Міграційна карта при в'їзді в Росію: зразок, продовження

  1. заповнення МК
  2. Графа «Мета візиту»
  3. Термін дії МК і його продовження
  4. Документи для продовження МК
  5. Міграційний облік
  6. Процедура постановки на облік
  7. Втрата або псування МК
  8. Санкції за невчасне продовження МК
  9. Виїзд з РФ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Соціальні аспекти життя іноді змушують громадян їхати з однієї держави і шукати щастя в іншому, наприклад, в Росії. Часто така зміна місця проживання пов'язана з бажанням знайти роботу, тому що на батьківщині складно отримувати гідну зарплату. Деякі прагнуть виїхати з країни, де політична обстановка далека від ідеальної. Причин може бути безліч.

Перетинаючи кордон РФ, іноземець зобов'язаний заповнити міграційну карту (МК). Карта оформляється на кожного, хто в'їжджає в Росію і має право на тимчасове безвізове перебування в країні. МК виглядає як звичайний паперовий бланк з унікальним номером. Він містить дані про людину, мета поїздки і терміни відвідування країни.

МК є обов'язковим документом при працевлаштуванні, дозволяє оформити дозвіл на тимчасове проживання (РВП) і вид на проживання (ВНЖ). Справжність карти гарантує унікальний номер, проставлений на бланку.

Міграційним урахуванням займається ГУВМ МВС (колишня ФМС - ред.), Саме в базу даних цієї служби заноситься інформація про кожного іноземця, що перетинає кордон, там же міститься ідентифікаційний номер виданих МК, на які після заповнення ставиться штамп Прикордонної служби, що підтверджує легальне перетин кордону РФ .

Часто на різних ресурсах або форумах можна зустріти термін «імміграційна картка». Насправді, такого поняття немає, це звичайна неточність, допущена користувачами в результаті недостатньої юридичної грамотності. Правильно, звичайно, використовувати назву «міграційна карта».

Правильно, звичайно, використовувати назву «міграційна карта»

заповнення МК

МК складається з в'їзний та виїзний частин. Це так звані талони «А» і «Б». Талон «А» залишається у прикордонників, талон «Б» зі штампом про перетин кордону РФ передається іноземцю. Інформація вноситься кирилицею. Якщо іноземець не володіє російською, то допускається заповнення латиницею.

МК заповнюється на кожного іноземця, в тому числі і на дітей. Інформація в МК вноситься особисто іноземцем, однак, якщо це неможливо (громадянин не володіє грамотою, є малолітньою дитиною або внести інформацію в МК він не здатний за станом здоров'я), то заповнити документ має право треті особи. За посиланням можна ознайомитися зі зразком заповнення міграційної карти.

Графа «Мета візиту»

Важливий момент - в графі, де вказується мета візиту, слід проставити позначку, з якою саме метою ви відвідує РФ. Деякі вважають, що якщо вказати замість «робота» «приватний» або «туризм», то це дозволить уникнути посиленого контролю з боку ГУВМ МВС і дозволить спокійно працювати, там, де вони захочуть. Це в корені невірно, так як після з'ясування тієї обставини, що ви все-таки займаєтеся трудовою діяльністю, вас можуть оштрафувати або видворити з РФ. Надалі потрапити в країну стане неможливим. Більш того, якщо іноземець не вказує в МК роботу як мета візиту, то у видачі патенту і дозволу на роботу йому беззастережно відмовлять.

Відповідно, якщо планується навчання в РФ, щоб уникнути зайвих складнощів, в графі «мета візиту» слід вказати «навчання». До речі, невідповідність мети візиту в країну і фактично здійснюваної діяльності карається штрафом до 5 тис. Руб., Причому існує велика ймовірність, що вас виженуть за межі РФ. Ведення незаконній трудовій діяльності без дозволу на роботу карається штрафними санкціями до 5 тис. Руб. і подальшим видворенням (або без такого).

Ви можете завантажити чистий бланк і заздалегідь заповнити: лицьова сторона , Зворотній бік .

Термін дії МК і його продовження

Іноземним особам слід знати, що виданий документ має обмежений термін дії, після чого МК вважається недійсною. Термін дії міграційної карти обмежений 3 місяцями. Якщо іноземець, наприклад, укладає трудового договору, він має право залишатися в країні протягом усього терміну дії цієї угоди, але не довше 12 місяців з дня в'їзду в РФ . Якщо через рік роботодавець пролонгує трудову угоду, то слід продовжити і МК.

