Закон про прибудинкової території приватного будинку

  1. законодавчий аспект
  2. параметри
  3. особливості оформлення
  4. принципи межування
  5. Оренда
  6. облаштування
  7. озеленення
  8. водопостачання
  9. освітлення
  10. інші зручності
  11. прибирання територій

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Що відноситься до прибудинкової території приватного і багатоквартирного будинку? У законодавстві немає такого поняття. Але в повсякденному житті під ним мається на увазі частина землі, розташована біля житлового приміщення. Вона потрібна власникам нерухомості для ведення та обслуговування комунікацій. Місцевість має бути в оренді або власності. Знаходиться все це, звичайно, в приватному секторі.

Знаходиться все це, звичайно, в приватному секторі

На кордоні ділянки необхідно встановити паркан і покласти дрова. Вся земля є володінням господаря будинку. Її прибирання повинна виконуватися самостійно. Земля за парканом не може належати власникові, вона загальна, зазвичай є муніципальною. Право користування перекладається тільки на тих, хто за законом вирішив оформити її для своїх потреб.

Причин оформлення землі в своє володіння буває багато. Ця територія потрібна деяким власникам для в'їзду автомобіля і провезення вантажів. Ділянка може належати і декільком особам, якщо все оформлено згідно із законом.

Загальна земля призначена для всіх, тому користуватися нею можуть всі фізичні особи. Перегородки цієї частини призводять до порушення прав інших громадян. При впорядкуванні території важливо враховувати безліч факторів, наприклад, освітлення, комунікації, озеленення.

законодавчий аспект

Держава регулює всі нюанси, пов'язані з прибудинкової території приватного будинку. До головних законів відносять:

  • Конституцію РФ;
  • Закон «Про державний кадастр нерухомості»;
  • Цивільний кодекс;
  • Регламент Сніпа;
  • СанПіН РФ;
  • Земельний кодекс;
  • Технічний паспорт на нерухомість;
  • План ділянки будинку.

параметри

Скільки метрів офіційно відноситься до прибудинкової території? Площа приміщень будинку треба помножити на питомий показник частки землі. Він враховується на 1 кв. м. нерухомості. На цей критерій впливає кількість поверхів і рік будівництва. Його розраховують на основі СНіПама, який використовувався при будівництві. Цей тип розрахунку може застосовуватися тільки для тих територій, які знаходяться біля багатоквартирного будинку.

У приватному секторі не діють такі норми. Параметри ділянки встановлюються з урахуванням оренди або присутні у володінні. Тому при покупці нерухомості необхідно врахувати, що можна взяти для користування. Для цього потрібно створити план природної межі ділянки і нанести всі об'єкти, які потрібні для експлуатації приватного будинку.

План повинен включати позначення місцевості, яка відноситься до муніципальних володінь. Слід враховувати, що навіть з однаковим розташуванням двох володінь конфігурація може відрізнятися. Необхідно порадитися з іншими власниками, чия нерухомість знаходиться поруч. Потім можна йти в органи місцевого самоврядування для оформлення права володіння територією.

особливості оформлення

Частина землі, яка розташовується біля ділянки, бажано отримати у власність або оренду. Для цього потрібно:

  • Свідоцтво про державну реєстрацію на дому та ділянку (з 1998 року);
  • Договір купівлі-продажу з оформленням в БТІ (до 1998 року).

Фізичним особам потрібно звернення до органів місцевого самоврядування. Згідно із законом тільки вони займаються розглядом цього питання. Потрібно написати заяву і прикласти підтвердження, що місце є безхазяйним. Відповідь, в залежності від стану ділянки, буде отриманий протягом 18 днів.

Якщо після розгляду питання винесено позитивну відповідь, то земельне володіння вноситься до єдиного реєстру. Так воно буде стояти на обліку.

принципи межування

У законодавстві регулюються питання межування. Процедура передбачає встановлення меж прибудинкової території будинку в приватному секторі. Робота будується на наступних принципах:

  • Все узгоджується з особами, які мають право володіння на суміжну ділянку. Необхідно зібрати всіх власників, у яких є інтерес до межеванию. Можливе проведення індивідуального узгодження;
  • Потрібно оповістити про проведення таких зборів. Повідомлення надсилається за 30 днів до початку заходу;
  • Особи, які відмовилися від відвідування зборів, вважатиметься повідомлення. Якщо ж хтось із власників проти і не висловлює згоди відвідати захід, то межування буде вважатися як узгоджене;
  • Після виконання узгодження в акт межування вноситься позначка. Потім створюється повідомлення. Якщо запрошений власник не з'явиться за певний час, то прибудинкова територія ставиться на кадастровий облік. Надалі це може викликати суперечки з низкою проживають людьми.

Оренда

Оренда

Цей вид угод регулюється на основі Земельного Кодексу РФ. Необхідно звернутися до органів місцевого самоврядування, попередньо написавши заяву. За ст. 65 за землю справляється плата, розмір якої визначається за умовами оренди. Всі принципи регулюються Урядом РФ і місцевими органами.

У праві на оренду або власності може бути відмовлено, якщо:

  • Через ділянку проходять комунікаційні лінії;
  • В результаті оренди буде зменшена ширина вулиці;
  • Поруч з ділянкою розташовуються історико-культурні об'єкти;
  • Ділянка має інших власників і не було отримано їх дозволу.

