FISHINGINFO: Коли клює? /

  1. Газета "РИБАК РИБАКА" № 11 Шановна редакціє улюбленої газети "Рибак рибака", я з великим інтересом...
  2. Газета "РИБАК РИБАКА" № 24

Газета "РИБАК РИБАКА" № 11

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Шановна редакціє улюбленої газети "Рибак рибака", я з великим інтересом і з великою користю для себе читаю всі номери Вашої газети, і з нетерпінням чекаю, коли вийде новий. У мене є питання, яке цікавить якщо не всіх, то багатьох рибалок. Дуже важливо для успішного лову знати, яка температура води на тій чи іншій дільниці водойми. Але виміряти температуру не завжди просто. Можна, звичайно, користуватися звичайним побутовим термометром, але як виміряти температуру на глибині? Може бути, існують якісь спеціальні термометри для цих цілей?

МАРКОВ Григорій, Ржев.

ДІЙСНО, питання про температуру води в місці лову буває важливим, тим більше що з температурою тісно пов'язане і насичення води киснем ДІЙСНО, питання про температуру води в місці лову буває важливим, тим більше що з температурою тісно пов'язане і насичення води киснем. Відомо, наприклад, що в спеку багато риби зосереджуються у усть холодних струмків, в місцях виходу ключів. Часто такі місця можна знайти і без допомоги термометра. Але розподіл температур в водоймах буває дуже складним. Воно залежить від багатьох факторів, і без спеціальних вимірювань, зроблених безпосередньо перед ловом, як-то, хоча б приблизно, його собі уявити найчастіше буває неможливо. Якщо температуру на поверхні виміряти не складно, то оцінити, як вона розподіляється по глибині, де проходять межі термокліну, на яких глибинах є холодні або, навпаки, теплі потоки - завдання не просте. Для цих цілей існують спеціальні прилади, якими користуються вчені - гідрологи, іхтіологи та ін. На жаль, ці прилади часто громіздкі, складні в застосуванні і, головне, їх немає в широкому продажі. Чи існують якісь спеціальні термометри для рибальських цілей на нашому ринку рибальських товарів, я не знаю. У всякому разі, ніколи про таких приладах не чув. Зарубіжні фірми такі термометри виробляють (на фото), але, знову ж таки, на наш ринок вони, якщо і надходять, то в дуже обмежених масштабах.

Коротше кажучи, в зв'язку з питанням Григорія Маркова і в зв'язку з усім вищевикладеним ми звертаємося до читачів "РР" із закликом: може бути, у когось є свої оригінальні способи вирішення "температурної" проблеми, може бути, хтось знає про існування спеціальних, придатних для наших цілей термометрів. Будь ласка, повідомте нам в редакцію. Я впевнений, така інформація буде цікава і корисна для дуже багатьох рибалок.

Олексій ЦЕССАРСКІЙ



Газета "РИБАК РИБАКА" № 12

Шановний А.Цессарскій, прочитав Ваше звернення до читачів газети про способи вирішення "температурної" проблеми. Посилаю Вам опис свого рішення. Якщо необхідно, можу надіслати докладний опис.

Для вимірювання розподілу температури води у водоймі можна використовувати будь-якої побутової цифрової термометр після невеликої переробки.

Якщо термометр має дистанційний датчик для вимірювання зовнішньої температури, то досить подовжити провід дистанційного датчика і поставити грузило-оливку. В іншому випадку, треба витягти термодатчик і підключити його на дроті.

Я використовую термометр розміром з одноразову запальничку і провід довжиною 10 м. Це дозволяє застосовувати його як влітку, так і взимку.

Побутові термометри і так мають невисоку точність, збільшення ж довжини кабелю ще більше її знижує і вносить додаткову систематичну помилку. Мій термометр, зроблений з розумом, при таненні льоду показує температуру -1 ° С. Але практично це неважливо, тому що головне при вимірюванні температури води у водоймі - це відносна зміна температури в шарах води, а не абсолютне значення температури. Перевірити точність показань термометра можна, порівнюючи його свідчення з ртутним. Термодатчик і ртутний термометр поміщають в стакан з водою, додають лід з холодильника, і порівнюють їх показання при зниженні температури.

Ми дуже вдячні Леоніду Сергійовичу Євстигнєєву і сподіваємося, до нас приєднаються і ті рибалки, які візьмуть на озброєння його досвід. Якщо когось із читачів цікавить більш докладний опис "приладу Євстигнєєва", дайте нам знати до редакції, і ми з дозволу Леоніда Сергійовича його Вам надішлемо.

