Прописка в паспорті: штраф за відсутність

  1. загальні поняття
  2. Обмеження на отримання документів та соціальних послуг
  3. Про санкції

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Паспорт є основним документом, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації. Його в обов'язковому порядку повинні мати всі громадяни, що проживають в межах території Росії, які досягли чотирнадцятирічного віку. Приділимо увагу тому, що собою являє прописка в паспорті і для чого важливий цей штамп.

Приділимо увагу тому, що собою являє прописка в паспорті і для чого важливий цей штамп

загальні поняття

Теоретично особа, яка має російське громадянство, може звернутися в будь-який підрозділ міграційної служби Росії для отримання паспорта, не маючи прописки. Однак на практиці співробітники органів ГУВМ МВС (раніше ФМС) можуть послатися на певні законодавчі акти, якими передбачається наявність реєстрації у особи, що оформляє документ.

При з'ясуванні, чи обов'язково мати в паспорті штамп з пропискою, громадянину необхідно спиратися:

  • на Положення Уряду РФ про паспорт громадянина РФ;
  • на Указ Президента РФ № 232 «Про основному документі, що посвідчує особу громадянина РФ на території РФ»;
  • на Адміністративний регламент МВС Росії про надання держпослуги з видачі паспорта РФ.

Всі перераховані документи дають однозначну позитивну відповідь на питання, чи дійсний паспорт без прописки. Однак стосовно власника такого документа за порушення правил реєстрації будуть застосовані штрафні санкції, згідно з ч. 1 і ч. 2 ст. 19.15.1 КпАП РФ. Тому краще вчасно оформити тимчасову або постійну реєстрацію, попередивши тим самим виникнення правових труднощів.

Якщо ж паспорт отриманий і ви знялися з обліку в відділенні міграційної служби за колишньою адресою проживання, а нову прописку не оформили, варто знати про наслідки.

Обмеження на отримання документів та соціальних послуг

Отже, що можна робити, якщо немає прописки в паспорті, а що заборонено? Громадянин, який знявся з реєстрації за місцем проживання, не втрачає цивільних прав, однак автоматично отримує нове зобов'язання - звернутися до відомства для оформлення нової реєстрації.

Те, за скільки по часу робиться прописка в паспорті, здебільшого залежить від режиму роботи структурного підрозділу ГУВМ, куди подається запит. Але після здачі документів чиновнику до дати, коли буде проставлено штамп з пропискою, має пройти не більше 3 робочих днів.

Але після здачі документів чиновнику до дати, коли буде проставлено штамп з пропискою, має пройти не більше 3 робочих днів

Згідно із законом, паспорт громадянина РФ є дійсним навіть при відсутності в ньому відмітки про реєстрацію. Але багато дій, важливі з соціальної точки зору, без прописки недоступні:

  • адресне медичне обслуговування;
  • оформлення закордонного паспорта в тридцятиденний термін;
  • реєстрація дитини без згоди власника житла, в якому ви перебуваєте, для отримання допомоги від держави, пристрої в освітні установи;
  • отримання СНІЛС;
  • отримання медичної страховки;
  • постановка на облік у відділеннях ИФНС.

ГИБДД реєстраційний облік автомобілів також здійснює за територіальною ознакою - офіційно зареєстрованою адресою прописки власника транспортного засобу.

Чинним законодавством РФ то, скільки можна жити без прописки в паспорті, чітко регламентовано - не довше 90 днів від дати прибуття на нове місце проживання.

Якщо в новому регіоні ви надалі будете проживати на постійній основі, буде потрібно оформляти реєстрацію за місцем проживання. У разі відсутності власного житла за адресою вашого фактичного проживання оформляється тимчасова реєстрація.

На практиці виконання волі законодавця часто виявляється досить проблематичним через побоювання власників житла, які не хочуть прописувати на своїй житлоплощі сторонніх осіб. Для врегулювання подібної ситуації законом на власників житла як учасників договору найму накладається відповідальність за ненадання реєстрації наймачам.

Про санкції

Відповідно до ст. 19.15.1 КпАП РФ, в 2019 році штрафи за відсутність прописки в паспорті класифікуються за кількома видами.

Категорія порушника Штрафні санкції, тис. Рублів Москва, Санкт-Петербург Інші регіони Громадяни, які не є зареєстрованим користувачем в установленому на законодавчому рівні порядку за місцем перебування / проживання 3-5 2-3 Власники та наймачі житлоплощі за договором найму, які допустили проживання в їхньому будинку / квартирі громадян без отримання прописки 5-7 3-5 Власники житла, що є юридичною особою, що допустили проживання в квартирі / будинку громадян без прописки 300-800 50-757

Обчислення штрафу відбувається не за кожен день прострочення, а за фактом оформлення уповноваженою особою протоколу про правопорушення. Так, якщо позавчора закінчився термін, протягом якого ви могли проживати за адресою фактичного знаходження без реєстрації, сьогодні вас відвідає дільничний і, ознайомивши з положеннями відповідних законодавчих актів, складе протокол про проживання без законних на те підстав. У разі невиконання його рекомендацій по реєстрації через тиждень після перевірки буде складено ще один протокол. Як наслідок, доведеться сплатити вже два штрафи.

Звичайно, краще подібного не допускати і своєчасно реєструватися в міграційному органі за адресою проживання. Тим більше що зробити це стало набагато простіше, так як поміняти прописку в паспорті сьогодні можна через портал держпослуг.

Виглядає ця процедура так: щоб перереєструватися, досить подати відповідний запит в ГУВМ через інтернет, а потім, після отримання повідомлення про обробку заяви, з'явитися в зазначений день на прийом до співробітника відділення служби міграції за новою адресою проживання для проставлення в паспорті штампу з новою пропискою .

Паспорт і прописка по інтернету: відео

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online