- Чайові в Росії
- Як залишити чайові при оплаті картою?
- Традиція давати на чай
- Чайові в різних країнах
- В США
- В Японії і Австралії
- У Швейцарії, Голладніі і Австрії
- У Швеції, Данії і Норвегії
- У Франції
- В Німеччині
- У жарких країнах Тунісі і Єгипті
- В Ізраїлі
- В Італії
- У Греції і на Кіпрі
- правило подяки
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua
Як грамотно давати на чай. Для більшості росіян момент, коли в ресторані все вже з'їдено і офіціант приніс рахунок, пов'язаний з болісним роздумом: скільки ж залишити на чай і як оплатити чайові з карти?
Існує версія, чому чайові так називаються, пов'язана з ямщиками. Так як вони не могли вживати алкоголь, будучи на роботі, то для того щоб зігрітися, поки чекають пана або нового пасажира - відправлялися в чайні. Саме тому вони просили у пасажира "копієчку на чай" в прямому сенсі цього виразу. Згодом дана фраза усталилася в мові, і за невелику суму, яку залишають на додаток до основного рахунку закріпилася назва "чайові"
Чайові в Росії
У сучасній Росії чайові повноправно увійшли в норму тільки в ресторанах. Загальноприйнятий розмір суми, що залишається «на чай» офіціанту зазвичай, становить 8-10%, рідко - 15% від рахунку. При цьому в переважній більшості випадків чайові в рахунок не вписуються. Про це, як правило, попереджає напис на чеку, де було написано: «Винагорода офіціантові вітається, але завжди залишається на ваш розсуд».
Втім, в ряді закладів (переважно низького рівня) чайові можуть включити в рахунок. В цьому випадку заплатити їх доведеться. Крім того, обслуговування, швидше за все, включать в рахунок при проведенні банкету.
Іноді чайові залишають кур'єрам (найчастіше при доставці їжі, наприклад піци або суші) а так же водіям таксі, в готелі так само чайових будуть раді.
Деякі кафе і кондитерські, в яких найчастіше клієнти беруть "на винос" можна знайти поруч з касою невеликі баночки / коробочки, в які ви можете покласти чайові при бажанні.
Як залишити чайові при оплаті картою?
Світ не стоїть на місці, і електронні платежі міцно увійшли в побут сучасних міст, тому залишити чайові картою можна. Якщо готівки у вас немає, то ви можете назвати офіціантові скориговану суму, включаючи винагороду - офіціат введе саме цю цифру в термінал і чайові спишуться з вашої картки разом з основною сумою рахунку після введення вами пін-коду.
У деяких додатках таксі так само ввели поняття чайових - ви можете прямо в додатку вибрати розмір чайових, які додадуться до вашого рахунку. У Gett taxi цю опцію можна підключити на постійній основі або робити це під час поїздки, але якщо водій вже закрив вашу поїздку, то з картки чайові залишити не вийде.
Традиція давати на чай
За кордоном система чайових склалася вже давно, і порушити її - значить заслужити мовчазне презирство обслуговуючого персоналу.
У 2000 році Хіларі Клінтон поснідала в ресторані містечка Альбіон в штаті Нью-Йорк, від якого вона балотувалася в сенат США, і не залишила офіціантці чайових. Цей випадок був детально описаний в газетах, і схвильовані американці з усіх кінців країни стали надсилати гнівні листи на адресу жадібної місіс Клінтон, а також грошові перекази для скривдженої офіціантки. Це байдужість до проблем бідної дівчини, в чиєму бюджеті чайові становили значну частку, ледь не коштувало Хіларі Клінтон місця в сенаті. Їй ще довго довелося переконувати виборців, що вона не мала наміру образити офіціантку.
На Заході чайові прийнято залишати чи не всім людям з числа обслуговуючого персоналу: барменам, покоївкам, носіям, швейцарам, метрдотель і таксистам. При цьому витрати на чайові цілком окупаються. Знаючий постоялець готелю в Європі, наприклад, обов'язково буде залишати кожен день на столику 0,5-1 євро - з тим щоб покоївка прибирала номер з подвоєним завзяттям і частіше міняла постільна білизна та рушники.
Окрема історія - чайові офіціантам. Історично так склалося, що саме в кафе і ресторанах громадяни залишають на чай найбільш вагомі суми, прив'язані, крім того, до розміру рахунку. При цьому чи не в кожній країні існують свої особливості і традиції. Перед тим як відправитися в подорож, їх варто вивчити - хоча б для того, щоб не потрапити в незручну ситуацію.
Чайові в різних країнах
У Чехії
У Празі чайові прийняті невеликі, зазвичай в розмірі 5-10% від рахунку або в сторону невеликого округлення. 15% вже вважається мало не непристойним. При цьому якщо офіціант дозволив собі не принести здачу або збільшити рахунок на власний розсуд, ви можете заявити про свою незгоду.
В США
В Америці офіціантам прийнято залишати на чай досить великі гроші. Тут хорошим тоном вважаються чайові аж до 25% від вартості замовлення, в залежності від рівня ресторану та якості обслуговування.
