Вибори в Одесі - "найбрудніші" в Україні?

  1. У незаконній агітації ніхто не винен
  2. Продуктові пайки все ще в тренді

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Найбільш проблемні вибори мерів, які відбудуться 25 травня, в Комітеті виборців України очікують в Одесі. Участь в цих виборах візьмуть 20 кандидатів, вісім з яких ведуть активну агітацію.

"Дійсно, вибори мера Одеси завжди особливі - самі" чорні "і складні у всій країні. Тому і зараз нічого дивного немає", - розповів депутат одеської облради Олексій Гончаренко.

Відповідно до соцопитування Центру дослідження Одеси, який проводився з 4 по 6 травня 2014 р фаворитами кампанії є член Партії регіонів, народний депутат, обраний по одеському окрузі, Геннадій Труханов (33,8%) і "УДАРовец", тричі міський голова Одеси ( в 1994, 1998 і 2006 роках) Едуард Гурвіц (20,3%). Хоча, за словами Гончаренка, до дрібних одеським соцопитуваннями потрібно ставитися дуже стримано. "У нас тут кожен кандидат озвучує соцопитування, згідно з якими він перший. Ось якби був соцопитування Центру ім. Разумкова або СОЦИС, то з цим дослідженням можна було б довіряти", - вважає депутат облради.

За його спостереженнями, Гурвіц і Труханів йдуть "ніс до носа" з приблизно однаковими рейтингами, і 10% -ного розриву між ними немає. Тому кожен відсоток голосів грає важливу роль - можливо в зв'язку з цим нинішня кампанія така складна.

Обидва лідери виборчих перегонів йдуть як самовисуванці, але Гурвіца підтримує партія "УДАР" і Петро Порошенко. Труханова ж формально ніхто не підтримує, але реально, незважаючи на приналежність до Партії регіонів, можна говорити про підтримку "Батьківщини", вважає Гончаренко. Це випливає з натяків міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про роль Гурвіца в події 2 травня в Одесі.

Одеські політики вказують, що на відміну від Гурвіца, Труханів вважається проросійським кандидатом.

Те, що боротьба буде жорсткою, підтверджує той факт, що Одеса, у порівнянні з іншими містами, стала столицею "чорного піару", заявляє глава КВУ Олександр Черненко.

За його словами, в основному він спрямований проти Гурвіца - лише протягом десяти днів травня було випущено сім зразків друкованої продукції, яка дискредитує "ударівці".

Крім того, після подій 2-го травня в Одесі почалися спекуляції на цій темі: в Суворовському районі Одеси розповсюджуються листівки, які звинувачують в трагічних подіях кандидата в мери Гурвіца.

"Судячи з кількості чорного піару проти Гурвіца і по тому, що саме членів його комісій залякують, очевидно, його конкурент бачить, що саме Гурвіц є фаворитом кампанії", - вважає Черненко.

У незаконній агітації ніхто не винен

На сьогоднішній день, порушення виборчого законодавства пов'язані з ім'ям тільки одного кандидата - Геннадія Труханова, йдеться в результатах моніторингу виборчої кампанії з виборів мера Одеси, проведеного одеської облорганізацією КВУ з 22 квітня по 11 травня.

Так, агітаційна продукція Труханова поширювалася без вихідних даних, а реклама розміщувалася на громадському транспорті, що заборонено законодавством.

У самого Труханова цю інформацію спростовують, заявляючи, що вся агітпродукція зареєстрована належним чином, а та, яка розміщується без вихідних даних, не має відношення до штабу кандидата.

На комунальному громадському транспорті (КП "Одесгорелектротранспорт" - Ред.) Штаб також агітацію не розміщувати, але в місті дійсно їздили маршрутки із зображенням Труханова. "З цього приводу ми подали скаргу до виборчкому, оскільки реклама не наша", - розповіла прес-секретар Труханова.

Чи не скаржилися тільки на приватних маршрутників з логотипом "Довіряй справах" (який є гаслом кандидата) без фото кандидата, оскільки він знаходиться у вільному доступі, не є політичною агітацією і, швидше за все, був вивішений з ініціативи самого водія на підтримку кандидата, пояснюють у Труханова.

Продуктові пайки все ще в тренді

Крім того, в КВУ заявляють, що від імені Труханова розгорнуто кампанію з підкупу виборців: по домівках жителів Одеси вже почали розносити продуктові набори в парі з агітпродукцією кандидата.

У штабі Труханова запевняють, що пайками вони також офіційно не займалися, а їх появу пов'язують з підступами опонентів.

У той же час стало відомо, що пакети з продуктами, повинні були роздавати ветеранам від імені губернатора Ігоря Палиці. Сам же глава ОДА запевнив, що не має відношення до будь-якої агітації і не знає, як в його пакети потрапили агітки за Труханова. Але явно, що ця акція була запланована кимось із чиновників.

Тісні зв'язки Труханова з одеськими чиновниками побачили і в КВУ, заявивши, що багато хто з них беруть участь в агітації за "регіонала". Наприклад, як зазначають спостерігачі, 29 квітня в приміщенні Одеської міськради відбулася нарада з підготовки пляжів Одеси до курортного сезону за участю Труханова, нібито за його ініціативою. Також у зустрічах Труханова з потенційними виборцями беруть участь посадові особи: в.о. міського голови, секретар Одеської міської ради Олег Бриндак і іноді голова Приморської райадміністрації Світлана Осауленко. У Труханова кажуть, що ніякого адмінресурсу немає, а це позначення використовують опоненти, щоб очорнити кандидата.

Крім того, в неділю в ЗМІ з'явилася інформація про те, що Труханів є громадянином Росії. Нібито за даними Федеральної міграційної служби РФ, Труханів є власником паспорта громадянина Росії з пропискою в м Буйнакск (Республіка Дагестан). Є також і дані, що у нього є другий паспорт громадянина РФ з пропискою в м Сергієв-Посад (Московська область). Але у Труханова спростували інформацію, заявивши, що паспорта підробляли в штабі у самого Гурвіца, щоб дискредитувати кандидата. "Результати опитування громадської думки, який проводили в Одесі провідні соціологічні компанії, демонструють, що розрив між Геннадієм Трухановим і Едуардом Гурвіцем стрімко продовжує рости. У штабі нашого опонента прекрасно розуміють, що виграти вибори на виборчих дільницях у них немає ні єдиного шансу", - йдеться в повідомленні прес-служби Труханова.

Нагадаємо, нинішні місцеві вибори є позачерговими, тому обрані 25 травня мери будуть займати свої посади до жовтня 2015 року.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online