Реєстрація товариства з обмеженою відповідальністю в Україні

  1. З якими нормативними актами слід ознайомитися перед тим як зареєструвати ТОВ?
  2. Реєстрація ТОВ: який статут вибрати?
  3. Що таке модельний статут?
  4. Статутний капітал ТОВ
  5. Розмір статутного капіталу ТОВ
  6. Оцінка майна в разі реєстрації ТОВ з державною часткою
  7. Як вибрати назву підприємства?
  8. Найменування юридичної особи
  9. Юридична адреса для реєстрації ТОВ
  10. Хто буде засновником ТОВ?
  11. директор ТОВ
  12. Вибір видів діяльності юридичної особи
  13. Порядок реєстрації ТОВ
  14. Крок 1. Підготовка і підписання документів для реєстрації ТОВ
  15. Оформлення та підписання рішення про створення ТОВ
  16. Вимоги до статуту товариства з обмеженою відповідальністю
  17. Підписання статуту товариства з обмеженою відповідальністю
  18. Крок 2. Подача документів для державної реєстрації юридичної особи
  19. Крок 3. Реєстрація юридичної особи
  20. Крок 4. Подача повідомлення про прийняття працівника на роботу
  21. Крок 5. Виготовлення друку
  22. Крок 6. Відкриття юридичною особою рахунку в банці
  23. Наші наступні кроки після реєстрації ТОВ
  24. Реєстрація ТОВ платником ПДВ
  25. Як відкрити ТОВ на єдиному податку?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Товариство з обмеженою відповідальністю є найбільш поширеною організаційно - правовою формою господарювання в Україні

Товариство з обмеженою відповідальністю є найбільш поширеною організаційно - правовою формою господарювання в Україні. Чим же викликана популярність реєстрації фірми у формі ТОВ? Популярність реєстрації ТОВ в порівнянні з реєстрацією приватного підприємства, акціонерного товариства або фізичної особи - підприємця, має ряд переваг. До основних переваг реєстрації юридичної особи у формі товариства з обмеженою відповідальністю можна віднести:

  1. засновниками при реєстрації ТОВ і учасниками в подальшому можуть бути фізичні та юридичні особи, як резиденти так і нерезиденти України;
  2. число учасників товариства з обмеженою відповідальністю може досягати 100 осіб;
  3. законодавство України не містить вимог щодо мінімального розміру статутного капіталу ТОВ. Тому засновники (учасники) самі вирішують, який розмір статутного капіталу буде необхідний для розвитку бізнесу;
  4. учасники не відповідають за зобов'язаннями товариства з обмеженою відповідальністю. Учасники несуть ризик збитків тільки в межах вартості внесених ними вкладів до статутного капіталу ТОВ. Так, наприклад, якщо учасник вніс до статутного капіталу 1000 грн., То в разі неплатоспроможності підприємства, учасник втратить лише внесення ним кошти.

Відкриття ТОВ - оптимальний варіант для розвитку великого і середнього бізнесу. Також законодавство допускає реєстрацію ТОВ з одним учасником, за винятком певних обмежень, який одночасно може виконувати функції керівника і головного бухгалтера.

Відрити ТОВ досить просто і швидко в порівнянні з реєстрацією акціонерного товариства. Термін реєстрації ТОВ складає 1 - 2 робочих дня, в той час як реєстрація акціонерного товариства займає 40 - 50 робочих днів.

У порівнянні з реєстрацією приватного підприємства, вимоги до статутного капіталу і порядок його формування, порядок прийняття рішень загальними зборами учасників, порядок відчуження частки в ТОВ чітко прописані в законодавстві. Реєстрація ТОВ може здійснюватися самостійно, а можна звернутися за допомогою в юридичну фірму, фахівці якої розбираються в тонкощах реєстрації юридичних осіб різних організаційно - правових форм. У будь-якому випадку доцільно отримати юридичну консультацію щодо порядку реєстрації ТОВ в Києві і вибору оптимальної системи оподаткування.

У цій статті, ми коротко розповімо про те, що таке статут ТОВ, яка різниця між модельним статутом і статутом, затвердженим засновниками; як вибрати юридичну адресу для відкриття ТОВ; що таке статутний капітал і як відбувається формування статутного капіталу; хто може бути директором новоствореного підприємства. А головне, ми крок за кроком розповімо про те, як відкрити ТОВ в Україні. Також в статті наведено зразок протоколу про створення ТОВ з одним засновником.

