Причини і порядок заміни паспорта громадянина РФ в 2019 році

  1. Яку інформацію містить паспорт
  2. Для чого потрібно міняти документ
  3. Зміна зовнішності людини
  4. непридатність документа
  5. Якщо в записах допущена помилка
  6. Зміна анкетних даних
  7. МФЦ - отримання і заміна паспорта безкоштовно: Відео
  8. Збір документів
  9. спеціальні збори
  10. Термін виготовлення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З процедурою заміни паспорта доводиться стикатися кожній людині. Без засвідчує документа не можна зробити велику покупку, відкрити рахунок в банку, отримати посилку, влаштуватися на роботу і реалізувати ще безліч звичних прав. Коли міняти документ, що потрібно для заміни паспорта і чи можна замінити паспорт раніше терміну - питання, що цікавлять багатьох людей.

Яку інформацію містить паспорт

Яку інформацію містить паспорт

Паспорт РФ - це основний документ, що підтверджує особу громадянина Росії на території країни. У нього вносяться особисті дані та інформація, що дозволяє однозначно ідентифікувати людину і визначити його статус в суспільно значущих сферах. Правила видачі та обміну паспортів регулюються «Положенням про паспорт громадянина РФ ...» . Засвідчує документ містить наступну інформацію:

  • ПІБ повністю;
  • підлога;
  • фотографію, актуальну на день видачі;
  • день і місце народження;
  • реєстрацію і зняття з обліку за місцем проживання або перебування;
  • штампи про укладення та припинення шлюбу;
  • відомості про наявність дітей;
  • інформацію про військовий обов'язок для чоловіків старше 18 років.

За бажанням власника в паспорт можуть бути внесені група і резус-фактор крові, ідентифікаційний номер, присвоєний в податковій. Крім того, вказується інформація про раніше виданих паспортах та закордонних паспортах. Бланк документа має серію і номер, а також кілька ступенів захисту, що запобігають підробку.

Для чого потрібно міняти документ

Планове оновлення російського паспорта - заміна за віком. Вона пов'язана зі зміною зовнішності людини з плином часу, що призводить до труднощів його ідентифікації по фотографії.

У скільки років змінюють паспорт ? Правила визначають період закінчення дійсності документа в 20 і 45 років. Після настання цього віку у людини є тільки місяць на те, щоб отримати новий паспорт без штрафних санкцій. Однак це не означає, що документ дійсний ще місяць. Після дня народження старий паспорт припиняє свою дію, за нього можна буде зробити ніяких операцій. Тому слід поміняти документ якомога швидше.

Позапланові підстави для заміни паспорта громадянина РФ можна знайти в п. 12 Положення. До них відносяться: коригування персональних даних; помилка в документі; операція зі зміни статі; непридатність паспорта.

Зміна зовнішності людини

Люди часто змінюють свій образ. Нова зачіска, пластична операція, втрата або набір ваги можуть кардинально трансформувати вигляд людини. Невідповідність фотографії нового способу може завдати проблем при ідентифікації особистості. Тому громадянам надано право на заміну паспорта в зв'язку зі зміною зовнішності.

Оформлення нового документа можливо в будь-який момент, а не в передбачені терміни заміни. Процедура стандартна і не вимагає великих додаткових витрат. Наприклад, розмір мита такий же, як при плановій заміні - 300 рублів.

непридатність документа

Відсутність листів, сторонні позначки, неможливість прочитати інформацію роблять паспорт недійсним. Заміна громадянського паспорта при непридатності для використання - законна причина поновлення документа.

Але навмисна порча не дозволяється і передбачає покарання. Власник притягається до адміністративної відповідальності за п. 19.16 КоАП РФ. Штраф - від 100 до 300 рублів. Для накладення санкцій необхідно довести навмисність дій власника, що практично нездійсненно, якщо громадянин не визнається сам.

Але навіть якщо власнику вдасться уникнути покарання, без грошових витрат не обійтися. Видача нового паспорта - платна державна послуга. Держмито при псуванні зростає з 300 до 1500 рублів. (Пп. 18 п. 1 ст. 333.33 НК РФ) . Цю особливість треба враховувати, вирішуючи, як замінити паспорт при пошкодженні .

Якщо в записах допущена помилка

Співробітники ГУВМ МВС РФ можуть допустити неточність при заповненні документа. Якщо в паспорті помилка, що робити власнику? Відповідь - відразу звертатися в УВМ УМВС РФ, де видано документ. Заміна в цьому випадку проводиться безкоштовно.