В Америці працює загальне правило: чим більше і дорожче заклад, тим більше потрібно залишити на чай. Наприклад, в невеликих забігайлівках і кафе офіціант цілком задовольниться 10% від вартості замовлення. Якщо мова йде про невеликий ресторані - досить буде 15%. У хороших закладах відвідувача не зрозуміють, якщо він додасть до чека менше 20-25% від суми замовлення. Ці вимоги навіть зафіксовані в спеціальному меморандумі Національної асоціації ресторанів США. І хоча формально виконувати їх необов'язково, залишити офіціанта без чайових - майже те ж саме, що публічно дати йому ляпаса і висловити не просто невдоволення якістю сервісу, а справжнє обурення.
В Японії і Австралії
На відміну від інших країн, в Японії навпаки, давати на чай взагалі заборонено. Японці вважають, що обслуговувати за вищим розрядом - це їх обов'язок, і пропозиція винагороди за хорошу роботу вони сприймають як образу. Такий же підхід до чайових існує в Австралії. Незалежно від того, у великому ви або в маленькому місті перебуваєте, відвідуєте чи казино або престижний нічний клуб, чайові залишати не варто. Більш того, спроба дати на чай може досить часто викликати ворожу реакцію з боку продавця, офіціанта або таксиста.
У Швейцарії, Голладніі і Австрії
Чи не занадто обтяжливі чайові і в Швейцарії , Голландії та Австрії. Знайомі російському туристу 10% в цих країнах вважаються розкішшю і навіть марнотратством. Тут прийнято залишати офіціантам не більше 3-6%.
В Австрії, до речі, існує абсолютно законний спосіб взагалі не платити за рахунком. Якщо ви три рази попросили принести вам рахунок, а офіціант не відреагував, ви має повне право вийти із закладу, не заплативши нічого. Правда, на превеликий жаль, забудькуватих офіціантів в цій країні майже не залишилося.
У Швеції, Данії і Норвегії
У скандинавських ресторанах чайові (7-10%) майже завжди включають в суму рахунку. Тому додаткових вкладень там від відвідувачів не очікують, хоча, звичайно, не образяться, якщо ви залишите кілька монеток.
У Франції
Самою ж дорогою з європейських країн в сенсі чайових вважається Франція. Чайові по-французьки називаються «пурбуар» (pourboire - буквально: «щоб попити»). У більшості кафе і ресторанів пурбуар включають в рахунок: там є рядок service compris ( «включене обслуговування») - 15-16% від суми замовлення. Крім того, у Франції і в Парижі зокрема прийнято залишати додатково 0,5-1 євро. Їх кладуть в круглу тарілочку, на якій офіціант приносить рахунок. Цікаво, що на півдні Франції офіціанти взагалі не отримують платні за свою роботу і живуть виключно на підношення клієнтів.
В Німеччині
У Німеччині чайові в порядку речей, хоча вони ніде не є обов'язковими. Ні офіціант, ні таксист, ні перукар додаткової «мзде» не потребують: їхні послуги включені в основний рахунок і складають приблизно 5-10%. Тут, до речі, не рідкість, коли в кафе постійного клієнта (їм можна стати вже з третього разу) проводжають безкоштовною чарочкою «на ціпок».
У жарких країнах Тунісі і Єгипті
У Тунісі і Єгипті теоретично можна не платити чайових взагалі - вартість обслуговування включена в рахунок. Однак більшість туристів все ж залишають близько 5-10%: рідкісний людина здатна вистояти під пильним поглядом місцевої обслуги, яка чекає на додаткової винагороди.
В Ізраїлі
В Ізраїлі вистачить 10%, але в більшості інших сусідніх країн зрадіють і 6-7%; в Болгарії, Угорщині і Словенії задовольняться і 5%. У Туреччині хорошим тоном вважаються 7-10%.
В Італії
Чайові у італійців входять в рахунок і відзначаються спеціальним виразом servizio e coperto ( «обслуговування і сервіровка») - від 5% до 10% від суми замовлення. На такий же розмір винагороди розраховують португальські та іспанські офіціанти, однак тут чайові в рахунок не включають.
У Греції і на Кіпрі
Греки очікують від вас чайових. Тут «обов'язковий» внесок становить 10% від вартості замовлення. По-грецьки, до речі, чайові називаються «філодоріма», в перекладі - «дружній подарунок».
правило подяки
В кінцевому рахунку, давати чи не давати на чай - особиста справа кожного. Чайові - це добровільна подяку за вподобаний сервіс.
Звичаї можуть бути різними, але в усьому світі дотримуються наступного правила: ніколи і нікому ні за яких умов не давати ні копійки (євроцента, пенса), якщо якість обслуговування не задовольнило (якщо, звичайно, чайові не включені в рахунок - в цьому випадку платити обов'язково). Але якщо ж сподобалося, то чому б і не зробити іншу людину трохи щасливішими?
Вам так само може бути цікаво прочитати про Обов'язки офіціанта
джерело travelez.ru
Для більшості росіян момент, коли в ресторані все вже з'їдено і офіціант приніс рахунок, пов'язаний з болісним роздумом: скільки ж залишити на чай і як оплатити чайові з карти?Як залишити чайові при оплаті картою?
Але якщо ж сподобалося, то чому б і не зробити іншу людину трохи щасливішими?