Відповідальних немає: підсумки Року екології в Примор'ї виявилися невтішними

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Рік, що минає в Росії був оголошений Роком екології та особливо охоронюваних природних територій. Його завданням було привернути увагу суспільства до питань екологічного розвитку країни, збереження біологічного різноманіття та забезпечення екологічної безпеки. Однак поки одні жителі Примор'я боролися із забрудненням навколишнього середовища, інші - сприяли погіршення ситуації.

На суші

Найгостріше з кожним роком у Владивостоці стає проблема сміття. Рік екології, на жаль, не став винятком. На початку року, наприклад, прокуратура виявила, що полігон ТПВ в районі бухти Горностай , Рекультивувати кілька років тому, починає руйнуватися. А в сусідній бухті, десантної , Ніякої рекультивації не було зовсім. Горностаївська звалище в момент перетворення просто переїхала в сусідню бухту, так і залишившись звалищем. В кінці року депутати Думи дізналися , Що Владивосток знаходиться на межі екологічної катастрофи, оскільки в 2018-м складувати сміття буде вже нікуди.

Зате деякі жителі і гості Владивостока абсолютно не переживали за екологічний стан скверів, лісів і водойм. Громадяни складували сміття прямо там, де гуляли і відпочивали. Всю зиму на пляжі на Другий Річці складували брудний сніг з реагентами, прибраний з доріг. Навесні на Російському острові виявилися завалені сміттям всі пляжі , А в місті - леопардова набережна , Яка підтримувалася в порядку тільки силами місцевих жителів. навіть історичний центр Владивостока став жертвою «сміттєвої недбалості».

Окремо відзначимо нерівний бій городян і комерсантів за сквери і ліси. Так, на початку року перемогою владівостокцев завершилася війна з екс-депутатом міської Думи Сулеевим за сквер ім. Михайла Федорова, більш відомий як Бестужівських сквер . Пізніше рішенням суду Ігнатьєвську сквер , На який також поклав око пан Сулі, був повернутий у власність міста. Адміністрація міста закріпила право власності за ще декількома скверами . Здавалося б, все добре і всі щасливі, але тут наспів обговорення змін до генерального плану Владивостока і правила землекористування і забудови.

На громадських слуханнях комерсанти кілька разів намагалися зробити зелені зони територіями суспільно-ділової забудови . Голосування з цих питань були схожі на вибори - з підкупами, організовано підвіз. Схема в усі дні була однаковою: перед голосуванням в зал заходили пенсіонери або люди маргінальної зовнішності. Потім піднімалося питання про присвоєння ділянці замість планованої зони Р (рекреаційної) зони ОД (суспільно-ділова забудова) або зони Ж (житлова забудова). Всупереч здоровому глузду новоприбулі голосували за торгові центри, супермаркети та офіси замість парків, а потім покидали зал. Учасники публічних слухань бачили автобуси, що привозили і увозившие громадян. Чули і нарікання пенсіонерів, яким не заплатили за голос.

Ініціативні городяни, обурившись тим, що відбувається, виступили проти розбазарювання дефіцитних скверів. Відзначимо також, що проект генплану припускав збереження понад 400 зелених ділянок, але приватні інтереси неодноразово намагалися перебити громадські. І ця війна, на жаль, ще не закінчена.

У передмісті Владивостока рубають реліктовий ліс , ДВО РАН воює із забудовником за колись свої, а тепер незрозуміло чиї санітарні ліси. Жителів міста попереджаємо - в разі раптової появи «Чорних лісорубів» насамперед зателефонувати в поліцію (02 зі стаціонарного телефону і 002 - з мобільного) або в управління охорони навколишнього середовища і природокористування адміністрації Владивостока (2614-371, 2614-272).

Підкосило екологічний стан краю повінь , Яке почалося в результаті зливових дощів 7 серпня. Затопило Уссурійськ і Хасанський район, потік води розмивали кладовища, змивав в воду маслянисті відходи з залізниці, ламав ліс і топив будинку. Від наслідків великої води Примор'я оговтується досі.

Після повені в край прийшли лісові пожежі - режим НС був введений в Лозівському, Ольгинської, Кавалеровском, Тернейском, Чугуївському районах та Дальнегорська протягом жовтня 2017 року. На території всього краю діяв особливий протипожежний режим. Збиток склав десятки мільйонів рублів. У краї відзначили гостру нестачу коштів і ресурсів для боротьби зі стихією. Про це також говорила і прокуратура. Шишки при цьому полетіли на Шишкарем. У Примор'ї масовий збір шишок йде якраз восени, причому в більшості своїй - варварським способом. Бригади Шишкарем зрізають верхівки кедра, ламають гілки, влаштовують підпали. Самі заготівельники травмуються і гинуть, а край втрачає від подібної заготовки природні багатства. Зараз в Заксобрании в процесі розгляду закон , Що регламентує час і кількість збору шишок.

На воді

Першим тривожним дзвіночком стала сумна ситуація з судном «Еруслан» , Вмерзлими в лід Амурського затоки. Власник кинув його кілька років тому на рейді, команда поступово покинула суховантаж. За цей час встигли «Еруслан» заарештувати, порушити кримінальну справу за фактом невиплати заробітної плати, відбуксирувати вглиб затоки, щоб не заважав проведенню Дня ВМФ, і благополучно про нього забути. Ситуація складалася патова - без власника зробити з суховантажем нічого не можна, а знайти власника приставам не вдалося до цих пір.