Найпростіший спосіб продовження документа - виїзд за межі РФ і повторний в'їзд на її територію. Якщо ви не плануєте надовго залишати країну, то можете повернутися в цей же день. В'їжджаючи в Росію повторно, ви отримаєте новий бланк МК з новим терміном перебування.

Важливий нюанс: якщо на момент виїзду з країни МК виявиться простроченої, то вам загрожує штраф до 5 тис. Руб.

Але це і найбільш витратний варіант, адже не у кожного іноземця є зайві гроші і час на подібну поїздку.

Але це і найбільш витратний варіант, адже не у кожного іноземця є зайві гроші і час на подібну поїздку

Щоб продовжити міграційну карту без виїзду іноземець або приймаюча сторона (ПС) повинні звернутися до найближчого відділення ГУВМ МВС. Продовження МК відбувається при наявності заявки від ПС і вагомих причин для подальшого проживання в країні.

Строк продовжується без виїзду, якщо іноземець:

  • Отримав РВП або тільки подав прохання на його отримання (продовжується до видачі РВП);
  • Подав документи на вступ до громадянство РФ (Продовжується до винесення рішення);
  • Уклав трудову угоду і його роботодавець подав офіційне прохання до органів ГУВМ МВС про продовження терміну перебування (продовжується на період дії договору, але не більше 12 місяців з дня в'їзду в РФ);
  • Зарахований в один з вузів країни (на термін дії договору на надання освітніх послуг, але не більше 12 місяців, потім можливе подальше продовження);
  • Подав заяву про надання тимчасового притулку в РФ або порушує клопотання про продовження його терміну;
  • Отримав дозвіл на роботу або патент, а також клопотав про продовження цих документів.

Для українців зроблено виняток. Продовження міграційної карти для громадян України здійснюється при зверненні в ГУВМ МВС з паспортом і МК. На даний момент Міграційна служба отримала розпорядження про безперешкодне повторному продовження термінів перебування даної категорії громадян на період складної обстановки в Україні. Але зловживати цією тимчасовим заходом не потрібно, і бажано вчасно подбати про вирішення всіх питань з легалізацією свого подальшого перебування в країні, зокрема, подати прохання на отримання РВП або на видачу патенту.

Міграційне законодавство РФ діє на всій території Росії, включно з Кримом. Дозвільний термін перебування українців на півострові становить також 90 діб, але можливо його неодноразове продовження.

Документи для продовження МК

Для продовження МК, залежно від ситуації будуть потрібні документи:

  1. Заява від іноземця про необхідність продовження МК (приклад бланка можна скачати за посиланням , Але краще звернутися в ГУВМ МВС за актуальною версією);
  2. Копія трудового контракту, на підставі якого подається прохання про продовження МК;
  3. Заява від ПС про продовження терміну дії МК;
  4. Копії паспорта та МК;
  5. Дозвіл на роботу.

На підставі наданих документів співробітник ГУВМ МВС перевірить правильність заповнення паперів, переконається у відсутності у заявника порушень проживання в країні і винесе рішення про можливість продовження МК.

Важливий нюанс - міграційна карта не повинна бути прострочена на момент звернення в ГУВМ МВС.

Для громадян Білорусі і Казахстану існує деякий виняток - цим категоріям осіб для працевлаштування не потрібно отримувати дозвіл. Д ля продовження МК роботодавець даних осіб надає:

  • Заява від організації про продовження терміну перебування працевлаштованому в ній іноземцю;
  • Трудовий договір;
  • Копії паспорта та МК.

Міграційний облік

Отримання МК не означає, що ви можете залишатися в країні без подальшого обліку весь період дії міграційної карти. Іноземці, які перетинають кордон з візового документу, має право проживати в РФ весь період дії візи. Особи, які в'їжджають без віз, можуть перебувати в країні 7 діб без постановки на міграційний облік. Це, зокрема, відноситься до громадян Узбекистану. Для підданих ряду інших країн зроблено виняток:

Приїжджають з Таджикистану дозволено зупинитися в Росії без проходження реєстрації на 15 днів. Громадяни України мають право перебувати в РФ 3 місяці без повідомлення ГУВМ МВС про своє прибуття. Громадянам Митного союзу (Білорусі, Вірменії та Казахстану) дозволено проживати в країні 30 днів. Причому громадяни республіки Білорусь при в'їзді в РФ міграційну карту не заповнюють.

