Товарний чек без касового чека для ІП і ТОВ

  1. Для чого потрібен товарний чек
  2. Для чого потрібен касовий чек
  3. Зразок товарного чека
  4. від ТОВ
  5. Наслідки невидачі чека
  6. Коли касовий чек не потрібен

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дотримання касової дисципліни обов'язково для всіх господарюючих суб'єктів, особливо це стосується прийому і видачі готівкових коштів.

Для чого потрібен товарний чек

Якщо підприємець працює з готівкою, то для підтвердження отримання коштів або їх видачі використовують товарний чек. Чи не кожне мале підприємство використовує у своїй роботі касовий апарат з видачею клієнтові касового чека, ось для таких підприємців обов'язково працювати з товарними чеками. Він гарантуватиме отримання послуги чи товару, а в деяких випадках його прикріплюють до накладної про отримання, тобто він виступає як супровідний грошовий документ поставки. На його підставі можна поміняти товар на інший, якщо якісь функції приладу не працюють або товар має прострочений термін реалізації.

Якщо купувати що-небудь за власні кошти, то за товарним чеком їх можна повернути в касі підприємства. Його використовують в бухгалтерських і податкових звітах, якщо підприємець працює за особливою системою оподаткування.

Для чого потрібен касовий чек

Після придбання будь-якого товару або отримання послуги покупцеві видається касовий чек, таким чином, підтверджується угода купівлі-продажу між її учасниками: покупець придбав, а продавець продав. Саме касовий чек потрібен для пред'явлення претензій продавця або виробника виробу.

Касові чеки можуть служити елементами звітності, якщо співробітнику видали готівку для проживання в гостинному номері під час відрядження, або для підтвердження оплати харчування. Касовий чек - дуже важливий документ, коли потрібно підтвердити факт придбання товару чи послуг. Також касові чеки потрібні для складання звітності по касових операціях касиру.

Важливо знати, що товарний чек є одним з варіантів законодавчо закріпленим, підтвердженням придбання товарів або наданих послуг.

Хоча і немає єдиної форми чека, але перелік обов'язкових реквізитів на чеку повинні мати місце:

  1. Проставлений черговий номер документа.
  2. Число, коли здійснювалася операція готівковими коштами.
  3. Ідентифікацією номер підприємства і його повна назва.
  4. Перелік придбаних товарних груп і їх кількість, вказане в окремій графі, або отриманих послуг.
  5. Сума отриманих грошових коштів прописується як цифрами, так і прописом, аж до копійок.
  6. Особистий підпис продавця і її розшифровка.

У законодавчих актах з обліку грошових коштів допускається використання товарного чека без додатка касового. І саме з цієї причини важливо правильно вказати всі реквізити підприємства, в цьому випадку він буде виступати як дійсний виправдувальний документ витрачання грошових коштів. Але і для складання бухгалтерських звітів також важливо, щоб на товарному чеку були вказані всі реквізити постачальника.

Якщо мале підприємство не використовує касові апарати, то на першу вимогу клієнта вона просто зобов'язана видати йому товарний чек при оплаті.

Цей варіант оформлення покупки єдиний для підтвердження витрат грошових коштів за відсутності касових апаратів.

Велике значення мають вірно зазначені реквізити на товарному чеку, і якщо хоча б один з них не буде вказано, то такий документ не можна визнати офіційним підтвердженням придбання товарів. Деякі бізнесмени намагаються розмістити рекламні тексти на товарному чеку, хоча і немає офіційної заборони на цю дію, але реклама повинна бути розміщена так, щоб всі реквізити були чітко видні.

Вона полягає в правильному оформленні, наприклад, якщо були придбані товари для офісу, то в кожному рядку прописують одиницю конкретної групи, загальна кількість і вартість, і так заповнюють по кожній групі, і не об'єднують їх на одному рядку. Якщо не дотримуватися цієї вимоги, то можуть виникнути з рознесенням товаром в бухгалтерському обліку, та й податкова інспекція може застосувати свої санкції по неправильному оформлення платіжного документа.

