Газ спотикання: чому через борги Ахметова Київ сидить без гарячої води

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вже з 1 серпня весь Київ може відмовитися без гарячої води / Фото УНІАН

Більше місяця майже у половини Києва відсутня гаряча вода. Велика ймовірність, що з 1 серпня без гарячої води буде сидіти вже вся європейська столиця. А все тому, що ще в середині весни цього року завершився шістнадцятирічний договір управлінні тепловими активами столиці компанією «Київенерго» олігарха Ріната Ахметова

До поверненню в комунальну власність котелень, теплових мереж, двох теплоелектроцентралей і сміттєспалювального заводу «Енергія» столична влада готувалися два роки, проте, як виявилося, одна «невеличка» деталь вислизнула від чиновників: мільярдні борги «Київенерго» перед «Нафтогазом», які згідно із законодавством, разом з майном повинні перейти новому комунальному підприємству «Київтеплоенерго».

Ніколи не було - і ось знову

На сьогодні в управління муніципальному підприємству «Київтеплоенерго» перейшли тільки теплові мережі та котельні столиці, які підігрівають воду (або, в даному випадку не підігрівають) для близько 30% столичних будинків, решта ж отримують гаряче водопостачання і тепло від ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 і сміттєспалювального заводу «Енергія», які повинні перейти комунальникам з 1 серпня.

Основним паливом для столичних ТЕЦ і котелень є газ, який за спеціальними зобов'язаннями, тобто - по значне нижче ринкового рівня ціни - поставляє Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України».

Однак НАК відмовився укладати угоду на постачання «блакитного» палива з новим комунальним підприємством - через що і зупинилася подача газу на котельні. Причина демаршу - небажання київської влади визнавати правонаступництво боргів «Київенерго».

У минулому році на ТЕЦ-6 вже припинялася подача газу / фото УНІАН

Таким чином, через борги «Київенерго» і черговий війни «Нафтогазу» зі столичними чиновниками і комунальниками Київ знову сидить без гарячої води - але ж в пам'яті ще свіжа ідентична торішня історія з припиненням подачі газу на ТЕЦ-6.

При цьому, ситуація, що склалася аналогів в історії столиці не має: сторони окопалися на своїх позиціях і б'ють одне одного взаємними звинуваченнями, втягнувшись в судові позови.

Борги боргами ворожнечу, або чому Київ носом крутить

«Київенерго» вже не перший рік є найбільшим боржником «Нафтогазу». На кінець червня цього року сумарна заборгованість столичної компанії становила в районі 4 мільярдів гривень. При цьому заборгованість споживачів перед «Київенерго» становить майже 5 млрд грн.

У «Нафтогазі», посилаючись на 22 статтю закону «Про теплопостачання», наполягають: нове комунальне підприємство «Київтеплоенерго», отримавши контроль над тепловими активами столиці, повинно взяти на себе і всю заборгованість «Київенерго» - як дебіторську, так і кредиторську. І тільки після цього НАК зможе укласти договір на постачання газу. При чому, «Нафтогаз» не вимагає відразу виплачувати весь борг.

Вимоги «Нафтогазу» виглядають цілком логічними, так як відсутність цієї норми в законі, дозволяло б ушлим підприємцям брати в оренду комунальні котельні, збирати гроші з населення за постачання тепла і гарячої води, і зникати, що не розраховуючись за газ з «Нафтогазом», залишивши після себе тільки борги. Можливі й багато інших форм шахрайства - тут вже хто на що здатний.

При цьому київська влада в перші тижні столичного «газової кризи» категорично відмовилися брати на себе борги «Київенерго». Заступник міського голови Володимир Прокопів назвав «Нафтогаз» терористами і пригрозив радикальними заходами, а на столичних під'їздах були розклеєні оголошення як би від глави «Нафтогазу» Андрія Коболєва з меседжем: «якщо ви не сплатите борги« Київенерго »- нам не вистачить на мільярдні премії ».

В креативності і не відходив і «Нафтогаз». Так, Коболєв на своєму Facebook запропонував меру Києва Віталію Кличку провести теледебати в прямому ефірі (ну, хоч не на ринг викликав) і закликав міського голову «не ховатися за спинами своїх прислужників».

«Київтеплоенерго» отримало контроль над тепловими активами столиці / фото УНІАН

Кличко випад Коболєва проігнорував, але залишився на своєму: «платити« Нафтогазу »борги приватної« Київенерго »Київ не буде ». У чому ж суть такого впертості з боку столичної влади?

