Телевежа в Єкатеринбурзі. Історія, проекти реконструкції та знесення символу міста

  1. Історія будівництва телевежі
  2. Недобудова для екстремалів
  3. Проекти відновлення телевежі
  4. Знесення єкатеринбурзькій телевежі
  5. Відео знесення телевежі
  6. Місце на карті Єкатеринбурга, де стояла телевежа:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Недобудована телевежа - один з головних символів Єкатеринбурга і разом з тим найвищий занедбаний об'єкт в світі. 24 березня по одноосібним рішенням Куйвашева і Козіцин об'єкт, який можна було б перетворити на унікальну пам'ятку світового рівня, був підірваний всупереч протестам городян ...

24 березня по одноосібним рішенням Куйвашева і Козіцин об'єкт, який можна було б перетворити на унікальну пам'ятку світового рівня, був підірваний всупереч протестам городян

Історія будівництва телевежі

Зведення нової телевізійної вежі біля будівлі цирку в Свердловську почалося в кінці 1983 року. Мабуть, це був самий амбітний проект радянської влади в цьому місті. Крім вежі тут повинні були з'явитися парк, музей, планетарій, будинок піонерів.

Активне будівництво велося до 1989 року, потім почалися проблеми з фінансуванням. Проте, будівництво тривала до 1991 року, потім була заморожена. Будівництвом займався трест «Спецжелезобетонстрой» раніше зводив Останкінську телевежу. Залишившись без фінансування, будівельники просто пішли, не законсервувавши вежу і залишивши її під впливом несприятливих зовнішніх умов.

Залишившись без фінансування, будівельники просто пішли, не законсервувавши вежу і залишивши її під впливом несприятливих зовнішніх умов

Будівництво зупинилося на позначці 219,25 метрів (за іншими даними 220,4 метра). А якщо врахувати, що піднімаються вище металоконструкції, то висота вежі становить 231,7 метрів.

Вище повинні були встановити металеву антену висотою 141 метр. Проектна висота споруди становила 361 метр. Для порівняння, висота найвищого хмарочоса міста - вежі Ісеть - становить 209 метрів. Якби телевежу добудували, то вона стала б другою за висотою в Росії - після Останкінської вежі в Москві.

Якби телевежу добудували, то вона стала б другою за висотою в Росії - після Останкінської вежі в Москві

На висоті 188 метрів повинен був розміститися ресторан на поворотній платформі (аналог «Сьомого неба» в Останкіно).

Після закінчення будівництва нової телевежі 192-метрову вишку в парку імені Павлика Морозова хотіли знести. Нова вежа істотно розширила б охоплення сигналом - аж до Нижнього Тагілу.

Прототипом телевежі послужила звичайна залізобетонна димова труба, тільки вище і об'ємніший, з відповідними приміщеннями для обладнання. Вежа являє собою монолітну конструкцію із залізобетону з товщиною стінки від 50 сантиметрів біля основи до 30 сантиметрів нагорі. Застосовувався високоміцний бетон марки М400 (в сучасній класифікації В30). Такий бетон використовується при будівництві бункерів, збройових складів, захисних споруд.

Такий бетон використовується при будівництві бункерів, збройових складів, захисних споруд

Товщина захисного шару бетону по зовнішній поверхні ствола становить 40-70 міліметрів, по внутрішній поверхні - 30-50 міліметрів. Проектний обсяг бетону стовбура - 3066 м3.

Бетон привозили з заводу ЗБВ, піднімали наверх і заливали на приварену для фортеці арматуру. Робоча площадка піднімалася по шахтному підйомнику всередині вежі.

Усередині стовбура вежі - порожній циліндр діаметром 15 метрів внизу і 7 метрів нагорі. По всій висоті стовбура є численні віконні прорізи різної форми і розмірів.

На відмітках від 199,6 до 208,9 метрів в стовбурі вежі з південно-західного боку залишили монтажний отвір розміром 9,3х5,72 метра. Через нього (за допомогою крана-балки, встановленого всередині телевежі) планувалося монтувати шахту ліфта, ліфтове обладнання і самі ліфти. Після цього отвір забетонували б.

На позначці 231,7 метр на стовбурі була споруджена площадка діаметром 12 метрів, з огорожею.

По всій висоті залізобетонного стовбура вежі змонтовані металоконструкції шахтопідйомника. Коли вежу кинули, по ним-то і піднімалися жадали підкорити вежу екстремали. Шахтопідйомника змонтований до позначки 239,7 метрів.

