Smart-квартири: мінімалізм на ринку житла

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Що таке smart-житло і його головна перевага

Сучасний темп життя не дозволяє нам витрачати час і ресурси на непотрібні речі. Ми шукаємо максимальну зручність у всьому, а мінімалізм і раціональність - є тенденціями сучасного мегаполісу. Все це і стало передумовами виникнення нового виду житлової нерухомості - «Smart-квартир».

Smart в перекладі з англійської - «розумний» і «інтелектуальний». Дана нерухомість придбала популярність в США, Німеччині та Франції ще 10 років тому. У більшості європейських країн можна зустріти невелику квартиру-студію, як в новобудові, так і у вторинному фонді. Площа квартир не перевищує 30 кв. м. і користується високим попитом, при цьому експерти відзначають, що зараз смарт-квартира - це не завжди мінімум квадратних метрів.

«Smart - це не обов'язково маленька площа, хоча саме за таких умов можна найбільш яскраво продемонструвати мистецтво оптимізації простору і функціональності дизайну, запозиченого в Японії», - зазначає Яна Глазунова, генеральний директор VSN Realty.

У Росії цей тренд прийшов кілька років тому. Ще зовсім недавно наші співвітчизники мріяли кинути свої малосімейки, яких по Росії розкидано численна кількість і купити собі шикарну простору квартиру, обставити її великою кількістю меблів і жити розкошуючи. Але в умовах сучасного ритму життя не так зручно утримувати велику квартиру, та й часу для залицяння своїх 100 метрів не завжди вистачає. Smart-квартира - це ефективне використання кожного квадратного метра житла і можливість зробити життя простіше, уникаючи непотрібних витрат.

Smart-квартира - це ефективне використання кожного квадратного метра житла і можливість зробити життя простіше, уникаючи непотрібних витрат

«Іноді смарт-квартирами називають планування євроформату, який передбачає об'єднання кухні з вітальні, а також одну або кілька спалень. Такий підхід не зовсім вірний, тому що насправді смарт-квартира (ще варіант - смарт-студія) - це не тільки певна планування, але і дизайнерський метод. Його основна суть - надати кожному метру маленького житла максимальну функціональність і при цьому не нашкодити його естетичним характеристикам. Звичайно, такий підхід можна використовувати і в більш просторих квартирах, але якщо в них це не більше ніж примха господарів, то в двадцятиметрової студії - нагальна потреба »- зазначає Марія Литинецкая, керуючий партнер« Метріум Груп ».

Smart-квартира - це грамотно організований простір, яке дозволяє максимально задіяти всю житлову площу. Багато Лайфхак щодо розстановки меблів зі збереженням максимального вільного простору, можна знайти в інструкції до квартири, яка найчастіше додається.

Даний клас «інтелектуального житла» не відноситься до студій і однокімнатних квартирах. Це окремий вид житлової нерухомості, його відрізняє і наявність розширеної інфраструктури від парковки до майданчиків для заняття спортом, підземних парковок, відсутність несучих конструкцій, які заховані в основний каркас будинку, панорамного скління, приміщення для зберігання велосипедів і багато чого іншого.

Мінуси покупки «розумної» квартири

Так невже smart-житло так ідеально? Один з «підводних каменів» - це нестача особистого простору для сім'ї, що складається з більше двох чоловік. А ось одному або в парі жити буде цілком зручно.

«Головний мінус смарт-квартир - це тіснота. Дизайнерський підхід, який я б назвала, «функціональним екстремізмом», народився не випадково, а з появою на ринку розвинених країн в 1990-і рр. мікроапартаменти. Їх площа рідко досягала 30 кв. м., а найчастіше - не перевищувала 25 кв. м. По суті, вони нагадували кімнату в радянському заводському гуртожитку, але тільки з власним санвузлом. Таке житло було розраховане на проживання однієї людини (звідси ще одна назва - bachelor apartment - «квартира холостяка») - зазначає Марія Литинецкая, керуючий партнер «Метріум Груп».

У невеликих квартирах все повинно бути зручно, забудовники такого житла повинні створювати високу ступінь готовності для проживання.

«Відповідно, постало питання про те, як зробити таку маленьку квартиру максимально комфортної. Саме так з'явилася мода на світлі і яскраві тони, використання дзеркал, візуально розширюють простір, застосування меблевих «трансформерів», підвісних або прихованих в стіні спальних місць і т.п. З точки зору планувань такі об'єкти мали максимально просту форму, як правило, одне або два віконних отвору. »- коментує Марія Литинецкая, керуючий партнер« Метріум Груп ».

При покупці такої квартири важливо звернути особливу увагу до документів і надійності забудовника і врахувати всі пункти, зазначені під «зірочкою».

У міні-квартирі можна обідати в спальні і не обтяжувати себе відносити посуд, так як все знаходиться під рукою. Але від запахів, доносімих з поєднаною кухні позбудеться набагато важче - вони будуть поширюватися по всій квартирі.

Велика частина забудовників представляє на ринку smart-будинки з безліччю квартир на одному поверсі, а це значить, що велике і щільне кількість сусідів вам забезпечено.

У питанні прописки в даному типі житла слід врахувати, що тут відсутня можливість прописати в квартирі більше ніж однієї людини або дитини. Кількість квадратних метрів каже за себе.

А якщо куплена квартира належить до нежитлового фонду, то оплачувати комунальні платежі доведеться за тарифами повноцінної однокімнатної квартири.

