Системи димовидалення: канальні, дахові, розрахунок, монтаж

  1. Призначення і область застосування
  2. Види і їх відмінності
  3. Розрахунок і вартість обслуговування протипожежної системи
  4. Принцип роботи системи димовидалення - відео
  5. Етапи монтажу, підключення, випробування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

зміст Згорнути зміст Згорнути     система димовидалення   Вогонь і дим є небезпечними явищами

система димовидалення

Вогонь і дим є небезпечними явищами. При згорянні в них містяться шкідливі речовини, які шкідливі для людини. Протипожежна система обов'язковий елемент будь-якої споруди.

У кожному сучасному будинку присутній якісний захист від вогню і диму. Тому більш актуальною стає тема про те, як правильно встановити систему димовидалення.

Призначення і область застосування


style = "display: block"
data-ad-client = "ca-pub-9337857885889635"
data-ad-slot = "9967522739"
data-ad-format = "auto">

Одним з важливим елементом протипожежного захисту об'єкта, є протипожежна система, необхідна там, де при пожежі утворюються пари диму і шкідливі газоподібні речовини для здоров'я людини.

Системи димовидалення управляються автоматично або вручну. У будь-якій будівлі при виникненні пожежі, основним завданням протипожежної системи є безпечна евакуація людей і їх здоров'я.

У будь-якій будівлі при виникненні пожежі, основним завданням   протипожежної системи   є безпечна евакуація людей і їх здоров'я

Протипожежна система

Протипожежна система:

  • клапан димовидалення - монтується в приміщення, який служить для направлення диму по димових шахтам. Забезпечує приймання диму і оснащений електромагнітним приводом.
  • Вентилятор димовидалення - служить для розрядження і відсмоктування диму. Має привід.
  • Повітропровід (вентиляційний канал) - служить для пересування димових газів назовні приміщення. Такий повітропровід виготовляється з негорючих матеріалів.
  • Вентилятор підпору повітря - застосовується в припливної загальнообмінної системи вентиляції та димозащіти. За допомогою такого вентилятора відбувається нагнітання повітря в приміщення. В результаті цього створюється надлишковий тиск, який витісняє задимлене повітря з приміщення. Оснащений електромагнітним приводом.
  • Клапан вогнезатримуючий - монтується в систему вентиляції для обмеження і поширення пожежних факторів. Оснащений електромагнітним приводом.

Система димовидалення на підприємстві

Призначення системи димовидалення:

  • При виникненні пожежі в приміщенні, забезпечити умови для безпечної евакуації людей;
  • Запобігти поширенню диму від джерела горіння;
  • Забезпечити спеціальні умови для запобігання надходження диму на шляху евакуації людей;
  • Забезпечити нормальний клімат поза вогнища загоряння для нормальної роботи пожежників;
  • Забезпечити захистом життя і майна людини від загоряння і ушкоджень.

Де застосовуються протипожежні системи?

Під час пожежі, однією з причин паніки людей, а також їх загибелі є задимленість в приміщенні. Якщо в будинку правильно встановлена ​​протипожежна система, то вона ефективно впорається з задимленістю в будівлі. Завданням протипожежної системи є локалізація небезпечного для здоров'я чадного газу.

Набір протипожежної системи

Протипожежні системи встановлюються в кожному приміщенні особливо в таких як: в лікарні, багатоповерхових будинках, їдалень, готельних комплексів і в інших приміщеннях з великим скупченням людей. Протипожежна система не тільки не дасть поширитися чадного газу в приміщенні, але і забезпечить людей свіжим потоком повітря.

У більшості випадків правильна протипожежна система повинна працювати разом з системою вентиляції. Якщо спиратися на будівельні норми то протипожежні системи, також встановлюються в приміщеннях які не мають систему природного припливу повітря (гаражі, горища, льохи).

Якщо спиратися на будівельні норми то протипожежні системи, також встановлюються в приміщеннях які не мають систему природного припливу повітря (гаражі, горища, льохи)

схема димовидалення

За правилами пожежної безпеки протипожежна система додатково встановлюється: на підприємствах, заводах, комбінатах, де існує величезний ризик загоряння.

Обов'язково монтаж систем димовидалення проводитися в будівлях з великим скупченням людей.

