Заповіт. Спадкування за заповітом | Інформаційно-довідковий портал Білорусі - interfax.by

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо у вас є пристойні накопичення або нерухомість з рухомістю, антикваріат та інші предмети розкоші, які коштують дорого або дуже дорого, то скільки б років вам не було, варто подумати про заповіті Якщо у вас є пристойні накопичення або нерухомість з рухомістю, антикваріат та інші предмети розкоші, які коштують дорого або дуже дорого, то скільки б років вам не було, варто подумати про заповіті. Чомусь нас виховали так, що коли ми говоримо про заповіт, то наступне, чого від нас чекають, так це - розмови про вартість ритуальних послуг ... Це зовсім не правильно.

На Заході люди пишуть заповіт, як тільки розуміють, що їм та їхнім близьким вже є що втрачати, причому заповідача може бути і 21 рік і 80. Заповіт це спосіб застрахувати своїх близьких на випадок, якщо все піде не так, як ви розпланували. Про те, як правильно його скласти, кореспонденту порталу www.interfax.by розповів кандидат юридичних наук Юрій Авдєєв.

Для чого це потрібно

Заповіт повністю звільняє родичів від досить неприємної процедури розподілу спадщини, а, отже, від можливих взаємних образ, сімейних скандалів і сварок. Написавши заповіт, людина викладає свою волю щодо того, яка частина його майна кого перейде. Воля його - закон і ображатися родичам один на одного не доведеться.

При складанні заповіту слід не забувати про так званої «обов'язкову частку спадщини», яка повинна становити не менше половини майна і грошових коштів заповідача. Обов'язкова частка розподіляється між неповнолітніми дітьми, батьками і чоловіком заповідача в рівних частках. Всі інші свої кошти ви вільні відписати кому завгодно і в чию завгодно користь - людини, організації або фонду. Варто пам'ятати, що якщо заповідач виділив обов'язкову частку, заповіт може бути оскаржене в суді, як самими спадкоємцями, так і їх опікунами, піклувальниками або представниками.

Документ також може бути оскаржений в суді, якщо потенційні одержувачі спадщини спробують довести, що в момент складання заповіту людина була психічно нездоровий. Щоб відкинути будь-які сумніви з цього приводу, юристи радять упорядника заповіту, перед тим, як звертатися до нотаріуса, пройти психіатричну експертизу.

Існує 2 види заповітів - відкрите і закрите. Про зміст закритого заповіту не дізнається ніхто, аж до настання часу «Ч».

Крім того, заповідача слід знати, що він у будь-який час може анулювати заповіт або ж переписати його.

простий спосіб

У більшості випадків, під час складання заповіту необхідно звернутися до нотаріуса. Він запевняє власноруч написане вами заповіт. Документ може бути також набраний на комп'ютері і роздрукований, однак підписувати його заявнику доведеться власноруч. У цьому випадку нотаріус засвідчує підпис.

У разі, якщо людина становить заповіт, фізично не може ні написати, ні набрати, ні навіть підписати документ, нотаріус зобов'язаний допомогти це зробити. Він пише його під диктовку заповідача, але в цьому випадку мають бути присутні не менше двох свідків. Після оформлення, заповідач читає документ також в присутності свідків (або ж йому зачитують вголос текст заповіту).

Якщо людина не в змозі підписати документ, то він підписується, знову ж в присутності нотаріуса та свідків третьою особою. В цьому випадку, необхідно обов'язково вказати з якої причини заповідач не підписав папір власноруч.

І останнє, але дуже важливе: в заповіті обов'язково повинно бути вказано місце його складання і час.

Далі документ запечатується в 2 конверта, на зовнішньому ставляться підписи свідків і нотаріуса. Крім того, на конверті пишуться паспортні дані всіх присутніх при здійсненні акту.

спосіб складніше

У разі повної недієздатності заповідача, нотаріус може бути викликаний до нього додому або ж в будь-яке інше установа: лікарню, інтернат для інвалідів та престарілих і так далі. У лікарняній палаті або в квартирі процес складання заповіту проходить так само, як і в нотаріальній конторі. Однак трапляються такі ситуації, коли заповіт потрібно терміново складати, а нотаріуса немає, і не передбачається. В цьому випадку запевнити заповіт при свідках може НАЙГОЛОВНІШИЙ начальник: керівник геологічної партії, капітан корабля, командир військового підрозділу і так далі.

Варто тільки пам'ятати, що такий заповіт, при першій же можливості зв'язатися з «великою землею» має бути передано в нотаріальну контору за місцем постійного проживання заявника.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online