за тиждень, а не за півроку зареєструвати держакт в Центрі земельного кадастру (без цього ви не отримаєте держакт на руки), посередник-землевпорядник візьме $ 120-150

  • 5. Геодезичне дослідження, тобто чітке визначення меж ділянки (його виробляють ліцензовані Держкомземом фірми) - $ 200-400

  • 6. Геологічна експертиза землі для визначення можливостей будівництва (роблять фірми, що мають ліцензію Мінекології) - $ 600-1000

Всього додаткові накладні витрати складуть $ 1420-2300.

САМІ САМІ

СКІЛЬКИ КОШТУЄ ДІЛЯНКИ НА КИЇВЩИНІ

район

Середня ціна за "сотку"

зростання ціни

Києво-Святош.

$ 9800

+ $ 400

Обухівський

$ 7700

+ $ 290

Бориспільський

$ 6200

+ $ 360

Вишгородський

$ 5500.

+ $ 220

Броварський

$ 5200

+ $ 330

Васильківський

$ 4600

+ $ 230

Бородянський

$ 2600.

+ $ 170

Макарівський

$ 2400

+ $ 120

Кагарлицький

$ 1600.

+ $ 180

Фастівський

$ 1200.

+ $ 110

Баришівський

$ 1130

+ $ 120

Найдорожчі

Конча-Заспа, 15 соток, біля "Золотих Воріт", під забудову, 70 000 у.о. / сотка.

Конча-Заспа, р-н "Золоті Ворота", ділянка 15 соток, під забудову, в котеджному містечку, 73 000 у.о. / сотка, торг.

Козин, ділянка 10 соток, 77 500 у.е. / сотка.

Найдешевші

Яготин, 10 соток під забудову, 120 у.о. / сотка.

Березань, ділянка під забудову, 12 соток, газ, електрику, поруч колодязь, озеро, 230 у.о. / сотка.

Баришівка, Швачиха - 44 км від Києва, 12 соток, під забудову, поруч ліс, 850 у.о. / сотка

Джерело: aviso.ua за 28.03.08

Земелька продовжує галопувати: з початку 2008-го вона подорожчала на 5-12%.

На думку президента Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Олександра Бондаренка, тут спрацьовують два фактора. По-перше, багато спекулянтів, раніше заробляли на покупку і перепродажу "вже використовувані" квартир, переконавшись, що цей бізнес став малоприбутковою, переключилися на земельні ділянки, що призвело до зростання їх подорожчання. І в цьому році у них є всі шанси збагатитися на клієнтах, які бажають обзавестися сотками під забудову. Це, як раз, "по-друге": попит на зручні ділянки в 30-50-кілометровій зоні від столиці дуже високий. А більша частина такої земельки - вже в руках перекупників: розщедрюватися!

КИЇВЩИНА. Віце-президент Земельного союзу України Руслан Вдовенко прогнозує, що вартість наділів на Київщині буде рости нерівномірно. Найдорожчі, розташовані 20-кілометровій зоні, до кінця року "наберуть ваги" максимум на 20% - вони по кишені небагато, відповідно, платоспроможний попит тут досить скромний. А ось віддалені від Києва на 40-50 км можуть вирости на 50% і навіть більше: їх активно набуває представники середнього класу, втомлені від міської суєти і прагнуть будувати котеджі на лоні природи. Але в будь-якому випадку таке подорожчання торкнеться тільки ділянок, зручних в сенсі інфраструктури (хороша дорога, близькість газопроводу, електролінії) і розташованих в мальовничій місцевості - ліс, річка, озеро повинні "додаватися".

За словами заступника директора АН "Спарта" Володимира Михайленко, до кінця 2008-го земля в 50-кілометровій зоні, найменше, подорожчає на 20-30%. Це якщо банки не поліпшать умови надання іпотечних кредитів на покупку ділянок. Але ж зі вступом України до СОТ очікується, що активніше будуть приходити іноземні банки з більш дешевими позиками, що дозволить більшій кількості покупців обзаводитися наділами: попит підскочить, ціни можуть піднятися на 50%.

КРИМ. Мізерна кількість привабливих ділянок на тлі зростаючого попиту породило ажіотаж. Директор АН "Арго" Тетяна Тиришкіна вважає, що вартість "видових" клаптиків землі (тих, з яких відкривається панорама на море або гори) до кінця 2008-го зросте на 30-40%. А ось наділи, які мають прямий вихід до моря, можуть підскочити на 40-60%, адже кількість таких серед продаваних швидко наближається до нуля.

КАРПАТИ. Навряд чи подорожчає, за словами директора АН "Діл" Маркіяна Лелета, земля далеко від лижних і водних курортів. Навпаки, ділянки поблизу оних підскочать до січня на 25-50%. Причому максимум "приросту" дадуть і без того недешеві, розташовані поблизу більш-менш пристойних доріг: для Карпат бездоріжжя - головна біда.

ВЧИМОСЯ НА ЧУЖИХ ПОМИЛКАХ

Мудрий на чужих помилках вчиться. Ось вам, мудреці, дві історії, з яких ви можете отримати для себе відому користь.

СТІНИ "поплив"

Євген Криницький, Львів: "У 2005-му я купив ділянку в дачному масиві" Гудок ", це в передмісті, в районі Скнилова. Може, це місце взагалі прокляте. А швидше за все - я сам дурень, що пожлобілся замовити геологічне дослідження грунтів ( за нього треба було заплатити $ 300). На тому і погорів.

Почав будувати будинок, поклав фундамент, став виганяти "коробку". Дивлюся - по стінах тріщини пішли. Я став з майстрами лаятися, що схалтурили. А потім з сусідами поговорив - у них та ж біда. Виявилося, наші ділянки на "пливуни" стоять, земля з-під будинків, як жива, йде. Тут я на хитрість пішов. Дав оголошення про продаж і ціну поставив тільки трохи більша за ту, за яку землю взяв. Продав швидко. Потім новий господар землі дзвонив, скаржився, що я йому "гнілуху" підсунув! "

Комарі "В НАВАНТАЖЕННЯ"

Киянин Олександр Птушко: "У позаминулому році купив 6" соток "в дачному кооперативі на Осокорках. Радів, що так дешево - всього $ 30 тисяч віддав. Тепер шкодую. Участок брав восени. А минулого літа, коли з сім'єю стали туди приїжджати і планувати, де будинок поставимо, а де - гараж, зрозуміли, що тут не до будівництва - бігти треба! Комаров - хмари: ділянка прилягає до каналу, який виходить до Дніпра, плюс луки і озеро Святище поруч. Діти все покусані, дружина - в трансі. Знаю , що є ультразвукові пристрої для відлякування кровососів, але вичитав, що і дл людей вони небезпечні. Загалом, вирішили не будуватися, а продавати цю землю. Моя порада: не беріть ділянку поруч зі стоячою водою - комарі з'їдять! "

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як купити землю і не потрапити в халепу". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Романцов Михайло

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

Чому?
ХТО господарів, ДЕ ДІЛЯНКА?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online