Банк Англії попереджає про різке зростання інфляції у 2017 році

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Банк Англії попереджає населення про різке зростання інфляції в наступному році, так як слабкий фунт підвищує вартість імпортних товарів і б'є по сімейним фінансів.

Прогнозуючи зростання цін на бензин і інші товари, які Великобританія ввозить з-за кордону, Банк повідомив, що інфляція виросте з 1,3% в цьому році до 2,7% в 2017-2018 році. Ці значення вище, що були в його останніх прогнозів три місяці тому. У своєму новому звіті, комітет з грошово-кредитної політики (MPC), на чолі з керівником Банку, Марком Карні (Mark Carney), сказав, що повернути інфляцію до цільового рівня в 2%, встановленому урядом, можна буде тільки до 2020 року.

Будівля Банку Англії на Треднідл-стріт Будівля Банку Англії на Треднідл-стріт

Новий прогноз складений в умовах, коли Банк зберіг процентні ставки на рекордно низькому рівні 0,25% і відмовився від планів щодо подальшого їх скорочення в найближчому майбутньому. При цьому передбачалося, що в короткостроковій перспективі економічне зростання буде більш значним, ніж передбачалося раніше.

Фунт впав до 30-річного мінімуму в результаті голосування за вихід з ЄС і останні тижні перебував під тиском з боку інвесторів побоюються, що Великобританія рухається до жорстким сценарієм угоди Brexit, за яким єдиний ринок Європи буде для неї закритий. Різке зниження курсу національної валюти зробило експорт більш конкурентоспроможним, а імпорт дорожче - що викликало зміни в прогнозах по інфляції.

Карні, сказав в четвер, що різке падіння стерлінга зробило балансування Банку більш складним завданням.

За його словами, Великобританія зіткнеться з «винятковими обставинами» і що MPC дотримується компромісу між утриманням інфляції під уповільненням економічним зростання. На даний момент доречно «кількісне пом'якшення», тобто такі заходи, як рекордно низькі процентні ставки і велика емісія електронних грошей, сказав він.

"MPC дає перевагу періоду кілька вищої інфляції споживчих цін в обмін на більш помірне зростання безробіття. Проте, існують рамки, в яких перевищення цільового показника інфляції може бути терпимо", сказав на прес-конференції Карні.

Його коментарі з приводу ставлення Банку Англії до підвищення інфляції були інтерпретовані інвесторами як сигнал про те що розробники політики Банку не поспішають розглядати питання про скорочення процентних ставок в подальшому. Наступне зниження ставки, швидше за все, посилить тиск на фунт і ще більше посилить зростання цін.

Фунт дещо зріс по відношенню до долара і євро, так як за заявою деяких економістів, поточна ставка в 0,25% є "дном", і що наступні кроки Банку, будуть ймовірно, на підвищення.

Марк Карні (Mark Carney), керуючий Банку Англії Марк Карні (Mark Carney), керуючий Банку Англії

"Якщо оптимістична точки зору, в представленому звіті про інфляцію за листопад виявляється правильною, то подальше зниження процентної ставки виглядає малоймовірним," сказав Пол Холлінгсворт (Paul Hollingsworth) з консалтингової компанії Capital Economics.

"Оскільки ми вважаємо, що стан економіки приємно здивує MPC, і що зростання інфляції також буде більш стриманим, ми вважаємо, що наступна зміна процентних ставок буде в бік збільшення, і, можливо, раніше, ніж багато хто чекає."

Ще в серпні, знизивши процентні ставки з 0,5% до 0,25%, Банк вказав, що підтримає новий зниження процентної ставки до 0,1% до кінця цього року, якщо економіка різко сповільниться відповідно до прогнозів. У четвер було заявлено, що переглянутий прогноз економічного зростання на закінчення поточного року і 2017 рік.

Це відповідає бізнес-досліджень та офіційними даними, що сигналізують про те, що на даний момент населення і компанії не побоюються економічних наслідків голосування по Brexit, хоча побоювання з приводу довгострокових перспектив Великобританії вже вплинули на інвестиційні бізнес-плани.

Карні зазначив, що домогосподарства "дивляться крізь пальці на пов'язані з Brexit невизначеності".

"Для домогосподарств ознаки уповільнення економічного зростання практично непомітні. Очікування щодо високої зайнятості залишаються сильними. Заробітна плата зростає приблизно тими ж помірними темпами, що і на початку року. Кредити залишаються доступними і конкурентоспроможними. Впевненість населення тверда", сказав він.

Але, на думку Банку, ближче до 2018 року доходи домогосподарств скоротяться через більш високу інфляцію і невизначеності щодо майбутньої торгової позиції Великобританії. Беручи до уваги короткострокові і довгострокові прогнози в сукупності, економічна картина протягом наступних трьох років буде трохи гірше, ніж це уявлялося в серпні.

Рішення по ставці з'явилося через кілька днів після того, як Карні був змушений припинити спекуляції в пресі про своє майбутнє на посаді керуючого, оголосивши, що він погодився залишитися на посаді до 2019, коли завершаться переговори з ЄС по Brexit.

Цей крок викликав критику прихильників Brexit, незадоволених надмірної його надмірною політичною роллю напередодні референдуму ЄС. Тоді Карні попередив, що голосування за вихід з ЄС може підштовхнути Великобританію до рецесії .

У четвер Карні заявив, що незалежний центральний банк не перебуває під тиском з боку уряду і відхилив питання репортерів про свої особисті кар'єрні плани: "Я думаю, що з нас досить цієї саги".

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online