За даними «Нафтогазу», істотна частина боргу «Київенерго» була сформована протягом останніх двох опалювальних сезонів, тобто після значного підвищення тарифів на газ для населення навесні 2016 року і введення механізму підтримки незахищених верств населення через субсидії.

Як вже було сказано, загальний борг компанії перед НАК становить близько 4 млрд грн з яких, як підрахували в Київській міській держадміністрації, тільки штрафи і пені складають 1,2 мільярд гривень.

Координатор житлово-комунальних і енергетичних програм громадської організації «Опора» Тетяна Бойко повідомила, що такий колосальний штрафи перед «Нафтогазом» виникли не на рівному місці - держава систематично затримує виплати перед теплокомуненерго по субсидіях.

«Борг теплокомуненерго перед« Нафтогазом »виникає тому, що держава не своєчасно розраховувалося за пільги і субсидії, особливо в минулому році і, особливо, перед« Київенерго », а, відповідно, так як кількість субсідіантов велике, підприємство має дуже мало оборотних коштів і не встигає розраховуватися за газ, за ​​що і нараховуються штрафні санкції », - зазначає Бойко.

Тобто виникає абсурдна ситуація, коли через затримки з оплатою пільг і субсидій з державного бюджету державна компанія «Нафтогаз» нараховує штрафи комунальному підприємству (якому хіба що залишається нарахувати штрафи державному бюджету). Ось і виникають постійно зростаючі борги тепловиків.

Не все так однозначно і з дебіторською заборгованістю компанії, якій, як вважають в НАК, вистачить для покриття боргів за газ і штрафи.

Заборгованість споживачів перед «Київенерго» дійсно вище боргу компанії за газ. На початок червня борг споживачів Києва за тепло і гарячу воду становив майже 5 мільярдів гривень.

найбільшу заборгованість за тепло , Опалення і гарячу воду мають населення і житлово-експлуатаційних організацій (ЖЕО) столиці - 3,2 мільярда гривень. Борги державного і місцевого бюджету складають 190 мільйонів гривень, інших споживачів - 349 мільйонів гривень.

При цьому, борги державного бюджету по компенсації пільг та субсидій, а також різниці в тарифах досягли майже 1 мільярда! І, при цьому, експерти вказують на те, що вагома частина заборгованості населення і ЖЕО є безнадійною - тобто, не має джерела покриття.

Як розповів директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста», експерт з питань житлово-комунального господарства Олександр Сергієнко, дана ситуація виникла через різницю в нарахуваннях «Київенерго» і ЖЕКів.

«Київенерго» виставляла ЖЕКам за своїми розрахунками, по так званому коефіцієнту теплового навантаження - величина для кожного типу будівлі, розрахована ще в 70-их роках минулого століття, яку «Київенерго» використовувало для виставлення рахунків, коли не було лічильників, а ЖЕК виставляв рахунки за тарифами, які були встановлені місцевою владою. Тоді з'явилися ці ножиці, з'явилися ці безнадійні борги »- зазначив експерт.

Його слова підтверджує і Бойко, відзначаючи, що джерела покриття цих боргів немає.

«Тарифи були нижче вартості гарячої води і вийшло так, що через практично повну відсутність лічильників гарячої води в місті,« Київенерго »вважала за нормативами, а ЖЕКи могли зібрати з людей набагато менше навіть при стовідсотковій оплаті. Відповідно джерела покриття цього долу немає. Ні з людей ні ЖЕКів цих грошей вже не отримаєш тому, що вони зібрали стільки скільки змогли », - говорить вона.

Визнати не можна відмовитися

Таким чином логіка київської влади стає більш зрозумілою: не найкраща перспектива - отримати в управління підприємство, 70% обладнання якого потребує модернізації (а це десятки мільярдів гривень), та на додачу до цього «щастя» - визнати зростаючі багатомільярдні борги без джерел їх покриття.

Зараз ситуація виглядає тупиковою. І найсмішніше: київська влада сама себе в неї загнала. Адже чому так прагнули отримати в своє майно теплові активи столиці, але не зробили абсолютно ніяких кроків до вирішення ситуацію з боргами «Київенерго»? Невже не знали, кому вони дістануться після завершення договору міста з компанією? Халатність, або недалекоглядність? - Невідомо, як і не відомо, коли ця ситуація вирішиться і хто вийде переможцем. Тому не дивно, що і думки експертів про можливі шляхи виходу з кризи розділилися.

