Дачні споруди: як їх правильно розмістити на ділянці

  1. Що можна побудувати на дачній ділянці
  2. Як правильно розташувати дачні споруди

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зміст публікації:
Що можна побудувати на дачній ділянці
Як правильно розташувати дачні споруди

Новоспечені власники дачних ділянок відразу кидаються їх покращувати і забудовувати. Але між тим, є певні норми щодо забудови наявної площі, а також розташуванню різних будівель і навіть зелених насаджень щодо сусідських дач. Разом з сайтом moyadacha.org ми розберемося з цим питанням і дізнаємося, як потрібно планувати дачні споруди, щоб не зіпсувати ергономіку дачі і не порушити існуючі нормативно-правові акти.

org ми розберемося з цим питанням і дізнаємося, як потрібно планувати дачні споруди, щоб не зіпсувати ергономіку дачі і не порушити існуючі нормативно-правові акти

Будівлі на дачній ділянці фото

Що можна побудувати на дачній ділянці

Нормативні документи згадують цифру 0,6 га. Саме така площа дачної ділянки оптимальна для забудови і зведення капітальних і некапітальних об'єктів будівництва. Навіть якщо ваша дача має скромні розміри площею всього 6 соток, на ній вже можна побудувати будиночок. І це як мінімум. Щасливим власникам більш просторих ділянок пощастило більше, вони здатні розмістити на дачній ділянці споруди будь-якого плану і до зонування наявної площі підійти більш раціонально.

Ті часи, коли дача використовувалася для вирощування плодово-ягідних культур, пройшли безповоротно. У сучасному розумінні дачну ділянку використовується не стільки для роботи на городі, скільки для відпочинку. Тому тепер головним об'єктом вважається дачний будинок , Нехай невеликий, зате затишний і налаштовує на відпочинок. Доцільність інших споруд визначається розміром сім'ї і особистими уподобаннями. Наприклад, одні дачники не уявляють свій відпочинок без лазні, а інші без басейну; у кого-то є маленькі діти і їм необхідна дитяча зона , А хтось схиблений на городництві і їм потрібен весь наявний в природі садовий інвентар, а, отже, великий і місткий сарай.

  1. Дачний будинок. Якщо він необхідний для використання тільки в літній період, то можна обійтися простими і легкими конструкціями, наприклад, з дощок. Якщо ж передбачається проживання в будиночку цілий рік, то без утеплення, проведення в будинок електрики і газу не обійтися. У цьому випадку потрібен хороший фундамент , Який витримає вагу одноповерхової або навіть двоповерхової споруди.
  2. Побутовий для зберігання інструментів. Навіть якщо ви не любите займатися городніми справами, все одно мінімальний набір інструментів для догляду за територією необхідний. Його потрібно десь зберігати, і краще це робити в спеціально обладнаному приміщенні.

    Дачні споруди фото

  3. Літній душ і туалет. Ці споруди на дачній ділянці зводяться за бажанням, і якщо туалету в дачному будинку може бути досить, і на вулиці його робити немає необхідності, то в літньому душі побажають освіжитися навіть гості дачі. туалет і душ доцільно робити під одним дахом і з одного зливний ямою.
  4. Гараж. Його необхідність продиктована наявністю авто, на якому власники дачі добираються до ділянки. Якщо площа дозволяє, то його можна зробити окремо стоїть, в іншому випадку гараж прилаштовують до дачного будиночка. Для НЕ тривалого часу на дачі буде досить навісу , Наприклад, з полікарбонату. Але якщо ви хочете жити на дачі і взимку, то, безумовно, без гаража не обійтися.

    Гараж на дачі фото

  5. Сарай. У ньому зберігають інструменти, різне дачне обладнання, також в ньому тримають запаси корму для тварин і дрова (якщо окреме сховище для них не передбачено). При бажанні в сараї можна передбачити льох .
  6. дровнік . Хороша і практична дачні споруда, що дозволяє не тільки тримати дрова в порядку, але і зберігати їх сухими, що дуже важливо для розпалювання каміна або гриля .