З якими нормативними актами слід ознайомитися перед тим як зареєструвати ТОВ?

Почнемо з того, що юридичний статус і порядок реєстрації юридичних осіб в Україні, в тому числі і відкриття ТОВ, регламентується Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, Законом України "Про господарські товариства" та Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань ". Цивільний та Господарський кодекси є загальними нормативно - правовими актами, що визначають правовий статус і порядок реєстрації ТОВ в Україні. Спеціальним нормативно - правовим актом, що регулює правовий статус, порядок формування статутного капіталу, права і обов'язки учасників, порядок прийняття рішень загальними зборами учасників, порядок відчуження частки (частини частки) та виключення учасника з ТОВ є Закон України "Про господарські товариства". Перелік документів для реєстрації ТОВ, порядок їх подачі, терміни і вичерпний перелік підстав для зупинення або відмови в державній реєстрації підприємства, передбачений Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань". Тому, в разі реєстрації ТОВ самостійно, радимо Вам першу чергу ознайомитися з цими нормативними актами. Це вбереже Вас від помилок при відкритті ТОВ і збереже дорогоцінний час.

Реєстрація ТОВ: який статут вибрати?

Відзначимо, що статут ТОВ з одним засновником не відрізняється від статуту з двома і більше засновниками, за винятком пункту про розподіл статутного капіталу між його учасниками.

Реєстрація ТОВ сьогодні здійснюється як з модельним статутом, так і до статуту затвердженого учасниками товариства.

Що таке модельний статут?

Модельний статут - це типовий установчий документ, який регламентує порядок діяльності товариства, права і обов'язки учасників, порядок відчуження частки учасником, порядок виходу учасника з ТОВ, порядок прийняття рішень органами управління, внесення змін до статуту та припинення товариства з обмеженою відповідальністю. Модельний статут затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2011 р № 1182 "Про затвердження модельного статуту товариства з обмеженою відповідальністю". Модельного статуту, як такого не існує в друкованому вигляді. Відомості про те, що ТОВ здійснює діяльність на підставі модельного статуту вказуються в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Найбільш проблемним моментом діяльності товариства з обмеженою відповідальністю на підставі модельного статуту є те, Модельний статут затверджується не учасниками товариства з обмеженою відповідальністю, а Кабінетом Міністрів України. що модельний статут затверджується не учасниками товариства, а Кабінетом Міністрів України. Тому, в подальшому, учасники не в змозі внести зміни в модельний статут, оскільки таким правом наділений виключно Кабінет Міністрів. Однак учасники, в будь-який момент можуть прийняти рішення продовжити здійснювати господарську діяльність на підставі установчих документів затверджених учасниками товариства.

Варто звернути увагу читачів на те, що в зв'язку з останніми змінами в чинному законодавстві України підписи учасників на статуті ТОВ не підлягають обов'язковому нотаріальному посвідченню. Звичайно, це великий плюс для учасників, оскільки вони економлять кошти при реєстрації ТОВ, особливо якщо учасників кілька. Однак згодом після відкриття ТОВ, така економія може піднести несподіваний сюрприз. Так, наприклад, якщо в майбутньому необхідно буде зробити нотаріальну копію статуту підприємства, нотаріус відмовить клієнту, мотивуючи це тим, що підписи учасників на статуті не завірені.

Статутний капітал ТОВ

Переважна більшість засновників вибирає для формування статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю грошові кошти. Втім, законодавство дозволяє вносити в статутний капітал обладнання, рухоме і нерухоме майно, майнові права тощо. У разі формування статутного капіталу ТОВ за рахунок майна, грошова оцінка такого майна здійснюється засновниками (учасниками). Зазначене майно береться на баланс ТОВ згідно з актом прийому - передачі.

Розмір статутного капіталу ТОВ

Закон України "Про господарські товариства" не містить вимог щодо мінімального розміру статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю. Як показує практика, більшість засновників визначають розмір статутного капіталу в сумі від 1000 до 10000 грн. Втім, не слід забувати про те, що основна функція статутного капіталу полягає в тому, щоб після державної реєстрації ТОВ, підприємство почало якомога швидше працювати і приносити прибуток. А зі статутним капіталом у розмірі 1000 грн., Погодьтеся цього важко буде досягти.