Газета "РИБАК РИБАКА" № 24

У РР № 12 була опублікована коротка замітка про пропозицію Л.Евстігнеева: використовувати побутові цифрові термометри для рибальських цілей. Виявилося, що вимір температури води цікавить дуже багатьох рибалок, і до редакції почали надходити листи та електронні звернення з проханням розповісти про пристосування докладніше. На ваше прохання з цим питанням ми звернулися до Леоніда Сергійовичу.

ПІСЛЯ НЕБОЛЬШОЙ переробки побутової цифрової термометр можна використовувати для вимірювання температури води і пошуку кордонів різкого температурного перепаду ПІСЛЯ НЕБОЛЬШОЙ переробки побутової цифрової термометр можна використовувати для вимірювання температури води і пошуку кордонів різкого температурного перепаду. Перевагою таких термометрів є невеликі розміри і малу вагу. Наприклад, я використовував термометр розміром 90х30х13 мм.

Більшість побутових цифрових термометрів має дистанційний температурний датчик для вимірювання зовнішньої температури. Сам датчик досить добре ізольований від води і з'єднаний з термометром двожильним кабелем довжиною 3 м.

Для вимірювання температури води на глибинах більших, ніж довжина комплектуючого термометр кабелю, необхідно його наростити. Для цього кабель розрізається, і в розріз упаюється провід відповідної довжини. Використовуваний для нарощування провід повинен бути тонким, міцним, що не смачиваться водою і не твердіти на морозі. Морозостійкість можна перевірити, помістивши провід в морозильну камеру: навіть через добу він повинен залишитися досить гнучким. Підійде, наприклад, провід для головних міні-навушників. Місця пайки ретельно ізолюються від води герметиком. До проводу близько датчика прикріплюється грузило вагою 50 г, так щоб воно першим стосувалося дна.

Мною використаний двожильний провід, звитий з ізольованого одножильного діаметром 1 мм. Загальна довжина проводу від термометра до датчика - 10 м. Через кожен метр надіті кольорові кембрики, щоб провід не розкручувався і для розмітки. Дві позначки - червоний кембрік, третя - чорний. Провід зберігається на котушці.

Як котушки можна використовувати інерційну котушку відповідного розміру, закріпивши термометр на барабані. Але можна зробити і спеціальну котушку. Загальний вигляд отриманого термометра показаний на фото. Його схема дана на малюнку.

Розміри котушки - загальний зовнішній діаметр, діаметр і висота барабана - залежать від розмірів термометра, довжини і діаметру проводу телефонної лінії Розміри котушки - загальний зовнішній діаметр, діаметр і висота барабана - залежать від розмірів термометра, довжини і діаметру проводу телефонної лінії. "Щоки" котушки вирізаються з картону товщиною 1 мм. Барабан котушки зроблений з пінопласту. Для термометра вирізається одностороннє вікно. Всі елементи котушки збирають на клеї ПВА. Для захисту від води котушка покривається тим же клеєм. Він надійно і швидко склеює різні матеріали, після висихання досить водостійкий, не має запаху. Розводиться водою в будь-якій пропорції, що дозволяє використовувати його для грунтовки і шпаклівки. Покрита клеєм ПВА поверхня гладка і міцна, її можна фарбувати будь-якими фарбами.

Для остаточної обробки котушка забарвлюється водостійкою фарбою або обклеюється декоративним пластиком, можна використовувати самоклеючі шпалери. Завдяки пінопластові корпусу котушка не тоне.

Точність побутових термометрів невисока. Довгий кабель додатково зменшує точність. Перевірити і відкалібрувати цифровий термометр можна за звичайним ртутному термометру. Для цього в ємність з льодом опускаються ртутний термометр і датчик рибальського термометра. Показання обох термометрів знімаються кожні 30 хв. Коли лід розтане, і температура води потім підніметься до кімнатної, порівняння показань дозволить визначити абсолютну похибку термометра рибалки. Але потрібно зауважити, що при пошуку температурної кордону на глибині абсолютна точність не настільки важлива, оскільки враховується відносна зміна температури.

При вимірюванні температури цифровим термометром слід враховувати теплову інерційність датчика і дискретність роботи самого термометра, показання якого змінюються, як правило, через 10 с. Тому, опустивши датчик на задану глибину, необхідно показання термометра зчитувати тільки через 20 - 30 с.

Можна, звичайно, користуватися звичайним побутовим термометром, але як виміряти температуру на глибині?
Може бути, існують якісь спеціальні термометри для цих цілей?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online