Зовні по всій висоті вежі була змонтована ходова сходи. Згодом вона проржавіла, місцями відійшла від стовбура. Після події на ній нещасного випадку нижню частину сходів зрізали.

Після закінчення будівельних робіт зовнішній вигляд вежі не змінювався, хіба що на вимогу прокуратури були встановлені висотно-габаритні червоні вогні для безпеки польотів і поступово затерли з'явилася нагорі величезний напис «Киця» заради російського триколора.

виданню «The Village» вдалося розшукати одного з будівельників телевежі. Вальтер Рейнгольд працював виконробом. Він згадував:

«Коли я прийшов, вежа була заввишки 20 метрів. Я побудував ще 200 метрів. Ми працювали без зупинки - суть моноліту в безперервному бетонуванні без стиків і швів. Зведенням залізобетонного стовбура займалися дві бригади по вісім чоловік. З ранку до самого вечора, а в останні місяці цілодобово, вони піднімалися на висоту, в'язали сітку з арматур, збирали опалубку, заливали бетон. В результаті 200-метровий стовбур звели за півроку. Ми свою роботу виконали і здали. Після там починали працювати теплотехніки, монтери, ліфтери, сантехніки, електрики. Наступним етапом мало стати зведення шпиля ».

У 2017 році фахівці оцінили ступінь готовності вежі в 47%, ступінь зношеності - 24,6%. Об'єкт був оцінений в 654 мільйонів рублів, з яких 588 мільйонів рублів - вартість земельної ділянки.

Об'єкт був оцінений в 654 мільйонів рублів, з яких 588 мільйонів рублів - вартість земельної ділянки

Так виглядала б телевежа в Єкатеринбурзі. Автор моделі: D.Kong / skyscrapercity.com ; вихідне фото: Уралінформбюро

Недобудова для екстремалів

Величезна заброшка у цирку незабаром стала залучати екстремалів і просто неформалів. Ризикуючи життям, по внутрішніх конструкцій і зовнішньої сходах вони піднімалися на самий верх. Деякі навіть ночували на вежі з наметами. Було чимало таких, хто піднімався на вежу десятки і сотні разів. Іноді звідси стрибали парашутисти.

Відео каналу SMOLLA Familylife (2017 г.)

Знаходилися і бажаючі звести тут рахунки з життям. Однак куди більше було нещасних випадків. Зірватися з конструкцій башти було нескладно. За офіційними даними тут розбилося 11 осіб. За неофіційними - кілька десятків. Останній смертельний випадок зареєстрований в 2003 році. Тоді двоє молодих людей і дівчина вирішили піднятися на вежу, але на висоті 9 поверху дівчина зірвалася вниз. Після цієї трагедії вежу закрили, а територію навколо стали охороняти.

Однак періодично на вежу все ж проникали любителі гострих відчуттів. Серед них був і найвідоміший уральський бейсджампер Ратмір Нагімьянов. У 2011 році він призначив своїй майбутній дружині Дарині побачення у цирку, а сам заліз на телевежу, звідки стрибнув на парашуті з букетом квітів прямо до своєї нареченої.

У 2014 році Ратмір разом з другом зробив останній стрибок з вежі.

На жаль, через два роки, в 2016-м, Ратмір Нагімьянов трагічно загинув в результаті невдалого стрибка у Франції.

Добірку спогадів про вежі можна почитати на сайті ekburg.tv . Також про вежі було знято кілька документальних фільмів, багато з них можна знайти на просторах інтернету.

Вежа була ще й непоганим громовідводом. Фото з сайту yaplakal.com

Проекти відновлення телевежі

Будівництво вежі в той час велося по новому типовим проектом. Крім Свердловська в Росії аналогічні вежі мали з'явитися в Пермі і Владивостоці, але завадила криза. Зате вежі за даним проектом були побудовані в Талліні (Естонія) і Вільнюсі (Литва), відрізнялася лише платформа нагорі. Подивившись на них, можна зрозуміти, якою була б телевежа в Свердловську-Катеринбургу.

Телевежа в Талліні. Фото з сайту Bookingcar.su

Телевежа в Вільнюсі. Фото з сайту votpusk.ru

Навіть у вигляді недобудови, на думку багатьох екатеринбуржцев, вежа прикрашала місто. Це домінанта, за яку чіпляється погляд. Вежу було видно і в околицях міста, наприклад з чортова Городища (Ще задовго до того, як в місті стали з'являтися висотки і хмарочоси).

Завдяки вежі вид з Плотінка вниз за течією річки Ісеть нагадував панораму в місті Вашингтон (США) з монументом Джорджу Вашингтону. Свого часу в інтернеті було широко поширене це фотосравненіе.