Учасники повинні внести свої вклади (внески) до статутного капіталу до закінчення першого року з дня відкриття ТОВ. Поки всі учасники не внесуть до статутного капіталу ТОВ свої вклади в повному обсязі, вони не мають права приймати рішення про збільшення статутного капіталу.

Якщо учасники до закінчення першого року з дня реєстрації ТОВ не внесли (не повністю внесли) свої вклади, загальні збори учасників приймають одне з таких рішень:

  1. про виключення учасника з ТОВ, який не вніс (не повністю вніс) свій вклад, та про визначення порядку перерозподілу часток у статутному капіталі;
  2. про зменшення статутного капіталу ТОВ і про визначення порядку перерозподілу часток у статутному капіталі;
  3. про ліквідацію ТОВ.

Оцінка майна в разі реєстрації ТОВ з державною часткою

Відповідно до Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" № 2658-III від 12.07.2001 р проведення оцінки майна є обов'язковим у випадках визначення вартості внесків учасників та засновників товариства з обмеженою відповідальністю, якщо до зазначеного суспільства вноситься майно господарських товариств з державною часткою (часткою комунального майна), а також у разі виходу (виключення) учасника або засновника зі складу такого товариства.

Як вибрати назву підприємства?

Найменування юридичної особи включає організаційно - правову форму (в нашому випадку - ТОВ) та власну назву. Законодавство забороняє реєстрацію юридичної особи з тотожним найменуванням. Так, наприклад, якщо при подачі заявником документів для реєстрації ТОВ "Софія", буде встановлено, що вже зареєстровано підприємство з тотожним найменуванню (ТОВ "Софія"), заявнику буде відмовлено в проведенні державної реєстрації ТОВ. Втім, заявник може змінити назву товариства на ТОВ "Софія ПЛЮС", ТОВ "Софія ЛТД", ТОВ "Софія КОНСАЛТИНГ" або інше. Тому радимо, перед тим як відкрити ТОВ Київ, перевірити унікальність найменування юридичної особи. Перевірити назва юридичної особи можна скориставшись безкоштовним сервісом Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань Міністерства юстиції України.

Найменування юридичної особи

Вимоги щодо написання найменування юридичної особи встановлені Наказом Міністерства юстиції України від 05.03.2012 р № 368/5 "Про затвердження Вимог щодо написання найменування юридичної особи або її відокремленого підрозділу". Згідно з розділом 3 зазначеного Наказу при написанні найменування юридичної особи використовуються: літери українського та (або) латинського алфавіту; знаки пунктуації та символи: лапки ( ""), крапка (.), кома (,) двокрапка (:), дужки / () /, апостроф ( '), дефіс (-), тире (-), коса риска (/ ), знак оклику (!), знак питання (?), номер (№), плюс (+), знак рівності (=), зірочка (*), ет комерційна (@) арабські (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0) і римські (I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, L, C, D, M) цифри. Використання інших символів і знаків у найменуванні юридичної особи не допускається.

Юридична адреса для реєстрації ТОВ

На відміну від реєстрації ФОП, яка проводиться за місцем проживання громадянина, відкрити ТОВ можна незалежно від місця проживання засновника. Також зареєструвати ТОВ можна за місцем проживання учасника. Втім, це не кращий варіант, оскільки мало кому сподобається коли співробітники УКРІНФОРМ будуть навідуватися до вас додому з податковою перевіркою. У разі відсутності власного або орендованого приміщення для реєстрації фірми, завжди можна купити юридичну адресу з поштовим обслуговуванням.

Хто буде засновником ТОВ?

Як вище зазначалося, засновниками (учасниками) ТОВ можуть бути фізичні та юридичні особи, але з певними обмеженнями. Законодавство містить імперативну норму згідно з якою, товариство з обмеженою відповідальністю не може мати єдиним учасником інше господарське товариство, учасником якого є одна особа. Особа може бути учасником тільки одного товариства з обмеженою відповідальністю, яке має одного учасника.