Загальна сума придбаних товарів чи отриманих послуг прописуються в окремо відведеній для цього рядку, навіть якщо було придбано всього одне найменування товару. Суму прописують цифрами і в дужках прописом.

Якщо в чеку не всі заповнені рядки, то їх перекреслюють так, щоб не було можливості приписати щось. Ставитися до оформлення потрібно ретельно, інакше можуть виникнути проблеми з багатьма перевіряючими структурами.

Зразок товарного чека

Зразок товарного чека

завантажити

бланк товарного чека без касового чека в форматі MS Word.

В основному ІП займаються дрібнороздрібної торгівлею або наданням послуг населенню, і тому потрібно правильне оформлення всіх господарських операцій, до яких відносять і прийом готівкових коштів.

Якщо звернутися до Податкового Законодавства, то оформлення угод купівлі-продажу можуть проходити як за готівкові кошти, так і за безготівковим розрахунком. І для підтвердження здійснення операції набувач повинен отримати підтвердження виробленої покупки: товарний або касовий чек. Але дрібнороздрібні підприємства можуть і не мати касового обладнання, і для заміни можна використовувати товарний чек в роботі з готівковими коштами.

Як вже говорилося, немає єдиної форми це платіжного документа, але є обов'язкові вимоги до заповнення реквізитів Індивідуального Підприємця, якщо їх не вказати, то чек буде визнаний недійсним. Видача цього платіжного документа є обов'язковим вимога при відсутності ККА.

Якщо оформляється придбання великої кількості товарних груп, то можна оформити товарний чек двома способами:

  • Оформити два документа з позначкою, що один з них продовжує інший товарний чек. В остаточному чеку прописується загальна сума придбання.
  • Використовувати два різних товарні чеки, з різними порядковими номерами, і в кінці кожного з них прописується підсумкова сума.

Зверніть увагу, що всі товарні документи повинні бути завірені печаткою ІП, це ставитися до обов'язкових вимог до ВП.

Крім цього, в товарному чеку ІП можна вказувати не тільки товарні групи, але і наданий перелік наданих послуг за загальним правилом оформлення. Щоб уникнути конфліктних ситуацій, IP простіше вести облікову книгу виданих товарних чеків, в ній відобразити інформацію про клієнта і дату видачі. Можна не завжди оформляти цей документ, а тільки на вимогу клієнта, якщо він працює з підзвітними коштами.

від ТОВ

Ведення господарської діяльності ТОВ може бути як за готівковим, так і безготівковим розрахунком, якщо вся угода оформляється як за готівковим видом розрахунків, то організація оформляє в обов'язковому порядку товарний чек. Оформлення аналогічно ІП, але є одна відмінність: до товарного чеку прикладається рахунок-фактура з докладним описом товарних груп і кількістю.

Наслідки невидачі чека

Оскільки товарний чек є документом звітності, то при здійсненні різного роду перевірок його невидача може обернутися для підприємця штрафів до 2 000 рублів. Але якщо раніше таких порушень помічено не було, то для першого разу він може обійтися простим попередженням.

Коли касовий чек не потрібен

Багато в чому робота з касовим апаратом потрібна для тих організацій, які застосовують форму сплати єдиного поставлений податку. Відповідно до федерального постановою, підприємець на ЕНДВ сам має право відмовитися від роботи на касовому апараті з подальшою видачею чека в наступних випадках:

  • Якщо оформляється товарний чек.
  • При наданні населенню побутових та інших послуг.
  • Продажу на організованих ринках товарів, в газетних кіосках або під час розносної торгової точки.
  • При продажу квитків на проїзд в громадському транспорті.
  • При продажу харчування в шкільних та інших навчальних закладах.

У всіх цих випадках організація, що працює на ЕНДВ, і обслуговує тільки фізичні особи, може не видавати касовий чек. Але якщо про це попросить клієнт, то зробити це потрібно обов'язково.

Якщо покупець все одно вимагає видачу касового чека, то потрібно послатися на ФЗ № 54, в якому скасовано обов'язок організацій на ЕНДВ мати касові апарати, замість цього чека покупцеві оформляється товарний чек з усіма необхідними реквізитами, який і служить фінансовим підтвердженням придбання.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online