Наслідки явки або виявлення місця перебування громадянина, визнаного безвісно відсутнім або оголошеного померлим

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

07

07.07.2014

У статті 280 Цивільного процесуального кодексу Російської Федерації закріплена норма, що стосується наслідків явки або виявлення місця перебування громадянина, визнаного безвісно відсутнім або оголошеного померлим.

Так, згідно з чинним законодавством у разі явки або виявлення місця перебування громадянина, визнаного безвісно відсутнім або оголошеного померлим, суд новим рішенням скасовує своє раніше прийняте рішення.

Нове рішення суду є підставою для скасування управління майном громадянина і для анулювання запису про смерть у книзі державної реєстрації актів цивільного стану.

Правовою підставою для скасування рішення, яким громадянин був визнаний безвісно відсутнім або оголошений померлим, є заява самого громадянина або зацікавленої особи, за ініціативою якого було порушено справу про визнання громадянина безвісно відсутнім або про оголошення її померлою.

Виходячи з положень пункту 20 Постанови Пленуму Верховного Суду Російської Федерації № 13 «Про застосування норм Цивільного процесуального кодексу Російської Федерації при розгляді та вирішенні справ у суді першої інстанції» у разі явки громадянина, раніше визнаного судом безвісно відсутнім або померлим, суд за заявою зацікавленої особи відновлює провадження у справі і виносить нове рішення в тому ж виробництві, в якому громадянин був визнаний безвісно відсутнім або оголошений померлим.

Законодавством передбачені наступні правові наслідки, що виникають при винесенні зазначеного рішення:

- скасування управління майном безвісно відсутнього громадянина, т. Е. Розірвання договору довірчого управління майном та повернення майна явився громадянину;

- анулювання запису про смерть громадянина, оголошеного померлим, в органах загсу;

- припинення права утриманців на отримання пенсії у зв'язку з втратою годувальника;

- повернення громадянину, яка була оголошена померлою, що збереглося майно відповідно до п. 2 ст. 46 , ст. 302 Цивільного кодексу РФ;

- відновлення шлюбу за спільною заявою подружжя, якщо інший чоловік не одружився; і інші наслідки.

Слід зазначити, що незалежно від часу своєї явки громадянин може зажадати від будь-якої особи повернення збереженого майна, яке безоплатно перейшло до цієї особи після оголошення громадянина померлим, за винятком грошей та цінних паперів на пред'явника від добросовісного набувача.

На підставі статті 46 Цивільного кодексу Російської Федерації особи, до яких майно громадянина, оголошеного померлим, перейшло за оплатним операцій, зобов'язані повернути йому це майно, коли буде доведено, що, набуваючи майно, вони знали, що громадянин, оголошений померлим, перебуває серед живих. У разі неможливості повернення такого майна в натурі відшкодовується його вартість.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online