    Садово-дачні споруди фото

  7. Альтанка. Проводити час з сім'єю або друзями в тіні зеленої альтанки дуже приємно, особливо після трудового дня. Навіть на самій маленькій дачі можна помістити невелику альтанку .
  8. Теплиця . Для тих людей, життя яких на дачі немислима без городу, вона стане вельми необхідним спорудою. Радувати своїх домочадців свіжою зеленню круглий рік, подавати до столу ранні огірочки і помідорчики - це справжня радість для городників.
  9. баня . Ця будівельна конструкція використовується для миття тіла і навіть в лікувальних цілях. Її наявність обумовлена ​​особистими уподобаннями господарів.
  10. Будівлі для утримання птиці та дрібної рогатої худоби. Якщо ви бажаєте завести на дачі курочок, щоб радувати себе і близьких свіжими яйцями, то доведеться будувати курник . Окремі споруди потрібно звести для корів, свиней, індиків, качок і т.д.

    Сарай для птахів фото

Планувати дачні споруди цікаво і захоплююче. Але робити це потрібно не так, як хочеться, а спираючись на нормативні акти. Про вимоги щодо розташування будівель на дачній ділянці ми поговоримо далі.

Поради з планування дачної ділянки дивіться в цьому відео.

https://youtu.be/N2eRZueiTrU

Як правильно розташувати дачні споруди

Після того, як ви продумали доцільність тієї чи іншої споруди і вирішили, бути їй на вашій ділянці чи ні, можна переходити до планування. Зобразіть схематично план ділянки (це зробити легко, так як стандартні ділянки мають квадратну або прямокутну форму), не забудьте вказати на схемі сусідів і проходять поруч дороги.

Будинок у своєму розпорядженні на передньому плані, а всі господарські споруди розміщують в глибині двору. Тут же потрібно врахувати, що тінь від садово-дачних будівель може падати на город і сад і перешкоджати нормальному росту плодових культур. Тому необхідно правильно розташувати їх відносно сторін світу. В іншому дотримуйтеся наступного відстані між будівлями на дачній ділянці.

  • Насамперед розмістіть на ділянці будинок. Від його розташування буде залежати подальше розміщення інших споруд. Відстань від будинку до паркану, що межує з вулицею, має становити 5 м, а до сусідньої ділянки і до паркану, що межує з проїздом, воно становить 3 м. Відстані до сусідніх будинків теж регламентовано нормативами пожежної безпеки. При цьому до уваги береться матеріал виготовлення будинку. Наприклад, якщо у вас і у сусіда хата з негорючих матеріалів (камінь, бетон), то відстань між будинками має бути не менше 6 м, а якщо будиночки виконані з дерева, то відстань між ними збільшується до 15 м.
  • Баня і душ. Розміщення цих будівель на дачній ділянці теж має бути правильним. Від будинку вони розташовуються на відстані 8 м.

    Розташування будівель на дачній ділянці фото

  • Септик. Відстань від житлового будинку до септика - 5 м (якщо його продуктивність складає 1 куб.м) і 8 м (якщо продуктивність септика більше 1 куб.м).
  • Сарай для худоби. Від житлового будинку його планують на віддалі 3 м, а від ділянки сусіда - 4 м.
  • Гараж розміщують на відстані 3 м від будинку. Також гараж може бути вбудованим або прибудованим до будинку або до господарських будівель .
  • Норми дачних будівель від забору свідчать про те, що будь-які споруди повинні розташовуватися не ближче ніж 1 м до кордону ділянки. При цьому скат дахів цих будівель повинен бути таким, щоб стік дощової і талої води не потрапляв на сусідську ділянку.

Такі дачні споруди, як Дровникі, барбекю і альтанки окремо в нормативах не прописані. Однак, як і інші споруди, вони не повинні розташовуватися ближче ніж 1 м до сусідній ділянці.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online