Мерія назвала топ-10 забудовників Москви

  1. п'ятірка лідерів
  2. ринок зростає

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У минулому році в Москві було здано в експлуатацію 8,5 млн кв. м нерухомості, з них 3,42 млн кв. м житла, розповів «Відомостям» керівник департаменту містобудівної політики міста Сергій Льовкін. На частку п'яти найбільших забудовників припадає близько 45% введеного житла - 1,54 млн кв. м, випливає з даних, наданих будкомплексом Москви.

п'ятірка лідерів

Найбільше нерухомості в минулому році побудувала група компаній ПІК Сергія Гордєєва. Серед зданих об'єктів - «Варшавське шосе 141», «Бунинские луки», «Мещерський ліс», Green Park і ін., Говорить представник компанії. Вперше вона переступила позначку в 2 млн побудованих «квадратів» (в дев'яти регіонах), повідомила вчора ПІК, один з найбільших девелоперів країни, який побудував з 1994 р близько 17 млн ​​кв. м.

Другий за величиною забудовник столиці - MR Group, що належить Роману Тимохіну і Віктору Лабуздко. Компанія ввела в експлуатацію житловий комплекс «Філі град - 2», ЖК «Воробйов будинок», «Савеловський сіті», перераховує її представник.

Трійку лідерів замикає казенне підприємство «Управління цивільного будівництва» (УГС), створене мерією для будівництва житла і дитячих садів за рахунок міського бюджету. Більшу частину збудованих квартир підприємство передає місту - під переселення москвичів з зноситься і аварійного житла. У минулому році УГС здало в експлуатацію 379 500 кв. м нерухомості.

Втім, у порівнянні з 2016 р введення знизився більш ніж удвічі - тоді УГС здало 768 000 кв. м. Представник будкомплексу Москви пояснює скорочення тим, що частина споруджуваних компанією будинків буде передана місту за програмою реновації (програма стартувала в 2017 р): до квартир за цією програмою свої вимоги - обробки, благоустрою і т. д., тому термін їх введення в лад був перенесений.

Минулорічний лідер, група компаній «Абсолют» Олександра Светакова, знизив введення майже в 2,5 рази в порівнянні з 810 000 кв. м, зданих в 2016 р «Абсолют» в основному будує на приєднаних територіях. До розширення Москви «Абсолют» був великим землевласником - земельний банк групи оцінювався в 7500 га. На питання «Ведомостей» в компанії не відповіли.

У п'ятірці лідерів - група ЛСР , У якій на Москву припала приблизно чверть зданих об'єктів. Всього в минулому році компанія ввела 909 000 кв. м.

У топ-10 московських забудовників є і несподівані компанії, наприклад займає 9-е місце 7-й парк таксомотора. Він, за даними СПАРК, належить Московської девелоперської компанії, яка перестала розкривати власників в 2006 р Це проектна компанія, входить до фінансової групи Insigma Дмитра Чічікашвілі, говорить близьке до групи осіб. Зокрема, виступає забудовником проекту Red Side на Красній Пресні. Телефони 7-го таксомоторного парку вчора не відповідали, запит «Ведомостей» в Insigma залишився без відповіді.

«Бізнес-майстер» афілійований з вхідною в АФК «Система» компанією «Лідер-інвест», він будував «Лобачевський 118» в Раменках. Представник «Лідер-інвесту» від коментарів відмовився.

ринок зростає

У минулому році в Москві було здано в експлуатацію 8,5 млн кв

На московський ринок виходить все більше новобудов. За даними «Міель», в порівнянні з 2016 р пропозиція в Москві зросла на 37,3%, оцінка «Метріум груп» - 49%. Ринок нерухомості адаптувався до жорстокої конкуренції, попитом користуються об'єкти, в яких є унікальна перевага: паркові зони, інфраструктура з соціальними об'єктами, супермаркетами, фітнес-центрами, кафе і т. Д., Говорить представник MR Group.

У першій половині 2018 року на ринок може вийти багато нових проектів, попереджає керуючий директор групи ЛСР Юрій Ільїн. Однак уже з другої половини року можна очікувати зворотну тенденцію - зниження пропозиції. Це в тому числі може бути пов'язано з прийдешніми змінами закону про пайове будівництво - вони вступлять в силу з 1 липня. Забудовники будуть прагнути отримати дозвіл на будівництво своїх об'єктів до 1 липня, але в скількох з них відкриються продажу - окреме питання, погоджується віце-президент з будівництва ГК «Інтеко» Максим Малигін. Попит буде підтримуватися і великим обсягом пропозиції, і помітно знижуються іпотечними ставками, вважає гендиректор ГК МІЦ Даромир Обуханіч.

«В цілому ситуація на ринку сприяє розвитку бізнесу. Іпотечні кредити стають додатковим драйвером попиту. А майбутня відміна 214-ФЗ залишить на ринку тільки сильних гравців », - вважає гендиректор групи« Еталон »В'ячеслав Заренков. Надалі консолідація продовжиться, впевнений Ільїн.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online