Нові діти війни: чому маленьким переселенцям не поспішають оформляти статус?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Через три роки після початку бойових дій на сході України, 5 липня 2017 року, Кабмін прийняв Постанова №268 про надання дітям статусу «потерпілих в результаті військових дій». Тоді експерти говорили про чергове бумі пільговиків і додаткової бюджетної навантаженні. Однак виявилося, що статус, незважаючи на прописаний механізм, оформляти майже ніхто не поспішає. EtCetera розбирався, хто такі «нові діти війни» і що їм дає отримання цього статусу.

ФАКТ. За оцінками ЮНІСЕФ, в 2017 році в зоні АТО знаходилися 580 тисяч дітей, які потребували гуманітарної допомоги (тобто так чи інакше постраждали від конфлікту). Разом з ними потрібно враховувати всіх дітей, які стали вимушеними переселенцями і виїхали з території бойових дій. Таких - близько 240 тисяч. Теоретично, всі вони можуть претендувати на статус «дітей, які постраждали в результаті військових дій». У той же час в Мінсоцполітики потенційними кандидатами на отримання статусу вважають близько 35 тисяч дітей. Це ті діти, які потрапили в поле зору соціальних служб. А на ділі за весь час дії постанови (за даними Мінсоцполітики на вересень 2018 роки) статус оформили лише трохи більше 1600 чоловік.

ХТО МАЄ ПРАВО ХТО МАЄ ПРАВО? Право на отримання статусу мають діти (особи, які на момент початку війни були неповнолітніми), які під час військових дій або збройних конфліктів:

- отримали поранення, контузію, каліцтво;

- зазнали фізичного, сексуального насильства;

- були викрадені або незаконно вивезені за межі України;

- залучалися до участі в діях воєнізованих або збройних формувань;

- незаконно утримувалися, в тому числі в полоні;

- зазнали психологічного насильства.

ЧОМУ НЕ ЗВЕРТАЮТЬСЯ ЧОМУ НЕ ЗВЕРТАЮТЬСЯ? Навіть з урахуванням різних поглядів на кількість потенційних одержувачів статусу, число оформили його дуже маленьке. Крім того, більше половини регіонів взагалі не надали такий статус жодній дитині. На думку радника Мінсоцполітики з питань внутрішньо переміщених осіб в Києві Олександри Магуровой, проблема полягає в недостатній інформованості населення про таку можливість. Наприклад, у Волинській області - одній з лідерів за кількістю оформлених статусів - співробітники соціальних служб обдзвонювали знаходяться у них на обліку переселенців з дітьми і пропонували подати документи.

Але крім того, людей може лякати бюрократична тяганина і безглуздість оформлення документів (адже додаткових пільг і виплат ніхто не обіцяє). Тому, вважає Магурова, інформаційну кампанію потрібно проводити навіть в школах, а паралельно з цим - удосконалити законодавство, щоб оформлення стало максимально простим і швидким.

ЩО ДАЄ СТАТУС? Не потрібно прирівнювати цей статус до статусу переселенця. Тому що рано чи пізно люди зможуть повернутися додому і перестануть бути переселенцями, а статус дитини, яка постраждала від військових дій, дається на все життя. Також немає сенсу порівнювати цей статус зі статусом «дітей війни». По-перше, мова йде про різних обставин життя, а по-друге, ніхто не говорить, що «діти війни на Донбасі» будуть мати такі ж пільги, як і «діти Другої світової війни».

Новий статус сьогодні ніяких пільг не передбачає. Однак це не означає, що не передбачатиме в майбутньому. Заступник директора департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики Володимир Вовк говорить , Що зараз важливо зрозуміти, скільки таких дітей буде в країні. Тому що розробляти якісь фінансові інструменти для 1 млн осіб і для 1тисячі - це не одне і те ж.

Висловити своє враження

ХТО МАЄ ПРАВО?
ЧОМУ НЕ ЗВЕРТАЮТЬСЯ?
ЩО ДАЄ СТАТУС?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online