Росія: озеленення

  1. "Росія"
  2. парк
  3. конкурс
  4. амбіції
  5. Парадиз
  6. Історія
  7. сенс
Хрустальова Марина -
історик архітектури, член правління Московського товариства охорони архітектурної спадщини (MAPS).

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У виставковому залі Москомархітектури завершилася демонстрація конкурсних проектів парку в Зарядье, на місці готелю «Росія». Але ніякого практичного значення підсумки цього конкурсу не мають

Але ніякого практичного значення підсумки цього конкурсу не мають

Метелики, кришталь, а зими не буде

Зарядье - великий житловий і торговий квартал по сусідству з Кремлем - було однією із жвавих частин старої Москви. Тут були храми і пристані, нічліжки і лавки, таємні закутки, середньовічні стіни, вітер з річки і чайки. До початку ХХ століття це був уже дуже старий район, хоча мальовничий і колоритний.

Зносити Зарядье почали ще в 1930-і, а закінчили після війни - тоді тут вирішили збудувати восьму висотку, домінанту в геометричному центрі кільця з «семи сестер». 32-поверхова будівля, в документах ухильно зване адміністративним, довго проектували, довго готувалися до будівництва - берег, грунти, близькість до Кремля ... До 1953 року, року смерті Сталіна, сталевий каркас на залізобетонному стилобаті піднявся лише до восьмого поверху. Його розібрали, а метал у нагоді для будівництва стадіону «Лужники». Стилобат з двоярусним бункером розібрати було неможливо. Десять років по тому той же архітектор, автор висотки Дмитро Чечулин, вибудував на ньому готель «Росія».


"Росія"

У віці шести років, з категоричністю, яку я зараз помічаю у власних дітях, я присягнулася батькам зруйнувати «Росію» в помсту за знесений старовинний квартал. Минуло двадцять років, і оголошення про майбутнє знесення замість глибокого задоволення викликало в мені гостре обурення. В «Росії» було більше 3000 номерів, вона тільки що пройшла капітальний ремонт, у неї було три зірки: тобто в ній могли жити люди - туристи, студенти, учасники конференцій.

На той час уже були знесені «Інтурист», «Москва», «Мінськ», «Київська» і «Спорт». Мерія і будкомплекс вели свідоме знищення готелів економ-класу. Щорічно затверджуються програми будівництва 300 дво-, тризіркових готелів розсіювалися без сліду, разом з виділеного бюджету. «Росія» була останнім оплотом людського туризму в Москві.
Сім років тому багато писали, що аморально зносити діючий аварійний готель, не маючи концепції майбутнього будівництва. Хоч «Росія» і не була шедевром, немає гарантій, що нові будівлі загальною площею 410 тис. Кв. м виявляться кращими. Опубліковані незабаром проекти «Моспроекта-2» ім. М. В. Посохіна і лорда Нормана Фостера підтверджували найгірші побоювання. Проте ми недооцінювали ситуацію.

Шалва Чигиринський, який виграв тендер на девелопмент території з дикими порушеннями, швидко загруз в судах з конкурентами, сварках з Оленою Батуріної, боргах і інтригах. Не встигли ще вивезти з майданчика сміття, що залишилося після знесення будівлі, а пан Чигиринський уже перемістився в Лондон без надії на повернення. У 2008 році демонтаж «Росії» заморозили, жоден проект не був доопрацьований і затверджений, а на самому довгому в Москві паркані розмістилася цілодобова виставка найдорожчою в світі реклами. Поруч з Кремлем виник найбільший в європейській столиці пустир.

парк

Влітку минулого року на сайті Архнадзор вийшла стаття «Замість" Росії "». Її автор Петро Мірошник запропонував прибрати непотрібний паркан і засіяти майданчик травою - щоб дати місця перепочити, відродити громадський сквер навколо колишнього готелю, повернути місту простір, вид на Кремль і річку.