облаштування

Важливою частиною утримання будинку в приватному секторі є благоустрій його території. Бажано створити план ділянки і розмістити на ньому все по своєму бажанню. Земельне володіння треба упорядковувати на основі виконання наступного комплексу робіт:

  • Викорчовування чагарників і дерев;
  • Усунення сміття;
  • Виготовлення альтанок, арок, огорожі;
  • Використання добрив;
  • Створення газонів і клумб;
  • Посадки дерев;
  • Обладнання зони для відпочинку.

Але це лише приблизний комплекс заходів, який потрібен для облаштування територій в приватному секторі. Залежно від видів робіт необхідна підготовка до обладнання місцевості і закупівля матеріалів.

озеленення

озеленення

Облаштування ділянки передбачає створення комфортних умов для власників. Прибудинкова частина повинна поєднуватися з обстановкою навколо. Кращим вибором буде озеленення.

Завдяки розсаджування дерев і чагарників можна прекрасно прикрасити територію. Для цього підійдуть декоративні та культурні насадження. Рівна ділянка буде ідеально виглядати з квітником, садом, фонтаном, альтанкою. Нерівний рельєф теж вийде оформити незвичайним способом.

При озелененні важливо підібрати відповідні рослини. Якщо вони будуть висаджені на невідповідному місцевості, то неможливо їх нормальний розвиток. Тому потрібно враховувати:

  • Тепло- і световоспріімчівость;
  • морозостійкість;
  • Стійкість до посухи;
  • Склад грунту і води;
  • Вологість грунту;
  • Рельєф грунту.

водопостачання

Наявність води впливає на якість благоустрою нерухомості і ділянки. При аваріях і невеликих поломки може знадобитися ремонт. несправність всередині зазвичай усувається швидко. Якщо щось зламалося зовні, то можуть знадобитися земляні роботи.

На місцевості зазвичай розташовуються паркани, дерева, огорожі. Щоб не було перешкод для проведення ремонтних робіт, систему водопостачання потрібно обладнати до благоустрою ділянки. Все повинно бути розташоване так, щоб не заважати комунікаціями. При вертикальному озелененні буде потрібно створення системи дренажу.

освітлення

Територія біля будинку в приватному секторі повинна не тільки бути доглянутою, але і функціональною. Важливе значення має освітлення місцевості. Воно необхідне в осінньо-зимовий період. Його облаштування може бути створено за бажанням господаря.

Освітлення буває декоративним або функціональним. Другий варіант передбачає установку ліхтарів і ламп на основі врахування безпеки. Все обладнується так, щоб не заважати роботі інших комунікацій. Декоративне освітлення незвично виглядає на ділянці. Оригінально виглядає підсвічування доріжок, лампочки на деревах, светоелементом на паркані.

інші зручності

На території нерухомості має бути не тільки освітлення, але і інші необхідні елементи. Важливо наявність доріжок, пандусів і сходів. Це робить територію гармонійної. Будь-який об'єкт повинен бути безпечним і доступним.

Необхідно облаштування огорожі по ділянці. Забір володіє захисним і декоративним властивістю. Для цього продається багато типів будівельного матеріалу. Огорожею може служити дерево, профлист, сітка, бетон, цегла. Декорацією зазвичай служать рослини. Маленькі паркани на місцевості ділять його на зони. Наприклад, альтанка може бути огороджена від саду.

В облаштуванні територій часто використовуються альтанки. Будувати їх краще з дерева. Воно прекрасно поєднується з природою. Матеріал відрізняється довговічністю і надійністю. Великою популярністю користуються ковані вироби з металу. Дитячий майданчик буде важливою частиною зручності. Якщо дозволяє площа, то можна обладнати басейн або фонтан. Як доповнення пейзажу служать архітектурні форми, наприклад, скульптури. Гармонійно виглядають перголи і арки з рослинами.

прибирання територій

У багатоквартирних будинках прибирання територій виконується працівниками ЖЕКу. Робота проводиться по конкретному графіку. При цьому задіюються спеціальні машини і ручна праця. У житловій компанії повинні забезпечити умови для вільного доступу до люків. Причому покладена прибирання не тільки ділянки біля будинків, а й доріжки. Періодичність виконання роботи встановлюється правилами.

Якщо ширина тротуару більше 3,5 метрів, то використовуються машини. Спочатку повинні виконуватися заходи для безпеки людей і транспорту, наприклад, посипання піском слизької дороги і тільки потім приділяється увага двору.

Важливо дотримання чистоти в зимовий період. Особливо при сильних опадах вдень і ввечері. Для тротуарів 1 класу задіюються машини, що працюють зі швидкістю 7-8 км / год. Днем прибирання територій може проводитися зі швидкістю 4 км / год.

У літню пору року виконується підмітання та поливання місцевості. У деяких випадках покладається миття тротуарів. Все виконується згідно з графіком. Поливання потрібна тільки в міру необхідності. Всі роботи обов'язково повинні контролюватися.

Взимку потрібна прибирання снігу з доріг, посипання тротуарів піском. Заходи виконуються часто, особливо при наявності великої кількості опадів. Задіюється спеціальне оборудованіе.Весной теж виконується комплекс заходів з прибирання територій. Обов'язково очищуються канави для стоку води.

Процес збирання - важлива частина забезпечення чистоти, оскільки від цього залежить комфортне проживання людей. У багатоквартирних будинках ЖЕК повністю відповідає за облаштування територій. Роботи повинні проводитися на основі дотримання вимог безпеки. Все виконується і контролюється законодавчими документами.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online