Процедура постановки на облік

Процедура постановки на облік

Якщо ви плануєте і далі проживати, навчатись або працювати в РФ, то повинні встати на міграційний облік . Ця процедура являє собою інформування органів ГУВМ МВС про своє прибуття в країну. Причому функція інформування покладається на приймаючу сторону (ПС), якій може бути:

  1. Громадянин РФ;
  2. Іноземець, який має ВНЖ РФ і постійно проживає в Росії;
  3. Організація, де працевлаштований іноземець і / або проживає;
  4. Висококваліфікований фахівець - іноземець, який має має в РФ житло, може подати прохання щодо членів своєї сім'ї;
  5. Адміністрація готелю, де зупинився іноземець.

Іноземець надає ПС паспорт і МК. На основі цих документів приймаюча сторона (наприклад, роботодавець) заповнює повідомлення про прибуття іноземного громадянина (його бланк можна скачати за посиланням ).

Далі приймаюча сторона передає зазначений бланк і копії паспорта та МК в органи ГУВМ МВС особисто або пересилає поштою. Ця процедура безкоштовна, держмито оплачувати не потрібно. Співробітник ГУВМ МВС, отримавши документи, проставляє відповідну відмітку про прийом і повертає відривну частину ПС. Далі цю частину бланка приймаюча сторона передає іноземцю.

Ви можете повідомити в ГУВМ МВС про своє прибуття і самостійно з письмової згоди ПС. Для цього необхідні документи:

  • Заповнений бланк повідомлення про прибуття;
  • Заява приймаючої сторони;
  • Копія паспорта та МК.

Іноземець знімається з обліку після виїзду з країни або реєстрації в новому місці його проживання (з попереднього він автоматично знімається).

Невиконання вимог про обов'язкову реєстрацію тягне за собою штраф і видворення. Штраф накладається як на іноземця, так і на приймаючу сторону. Причому його розмір для фізичних осіб становить 4 тис. Руб., Для організацій - 500 тис. Руб.

Іноземець зобов'язаний щорічно підтверджувати своє перебування в РФ шляхом подачі відповідної інформації в ГУВМ МВС.

Детальніше про правила міграційного обліку - на офіційній сторінці ГУВМ МВС .

Втрата або псування МК

Якщо ви втратили міграційну карту або сталася її псування, то слід протягом 3 днів звернутися до найближчого відділення ГУВМ МВС, з собою захопіть паспорт. Інспектор перевірить всю інформацію і видасть дублікат.

При своєчасному звернення за відновленням МК після псування або втрати штрафних санкцій не буде. Якщо іноземець, утративши МК, своєчасно не повідомляє про цей факт, то на нього може бути накладено штраф до 5 тис. Руб. з видворенням або без такого.

Санкції за невчасне продовження МК

Якщо термін дії МК закінчився, то іноземець зобов'язаний покинути межі РФ. У міграційній політиці Росії тимчасове перебування іноземців строго регламентовано законом і проживання в країні довше допустимого терміну вважається нелегальним.

  1. Якщо дія карти закінчилося і прострочення становить менше 30 днів, то порушника чекають штрафні санкції до 5 тис. Руб. і можливе видворення з країни.
  2. Якщо термін перевищено на 120 і більше доби, то встановлюється заборона на в'їзд на 3 роки, понад 180 днів - 5 років.
  3. Потрапити в Росію протягом 10 років не зможуть іноземці, незаконно перебували в РФ понад 270 діб, тобто більше року після закінчення дії МК.

Повторний візит в Росію до повного закінчення встановленого обмеження неможливий.

Важливий момент: у інтернеті часто зустрічаються різні пропозиції з продажу міграційних карт. Якщо подібні оголошення вам попадуться, то існує велика ймовірність, що ви маєте справу з шахраями. Документ неможливо купити - його видають уповноважені на це співробітники. В іншому випадку ви ризикуєте придбати підроблену папір, недостовірність якої швидко з'ясується при першій же перевірці, а вас, до всього іншого, ще й оштрафують.

Виїзд з РФ

Міграційна картка залишається в іноземця на протязі всього періоду проживання в РФ. По закінченню терміну дії картки, громадянин зобов'язаний виїхати з Росії. Залишаючи РФ, він пред'являє документ співробітникам Прикордонної служби. Якщо з якихось причин у вас не виявиться талона «Б», то прикордонники запропонують заповнити чистий бланк МК.

також рекомендуємо:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online