Уже восени глава компанії State Development Андрій Гриньов, добудовувати ArtHouse в Тессінский провулку, ознайомив мерію з «утопічним проектом» створення парку на місці зруйнованої «Росії».

А 20 січня Володимира Путін разом з Сергієм Собяніним відвідали обнесені парканом останки «Росії». Мер відзвітував про роботу «Моспроекта» і двох варіантах будівництва - парламентський або готельно-офісний центр. «Може бути, тут нам створити паркову зону, прямо в центрі Москви, у Кремля? - припустив прем'єр. - Треба обговорити ідею з москвичами ». «Це було б дуже цікаве рішення», - погодився Собянін.

конкурс

Вже 1 лютого був оголошений конкурс на концепцію парку в Зарядье. Це був чудовий конкурс відкритий, загальнодоступний, без програми, без технічної документації, без оголошеного журі і без призового фонду. Всі бажаючі незалежно від кваліфікації могли пропонувати все, що їм прийде в голову. Всім учасникам обіцяли дипломи, а лауреатів-переможців обіцяли включити в робочу групу, яка готуватиме технічне завдання для наступного, професійного, конкурсу разом з чиновниками «Моспроекта». За найкоротший термін - півтора місяці - цієї привабливою перспективою спокусилися сотні ентузіастів. Для підсумкової виставки було відібрано 118 проектів.

Тут потрібно дещо відзначити. Треба розуміти, що підсумки цього конкурсу не мають відношення до реальності. По-перше, та картинка, яку отримали учасники для проектування: територія «Росії», залита в Photoshop зеленим кольором - не показувала ні рельєфу річкового берега, ні таємничого стилобату, про який відомо, що зруйнувати його можна тільки спрямованим вибухом, але тоді завалиться Кремль. Проектували так, ніби стилобату немає.

По-друге, мало хто адекватно оцінює масштаб пустиря. 11 гектарів - це дуже багато для центру міста, але не так вже й багато для парку. Наприклад, на них поміститься три скверу з Болотної площі (3,9 га); два саду "Ермітаж" (5 га) або два аптекарський город (6,5 га); один Олександрівський сад (9,5 га), зоопарк (10 га) або сквер Дівоче поле (10,1 га). Парк «Музеон» (23,5 га) вдвічі більше Заряд, Парк культури і відпочинку (100 га) - майже в десять, а знаменитий Гайд-парк (140 га) - в тринадцять разів. Але проекти на виставці демонструють нестерпну мегаломанію.

По-третє, слово «парк» виявилося єдиним носієм змісту в техзавданні до конкурсу. Програми не було. Ніяких смислів і цінностей держава і місто проектувальникам не запропонували.

амбіції

Експерти ідею прем'єр-міністра зустріли зі стриманим оптимізмом. Критик Григорій Ревзін в інтерв'ю Forbes доброзичливо підтримав парк як тимчасову «міру, яка не травмує місто» і «таку річ, на місці якої завжди можна щось побудувати». Архітектор і теоретик архітектури Кирило Асс роздратовано закликав до «мікрохірургії міста, що вимагає куди як більшої політичної волі, а головне - копіткої підготовчої роботи, ніж просте веління" Хай буде сад! "». Архітектор Сергій Чобан побачив тут можливість «повернути, здавалося б, назавжди втрачений більш гуманний, близький людині масштаб» і «створити в центрі міста перлину дійсно сучасної архітектури». Це висловлювання очевидним чином було направлено проти «народного» конкурсу на користь професійного проектування. А куратор Микола Палажченко точно помітив, що, «враховуючи терміни реалізації задумів в Росії, ми повинні розуміти, що до моменту, коли парк з'явиться, зміниться місто», і, маючи на увазі паралельний конкурс на концепцію розвитку московської агломерації, це не варто було б скидати з рахунків.

