Що значить обмеження дієздатності громадян?

  1. Обмеження дієздатності громадян: підстави
  2. Обмежена дієздатність: наслідки
  3. Недієздатність громадянина і обмеження його в дієздатності: в чому різниця

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Обмеження дієздатності - єдина передбачена законом можливість захистити людину від самого себе у випадках, коли його поведінка негативно позначається на його ж матеріальному і фізичному стані. Найчастіше це пов'язано з психічними розладами, а також такими захворюваннями, як наркоманія чи алкоголізм. Детальніше про підстави і наслідки обмеження дієздатності, а також його відміну від позбавлення дієздатності викладено в цій статті.

Чи може бути обмежена дієздатність громадян?

Обмежена дієздатність: наслідки

Недієздатність громадянина і обмеження його в дієздатності: в чому різниця

Обмеження дієздатності громадян: підстави

Обмеження дієздатності громадян: підстави

У деяких випадках, коли для позбавлення людини дієздатності приводів недостатньо, а факти говорять про те, що громадянин не в повній мірі керує своїми діями, законодавство передбачило спеціальний механізм - обмеження дієздатності громадянина.

Глава 3 Цивільного кодексу Росії називає 3 підстави для обмеження дієздатності:

  • наявність у громадянина діагностованого психічного розладу, внаслідок якого він позбавлений можливості повноцінно усвідомлювати значення і характер своїх дій, а також керувати ними (частина 2 статті 30 ЦК України);
  • патологічна пристрасть до азартних ігор, зловживання алкоголем або наркотиками, які погіршують матеріальне становище сім'ї (частина 1 статті 30 ГК РФ);
  • нераціональне розпорядження неповнолітнього своїми доходами - заробітною платою, стипендією та ін. (частина 4 статті 26 ГК РФ).

Важливо: обмежити неповнолітнього у праві самостійно розпоряджатися доходами неможливо в разі, якщо він придбав повну дієздатність в результаті емансипації або вступу в шлюб.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Незалежно від підстав обмеження дієздатності допускається виключно в судовому порядку за заявою членів сім'ї громадянина, а також медичної організації, яка надає психіатричну допомогу, або органів опіки та піклування. Ініціювати обмеження дієздатності неповнолітнього можуть тільки його батьки або які їх замінюють.

Обмежена дієздатність: наслідки

Обмеження дієздатності громадян тягне за собою ряд наслідків, які розрізняються в зависимостиот підстав винесення такого рішення:

  • неповнолітні позбавляються можливості самостійно розпоряджатися своїми доходами - з моменту вступу в силу відповідного судового рішення вони можуть робити це виключно за згодою батьків;
  • обмеження дієздатності у зв'язку з ігроманією, алкоголізмом або наркоманією тягне встановлення над громадянином піклування, після чого для здійснення будь-яких угод, за винятком дрібних побутових (наприклад, придбання продуктів харчування або одягу), громадянину потрібна згода піклувальника;
  • обмежено дієздатні внаслідок психічного захворювання взагалі втрачають право на вчинення будь-яких угод (також за винятком дрібних побутових) - від їх імені це робить попечитель. Розпоряджатися призначеними їм виплатами (аліментами, пенсією і т. Д.) Такі особи можуть самі, але тільки за згодою піклувальника.

Важливо: згода батьків і опікунів на укладення угод або розпорядження доходами має бути виражене в письмовій формі. Закон допускає заміну згоди подальшим схваленням, також складеним письмово. При відсутності обох документів угода визнається нікчемною.

Особа, стосовно якої прийнято рішення (незалежно від підстав, через які відбулося обмеження дієздатності), самостійно несе відповідальність за шкоду, заподіяну його діями - як майновий, так фізичний або моральний.

Недієздатність громадянина і обмеження його в дієздатності: в чому різниця

На відміну від обмеження дієздатності, повне її позбавлення (наступ недієздатності) передбачає тотальну заборону на вчинення громадянином будь-яких юридично значущих дій - укладення угод, розпорядження доходами і т. Д. Над недієздатною встановлюється опіка, і з цього моменту абсолютно всі угоди від його імені та в її інтересах вчиняє опікун.

Те ж саме стосується і відповідальності - відсутність дієздатності автоматично означає неможливість відповідати за свої дії і їх наслідки.

Важливо: і обмеження дієздатності, і її позбавлення можуть бути скасовані в разі, якщо відпадуть підстави для прийняття таких заходів. До таких ситуацій можна віднести, наприклад, досягнення стійкої ремісії при захворюванні алкоголізмом або стабілізацію психічного стану.

Не знаєте свої права?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online