У разі реєстрації ТОВ з іноземним засновником фізичною особою, нерезиденту необхідно отримати ідентифікаційний код в територіальному відділенні УКРІНФОРМ України. Без отримання ідентифікаційного коду, засновник не зможе оформити у нотаріуса довіреність на реєстрацію фірми, не кажучи вже про внесення коштів для формування статутного капіталу підприємства, отримання дивідендів.

директор ТОВ

Посада директора ТОВ може займати як засновник ТОВ, так і третя особа, яка призначається на посаду зборами засновників. Відомості про керівника необхідно обов'язково вказати в рішенні про створення ТОВ з обов'язковим зазначенням реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Директором щойно відкритого ТОВ може бути виключно громадянин України. Якщо іноземець має намір зайняти посаду директора, то спочатку державна реєстрація ТОВ здійснюється з директором громадянином України. Після реєстрації ТОВ, підприємство звертається до центру зайнятості із заявою про надання дозволу на працевлаштування для іноземця в Україні. Тільки після отримання дозволу на працевлаштування, іноземець може зайняти посаду директора підприємства. Отримання дозволу на працевлаштування іноземця не передбачено в разі наявності у нього постійної посвідки на проживання в Україні.

Зверніть увагу, що працевлаштування іноземців або осіб без громадянства, квоти на експорт сільгосппродукції або осіб без громадянства без отримання відповідного дозволу, загрожує накладенням штрафу в розмірі 20 мінімальних заробітних плат без отримання відповідного дозволу, загрожує юридичній особі накладенням штрафу за кожну особу в розмірі 20 мінімальних заробітних плат , встановленої на момент виявлення порушення. Розмір плати за видачу дозволу на працевлаштування іноземця в Україні становить чотири мінімальні заробітні плати, яка зараховується до бюджету Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Вибір видів діяльності юридичної особи

Особливу увагу при створенні ТОВ слід приділити видам господарської діяльності, які здійснюватиме юридична особа. Види діяльності підприємства вибираються відповідно до КВЕД 2010 та вказуються в статуті товариства з обмеженою відповідальністю.

У разі реєстрації фірми яка буде діяти на підставі модельного статуту, протокол зборів засновників ТОВ повинен містити відомості про вид товариства (в нашому випадку - товариство з обмеженою відповідальністю), його найменування, місцезнаходження, предмет і цілі діяльності, склад учасників, розмір статутного капіталу, розмір часток кожного з учасників, порядок внесення ними вкладів, відомості про директора, а також відомості про здійснення господарської діяльності на підставі модельного статуту.

Предмет і цілі діяльності ТОВ і є тими видами господарської діяльності, які необхідно вказати в протоколі про створення ТОВ.

При підготовці статуту ТОВ, засновникам слід звернути увагу на види діяльності підлягають ліцензуванню в Україні. Справа в тому, що отримання ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності передбачає їх зазначення в установчих документах юридичної особи. Так, наприклад, Ліцензійні умови провадження діяльності у сфері телекомунікацій з надання послуг з технічного обслуговування і експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- та радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж, затверджених Рішенням Національної комісії з питань регулювання зв'язку України 11.11.2010 р № 513 , передбачають, що вид діяльності, на здійснення якої подано заяву про видачу ліцензії у сфері телекомунікацій, повинен бути зазначений в установчих документах суб'єкта господарювання - юридичної особи.

Порядок реєстрації ТОВ

Порядок реєстрації ТОВ в Україні можна розділити на кілька етапів:

  1. Підготовка и Підписання документів для Відкриття ТОВ.
  2. Подача документів для державної реєстрації юридичної особи.
  3. Реєстрація юридичної особи и постановка на облік в ДПІ та органах статистики.
  4. ПОВІДОМЛЕННЯ Контролюючим ОРГАНІВ про Прийняття працівника на роботу.
  5. Виготовлення друку, в разі необхідності.
  6. Відкриття Рахунку в банківській установі.

После реєстрації ТОВ в ЦНАП, взяття на облік в податковій інспекції та органах статистики, Відкриття ТОВ можна вважаті Офіційно завершеним. Отримав документи, что підтверджують реєстрацію юридичної особи. Втім, залишаються і інші допоміжні і дозвільні дії, без яких сьогодні підприємству просто не обійтися. Це відкриття розрахункового рахунку в банківській установі, оформлення електронних ключів, отримання дозволів та ліцензій, реєстрація РРО.