Час від часу обласна влада озвучували плани по відновленню об'єкта. У 2007 році знайшовся інвестор, який висловив готовність вкласти близько 500 мільйонів рублів в добудову вежі, а поруч звести бізнес-центри, щоб окупити витрати, але завадила фінансова криза 2008 року.

Недобудована вежа вважалася на балансі федерального ФГУП «РТРС». У 2012 році, за рішенням губернатора Куйвашева, Свердловська область викупила недобудовану телевежу, заплативши з бюджету регіону 500 мільйонів рублів.

У наступному, 2013-му, році обласна влада проводили конкурс на кращий проект реконструкції недобудованої телевежі. Переможцем стала компанія «НАМ БЕКАР Урал» з проектом «Green Hill Park». Згідно з проектом, на вежі планувалося побудувати ЗАГС і оглядовий майданчик, а в нижній частині - готелі, магазини та розважальні центри.

Друге місце в конкурсі дісталося проекту «Глобальний маяк», який пропонував перетворити вежу в науково-просвітницький центр. А третє - «Зірці Уралу» з польоті кільцями з використанням принципу магнітної левітації.

Всього на конкурс надійшло понад 70 проектів. Дехто пропонував встановити нагорі статую святої Катерини (наприклад, замість храму на ставку). Було і пропозиція перетворити вежу в «кульбаба» - створити величезний арт-об'єкт. За задумом авторів проекту з агентства TigerTiger, на верхівці вежі повинна бути оглядовий майданчик, а внизу могли б бути виставкові або офісні площі. У темний час доби стебло «кульбаби» підсвічували б зеленим кольором, а верхівка - білим.

У 2017 році стало відомо про створення студією Tengo Interactive VR-проекту про телевежі Єкатеринбурга. Проект отримав назву «The Tower VR». Одягнувши шолом віртуальної реальності, можна буде зіграти в гру, побувавши в знаменитій телевежі і забравшись наверх. На каналі студії в YouTube викладений відеоролик з отрисовка проекту. Видно, що вежа відтворена вельми детально. Для цього співробітники компанії проводили ретельну фотозйомку всередині і зовні вежі. Детальніше про цей проект можна прочитати на сайті vc.ru .

Відео каналу

Знесення єкатеринбурзькій телевежі

22 лютого 2017 року влада виставили вежу і ділянку біля неї на торги. Початкову ціну визначили в розмірі 652,8 мільйонів рублів. Інтерес до торгів проявляла компанія «Атомстройкомплекс», яка планувала будівництво 120 тисяч кв. м. житла і комерційної нерухомості. Вежу планувалося реконструювати, встановивши довгий шпиль, завдяки чому її висота виросла б до 361 метра. На башті хотіли спорудити оглядовий майданчик. Однак після роздумів «Атомстройкомплекс» відмовився від придбання недобудови. Аукціон не відбувся.

У той же час інтерес до ділянки виявив власник УГМК, мільярдер Андрій Козіцин. У підсумку в 2017 році свердловські влади безкоштовно передали недобудовану телевежу, куплену у федеральної влади за півмільярда бюджетних рублів, компанії УГМК - в обмін на обіцянку знести телевежу і побудувати на її місці ще одну льодову арену (буквально в декількох кварталах звідси знаходиться льодовий палац спорту « Уралец »і Дацюк-арена). Нова льодова арена повинна буде вміщати 15 тисяч чоловік. При цьому відповідної інфраструктури (зокрема, великої парковки) не передбачено. На думку фахівців, в дні проведення великих заходів транспортний колапс в цій частині міста буде забезпечений.

Фото Надії Шімаліной

У листопаді 2017 року Свердловська організація Національної спілки архітекторів відправила главі УГМК Андрію Козіцин лист з проханням переглянути рішення про знесення телевежі і будівництві в цьому місці льодової арени.

Деякі городяни порівнюють знесення телевежі зі знищенням будинку Іпатьєва, вважаючи, що в майбутньому нащадки згадуватимуть Куйвашева і Козіцин недобрими словами за знищення одного з символів міста.

Фото Надії Шімаліной

Проти знесення телевежі виступив і колишній губернатор Свердловської області Едуард Россель:

«Там залишилося добудувати 165 метрів металоконструкцій. Це потрібно зробити, пофарбувати телевежу, змонтувати обладнання. Там можна зробити хороший культурний центр - новий пункт тяжіння для городян, для молоді », - говорив він журналістам.

