Військова пенсія по інвалідності - порядок призначення та оформлення

  1. Законодавча база
  2. Хто відноситься до інвалідів бойових дій
  3. Умови призначення пенсії
  4. Групи інвалідності військових пенсіонерів
  5. Порядок оформлення інвалідності військовослужбовцям
  6. Основні різновиди
  7. Середні розміри пенсій
  8. Підбиваючи підсумки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Військова пенсія по інвалідності є одним з видів соціальної допомоги військовослужбовцям і співробітникам інших силових органів внаслідок отримання ними травми або хронічного захворювання під час проходження служби.
Порядок отримання пенсії по інвалідності, що виникла через проходження військової та іншої служби, коло осіб, які мають право претендувати на таку виплату, порядок оформлення інвалідності військовослужбовцям, а також види пенсії по ній і її розміри будуть розглянуті в цій статті. В результаті ті ж самі інваліди бойових дій повинні мати уявлення про те, які права в сфері пенсійного забезпечення вони мають, і на які виплати можуть претендувати.

Законодавча база

Законодавче регулювання даного поняття здійснюється Федеральним законом № 5-ФЗ «Про ветеранів». Крім нього заходи соціальної підтримки військових пенсіонерів-інвалідів можуть приймати регіони в нормативних актах обласного рівня. Це можуть бути регіональні надбавки і доплати до федерального грошового посібника. Аналогічна ситуація є і на місцевому рівні, так, наприклад, можна розповісти про досвід Москви, влада якої тривалий час з власних доходів здійснюють доплати до пенсійного змісту даної категорії громадян.

Хто відноситься до інвалідів бойових дій

Претендувати на дану категорію пенсії мають право дві великі категорії громадян - це інваліди Великої Вітчизняної війни та інваліди бойових дій Претендувати на дану категорію пенсії мають право дві великі категорії громадян - це інваліди Великої Вітчизняної війни та інваліди бойових дій.

До першої категорії відносяться не тільки особи, які отримали травми, які призвели до інвалідності безпосередньо під час бойових дій у ВВВ, а й ще досить багато груп громадян, які брали участь як безпосередньо в боях, так і працюють в тилу в той час.

Серед них можна виділити:

  • партизан;
  • підпільників;
  • цивільних осіб, які працюють в районах ведення бойових дій;
  • військовослужбовців та інших осіб, які захворіли на який привів до інвалідності захворюванням в зв'язку з виконанням ними військового і службового обов'язку.

До другої категорії військовослужбовців, які мають право на отримання даного різновиду соціальної допомоги, відносять військових, які отримали травми і хронічні захворювання в період проходження військової служби. При цьому до них можуть бути прирівняні також особи, які проходять і проходили службу в інших силових структурах: МВС, МНС, УФСІН. Крім того, на отримання даної соціальної виплати мають право претендувати учасники бойових дій в локальних конфліктах, визнані такими відповідно до чинного законодавства.

Умови призначення пенсії

Умови призначення пенсії військовим інвалідам, встановлені на сьогоднішній день, вимагають, щоб особа, яка претендує на цей статус, подало заяву про це не пізніше 3 місяців з дня звільнення зі служби. Якщо претендент має поважну причину пропуску цього терміну, наприклад, проходження курсу лікування або реабілітації, він може бути на його прохання продовжено.

Окремо варто відзначити ту обставину, що група інвалідності може бути привласнена колишньому військовослужбовцю і після того, як він буде звільнений зі служби, виявиться в запасі, відповідно, йому буде призначена і пенсія по інвалідності військовослужбовцям. Для цього необхідно встановити причинний зв'язок між її настанням внаслідок хвороби або військової травми і проходженням військової служби. Робиться це при медичному обстеженні колишнього військового фахівцями ВКК і МСЕК в рамках оформлення військової пенсії даної категорії.

Групи інвалідності військових пенсіонерів

Вихід на пенсію інвалідів бойових дій супроводжується присвоєнням ветерану групи інвалідності. В даний час їх налічується 3:

1. 1 група може бути присвоєна тому військовослужбовцю, який не може обслуговувати себе, і потребує стороннього догляду з боку інших осіб;
2. інвалід війни 2 групи - це та особа, що потребує часткової допомоги сторонніх осіб через непоправних порушень життєвих функцій організму;
3. інвалідам 3 групи даний статус присвоюється в тому випадку, коли на нього претендують особи, що не потребують сторонньої допомоги, але за станом здоров'я не можуть продовжувати службу.