В одній статті неможливо розповісти про всі нюанси реєстрації ТОВ в Києві. Тому ми зупинимося на основних етапах, на які в першу чергу необхідно звернути увагу, щоб самостійна реєстрація ТОВ пройшла швидко і без зайвого клопоту.

Крок 1. Підготовка і підписання документів для реєстрації ТОВ

Після того як засновники визначилися з назвою, місцезнаходженням, предметом і цілями діяльності підприємства, розміром і порядком формування статутного капіталу, директором, можна приступати до оформлення і підписання статуту і протоколу про створення ТОВ.

Оформлення та підписання рішення про створення ТОВ

Варто зазначити, що рішення про реєстрацію ТОВ приймається не загальними зборами учасників, як іноді можна зустріти в Інтернеті, а зборами засновників. Це пов'язано з тим, що загальні збори учасників є вищим органом управління товариства з обмеженою відповідальністю, тобто суспільства, яке вже зареєстровано. Оскільки суспільство з обмеженою відповідальністю ще не створено, відповідно ні про яке протоколі загальних зборів учасників не може йти й мови. Крім того, засновник стає учасником після відкриття ТОВ. А тому, рішення про створення ТОВ оформляється протоколом зборів засновників.

Зразок протоколу про створення ТОВ

Протокол № 1
зборів засновників
ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ
"ВІКТОРІ СИСТЕМС"

м Києва 02 серпня 2017 р

присутні:
- засновник Іванов Олег Іванович, зареєстрований за адресою: 03089, г. Киев, ул. Ярослава Мудрого, д. 104, кв. 358, паспорт АА №700076, виданий Голосіївським РВ ГУМВС України в м.Києві 18 січня 2005 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків 3000400090.

Порядок денний:

  1. Про створення ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ВІКТОРІ СИСТЕМС" (далі - "Товариство") з одним засновником (учасником).
  2. Про формування статутного капіталу Товариства.
  3. Про розподіл статутного капіталу Товариства.
  4. Про визначення місцезнаходження Товариства.
  5. Про затвердження Статуту Товариства.
  6. Про призначення директора Товариства.

Прийнято рішення:

  1. Створити ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ВІКТОРІ СИСТЕМС" з одним засновником (учасником).
  2. Сформувати статутний капітал Товариства у розмірі 10 000,00 (десять тисяч) гривень.
  3. Статутний капітал Товариства розподілити таким чином: учасник Іванов Олег Іванович має частку в розмірі 10 000,00 (десять тисяч) гривень, що становить 100% (сто відсотків) статутного капіталу Товариства.
  4. Визначити місцезнаходження Товариства за адресою: Україна, 03115, г. Киев, ул. Івана Кривоноса, д. № 159.
  5. Затвердити Статут Товариства.
  6. Призначити директором Товариства Іванова Олега Івановича (реєстраційний номер облікової картки платника податків 3000400090) з моменту державної реєстрації Товариства.

Засновник ____________ Іванов Олег Іванович

Згідно з чинним законодавством, підписи засновників на протоколі про створення ТОВ не підлягають обов'язковому нотаріальному посвідченню.

Вимоги до статуту товариства з обмеженою відповідальністю

При реєстрації ТОВ особливу увагу слід приділити статуту. Відповідно до ст. 4 Закону України "Про господарські товариства" зі змінами внесеними Законом України від 06.10.2016 р № +1666-VIII, статут ТОВ повинен містити відомості про вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад учасників, найменування, розмір і порядок формування статутного капіталу , порядок розподілу прибутку і збитків, склад і компетенцію органів управління і порядок прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, по яких необхідна кваліфікована більшість голосів, порядок підписання установчих документів (статуту), порядок внесення змін до статуту, порядок ліквідації і реорганізації юридичної особи.

Зверніть увагу на такий пункт, як порядок підписання установчих документів ТОВ. Відповідно до Закону України "Про господарські товариства" та Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", статут товариства з обмеженою відповідальністю викладається в письмовій формі, прошивається, пронумеровується і підписується засновниками (учасниками) або уповноваженими ними особами. Підписи учасників на статуті засвідчуються нотаріально. Втім, вищевказані вимоги не поширюються на посвідчення підписів учасників на установчих документах у разі державної реєстрації ТОВ, крім реєстрації юридичної особи в результаті виділення, злиття, перетворення, поділу.

