І все-таки на Горської: в Новосибірську визначилися з майданчиком під ЛДС

  1. Дві з семи
  2. 28 мільярдів тільки на підготовку майданчика
  3. сибірські Лужники
  4. «Ніяких джерел фінансування взагалі не передбачається»
  5. Питання іміджу міста

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

12 січня Раді депутатів Новосибірська представили детальний аналіз усіх майданчиків, де можна було б побудувати нову льодову арену до чемпіонату світу з хокею 2022-23 рр. Основними критеріями вибору оптимальної площадки стали її транспортна доступність і необхідні фінансові вкладення в підготовку і будівництво. В результаті обговорення депутати, керівники міста та регіону визначили одну площадку. Яку з семи розглянутих вибрали - в матеріал «Новосибірських новин». 12 січня Раді депутатів Новосибірська представили детальний аналіз усіх майданчиків, де можна було б побудувати нову льодову арену до чемпіонату світу з хокею 2022-23 рр

Лариса Сокольникова

15:34, 12 Січня 2018

Дві з семи

Аналітичне дослідження всіх запропонованих в кінці минулого року для будівництва нової льодової арени майданчиків, міськраді представив т.в.о. міністра будівництва Новосибірської області Іван Шмідт.

Він назвав сім майданчиків, які розглядалися під будівництво льодової арени експертним співтовариством і владою. Це ділянка в заплаві Обі в районі Горської, майданчик старого міського аеропорту «Північний», земля біля Експоцентру на вул. Станційної, ділянка в районі Саду Мічурінці, майданчик в старому військовому містечку в Жовтневому районі, місце на перетині вул. Фрунзе і Іпподромской, а також на Ключ-Камишинська плато.

Фото: Ростислав Нетісов, nsknews.info

Дві останні майданчики були виключені відразу - «Фрунзе-Іпподромская» через необхідність розселення величезного приватного сектора, Ключ-Камишинська - через вкрай складної транспортної схеми і необхідності будувати додатковий міст.

За словами Шмідта, ділянки в старому військовому містечку і в районі Саду Мічурінці знаходяться у федеральній власності, що унеможливлює їх освоєння під спортивний об'єкт. Місце біля новосибірського Експоцентру теж виключили з потенційно можливих для розміщення льодової арени через його віддаленість і необхідності величезних вкладень в підведення інженерних мереж - тепла і газу. За словами Шмідта, висока ймовірність того, що спортивний об'єкт в такому місці буде мати низьку наповнюваність.

В результаті залишилися дві найбільш підходящі за своєю транспортної доступності майданчика - територія аеропорту «Північний» в Заельцовском районі Новосибірська і заплава Обі на лівому березі в районі вул. Горської в Кіровському районі.

28 мільярдів тільки на підготовку майданчика

Говорячи про майданчику в аеропорту «Північний», Іван Шмідт зазначив, що власник ділянки сам вийшов з пропозицією, розмістити льодову арену в цьому місці. Загальна площа території аеропорту становить 200 га, з них 150 га планується забудувати житловими будинками, а на решті території можна побудувати палац спорту.

сибірські Лужники

Заступник мера Новосибірська Олексій Кондратьєв нагадав, що майданчик на Горської генпланом міста передбачалася під будівництво великого спортивного кластера. За його словами, ще в 1968 році цю територію в проектах називали «Сибірськими Лужниками».

Підготовка майданчика на Горської в заплаві Обі площею 12 га, за попередніми підрахунками, також потребує мільярдних вкладень. Підведення мереж, величезна свайне поле (об'єкт планують розмістити в 500 метрах від берега), пристрій набережній, розширення транспортної мережі та завершення будівництва станції метро «Спортивна» оцінили в 2,7 млрд рублів. Будівництво самого льодового палацу на 12 тисяч глядачів попередньо оцінюють в 4,5 млрд рублів.

Віктор Толоконский. Фото: Ростислав Нетісов, nsknews.info

Головний радник мера Віктор Толоконский заявив, що чотири мільярди - це мало для такого масштабного об'єкту. «Мінімум буде потрібно сім мільярдів», - пояснив він, нагадавши, що аналогічний льодовий палац в Омську обійшовся інвестору в 170 млн доларів (9,6 млдр рублів - прим. «НН»). За словами Толоконського, приватний інвестор такий об'єкт не побудує, бо окупити 6-7 млрд прямих інвестицій неможливо. «Не треба тішити себе ілюзіями, що хтось буде допомагати нам грошима в будівництві цього об'єкту. Це повинен бути об'єкт, повністю профінансований з бюджету суб'єкта федерації », - упевнений радник мера.

«Ніяких джерел фінансування взагалі не передбачається»

В процесі обговорення з'ясувалося, що абсолютно не зрозумілі джерела фінансування будівництва. Депутат міськради Ігор Салов нагадав, що два роки тому тодішній президент олімпійського комітету Олександр Жуков обіцяв пролобіювати інтереси Новосибірська, щоб надати з федерального бюджету кошти на підготовку інженерної (тепло- і водопостачання, будівництво колектора) і транспортної інфраструктури під будівництво арени в заплаві річки Обь в Кіровському районі. Нагадаємо, що Жуков пішов у відставку з поста глави ОКР в жовтні 2016 року.

Нагадаємо, що Жуков пішов у відставку з поста глави ОКР в жовтні 2016 року

Дмитро Асанцев (в центрі). Фото: Ростислав Нетісов, nsknews.info

За словами голови ради депутатів Дмитра Асанцева, колишній міністр будівництва регіону Сергій Боярський повідомляв, що ця сума знизилася з 3,5 до 2,8 млрд рублів. Після відставки Боярського ситуація з можливим федеральним фінансуванням взагалі стала максимально туманною. «Дивно, що на сьогодні ніяких джерел фінансування взагалі не передбачається», - додав Асанцев.

Питання іміджу міста

Ясність в тему фінансування вніс т.в.о. губернатора Новосибірської області Андрій Травників. Він розсудив, що, оскільки початковий варіант фінансування [інвестиційний договір] депутати міськради не підтримали, а інших інвестиційних пропозицій немає, то основний варіант початку будівництва один - це бюджетне фінансування.

Як подальших кроків глава області назвав проведення конкурсних процедур по будівництву і пошук додаткового фінансування.

Мер Новосибірська Анатолій Локоть додав, що місту теж доведеться взяти на себе відповідальність. «Якщо будівництво почнеться за рахунок регіонального бюджету, то місто також буде брати безпосередню участь у фінансуванні», - пообіцяв Анатолій Локоть.

# Спорт # Проекти планування # Імідж # Розвиток міста

Підписуйтесь на наші соц.сети

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online