Ситуація складалася патова - без власника зробити з суховантажем нічого не можна, а знайти власника приставам не вдалося до цих пір

На вмерзле в лід судно потягнулися мародери, в тому числі знаменитий червоний Datsun. Стараннями металістів «Еруслан» загорівся , А потім почав тонути . На плаву судно утримували рятувальники. «Еруслан» зрушили з місця тільки тоді, коли виникла пряма загроза забруднення затоки. його відбуксирували в Слов'янку на судноремонтний завод. На очистку від паливних відходів тепер потрібно мільйон рублів. Керівництво заводу обіцяло розпиляти «Еруслан» на метал до кінця року, але покручене судно так і стоїть в бухті Нерпа під охороною.

Морська екологія - окрема тема, оскільки законів, що зобов'язують власників суден утилізувати отслужившее плавзасіб, просто немає. Ось і утворюються в питаннях бухтах і на рейдах цілі кладовища кораблів , Роками що впливають на екосистему.

Чи не можемо залишити без уваги і тяжке становище прибережній акваторії. Протягом цього року читачі повідомляли в редакцію VL.ru про розлив нафтопродуктів в золотому Розі , Улісс , на Токарівська кішці , в бухті Патрокл , в районі нафтобази та інших водних об'єктах. VL.ru оперативно зв'язувався з Тихоокеанським морським управлінням Росприроднагляду і повідомляв про те, що трапилося, але перевірки відомства не приносили результатів.

Втім, екологічний стан акваторії майже не змінюється. Цього року Росспоживнагляд дозволив купатися на 10 владивостоцьких пляжах, в тому числі на острівних територіях. На відміну від минулого року, в список не ввійшли пляжі бухти Небесної - купання там так і не визнали безпечним, хоч і брали проби протягом усього сезону.

Гине від безгосподарності реліктове озеро на Патрокл , В яке зливається каналізація, - ніяких заходів до сих пір не прийнято. І очисні споруди досі не працюють .

В повітрі

На початку лютого жителі Владивостока і знахідки забили на сполох: перевалка вугілля в портах відкритим способом піднімає хмари чорного пилу, який осідає на будинках, машинах, одязі, залишається в легенях. Стивідорні компанії наввипередки почали ставити водні гармати, і в Находці пилу дійсно стало менше. А для жителів Чуркіна за рік так нічого і не змінилося .

У липні був прийнятий крайової закон «Про охорону атмосферного повітря на території Приморського краю», який розмежовував повноваження і призначав відповідальних за порушення. Крайова прокуратура зазначила, що з початку року по кінець жовтня в Приморському краї було виявлено 140 порушень у сфері охорони повітря.

Двічі в цьому році приморців лякали підвищеною радіацією: войовнича сусідка КНДР влаштовувала випробування озброєння. У перший раз південнокорейські ЗМІ повідомили про запуск балістичної ракети в травні. Потім у вересні на території КНДР відбулося землетрус, яке кілька джерел зв'язало з ядерними випробуваннями. В обох випадках радіоактивна ситуація в Примор'ї залишалася стабільною. Деякі користувачі соцмереж, втім, збиралися влаштувати паніку, проте їх спроби швидко зійшли нанівець.

Весь рік тривала війна жителів Сніговий Паді і БАМу з Спецзаводом № 1. На початку 2017 го сміттєспалювальний підприємство оголосило аукціон на нові очисні фільтри . система початку частково працювати в жовтні, але задушливий запах гару і раніше заважає людям жити. При цьому всі профільні служби в один голос заявляють - порушень немає. Жителі Владивостока запевняють, що Спецзавод особливо димить вранці і ввечері, коли ніяка перевірка прийти не може. Кореспонденти VL.ru особисто переконалися в тому, що на світанку і вночі з труб валить густий чорний дим. Про проблему під час великої прес-конференції дізнався і президент - Володимир Путін пообіцяв розібратися з тим, що відбувається.

Логічним завершенням вельми проблемного Року екології здається спалення на сопці Холодильник старої міської ялинки, яка до цього кілька років прикрашала центральну площу Владивостока.

за екологію

Протягом року жителі Владивостока проводили десятки суботників. Ініціативні городяни прибирали сміття за менш зацікавленими співгромадянами в відвойованих у комерсантів скверах , на пляжах , в море , на островах , В місці гніздування червонокнижних качок-мандаринок і, звичайно, у власних дворах .

Адміністрація Владивостока висаджувала молоді дерева, а з покинутого Нагорного парку ініціативні городяни вирішили зробити місце відпочинку. Тут спочатку провели суботник, а потім оголосили конкурс концепт-проектів, переможці якого отримають солідний грошовий приз.

Хороші новини приходили і з особливо охоронюваних природних територій. Фахівці нацпарку «Земля леопарда» і заповідника «Кедрова падь» відзначали позитивні тенденції: більше стало кладок лососевої ікри , А фотопастки відобразили леопарда, який заспівав на камеру, великий виводок бурих ведмедів і відразу чотири види хижих кішок на одній стежці. красені тигри теж не залишилися в стороні від об'єктивів.

У заповіднику «Кедрова падь» тестують екологічні стежки для вчених і ентузіастів, в Олексіївці продовжують виходжувати диких кішок , Які потрапили в біду. тигрів Владика і Філіпу , Які успішно пройшли реабілітацію, теж випустили на волю в цьому році. Вилікували і повернули в дику природу червонокнижного грифа Бамбура .

Словом, за екологічний стан Примор'я по-справжньому переживає лише невелика частина ініціативних городян і профільних фахівців - ті, хто виходить на суботники, їздить висаджувати дерева, підтримує збереження скверів, відмовляючись продавати голос за 500 рублів. Відповідальні служби, як з'ясувалося за рік, або безсилі, або занадто неповороткі для оперативного реагування. Редакція VL.ru сподівається на свідомість жителів Владивостока і Приморського краю і закликає берегти навколишнє середовище.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online