Таким чином статут ТОВ обов'язково повинен містити відомості про порядок підписання установчих документів юридичної особи. Відсутність в статуті зазначених відомостей, служить підставою для призупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації ТОВ.

Підписання статуту товариства з обмеженою відповідальністю

Як зазначалося раніше, кращим варіантом буде, якщо підписи засновників (учасників) на статуті ТОВ будуть нотаріально завірені. Для цього засновникам потрібно звернутися до нотаріуса із заздалегідь підготовленим статутом. Статут ТОВ підписується в двох примірниках. Один примірник статуту, разом з іншими документами, згодом подається державному реєстратору (нотаріуса) для проведення реєстрації ТОВ, а інший примірник зберігається у керівника підприємства. Для запевнення підписів на статуті ТОВ, засновник повинен надати нотаріусу паспорт і довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Крок 2. Подача документів для державної реєстрації юридичної особи

Відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" державна реєстрація юридичних осіб здійснюється реєстраторами при Центрах надання адміністративних послуг, а також нотаріусами. У 2017 році відкрити ТОВ можна незалежно від майбутнього місцезнаходження юридичної особи в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва і Севастополя. Іншими словами, якщо Ви вирішили зареєструвати ТОВ в Броварах, Борисполі, Вишневому або Ірпені, то вам необхідно звернутися в ЦНАП в межах Київської області, крім м.Києва. Якщо Ви маєте намір відкрити ТОВ у Києві, в такому випадку слід звернутися в будь-який ЦНАП в м.Києві. Зазначені вимоги не поширюються на державну реєстрацію ТОВ на підставі документів поданих в електронній формі.

Перелік документів для реєстрації ТОВ, якщо засновником виступає фізична особа:

  1. заяву про державну реєстрацію створення юридичної особи форма 1;
  2. екземпляр протоколу про створення ТОВ (протокол зборів засновників);
  3. примірник статуту ТОВ.

У разі, якщо документи подаються уповноваженою особою, додатково необхідно надати нотаріально завірену копію довіреності на реєстрацію У разі, якщо документи подаються уповноваженою особою, додатково необхідно надати нотаріально завірену копію довіреності на реєстрацію.

У разі реєстрації ТОВ, засновником якої є іноземна юридична особа, реєстратору додатково необхідно надати документ, що підтверджує реєстрацію іноземної юридичної особи в країні її місцезнаходження (витяг з торговельного, банківського, судового реєстру). Витяг підлягає легалізації в установленому законодавством порядку, якщо інше не встановлено міжнародними договорами і повинен бути переведений на українську мову.

Сьогодні реєстраційний збір за відкриття ТОВ не справляється, крім випадків реєстрації фірми нотаріусом. В такому випадку вартість послуг з реєстрації ТОВ обмовляється клієнтом і нотаріусом.

Отримавши всі необхідні документи для реєстрації ТОВ, адміністратор або нотаріус формують опис документів, один екземпляр якого надається засновнику або уповноваженій ним особі.

Крок 3. Реєстрація юридичної особи

Далі починається найцікавіше. У реєстратора є 24 години з моменту отримання документів, щоб зареєструвати ТОВ, крім вихідних та святкових днів. Ознайомившись з протоколом про створення ТОВ, статутом, заявою та дорученням на проведення реєстрації ТОВ, реєстратор може прийняти одне з трьох рішень, а саме: зареєструвати ТОВ в Києві, призупинити розгляд документів поданих для реєстрації або відмовити в реєстрації ТОВ.

Підставами для призупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації юридичної особи, є:

  1. подача документів або відомостей, передбачених законодавством в неповному обсязі;
  2. невідповідність документів вимогам, встановлених ст. 15 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань";
  3. невідповідність відомостей, зазначених у заяві про державну реєстрацію, відомостям, зазначеним в документах, поданих для реєстрації ТОВ, або відомостями містяться в Єдиному державному реєстрі;
  4. невідповідність відомостей зазначених у документах, поданих для відкриття ТОВ, відомостями містяться в Єдиному державному реєстрі.

Розгляд документів призупиняється на 15 календарних днів з дати припинення. Якщо за цей час усунені всі недоліки, розгляд документів відновлюється.