Зміна анкетних даних

Зміна імені, прізвища, по батькові вимагає оформлення нового документа з оновленою інформацією. Для жінок актуальним є питання, як поміняти паспорт після заміжжя . Тільки після отримання нового паспорта громадянин може поміняти інші папери - СНІЛС, ІПН, водійські права, медичний поліс і т. П.

Користувачі нашого ресурсу часто запитують, чи можна поміняти паспорт без причини. Відповідаємо, немає. Такої підстави в п. 12. Положення про паспорт не передбачено. Однак відсутність регламентуючих процедур для заміни паспорта за наявними в законодавстві підстав фактично надає таку можливість. Наприклад, якщо людина вважає, що його зовнішність змінилася, ніхто не зможе довести зворотне.

Читаємо також:
Де знаходиться номер і серія паспорта
Як безкоштовно дізнатися паспортні дані людини на прізвище

МФЦ - отримання і заміна паспорта безкоштовно: Відео

Заміна паспорта через МФЦ (Мої документи)

Громадяни РФ можуть вибрати кілька місць, де поміняти паспорт. Основними органами, які відповідають за заміну документа, є територіальні КОМ МВС. Людина може звернутися в управління за місцем проживання безпосередньо.

Велика частина держпослуг надається централізовано - через єдині центри МФЦ ( «Мої документи»). Жителі звертаються в ці організації з багатьох питань. Тому даний спосіб взаємодії з державними установами є для них звичним і зручним. Чи можна в МФЦ поміняти паспорт? Відповідь позитивна. Росіяни мають можливість представити паперу і отримати новий паспорт через єдині центри.

Росіяни мають можливість представити паперу і отримати новий паспорт через єдині центри

Ще один варіант обміну паспорта - онлайн, через портал державних послуг. Скористатися послугою можуть тільки авторизовані користувачі. На веб-ресурсі дано докладне пояснення, як оформити паспорт через «держпослуги» . Заява та пакет паперів направляється в УВМ електронним способом, з будь-якого куточка землі. Через сайт можна сплатити держмито з 30% -ою знижкою. Але, щоб отримати паспорт, громадянин повинен прийти в управління з питань міграції МВС самостійно.

Збір документів

Список, які документи потрібні для зміни паспорта, міститься в п. 13 Положення. Він включає тільки 4 пункти. Але КОМ МВС, як правило, вимагають надавати розширений перелік паперів, включаючи всі свідоцтва та довідки, на підставі яких проставляються відмітки. Пакет паперів для оформлення нового паспорта включає:

  • свідоцтво про народження;
  • 2 фотографії;
  • старий паспорт.

Додатково прикладаються реквізити квитанції про оплату мита і документи-підстави проставлення штампів - ІПН, свідоцтво про одруження або документ про розірвання шлюбу, дитячі свідоцтва, військовий квиток та ін.

спеціальні збори

Щоб розрахувати, скільки коштує поміняти паспорт в МФЦ, потрібно врахувати всі витрати, пов'язані з проходженням процедури. Сюди включаються:

  • держмито;
  • оплата фотографій;
  • вартість бланків, довідок, копій документів, що пред'являються в УВМ.

Держмито за видачу паспорта становить 300 рублів. При псуванні попереднього документа - 1500 рублів. Якщо паспорт змінюється через помилки співробітників МВС, заміна безкоштовна. Суми інших витрат можуть відрізнятися в різних місцях.

Термін виготовлення

Скільки за часом займає зміна паспорта, один з головних питань, що займають людей, у яких наближається термін для заміни. Адже засвідчує документ може знадобитися в самих різних ситуаціях.

Незалежно від причини заміни паспорта громадянина РФ після прийому всіх паперів документ видається в 10-денний термін. Виняток - напрямок заяви в МВС за місцем тимчасової реєстрації. У цьому випадку період збільшується до 2-х місяців. Продовження термінів пов'язане з необхідністю перевірки даних заявника. При здачі документів через МФЦ терміни збільшуються на 3 дні. Громадянам необхідно враховувати, який термін заміни паспорта передбачений, якщо вони планують вирушити в подорож або, наприклад, відкрити підприємство.

Читаємо також:
Код паспорта РФ для податкової

Якщо в паспорті помилка, що робити власнику?
Чи можна в МФЦ поміняти паспорт?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online