Для квартири нестандартного планування потрібне придбання трансформованої і рідкісною за розміром меблів, а ці меблі часом стоїть вище сегмента мас-маркет.

Для квартири нестандартного планування потрібне придбання трансформованої і рідкісною за розміром меблів, а ці меблі часом стоїть вище сегмента мас-маркет

Smart-квартира вважається тимчасовим житлом. В основному квартири набувають студенти, поки не закінчать навчання, неодружені молоді люди і сім'ї, що складаються з 2-х чоловік, поки не обзаведуться дітьми. Змінюючи своїх господарів, таке житло, з досвіду малосімейок, погіршує свій життєвий цикл. Згодом будинку, що складаються з таких квартир, заповнюються маргінальними і найбіднішими верствами населення і житло стає неліквідним.

«Однак, як показує практика зарубіжних ринків нерухомості, смарт-квартири часто змінюють власників - приблизно раз в п'ять років. Психологічний комфорт проживання навіть в добре розпланованій, але маленькій квартирі швидко випаровується, і їх власники переселяються в більш просторі квартири. - зазначає Марія Литинецкая, керуючий партнер «Метріум Груп».

Вартість smart-квартир

Одне з головних переваг покупки Smart-квартири - її невисока вартість. Покупці даної категорії нерухомості як правильно мають суму, що не перевищує 4 млн руб. і в зв'язку з цим зупиняють свій вибір на невеликих квартирах.

За словами керуючого партнера «Метріум Груп» Марії Литинецкой, на первинному ринку столиці досить «заготовок» для смарт-квартир - невеликих студій, що не перевищують 30 кв. м. У масовому сегменті частка таких об'єктів за підсумками I півріччя 2017 року сягнула 5,2% (більше 1 000 лотів). «Квадрат» у них коштує 164 тис. Руб., Тобто приблизно на 11% дорожче, ніж в середньому по масового сегменту. Середня вартість такого об'єкта становить 4,5 млн руб., А площа - 27,6 кв. м. Для найбільш економних фанатів даного формату житла є пропозиції подоступнее: 2,7 млн ​​руб. за студію площею 17,5 кв. м.

«Ціни на смарт-квартири не перевищують середніх цін в масовому сегменті. Вартість квартир різниться в залежності від обраного комплексу, термінів його здачі, а також типу квартир »- коментує генеральний директор VSN Realty Яна Глазунова.

Чи популярні smart-квартири в Москві?

В умовах життя в столиці цей варіант для житла підійде студентам, кар'єристам, невеликим сім'ям і холостим. Смарт-житло вигідно здати в оренду, вкладаючись менше і отримуючи в результаті як при купівлі однокімнатної квартири, її окупність в рази швидше.

«Російський покупець поки тільки знайомиться зі смарт-квартирами, які сильно відрізняються навіть від звичних найменш комфортних пропозицій вторинного ринку на зразок однокімнатних хрущовок. Саме тому ніша студій на первинному ринку поки невелика, але вона постійно розширюється. Девелопери самих різних сегментів житла впроваджують в свої проекти невеликі об'єкти, щоб залучити специфічні групи покупців (молодих людей, студентів, інвесторів, ділових туристів і т.п.). Однак масовий покупець все ж націлений на більш просторі квартири і не готовий пов'язувати своє життя іпотекою з настільки невеликим і, разом з тим, недешевим житлом »- сказала Марія Литинецкая, керуючий партнер« Метріум Груп ».

Невелика квартира хороша альтернатива оренді житла. Через деякий час іпотека буде погашена і квартира буде у вашій власності. Порівнюючи ціни на smart-житло з однокімнатними квартирами, виграють смарт квартири.

Порівнюючи ціни на smart-житло з однокімнатними квартирами, виграють смарт квартири

Кілька років тому купити квартиру за 3 - 4 млн. Руб. в Москві і найближчому Підмосков'ї було неможливо, але зараз таких пропозицій стає все більше, завдяки невеликому метражу квартири. Багато хто дивиться на вартість квартири, а вже потім орієнтуються на її площу.

«Як такого продукту« смарт-квартира »на ринку житла Москви немає. Як я вже помітила, дана квартира - це не тільки певні габарити і планування, а й набір специфічних дизайнерських і технічних рішень »- зазначила Марія Литинецкая, керуючий партнер« Метріум Груп ».

Займана ніша в Москві

У Москві даний клас квартир зустрічається не так часто, ніж в регіонах. Знайти таке житло в продажу можна у невеликої кількості забудовників.

Як відзначають експерти VSN Realty, даний формат квартир набув поширення в Санкт-Петербурзі кілька років тому. У столиці таке житло представлено значно рідше, подібну планування можна зустріти в ЖК «Квартал 38 А», хоча вони не позиціонують себе як смарт-квартири.

Для кожної планування девелопери пропонують рекомендації по установці меблів, які дозволяють максимально розкрити можливості використання вільного простору. Один з яскравих прикладів smart mini квартир, площею 18 кв.м., представлені в ЖК « тетріс », В м Красногорськ.

Підводячи підсумок, можна сказати, що smart-квартира - житло на кілька років. Дизайн і ремонт зі вибудовується технікою і меблями обійдеться дорожче, ніж у звичайній однокімнатній. У такій квартирі ви створите раціональне житловий простір, яке повністю виправдає ваші очікування про власну житлоплощі. У разі зміни життєвих обставин ви завжди зможете продати дану нерухомість або здати її в оренду.

Світлана Корнюшин

Чи популярні smart-квартири в Москві?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online