Підстави для відмови в державній реєстрації юридичних осіб:

  1. документи подані особою, яка не має на це повноваження;
  2. не усунуто підстави для зупинення розгляду документів протягом встановленого терміну;
  3. документи суперечать вимогам Конституції і законам України;
  4. невідповідність найменування юридичної особи вимогам закону;
  5. щодо засновника юридичної особи, що створюється, проведена державна реєстрація рішення про припинення юридичної особи в результаті її ліквідації і т.д.

У разі відсутності підстав для призупинення розгляду документів або відмови в державній реєстрації ТОВ, реєстратор проводить державну реєстрацію юридичної особи та вносить до Єдиного державного реєстру відповідний запис. Після внесення запису про створення ТОВ, реєстратор надсилає відомостей про юридичну особу до державної податкової інспекції та органи статистики. Після отримання реєстратором відомостей про взяття юридичної особи на облік як платника податків, платника єдиного внеску та отримання відомостей про постановку на облік органами статистики, реєстратор зможе роздрукувати Виписку з ЄДР. Також виписку можна скачати на сайті ЄДР Міністерства юстиції України, скориставшись кодом доступу, який вказується в описі документів, поданих для реєстрації ТОВ.

Крок 4. Подача повідомлення про прийняття працівника на роботу

Відповідно до ст. 24 Кодексу законів про працю України, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, і повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування про прийом працівника на роботу. Порядок повідомлення Державної фіскальної служби та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 р № 413.

Подати повідомлення про прийняття працівника на роботу в контролюючі органи слід в день реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю. Однак зробити це не завжди вдається, тому що повідомлення приймається після взяття підприємства на облік в ДПІ.

Крок 5. Виготовлення друку

Відповідно до Закону України від 23.03.2017 р № 1982 VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними-особами підприємцями", який вступив в силу 19.07.2017 р, суб'єкт підприємницької діяльності має право використовувати в своїй діяльності печатку, однак її використання не є обов'язковим.

Закон про скасування печаток виключив ряд положень з нормативних актів про обов'язкове використання печатки. Тепер документи вважаються достовірними при наявності підпису уповноваженої на це особи.

Також введена адміністративна відповідальність за вимогу проставлення печатки на документі.

Щоб замовити друк, директору або уповноваженій особі достатньо звернутися до будь-якої організації що займається виготовленням печаток, штампів. Підібравши потрібний ескіз і кількість ступенів захисту, можна замовити виготовлення печатки. Через півгодини, друк буде готова.

Крок 6. Відкриття юридичною особою рахунку в банці

Після відкриття ТОВ та отримання всіх документів, можна приступати до відкриття розрахункового рахунку.

Порядок відкриття підприємством поточних рахунків у національній та іноземних валютах передбачено Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 р № 492.

Юридична особа для відкриття поточного рахунку має надати до банківської установи такі документи:

  1. заяву про відкриття поточного рахунку, підписана директором ТОВ або іншим уповноваженим на це особою;
  2. копію статуту підприємства;
  3. копію виписки з Єдиного державного реєстру;
  4. копію наказу про призначення директора;
  5. копію протоколу про створення ТОВ;
  6. картку зі зразками підписів і відбитка печатки;
  7. інші документи, передбачені внутрішньою політикою банку.

Підписи посадових осіб підприємства на картці із зразками підписів і відбитком печатки засвідчуються нотаріально. Для оформлення картки директору ТОВ необхідно надати нотаріусу Виписку з ЄДР, протокол про створення ТОВ, наказ про призначення директора. У разі, якщо в штаті підприємства передбачена посада головного бухгалтера, то додатково необхідно надати наказ про призначення на посаду головного бухгалтера.

Наші наступні кроки після реєстрації ТОВ

Деякі читачі можливо вирішать, що на цьому реєстрація завершена, і відкрити ТОВ не так вже й важко Деякі читачі можливо вирішать, що на цьому реєстрація завершена, і відкрити ТОВ не так вже й важко. Втім, ми Вас розчаруємо. Ми розповіли лише про основні кроки при реєстрації ТОВ, без яких здійснення господарської діяльності просто неможливо.

