NEWSru.com :: Художник-постановник мультфільму "Таємниця Третьої планети" Наталія Орлова подала в суд на кондитерів

Художник-постановник мультфільму "Таємниця Третьої планети" Наталія Орлова подала в суд на кондитерів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Художник-постановник мультфільму "Таємниця Третьої планети", лауреат премії Emmy і "Медалі світу" Наталія Орлова подала в Головінський суд Москви позов про порушення авторських прав з боку пітерської фабрики "Ландрін", яка в 2006 році запустила серію шоколадних яєць з фігурками популярного радянського анімаційного фільму.

У позові Наталія Орлова просить суд стягнути на її користь більш 600 тис. Руб. компенсації за порушення авторських прав. У відповідачах числиться не тільки виробник, а й один з великих розповсюджувачів шоколадних яєць - торгова мережа "Метро Кеш енд Керрі".

Виявилося, що кондитерська фабрика використовувала образи героїв анімаційної космічної саги без будь-якої згоди художника, котрий придумав зовнішність персонажів. Гонорарів вона також не отримала, виробник навіть не здогадався вказати автора на вкладишах з картинками, які перебувають разом з іграшкою всередині ласощі.

Адвокат Наталії Орлової Ірина Тулубйова звернулася до фабрики з проханням виплатити її клієнтці належний дохід.

"Однак з'ясувалося, що ніякої помилки не відбувалося, а фабрика займає принципову позицію. Наш опонент уклав договір з вдовою Кіра Буличова і на цьому заспокоївся, вважаючи, що Орлова ніяких прав на Селезньова і Громозеку не має", - розповіла виданню "Час новин" Тулубйова.

В "Ландрін" претензії художниці визнали необґрунтованими, а її судовий позов - безперспективним. У своїх запереченнях відповідачі вказали, що позивачка виконувала лише технічне завдання при створенні мультфільму, тому у неї нібито немає прав на зображення героїв.

Однак, як зазначає адвокат Наталії Орлової, в законі чітко прописано, що саме художник має права на екранні образи персонажів, а письменники - на імена вигаданих героїв. За її словами, уклавши договір з вдовою Буличова, фабрика могла лише дати назву своїй серії, але не використовувати зображення анімаційних зірок.

Художниця в 1982 році стала лауреатом Державної премії СРСР за роботу над фільмом "Таємниця Третьої планети".

Як зазначає видання, Наталя Орлова не першою намагається залагодити суперечку з бізнесменами в суді. У Росії своєрідний рекорд належить класику дитячої літератури Едуарду Успенському. Творець Чебурашки, Крокодила Гени, жителів Простоквашино десятки разів порушував справи про порушення своєї інтелектуальної власності.

Успенський боровся з "піратськими" м'ясними консервами, наповнювачем для котячих туалетів, виробниками цукерок і шоколадок. Письменника самого одного разу погрожували притягнути до суду : Один з його читачів виявив, що слово "чебурашка" зустрічається ще в словнику В.І. Даля.

Мировою угодою закінчилася справа про товарний знак "Ну, постривай!". Брат одного з творців знаменитого мультсеріалу "Ну, постривай!" Аркадія Хайта Олександр Хайт домовився про співпрацю з виробником однойменного дитячого шампуню і піни для ванни і відкликав з суду позов про компенсацію 800 тис. Рублів.

У 2003 році суд припинив провадження і за позовом кіностудії "Союзмультфільм" до підмосковному підприємцю Олександру Вольнову, що випускає глазуровані сирки "Вінні-Пух". В ході процесу стало відомо, що бізнесмен уклав договір з художниками Едуардом Назаровим і Володимир Зуйковим - саме вони згідно із законом про авторське право і суміжні права мають виключні права на використання героїв мультфільму.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online