Зате нинішній губернатор Куйвашев, який приїхав на Урал з Тюменської області, привітав знесення одного з символів чужого для нього міста.

«Вежа точно не пам'ятник. І не символ якоїсь історичної події. Це символ безгосподарності. Ми шукали різні форми застосування телевізійної вишки. І мушу констатувати, що інвесторів для реалізації будь-якої ідеї немає. Це питання суто господарський. Смішно називати її якимось символом. Погано, що ми не можемо залучити цю територію в оборот. Саме тому рішення прийнято про знесення. І навіть під час обговорення в моєму Instagram більшість підтримали », - заявив Куйвашев на своїй прес-конференції.

Варто зауважити, що під керуванням Куйвашева, що міркує про вежі як символі безгосподарності, борги Свердловської області зросли до захмарних висот. Так, за даними на початок 2018 року, борг регіону становить понад 75 мільярдів рублів. Це в два рази більше, ніж весь річний бюджет столиці Уралу.

Це в два рази більше, ніж весь річний бюджет столиці Уралу

У січні 2018 року почалися активні роботи по знесенню вежі. Закінчити поспішали до чемпіонату світу з футболу, чотири матчі якого пройдуть в Єкатеринбурзі. На замовлення УГМК знесенням займалася компанія з нехитрою назвою «Роботи вибухові спеціальні» з Магнітогорська (Челябінська область). Ця ж компанія зносила для Козіцин елеватор близько Макарівського моста. Вартість зносу телевежі не розкривається.

Ось як описувався процес знесення в проектній документації. На першому етапі демонтують нижню обстройка біля основи башти. Разом з тим готується земляний вал, який повинен стати своєрідною «подушкою» при падінні конструкції.

Демонтаж стовбура вежі буде проходити в два етапи. Будуть пробурені шпури і зроблені вирубки на відмітках 70 і 10 метрів. У шпури буде закладений газогенератор імпульсивного дії «Енамат». Зверху на телевежа планувалося натягнути сітку - свого роду "траурний панчіх". Однак за кілька днів до знесення цю ганчірку, яка повинна була захистити від розльоту осколків бетону, на шматки порвало вітром.

Однак за кілька днів до знесення цю ганчірку, яка повинна була захистити від розльоту осколків бетону, на шматки порвало вітром

Схема буріння шпурів для закладки "Енамата" на висоті 70 метрів. Джерело: проектна документація

За допомогою електрозапальника дистанційно буде запалений «Енамат» на висоті 70 метрів. В результаті зруйнується частина башти з боку напрямку обвалення. Збереження опори з одного боку і практично миттєва ліквідація її з боку вруби під дією сил тяжіння і реакції опори створять перекидаючий момент сил, який забезпечить падіння вежі в заданому напрямку.

Через кілька хвилин після обвалення верхньої частини вежі буде запалений «Енамат» на позначці 10 метрів, після чого впаде друга частина споруди. Для зниження пилоутворення буде застосовуватися зрошення водою. Радіус пилової хмари прогнозують не більше 30 метрів. Вага обрушується частини споруди в розрахунках оцінили в 4697 тонн. Падати вежа буде в сторону річки Ісеть. На час обвалення вежі планують відключити теплопостачання по проходять поруч трубах.

На час обвалення вежі планують відключити теплопостачання по проходять поруч трубах

Схема обвалення вежі. Джерело: проектна документація

Проектну документацію можна подивитися на сайті Управління державної охорони об'єктів культурної спадщини Свердловської області .

Увечері 8 лютого на телевежі стався перший потужний вибух, що викликав паніку в місті. Хоча в прес-службі УГМК традиційно говорили, що все в порядку, людей про вибух ніхто не попередив, а уламки бетону сипалися на перехожих і припарковані машини. Попередити людей про вибух ніхто не спромігся.

Попередити людей про вибух ніхто не спромігся

У проектній документації знесення стовбура вежі був призначений на 20 лютого 2018 року. Ближче до цієї дати вибух запланували на перший день довгих святкових вихідних - 23 лютого. Однак у зв'язку з путінським перепризначенням дату знесення перенесли. Довго чекати не стали. Після продовження влади до 24 років не минуло й тижня. Просочилася в ЗМІ дату вибуху вежі УГМК не раз спростовував, прагнучи зберегти все в таємниці від городян. Але не вийшло. В ході всієї цієї історії зі знесенням вежі УГМК і влади області демонстративно показали, що їм наплювати на городян і тим більше на думку тієї їх чималої частини, хто виступав проти знищення телевежі.

У березні на телевежі влаштовувалася красива світлова інсталяція в її захист. Пропонуємо подивитися.

