Пенсії чорнобильців: види і умови призначення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

26 квітня виповнюється 28 років з дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС) 26 квітня виповнюється 28 років з дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС). В результаті аварії постраждало дуже багато людей. У зв'язку з цим держава підтримує л іквідаторов наслідків катастрофи, постраждалих і жителів радіоактивно забруднених територій.

Основна пенсія залежить від «радіоактивного» стажу

Пенсію чорнобильцям розраховують по Законам - «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» .Пенсіонние виплати складаються з основної пенсії та додаткової.

Порядок нарахування основної пенсії визначає Кабінет Міністрів. Для ліквідаторів наслідків аварії і віднесених до 1 ї категорії постраждалих, за основу, за бажанням пенсіонера, може бути взятий заробіток, отриманий за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках. В цьому випадку пенсія розраховується в розмірі відшкодування матеріальних збитків (відповідно до ст. 54 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»). З реднемесячний заробіток для призначення пенсії в розмірі відшкодування матеріальних витрат визначається за наступною схемою:

то в розрахунок, за його вибором, приймається один найбільш вигідний місяць;

  • якщо на радіоактивно забрудненій території людина відпрацювала менше 12 місяців - загальну суму заробітку за календарні місяці роботи слід поділити на кількість цих місяців;

Державна пенсія за віком особам, віднесеним до 2 ї та 3 ї категорій постраждалих, призначається з урахуванням середньомісячного заробітку, розрахованого відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Перерахунок основної пенсії відбувається на загальних підставах, зокрема, при зміні прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати.

З 2012 року, на підставі Постанови Кабміну України «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» № 1210 від 23 листопада 2011 року, була встановлена мінімальна пенсійна виплата. Вона визначається у відсотках до прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб і стосується наступних категорій.

1. Учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС в 1986-1990 роках, визнаних інвалідами:

- дл я інвалідів I групи - 285% (2704,65 грн.);

- для інвалідів II групи - 255% (2419,95 грн.);

- для інвалідів III групи - 225% (2135,25 грн.).

2. Чорнобильців, які постраждали від аварії атомного реактора і стали інвалідами. Мінімальна виплата в цьому випадку становить:

- для I групи - 180% прожиткового мінімуму для непрацездатних (1708,20 грн.);

- для 2 групи - 160% (1518,40 грн.);

При цьому в обох випадках, якщо до пенсії встановлена ​​доплата за особливі заслуги перед Україною, то вона виплачується понад зазначений мінімальний розмір пенсії.

Додаткова пенсія «прив'язана» до прожиткового мінімуму

Додаткова пенсія - компенсація за шкоду, заподіяну здоров'ю, вона призначається після виникнення права на основну пенсію. Відповідно до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», її розраховують у відсотках до прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, віднесених до 1-ї категорії, на сьогоднішній день платять додаткову пенсію в розмірі:

- інвалідам I групи - 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (474,50 грн.);

- інвалідам II групи - 40% (379,60 грн.);

- інвалідам III групи - 30% (284,70 грн.).

Для інвалідів, у яких встановлено причинний зв'язок з Чорнобильською катастрофою, додаткова пенсія становить:

- у інвалідів I групи - 36% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (341,61 грн.);

- у інвалідів II групи - 24% (227,76 грн.);

- у інвалідів III групи - 18% (170,82 грн.).

Додамо, що розмір щомісячної компенсації сім'ям, які втратили годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, на сьогоднішній день дорівнює 12% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (113,88 грн.).

Анна Войтко

* Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online