Порядок оформлення інвалідності військовослужбовцям

Для того щоб військовому пенсіонеру оформити інвалідність, йому необхідно слідувати певним алгоритмом. Так для початку йому потрібно буде подати відповідну заяву за місцем проживання про проходження МСЕК у належний медичний заклад. До нього додаються необхідні документи, наприклад, копія паспорта і військового квитка, медкарта, висновок ВЛК тощо. При цьому остаточне рішення про присвоєння тій чи іншій групи комісійно виноситимуть члени МСЕК.

Якщо ж інвалідність повинна бути встановлена ​​військовослужбовцю, який проходить службу, порядок отримання групи інвалідності існує дещо інший Якщо ж інвалідність повинна бути встановлена ​​військовослужбовцю, який проходить службу, порядок отримання групи інвалідності існує дещо інший. Військовослужбовець повинен подати командиру своєї частини відповідний рапорт про проходження ним військово-лікарської комісії. Далі фахівці ВВК щодо його проводять огляд-експертизу. За її результатами військовослужбовець може бути визнаний непридатним до проходження служби і звільнений в запас. Надалі слід звернення до МСЕК за місцем реєстрації, присвоєння їм інвалідності і тільки після того, як документи про призначення пенсії військовому інваліду будуть розглянуті Військовим комісаром за місцем проживання, такі особи можуть її отримувати.

Основні різновиди

Пенсія військових інвалідам є далеко не єдиною грошовою компенсацією, яку держава виплачує колишньому військовослужбовцю в тому випадку, коли він отримує даний статус, при цьому такі виплати діляться на постійні і разові або одноразові.
Так на сьогоднішній день в Росії встановлені наступні посібники та компенсації інвалідам-військовослужбовцям:

  • щомісячні пенсійні виплати або власне сама пенсія по інвалідності;
  • надбавка до військової пенсії за інвалідність;
  • щомісячні платежі, спрямовані на компенсацію шкоди, заподіяної здоров'ю;
  • ЕДВ військовим інвалідам або ж одноразова допомога, що виплачується при звільненні з військової служби.

Окремо варто згадати, що військові пенсіонери мають право на отримання другої пенсії. Це може бути трудова пенсія в тому випадку, коли після звільнення зі служби вони продовжили свою трудову діяльність на «громадянці». Така щомісячна соціальна виплата оформляється в звичайному порядку і виплачується Пенсійним фондом, а не Міністерством оборони.

Середні розміри пенсій

Розмір пенсії по інвалідності військовослужбовцям і військовим пенсіонерам встановлюється в залежності від тієї групи інвалідності, яка їм присвоєна. Це ж відноситься і до пенсій інвалідам війни.

Даний механізм виплат справедливий, тому що він передбачає встановлення суми грошової компенсації в залежності від того збитку, який завдано здоров'ю колишньому військовому.
На сьогоднішній день встановлено такі пропорції:

  • 1 група - 300% від розміру соціальної пенсії;
  • 2 група - 250%;
  • 3 група - 175%.

При цьому варто відзначити, що соціальна пенсія безпосередньо залежить від розміру прожиткового мінімуму, встановленого в країні. На 2017 рік він становить в середньому 8 540 рублів. Крім того, щорічно проводиться індексація пенсій всіх видів, і тому точний розмір тієї чи іншої виплати необхідно уточнювати щороку додатково. В середньому ж військовий пенсіонер-інвалід, якому встановлена ​​1 група інвалідності, отримує в місяць приблизно 14-15 000 рублів. Що ж стосується розміру страхової виплати або ж ЕДВ, то вона становить від 500 тисяч до 1,5 мільйона рублів.

Підбиваючи підсумки

Розглядаючи систему пенсійного забезпечення військовослужбовців, варто відзначити, що в Росії вона досить добре опрацьована, щоб забезпечити компенсацію військовослужбовцю шкоди його здоров'ю в тому випадку, коли він визнається інвалідом. Однак існує і безліч проблем в даній сфері, пов'язаних як зі справедливістю нарахування пенсії тій чи іншій особі, так і з її розмірами.

У зв'язку з цим запрошуємо всіх, хто має досвід отримання пенсії військовослужбовцю по інвалідності, ділитися ним, а також висловлювати свою думку з даного питання в блоці коментарів до даної статті.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online