Тим часом ще до закінчення термінів конкурсу в мережі стали з'являтися чудові пропозиції. Тележурналіст Павло Лобков, відомий по передачі «Рослинна життя», запропонував створити на місці готелю «Росія» флористичну «Єдину Росію» - дендропарк, який представляє ботанічна багатство всіх регіонів і кліматичних зон гігантської країни. Невідомі автори пропонували забудувати парк мініатюрними копіями шедеврів архітектури Росії або створити Парк ноосфери, присвячений навчань Вернадського. Все це більше було схоже на пошук національної ідеї, ніж на проекти благоустрою покинутій будмайданчика. Але головне було попереду.

Парадиз

Петро Мірошник мав рацію, коли писав, що Зарядье - «той фон і то дзеркало, в яке виглядає Кремль. І те, що виникне на місці "Росії", стане найважливішим символом країни ». Чесно сказати, серед 118 конкурсних проектів, доступних на сайті Моськомархитектури, з архітектурної і графічної точки зору цікаві не більше семи. Перш за все, вітаю вас: зими не буде. На жодному (!) Планшети не зображений зимовий пейзаж. Буде вічне літо. Кожен п'ятий проект згадує створення «комфортного середовища з середземноморським кліматом», в кожному третьому фігурують тропічні рослини, в кожному десятому - метелики.

Кожен п'ятий проект згадує створення «комфортного середовища з середземноморським кліматом», в кожному третьому фігурують тропічні рослини, в кожному десятому - метелики

Парк величі Росії

На кожному другому проекті по Москві-річці пливе катер, рідше - ялики. Кремль всюди маленький, Василь Блаженний крихітний, Гостинний двір непомітний, клумби - великі. Жирні клуби рослинності заполоняють гектари, звиваються хохломского вигинами, шикуються в шпалери. Іноді, крім них, нічого більше і немає - гуляти так гуляти! Іноді, навпаки, є, і тоді це насторожує: майяські піраміди, спіралі Чарльза Дженкса, трав'яниста мегаюрта з псевдоруському орнаментом, що рятує від «голоду і мору», білосніжна бірманська ступа - концертний зал «Квітка життя» в Парку величі Росії.

Назви змушують ковтнути клубок у горлі: «Зв'язок часів», «Річки часу», Парк культур світу за 20 тисячоліть, Парк історії держави Російської з бронзовим пантеоном правителів, Робоча резиденція президента РФ - бастіон на безлюдному плацу. Але подробиці розчулюють: трапляються висячі сади, купол «Хмара», кільцевої міст, пантеон і оглядові вежі, теплиці і оранжереї, березові гаї, Дубравка, луг і жито. Не обійшлося без культури: є Квіткова консерваторія, «Великодні яйця», панорамний комплекс «Мир» з демонстрацією 3D-шоу «Легенда про Гіпербореї», сад «Кітеж» зі спливаючими кулястими будівлями, монументальна композиція «Творцям Москви» від Героя соцпраці бригадира В . А. Затворницький.

Історія

Повага до історії - безумовний тренд конкурсу. Близько третини проектів так чи інакше проявляє містобудівну історію місця: буквальним повторенням трасування історичних провулків, пристроєм клумб і боскетов, кронування дерев за допомогою топиарного мистецтва і навіть створенням фантомів Заряд, висотки і готелі в вигляді ілюмінації. Майже всі ці автори пропонують створення архітектурно-археологічного заповідника в тому чи іншому форматі.

Багато відтворюють Китайгородська стіну, відрізаючи парк від галасливої ​​проїжджої набережній, але і від річки з катерами. Деякі, навпаки, забирають набережну в тунель, утворюючи похилий схил від парку до води.