А 22 березня, за два дні до вибуху, біля вежі зібралося кілька сотень людей, які влаштували "обнімашкі" вежі. Прийшли і ураловеди. Відео цієї події:

Рано вранці 23 березня на вежу прорвалося 3 людини, які виступають за захист вежі. Ще 7 осіб затримали на підходах до башти. На башті сміливці, відразу стали народними героями, провели майже 9 годин (планували залишатися довше, щоб не дати підірвати вежу, але всі необхідні для цього речі перехопила охорона). УГМК пригрозило всім кримінальними справами.

Знесення вежі відбувся в суботу 24 березня 2018 року в 9:11. Офіційної інформації про знесення телевежі не було навіть за добу до цієї події. На час знесення територію навколо телевежі перекривали, метро закривали на дві години. Від жителів найближчих будинків зажадали покинути свої квартири, були закриті і найближчі офісники.

Вибух пройшов не так, як планували. Другого підриву снарядів не відбулося, в результаті чого залишився стояти спотворений обрубок вежі висотою 30 метрів. Залишки вежі знесли 1 квітня.

Після вибуху залишки вежі вирушили на Уралмаш. Їх відвезли на звалище в кінці вулиці Комуністичної.

Їх відвезли на звалище в кінці вулиці Комуністичної

Одночасно з новинами про підготовлюваний знесення вежі з'явилися повідомлення про плани ФГУП «РТРС» побудувати нову телевежу, ще вище недобудови. За планами вона повинна з'явитися на Уралмаші, на території колишнього радіовузла. Проект телевежі на увазі висоту 236 метрів. Закінчити будівництво планують за 33 місяці. Якщо не завадить чергова криза ...

Відео знесення телевежі

Відео зі знесення телевежі - одного з головних символів Єкатеринбурга ... Сумне і ні з чим не порівнянне видовище.

Примітно, що представники УГМК і в цей момент продовжили показувати своє ставлення до екатерінбуржцам. Представник їх прес-служби Ніна Пєлєвіна спростувала розліт осколків телевежі (шматки бетону падали поруч з городянами на вулицях Декабристів і Куйбишева, їх знаходили тут у великій кількості, лише завдяки щасливому випадку обійшлося без жертв і постраждалих). «Без провокацій не обійшлося. Спочатку з-за помилкового повідомлення про проникнення на майданчик сторонніх довелося на кілька хвилин затримати активацію зарядів. Потім в момент обвалення один з глядачів, що стоїть за охоронцем і бійцями Росгвардіі, з посмішкою повідомив, що йому по нозі прилетів камінь розмірів з два кулаки, і продемонстрував його. При цьому ніхто більше розльоту осколків не бачив і не чув, та й на землі нічого не виявилося », - написала пані Пелевіна на своїй сторінці в Facebook.

Пізніше прес-служба УГМК урочисто відзначила знищення телевежі поїданням торта у вигляді вежі з спрямованим на неї танком. "Свято переможців" збігся з днем ​​трагедії в Кемерово, де згоріли десятки дітей.

Соціальні мережі наповнилися сумними постами про знищення символу міста, який міг би стати унікальною пам'яткою світового рівня. Місто втратило свою індивідуальність.

Вежа назавжди залишиться в наших серцях, а ті, хто її підірвав, вписали своє ім'я в історію міста. Не кращим чином ...

UPD. Поки одні руйнують, інші створюють. Скульптор Роман Кашин створив зменшену копію телевежі.

«Зайнявся виготовленням моделей знищених будівель. Зараз працюю над реконструкцією в масштабі 1: 200 знесеного будинку кінотеатру "Темп". Модель телевежі це перша скульптура з мого проекту. Безліч людей любили вежу і кінотеатр, намагалися зберегти ці об'єкти. Але оскільки протистояти УГМК, знесення будівель, не вдалося, то поки все, що залишається від зруйнованих будівель, - це пам'ять про них, і тепер ще будуть ось такі маленькі копії. Я намагаюся максимально наближено до оригіналу реконструювати об'єкт в мініатюрі », - розповів нам скульптор Роман Кашин.

Павло Распопов

UraloVed. ru

Дивіться також:

Бункер в селищі Исток

Будинок промисловості - незавершений перший радянський хмарочос

Єкатеринбург підземний

Городок Чекістів і його підземелля

Уральські екскурсії по Кубі і Пентагону

Місце на карті Єкатеринбурга, де стояла телевежа:

Пожертвуваті 100 рублей «Ураловеду»

Поділіться з друзями!

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online