Недієздатність. Визнання громадянина недієздатним. Куди подавати заяву про визнання недієздатним?

  1. Що таке недієздатність? визнання недієздатним
  2. Визнання недієздатним судом
  3. Визнання недієздатним. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Визнання громадянина недієздатним відбувається у випадках, коли він у силу свого психічного стану чи віку не в силах більше розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Найчастіше визнання недієздатним необхідно, щоб оформити опікунство і розпоряджатися власністю недієздатного від його імені. У нашому випадку, нерухомістю.

Що таке недієздатність? визнання недієздатним

До нас часто звертаються люди з проблемою: старенька бабуся вже нічого не розуміє, комунальні платежі не оплачує, сама перебуває в лікарні, а квартира простоює і борги накопичуються. Або схожа ситуація, коли психічно хвора людина є власником частки в квартирі, Ви вирішили поліпшити свої житлові умови, а він відмовляється підписувати документи. Як бути в такому випадку? Тільки писати заяву про визнання недієздатним.

Тільки так можна оформити перехід прав та обов'язків на себе, щоб мати можливість здійснювати операції з нерухомістю від імені недієздатного.

Тільки так можна оформити перехід прав та обов'язків на себе, щоб мати можливість здійснювати операції з нерухомістю від імені недієздатного

Визнання недієздатним не теж саме, що визнання неосудним. Неосудність оцінюється в рамках однієї події, в період якого людина не могла розуміти значення своїх дій, в той час як недієздатність триває або тривалий кількість часу, або все життя.

Недієздатність може виникнути не тільки в силу віку, але і в силу психічного захворювання, в тому числі викликаного зловживанням алкогольними напоями або наркотичними засобами. Якщо в першому випадку необхідно визнання недієздатним, то в другому тільки часткове обмеження в дієздатності.

Обмеження в дієздатності настає, коли людина страждає легкою формою психічного захворювання і зі сторонньою допомогою може розуміти деякі свої дії, вчиняти дрібні побутові правочини, отримувати пенсію, заробіток і інші доходи.

Визнання недієздатним судом

Законом передбачено, що визнання громадянина недієздатним проходить тільки в судовому порядку.

Право пред'явити заяву про визнання недієздатним належить близьким родичам (чоловік, діти у віці старше 18 років, батьки, брати і сестри), органам опіки і піклування та лікувальним установам.

Визнання недієздатним себе самого неможливо!

Заява про визнання недієздатним громадянина подається в суд за місцем його реєстрації, а в разі якщо він знаходиться в медичній установі на лікуванні - то за місцем знаходження цієї установи.

Якщо громадянин, якого хочуть визнати недієздатним, зареєстрований і проживає на території г. Балашиха, то заяву про визнання недієздатним подається в Балашихинский міський суд Московської області.

Визнання недієздатним судом проходить в звичайному судовому порядку, у справі суд встановлює сукупність двох критеріїв:

- наявність у громадянина психічного розладу і, як наслідок,

- його нездатність керувати своїми діями і розуміти їх значення

Без встановлення обох цих критеріїв - заява про визнання недієздатним буде відхилено.

Для цього судом в обов'язковому порядку призначається судова медична експертиза. Вона може проходити як в очній формі (в стаціонарі, при особистій явці хворого), так і в заочній (по представленим медичним документам). У разі ухилення від експертизи, можливо примусове поміщення громадянина в психіатричний стаціонар для обстеження.

Суд виносить рішення про визнання недієздатності громадянина тільки за результатами проведеної медико-психіатричної експертизи,.

Визнання громадянина недієздатним проходить в його присутності: суд може визнати явку особи, якого хочуть визнати недієздатним, обов'язкової до участі в судовому засіданні. У разі, якщо його явка неможлива в силу медичних показань - суд може виїхати за його місцезнаходженням самостійно (це називається виїзне судове засідання).

Визнання недієздатним судом проходить в присутності прокурора і представника органів опіки і піклування. Кожен з них після ознайомлення з результатами експертизи дає справу шляхом укладення. При необхідності суд може викликати на судове засідання лікаря, який проводив експертизу.
Якщо при визнання недієздатним судом з'ясується, що заява подана необгрунтовано з особистих мотивів, з заявника будуть стягнуті всі витрати по справі.

Визнання недієздатним. висновок

Рішення про визнання громадянина недієздатним вступає в законну силу через місяць після його винесення (якщо рішення було заочне - через 37 календарних днів), протягом цього часу, особа, яка визнана недієздатною, може оскаржити рішення до вищестоящого суду.

Після того як рішення набере законної сили, органи опіки та піклування протягом одного місяця призначають когось із близьких родичів опікуном.

До цього моменту опікунство бере на себе представник опіки.

Слід зазначити, що визнання громадянина недієздатним - процес не настільки легкий як може здатися.

Заява про визнання недієздатним повинно бути правильно оформлено (Ви не подаєте позов, Ви встановлюєте юридичний факт), тому за такою категорією справ в справі відсутній відповідач. Вимоги повинні відповідати чинному законодавству - необхідно враховувати, що встановленням опіки суд не займається. Грамотно скласти заяву і провести судову справу щодо встановлення недієздатності в Балашихинском районі Вам допоможе кваліфікований юрист - 7-495-941-62-10

У зв'язку з чим, рекомендується звернутися до професіонала і довірити йому всі турботи по збору та складання документації і поїздкам по судових засідань.

Рекомендується звернутися до професіонала і довірити йому всі турботи по збору та складання документації і поїздкам по судових засідань. 8-963-712-49-52 8-963-712-49-52

Що таке недієздатність?
Що таке недієздатність?
Як бути в такому випадку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online