до меню ↑

Види і їх відмінності

Протипожежна система складається з двох видів:

  • Статистична система димовидалення - зупинка вентиляторів у всій системі димовидалення. Відбувається це для того, щоб чадний газ не поширився по інших приміщеннях. Дана система зменшує приплив повітря до вогнища спалаху. Чи не виводить з приміщення дим назовні.
  • Динамічна система димовидалення - видалення чадного газу з приміщення за допомогою вентилятора і клапана. Регуляцію тиску повітря регулюють клапана і вентилятори. Якщо в будинку правильно спроектована динамічна система димоудленія, то димовидалення з коридорів, кімнат, сходових майданчиків і інших кімнат швидко виведе дим назовні і при цьому забезпечить безпечну евакуацію людей з приміщення.
  • Природна система димовидалення - це коли чадний газ видаляється через димові люки та шахти, які оснащені автоматичними протипожежними клапанами.

Природна система димовидалення - це коли чадний газ видаляється через димові люки та шахти, які оснащені автоматичними протипожежними клапанами

При реалізації будівельного проекту багато будівельних фірм стикаються з питанням вибору ефективної системою димовидалення. Найоптимальнішим варіантом є система природного димовидалення. Головною перевагою системи природного димовидалення є простий монтаж і невисока вартість обслуговування.

Елементи системи димовидалення

Головним елементом динамічної системи димовидалення є вентилятор димовидалення. Даний вентилятор відповідає за викачування диму і продуктів горіння з приміщення. Вентилятор ефективно може працювати навіть при самих високих температурах. Виготовляють вентилятор з підвищеною потужністю і мінімальною витратою повітря от 2000 м.куб / ч.

Схема системи димовидалення

Система підпору повітря і її елементи

  • Вентилятори підпору повітря - створюють підвищений тиск потоку повітря: в шахтах, сходових клітках і тамбурах, для того, щоб не було задимленості.
  • повітроводи - забезпечують пересування чадного газу назовні приміщення. У більшості випадків повітроводи складаються з негорючих матеріалів.

Протипожежні системи оснащені таким компонентом, як люк димовидалення. Він є автоматичним пристроєм. Служить щоб відвести дим, чадний газ або тепло із закритих приміщень. Люки димовидалення виконують функції:

  • вентиляції;
  • освітлення;
  • Димовидалення.

У систему протидимного захисту входить вентилятор.

Вентилятори і їх види:

  • канальні найпоширеніші в системі вентиляції. Вони встановлюються всередину повітроводів. Канальні встановлюються в будь-якому положенні. Ціна на вентилятори (канальні) коливається від 580 рублів.
  • Вентилятори дахові використовуються в складі систем вентиляції, що працюють у складі припливних і витяжних систем вентиляції. Вентилятори дахові не вимагають підключення до воздуховодам. Також дахові вентилятори встановлюються на дахах будівель.

Вентилятори дахові використовуються в складі систем вентиляції, що працюють у складі припливних і витяжних систем вентиляції.

Вартість монтажу дахових вентиляторів буде залежати від моделі самого вентилятора. Також дахові вентилятори мають високу продуктивність і хорошими аеродинамічними характеристиками.

зенітні вікна

  • Купити дахові вентилятори ви зможете від 11 410 рублів.

Протипожежні клапана це один з елементів динамічної системи димовидалення. Вони діляться на 4 категорії:

  • Клапана димові - використовують в витяжної і припливної системі, а також в системі протидимного вентиляції;
  • Клапана відкриті - встановлюють в повітроводах. При пожежі клапана закриваються. У нормальних умовах клапана відкриті;
  • Клапана закриті - встановлюють в системі припливної протидимного вентиляції. При пожежі відкриваються. У нормальних умовах клапана закриті;
  • Клапана подвійної дії - встановлюють в системі вентиляції (основний) при пожежі закриваються. У нормальних умовах відкриті. Після пожежі відкриваються для відводу диму з приміщення назовні.

Після пожежі відкриваються для відводу диму з приміщення назовні

Ціни на клапани з електромагнітним приводом:

  • Клапан димовидалення «КДМ-2м / 550 х 440 х 165» з приводом від 4420 рублів;
  • Клапан димовидалення «КДМ-2 з / 550 х 440 х 165» з приводом від 4700 рублів;
  • Клапан димовидалення «КДМ-2 з / 700 х 500 х 165» з приводом від 5190 рублів.

Додатковим компонентом протипожежної системи є шафа управління вентилятором і витяжної протидимного вентиляції.

Шафа управління і його режими:

  • Автоматичний режим управління - включається коли спрацьовує автоматична пожежна сигналізація;
  • Ручний режим управління - включається вручну під час пожежі, при цьому спрацьовують вентилятори і клапана димовидалення;
  • Дистанційний режим - спрацьовує по сигналу від пускових елементів, які повинні знаходитися біля евакуаційних виходів.