Залежно від виду діяльності та системи оподаткування, відкриття ТОВ може включати ряд додаткових реєстраційних та дозвільних процедур, без яких здійснення господарської діяльності підприємства буде економічно не вигідним (реєстрація платником ПДВ), а в деяких випадках - незаконним (здійснення господарської діяльності без отримання ліцензії) . До додаткових дій можна віднести: реєстрацію РРО, отримання ліцензії або дозволу на здійснення певних видів діяльності, реєстрація платником акцизного податку, реєстрація платником ПДВ / єдиного податку.

Якщо Ви бажаєте відкрити ТОВ Київ, мета якого реалізація алкогольних напоїв і тютюнових виробів, надання медичних послуг, деякі види будівельних робіт, в такому випадку без отримання ліцензії не обійтися.

Реєстрація ТОВ платником ПДВ

Відповідно до положень ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" і п.183.7. ст. 183 ПК України, юридична особа може зареєструватися платником ПДВ шляхом подання державному реєстратору, як додаток до заяви про державну реєстрацію юридичної особи форма 1, реєстраційної заяви платника податку на додану вартість форма 1-ПДВ. Електронна копія заяви форма 1-ПДВ, виготовлена ​​шляхом сканування, надсилається державним реєстратором до територіальних органів УКРІНФОРМ України одночасно з відомостями з реєстраційної заяви.

Варто зазначити, що згідно зі ст. 183 ПК України, у разі добровільної реєстрації ТОВ як платника ПДВ, реєстраційна заява форма 1-ПДВ подається не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку наступного податкового періоду.

У разі відсутності підстав для відмови в реєстрації ТОВ платником ПДВ, контролюючий орган зобов'язаний протягом трьох робочих днів після отримання реєстраційної заяви внести до реєстру платників ПДВ запис про реєстрацію юридичної особи як платника податку на додану вартість.

Перевірити відомості, чи зареєстрована юридична особа платником ПДВ, можна в Реєстрі платників ПДВ, розміщеному на сайті УКРІНФОРМ України.

Для отримання Витяги з реєстру платників ПДВ, уповноваженій особі необхідно звернутися в територіальні органи УКРІНФОРМ України із запитом про отримання Витяги з реєстру платників податку на додану вартість (форма 1-ЗВР). Витяг діє до внесення змін в реєстр платників ПДВ.

Як відкрити ТОВ на єдиному податку?

Перед тім як відкрити ТОВ в Україні на єдиному податку , Слід уважно ознайомитися з положеннями ст. 291 ПК України. Саме ця стаття містить перелік видів діяльності, здійснення яких на спрощеній системі оподаткування заборонено.

Перехід на спрощену систему оподаткування здійснюється шляхом подачі в контролюючі органи заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, яка може подаватися як додаток до заяви про державну реєстрацію юридичної особи. Якщо з якихось причин засновник або уповноважений представник не подав заяву на єдиний податок при реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю, він може скористатися своїм правом і подати заяву на єдиний податок протягом 10 днів з дати реєстрації ТОВ.

Для платників єдиного податку 3 групи обсяг доходу не повинен перевищувати 5 млн гривень на рік. Ставка єдиного податку для 3 групи становить 3% доходу - у разі сплати ПДВ згідно з ПК України, і 5% доходу - у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Якщо Ви вирішили відкрити ТОВ з товаришем або родичем, в співвідношенні 50% на 50%, двічі подумайте про це. Чого доброго, в майбутньому, між вами можуть виникнути розбіжності з приводу подальшої господарської діяльності підприємства. В такому випадку жоден з учасників не зможе прийняти «правильне» рішення, оскільки відповідно до Закону України "Про господарські товариства" загальні збори учасників товариства з обмеженою відповідальністю вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники, які в сукупності володіють понад 50% голосів.

Сподіваємося, що дана стаття допомогла Вам розібратися в тонкощах реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю в Україні.

З якими нормативними актами слід ознайомитися перед тим як зареєструвати ТОВ?
Реєстрація ТОВ: який статут вибрати?
Що таке модельний статут?
Чим же викликана популярність реєстрації фірми у формі ТОВ?
З якими нормативними актами слід ознайомитися перед тим як зареєструвати ТОВ?
Реєстрація ТОВ: який статут вибрати?
Що таке модельний статут?
Як вибрати назву підприємства?
Хто буде засновником ТОВ?
Як відкрити ТОВ на єдиному податку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online