Охорона атмосферного повітря

  1. Актуальність захисту атмосфери Атмосфера є найбільш рухомий і динамічною геосферно оболонкою Землі....
  2. Очищення викидів в атмосферу
  3. Планування санітарно-захисні зон
  4. Захист атмосфери від інших видів антропогенного впливу

Актуальність захисту атмосфери

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Атмосфера є найбільш рухомий і динамічною геосферно оболонкою Землі. Вона легко сприймає в себе різні види забруднень, але зазвичай утримує їх відносно недовго. Навіть при найбільш масштабних виверженнях вулканів, що викидають відразу величезні маси пилових частинок, атмосфера повністю очищається від них уже за кілька місяців.

Однак, будучи високо динамічною системою, навіть при високій швидкості обміну речовин, атмосфера здатна переносити забруднюючі речовини на величезні відстані. Тому захист атмосферного повітря від забруднення має особливе, загальнопланетарне значення. Звичайно, було б краще повністю припинити забруднювати атмосферу, але при готівковому рівні технології це поки неможливо.

зауваження 1

Вплив людини на атмосферу аж ніяк не вичерпується тільки її хімічним забрудненням. Так само як і група факторів, пов'язаних з впливом на клімат, а також різні фізичні властивості атмосфери. Всі вони, як правило, є шкідливими для людини, а в більшості своїй - і для природного середовища.

Нічого не зрозуміло?

Спробуй звернутися за допомогою до викладачів

Система охорони атмосферного повітря від забруднення

Включає цілий комплекс взаємопов'язаних методів, спрямованих на охорону повітряного басейну від антропогенного впливу. Одним з найважливіших елементів цієї системи є санітарний нагляд за чистотою повітря.

Одним з основних підходів до охорони атмосферного повітря є нормування забруднень. Воно може стосуватися змісту в повітрі різних речовин, або обсягів їх викидів при господарської діяльності. Гігієнічні нормативи - це державне вимога до підприємств. За їх виконанням стежать спеціально уповноважені органи. Важливим аспектом контролю викидів є інвентаризація стаціонарних джерел викидів шкідливих речовин а атмосферу. Її результати є основою для розробки норм гранично допустимих викидів на кожному господарському об'єкті. ГДК встановлюються обов'язково з урахуванням гранично допустимих концентрацій кожного з забруднювачів.

зауваження 2

Важливу роль в санітарній охороні атмосферного повітря мають виявлення та облік нових джерел забруднення атмосфери, експертиза проектів і планів розвитку населених місць, особливо в плані розміщення промислових підприємств і санітарно-захисних зон.

Юридичний компонент системи охорони атмосферного повітря включає специфічне для даної предметної області законодавство. Воно систематизує витримали перевірку часом юридичні норми, висловлює вимоги, вироблені наукою і практикою в попередні роки, визначає заходи відповідальності за їх порушення. Відповідно до законодавства, всі джерела забруднення поділяють на стаціонарні та пересувні, для кожного з них передбачені граничні кількості викидів в одиницю часу. При перевищенні цієї норми діяльність даного джерела забруднення розглядається як правопорушення.

Очищення викидів в атмосферу

Як відомо, технічно набагато простіше знизити рівень викидів в атмосферу безпосередньо на підприємствах, ніж робити спроби очистити вже забруднену атмосферу. Тому розроблено безліч методів і апаратів видалення з повітря пилу і шкідливих газів. Вибір в їх різноманітті визначається в основному хімічними та фізико-хімічними властивостями викидів, характером виробництва, можливістю рекуперації або утилізації уловлених продуктів.

Планування санітарно-захисні зон

Господарські об'єкти, технологічні процеси яких служать джерелами виділення в атмосферу шкідливих речовин, повинні відділятися від житлової забудови спеціальними санітарно-захисними зонами. Розмір таких зон має бути достатнім для розсіювання викидів і зниження їх концентрацій до безпечного для здоров'я рівня. Крім того, при їх плануванні необхідно враховувати особливості місцевої циркуляції атмосфери. Санітарно-захисні зони повинні бути спеціально облаштовані та озеленені за особливою схемою, що підвищує їх ефективність в захисті атмосферного повітря.

Захист атмосфери від інших видів антропогенного впливу

Довгий час законодавство виходило з необхідності охорони атмосферного повітря в основному від забруднень, в основному на підприємствах і в межах населених пунктів. Однак в нинішніх умовах атмосферу необхідно охороняти не тільки від забруднень, хоча це все ще лишається головною проблемою, але і від інших видів негативного впливу суспільства. Зокрема, щодо статті закону, що стосуються регулювання впливу на погоду і клімат, про регулювання споживання атмосферного повітря для промислових та інших господарських потреб, попередження, зниження і усунення шкідливого впливу на атмосферу фізичних чинників і ін.

Нічого не зрозуміло?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online