Шафа управління виготовляється з металу навісного виконання із ступенем захисту «IP31» і «IP54». Шафа управління розрахований для роботи в закритих приміщеннях, з можливістю управління від 1 до 10 вентиляторів і до двадцяти клапанів димовидалення.

Шафа управління   розрахований для роботи в закритих приміщеннях, з можливістю управління від 1 до 10 вентиляторів і до двадцяти клапанів димовидалення

Шафа управління

Потужність шафи досягає до 100 кВт, має функцію світлової сигналізації про режим роботи.

Розцінки шаф управління:

  • Шафа управління вентилятором «Шуду-1,6» від 13 920 рублів;
  • Шафа управління вентилятором 25 від 20 230 рублів;
  • Шафа з вентилятором «Шуду-80» від 41810 рублів;
  • Шафа з вентилятором «Шуду-58» від 26 300 рублів;
  • Шафа управління «КПД-54» від 57 750 рублів;
  • Шафа управління «КПД-59» від 61500 рублів;
  • Шафа управління «КПД-37» від 40 000 рублів;
  • Шафа управління «Grundfos CU 100.230.1.9.30 / 150.A» від 21 670 рублів.

При покупці шафи управління, потрібно звернути увагу на деякі аспекти:

  • Тип приводу клапана димуодаленія. Існують (електромеханічний привід, електромагнітний привід і реверсивний привід);
  • Кількість пожежних зон;
  • Харчування і його напруга, привід клапана і ланцюгів управління пожежної сигналізації.

Існують (електромеханічний привід, електромагнітний привід і реверсивний привід);   Кількість пожежних зон;   Харчування і його напруга, привід клапана і ланцюгів управління пожежної сигналізації

Ціни протипожежних клапанів:

  • Прямокутний клапан Арктос, вбудований електромагнітний привід. З тепловим замком на «72 ° С ОКС-1М (60) 800 * 500» від 7 563 рублів;
  • Прямокутний клапан Арктос, вбудований електромеханічний привід, з поворотною пружиною з термозамикающім пристроєм на «72 ° С ОКС-1М (60) 900 * 900» від 13 184 рублів;
  • Протипожежний прямокутний клапан вбудований електромеханічний привід з поворотною пружиною з термозамикающім пристроєм на «72 ° С ОКС-1М (120) 2000 * 1000» від 34 338 рублів;
  • Протипожежний прямокутний клапан «Арктос», вбудований електромеханічний привід з поворотною пружиною, розмір «800 * 800» від 12 366 рублів;
  • Протипожежний прямокутний клапан «Арктос», вбудований електромагнітний привід в комбінації з тепловим замком на «72 ° С ОКС-1М (60) 800 * 800» від 13 184 рублів.

Кожне сучасне приміщення додатково оснащено системою електро керованого вікна. У систему димовидалення входять елементи, такі як вікна для вентиляції. При виникненні пожежі вікна вентиляції з автоматичним відкриттям відкриваються.

Вікна сприяють розсіюванню диму і спека. Відкриті вікна при пожежі можуть служити доступом пожежній команді в палаюче приміщення. У штатному режимі вікна служать для провітрювання приміщення. Дані вікна виготовляють з дерева з просоченням або з пластика з підвищеною стійкістю до ударів. У вікнах використовується скло триплекс.

Система складається з автономного акумулятора, який спрацьовує при відсутності електроенергії. Система автоматично відкриває і закриває вікна. Додатково в систему входить: блок управління з двома моторами для закривання і відкривання вікна при пожежі, датчик диму, кнопка для включення аварійної вентиляції і датчик дощу який служить для автоматичного закривання вікна під час дощу.

протипожежне вікно

Розцінки на вікна протипожежної системи на базі моделей «GGL»:

  • Вікно «GGL 3073G40-S08» від 52 300 рублів
  • Вікно «GGL 3073G40-M04» від 44000 рублів.

до меню ↑

Розрахунок і вартість обслуговування протипожежної системи


style = "display: block; text-align: center;"
data-ad-layout = "in-article"
data-ad-format = "fluid"
data-ad-client = "ca-pub-9337857885889635"
data-ad-slot = "9725334793">

Кожна протипожежна система, встановлена ​​на підприємствах або в житлових будинках повинна піддаватися обов'язковому технічному обслуговуванню.

Обслуговування протипожежної системи включає в себе: виконання профілактичних робіт і технічний стан механізмів системи. Обов'язкової перевірки підлягають важливі вузли системи: вентилятори, клапана, насоси, підпору повітря, щити дистанційного керування та інші елементи системи.