Читайте також буде столиця з гарячою водою: «Нафтогаз» подав зустрічний позов на «Київтеплоенерго»

Так, Тетяна Бойко вважає, що «Київтеплоенерго» все-таки має успадкувати заборгованість «Київенерго», узгодити з «Нафтогазом» алгоритм розрахунків за цими боргами і через суд домагатися його скорочення. Також, на її думку, як можна швидше повинен бути прийнятий закон, який дозволить списати багатомільярдні штрафи і пені, що виникли з вини державного бюджету.

«Якщо говорити з юридичної точки зору, подобається нам закон« Про теплопостачання »чи ні, все-таки« Київтеплоенерго »має успадкувати ці борги і далі повинен бути узгоджений алгоритм розрахунків за цими боргами. Договір про постачання газу підписується тільки після укладення договору про реструктуризацію боргів. «Нафтогаз» не вимагає зараз оплатити ці борги, він хоче підписати договір про реструктуризацію, а для цього необхідно визнати ці борги. Далі вже в судовому порядку і через зміни в законодавстві боротися за зменшення цієї заборгованості », - сказала вона.

У свою чергу, Олександр Сергієнко вважає, що поки не буде вирішена проблема зі штрафами і пенями, визнавати борги приватної «Київенерго» ні в якому разі не можна. За його словами, дану ситуацію можна вирішити тільки завдяки втручанню уряду.

«Нафтогаз України» зайняв сторону Ахметова, тобто - «Київенерго», і вимагає, щоб «Київтеплоенерго», тобто, місто взяло на себе борги приватної компанії , Яка належить пану Ахметову. Логіки в цьому немає ніякої і яке «свинячі» справу до цього «Нафтогазу» - незрозуміло. Якщо тут є якась суперечка, то він повинен бути між містом і «Київенерго». «Нафтогаз» в цю суперечку втручатися не повинен, а він таким «єзуїтським» способом викручує киянам руки, щоб городяни взяли на себе цей борг », - вважає він.

Як би там не було, часу у сторін для розрулювання ситуації залишилося не так багато. Адже вже з 1 серпня весь Київ може відмовитися без гарячої води, а далі - опалювальний сезон, нормальне проходження якого під загрозою.

... Незважаючи на те, що на перший погляд ситуація виглядає патовою, її рішення і ламаного гроша не варта. Борг, який вимагає визнати «Нафтогаз» оцінюється в близько 4 млрд грн, з яких 1,2 мільярда - пені і штрафи, які в більшій мірі нараховуються з вини несвоєчасних виплат з держбюджету і повинні бути списані. Далі Кабміну необхідно якомога швидше виплатити свою заборгованість по субсидіям, яка перед «Київенерго» становить приблизно мільярд, що відразу ж піде на погашення боргів перед НАК. І, ось ми вже отримуємо борг перед «Нафтогазом» не 4 млрд грн, а 1,8 млрд, який вже не так страшно і визнати - а, визнавши - домовлятися про його реструктуризації. Більш того, можна також активізувати роботу з населенням ...

Однак, зрозуміло, що такий сценарій зажадає консолідації зусиль всіх зацікавлених сторін: «Нафтогазу», «Київенерго», столичної влади та уряду. При цьому, сторони поки не поспішають до конструктиву і обмінюються взаємними звинуваченнями та судовими позовами. На думку глави «Нафтогазу» Андрія Коболєва, найближчим часом суд вирішить хто, кому і що винен. Однак в такий розвиток подій дуже важко повірити, адже всім відомо про моторності вітчизняної Феміди - справа може розглядатися в судах різних інстанцій не один місяць.

А тим часом кияни, яких в принципі не повинні цікавити склоки в високих кабінетах, змушені підігрівати воду в тазиках і сподівається, що взимку не доведеться грітися біля вогнищ.

Ігор Орел

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

У чому ж суть такого впертості з боку столичної влади?
Адже чому так прагнули отримати в своє майно теплові активи столиці, але не зробили абсолютно ніяких кроків до вирішення ситуацію з боргами «Київенерго»?
Невже не знали, кому вони дістануться після завершення договору міста з компанією?
Халатність, або недалекоглядність?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online