Несподівано зустріти в такому контексті омаж авангарду. Один з проектів пропонує побудувати в парку вежу Татліна - «гордість вітчизняного конструктивізму», щоб створити вертикальну домінанту між дзвіницею Івана Великого і висоткою в Котельника. Інший пропонує ідею багатоколірного «структурного парку»: «Непередбачувана інтуїтивна трактування картинної площини В. Кандинського як не можна краще підходить для створення" російського "парку, де все просякнуте свободою і при цьому все на своєму місці, де можна заблукати, але неможливо прірву». Згаданий навіть Ле Корбюзьє: нібито під час конкурсу 1940-х років на проект висотного будинку він сказав: «На цьому місці варто створити архітектурний заповідник під відкритим небом». До війни він пропонував залишити від старої Москви лише храм Василя Блаженного і Кремль, а навколо розбити місто-сад ...

сенс

Що може означати відмову влади від комерційної або адміністративної забудови? Це передвиборний подарунок місту, забитому будівельним бумом? Красивий жест? Або ознака відсутності смислів?

Мемуаристи 1920-х одностайно відзначають «озеленення» Москви і Петрограда відразу після революційних подій. Гасло «Ми перетворимо весь світ на квітучий сад!» Самовоплотілся раніше, ніж влади і архітектори доклали до цього руку. Покинуті без губернаторського піклування міста заростали травою, розросталися кущі і дерева, машин і трамваїв майже не стало, час сповільнився, майбутнє настало. Ірина Одоевцева так згадувала 1919 рік: «На Невському між торцями зеленіла трава. У сквері навпроти нашого блоку будинків на Басейній, як і в Таврійському саду, клацали солов'ї. <...> Я раптом відчула, що Петербург рідне місто, а дійсно належить мені. Зникло все столичне, манірні, чуже. Петербург став чимось на зразок свого маєтку, по лісах і полях якого бродиш цілими днями ».

Утопія озеленення Москви знайшла своє відображення в проекті «Нова Москва» (1918-1923) Щусєва та Жолтовського, в оповіданнях Катаєва, Чаянова, Платова. Майбутнім громадянам соціалістичної держави потрібно було жити серед зелені і проводити вільний час за розведенням квітучих рослин, як заповідав ще соціаліст Бебель. Ця ідея зелені була не тільки протестом проти фабричних міст-спрутів. Це і справді був видих, пауза, безвладдя, відсутність нового образу, коли старий уже розтанув.

Але вже через десять років світовідчуття культури, як зауважив Володимир Паперний, «немов би сповзає на кілька десятків градусів південніше, з 60 градусів широти до, принаймні, середземноморських широт». Радість від непокірної травички і солов'їв поступається місцем прямолінійним пальм в діжках, величезним лоджіях, кіоскам з прохолодний водою і апофеозу «курортних» - ансамблю ВСХВ (нинішній ВВЦ), квінтесенції образу «міста - порту п'яти морів».

Що ж зараз? Що значить цей безглуздий конкурс? Перепочинок? Зміна формації? Проростання нового вільного життя?

Або все ж вибір національної ідеї? Остаточне застигання «імперського» після короткої спалаху авангардних хитань?

Чим би не був цей атракціон небаченої щедрості по віддачі землі народу - він не може закінчитися профанацією. Цей конкурс не може залишитися лише приводом для сарказму. У Зарядье повинні прийти експерти, здатні сформулювати сенс і образ для 11 гектарів дуже важливою московської землі.


опубліковано - «Експерт» №14 (797)
09.04.2012

PS: Конкурс проектів реконструкції Заряд продовжений до 20 квітня
Роботи, прийняті до розгляду в рамках проведення конкурсу на розробку концепції розвитку громадського простору на території Заряд на місці колишнього готелю «Росія» - на сайті Моськомархитектури.

«Може бути, тут нам створити паркову зону, прямо в центрі Москви, у Кремля?
Це передвиборний подарунок місту, забитому будівельним бумом?
Красивий жест?
Або ознака відсутності смислів?
Що ж зараз?
Що значить цей безглуздий конкурс?
Перепочинок?
Зміна формації?
Проростання нового вільного життя?
Або все ж вибір національної ідеї?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online