Схема вузлів системи повинна знаходитися у власника підприємства, на якому проводитиметься проверка.Обязательной перевірки підлягають: димові шахти, системи автоматичного контролю управління, кріплення димових люків і автоматика димовидалення.

Обязательной перевірки підлягають: димові шахти, системи автоматичного контролю управління, кріплення димових люків і автоматика димовидалення

Обслуговування протипожежної системи виконується тільки штатними співробітниками. Кожен співробітник, який проводить обслуговування системи, володіє спеціальними дозвільними документами.

Орієнтовна ціна на технічне обслуговування автоматичної системи димовидалення:

  • Площа об'єкта до 500 кв.м, вартість на місяць від 4000 рублів;
  • Площа об'єкта до 1000 кв.м, вартість на місяць від 15000 рублів.

Розрахунок протипожежної системи витяжної частини складається з декілька етапів:

  1. Визначення та розрахунок підсосів проходить повітря через нещільність закриття клапана.
  2. Розрахунок щільності димовоздушной суміші.
  3. Розрахунок і вибір розміру, діаметр воздуховода.
  4. Розрахунок подсоса через нещільність воздуховода.
  5. Облік і розрахунок тиску газу по висоті шахт.
  6. Визначення і розрахунок продуктивності напору вентилятора.
  7. Підбір і розрахунок вентилятора для роботи при температурі 400 С.
  8. Розрахунок плану евакуації.

Розрахунок системи підпору (подачі свіжого повітря)

  1. Тиск повітря в ліфтовій шахті.
  2. Розрахунок витрати повітря.
  3. Розрахунок тиску створюваного вентилятором, який подає повітряну масу в ліфтову шахту.
  4. Підбір і розрахунок вентилятора.

до меню ↑

Принцип роботи системи димовидалення - відео


до меню ↑

Етапи монтажу, підключення, випробування

Якщо ви хочете щоб ваша протипожежна система працювала ефективно, то монтажем та підключенням систем димовидалення повинні займатися досвідчені інженери. У кілька етапів згідно із затвердженим регламентом робіт, проводитися установка протипожежної системи.

Установка протипожежної системи - етапи:

  1. Підготовчі роботи (виміри, облік шуму, схема установки протипожежної системи).
  2. Розрахунок вартості монтажу системи.
  3. Установка автоматики димовидалення.
  4. Установка і закріплення підстави.
  5. Установка решіток безпеки.
  6. Установка каркаса і його елементів.
  7. Випробування автоматики димовидалення.
  8. Пуско-налагоджувальні роботи автоматики димовидалення.
  9. Привід і його випробування, регулювання.
  10. Управління клапанами димовидалення, його настройка, регулювання, схема розташувань протипожежних клапанів.

Якщо в будинку відсутні димоходи, то в цьому випадки використовуються газові колонки з примусовим видаленням диму.

Гази видаляються за допомогою труби (коаксіальної) і вентилятора.

Монтаж димовидалення повинен здійснюватися відповідно до проекту і складеною схемою. Неправильна установка може спричинити за собою людські жертви під час пожежі.

Неправильна установка може спричинити за собою людські жертви під час пожежі

Шафа управління

Протипожежні системи згідно ГОСТ Р 53300-2009 повинні проходити систематичне випробування. Як проводиться випробування протипожежних систем, прописано у відповідних державних стандартах.

При випробуванні системи складається протокол аеродинамічних випробувань систем димовидалення. Випробування повинні проводитися мінімум один раз в два роки. Згідно ДСТУ протокол аеродинамічних випробувань повинен містити форму методики проведення вимірювань.

Також протокол аеродинамічних випробувань є додатком до паспорта системи вентиляції. Проведення аеродинамічних випробувань слід проводити після пуску вентиляційного агрегату.

прямокутний повітропровід

Найбільш сприятливим часом для проведення аеродинамічних випробувань є не робочий час, якщо ви проводите випробування в адміністративних офісах. Вартість випробувань вентиляційної системи обчислюється в кожному випадки окремо.

ТОВ «Веза» займається виробництвом і продажем вентиляційній і кліматичній техніки:

  • Вентиляторів протипожежного значення;
  • Протипожежних клапанів і їх елементів;
  • Централізованих кондиціонерів.

Компанія «Веза» Російське підприємство було засноване ще в 1995 році. Підприємство «Веза» об'єднує шість заводів, які здійснюють свою діяльність в Росії, Білорусь і Україна таких як ТОВ «ВЕЗА-Фрязіно», «ВЕЗА» -Храпуново, «ВЕЗА» -Харків. Компанія «Веза» є провідною компанією в СНД.

Де застосовуються протипожежні системи?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online