Як визначити межі земельної ділянки самому?

  1. Чи потрібно взагалі проводити межування?
  2. Як виконати узгодження меж ділянки?
  3. Хто вони - учасники узгодження?
  4. Які документи потрібні для уточнення меж земельної ділянки?
  5. Порядок погодження меж земельної ділянки.
  6. Що таке акт погодження меж?
  7. Як бути, якщо сусіди не хочуть підписувати акт узгодження?
  8. Як бути якщо адміністрація не підписує акт узгодження?
  9. Коли держава може зажадати виконати межування?
  10. Скільки коштує межування?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Визначити межі земельної ділянки (виконати межування) можна різними способами Визначити межі земельної ділянки (виконати межування) можна різними способами. Необхідність в цьому виникає тоді, коли потрібно виконати реєстрацію нерухомості і постановку її на кадастровий облік. Це неможливо зробити без встановлення чітких меж землеволодіння.

Якщо між власниками суміжних наділів є спори щодо меж, тоді потрібно провести попередні землевпорядні роботи. Їх має право зробити лише атестовані кадастрові інженери, які мають відповідний допуск СРО. Встановлення меж необхідно і тоді, коли сусіди вирішують звести раніше відсутню огорожу по межі.

Чи потрібно взагалі проводити межування?

процедура межування - обов'язковий етап при реєстрації права власності на землю. Однак, є винятки, коли реєстрація та перереєстрація права власності можлива без точних даних про межі:

  1. Земля була надана власнику для підсобного господарства, дачі, саду або городу, будівництва житла або гаража.
  2. Вже є правовстановлюючий документ, виданий власнику раніше без встановлення меж землі.
  3. Власник оформляє право власності на ділянку, виданий йому раніше на праві безстрокового користування.

При цьому власникам необхідно пам'ятати: перераховані виключення дійсні тільки до 01.01.2018 р, відповідно до п. 1 ст. 19 Закону про держреєстрацію. Після цієї дати неможливо буде зареєструвати (перереєструвати) право власності на землю без наявності чітких меж, встановлених в порядку межування. Таким чином, межування є обов'язковою процедурою для тих, хто в найближчому майбутньому має намір виконати будь-які операції з землею - продати, подарувати, заповісти і т.д. В іншому випадку процедуру можна відкласти, але пам'ятати: з часом можуть виникнути складності і суперечки з сусідами, а також збільшиться вартість проведення робіт.

Як виконати узгодження меж ділянки?

Межі суміжних ділянок вважаються узгодженими тоді, коли сусіди підписали акт про погодження меж. Робиться це двома способами:

  1. Самостійно ініціатором узгодження.
  2. Колективно в ході зборів учасників межування.

Починається процес з оповіщення зацікавлених осіб про межування. Закон вимагає обов'язково оповіщати учасників завчасно (за 1 місяць) до передбачуваної дати процедури. Зробити це можна двома способами:

  1. Особисто з'явитися сусідів і розповісти їм про майбутню процедуру під розпис в заздалегідь підготовленому оповіщенні.
  2. Розмістити у державній газеті про майбутню процедуру із зазначенням даних: інженер, який проводить процедуру, дата її проведення, місце проведення, кадастрові номери втягуються ділянок.

Якщо протягом місяця після публікації ніхто з сусідів не з'явився і не заявив протест, то процедура оповіщення вважається виконаним, а сусіди - приголосними з майбутніми роботами.

Хто вони - учасники узгодження?

Поділ земель (погодження меж) відбувається із залученням наступного переліку учасників:

  1. Власники всіх ділянок, чиї суміжні кордону потребують погодження.
  2. Представник місцевого органу самоврядування.
  3. Кадастровий інженер.

Як тільки акт узгодження підписаний всіма учасниками, на самій ділянці можуть бути виставлені межові знаки, на яких проставляються дата установки і кадастровий номер. Знаки не можна довільно переміщати, ламати, міняти на них написи, так як це є адміністративним порушенням, що тягне для порушника великий штраф.

Які документи потрібні для уточнення меж земельної ділянки?

Важливо в даному випадку наступне - уточнити межі земельної ділянки можливе лише тоді, коли раніше він був зареєстрований і поставлений на кадастровий облік. Якщо до цих пір цього зроблено не було, то спочатку необхідно поставити землю на облік.

Провести в порядку, встановленому законом, реєстрацію наділу може його власник або, на підставі довіреності, його довірена особа. Буде потрібно наступний пакет документації:

  • Паспорт власника або паспорта всіх співвласників даної ділянки (довіреність).
  • Виписка з ЕГРП.
  • План розділу ділянки (якщо мова йде про поділ землі між власниками).
  • Квитанція про оплату держмита (350 руб.).

Заявник подає тільки копії документів, пред'являючи при особистому зверненні їх оригінали.

Порядок погодження меж земельної ділянки.

Процедура погодження меж ділянок складається з декількох етапів, в яких завжди беруть участь кілька сторін. Всі основні моменти визначені в ст. 39 ФЗ №221 від 24.07.2007 р «Про кадастрової діяльності» в ред. від 03.07.2016 р Ініціатору межування потрібно:

  1. Направити від свого імені або від імені всіх учасників заяву в місцеву геодезичну організацію.
  2. Отримати консультацію з усіх питань і підписати контракт на проведення погодження меж ділянки.
  3. За 30 днів провести оповіщення всіх зацікавлених осіб.

У призначений в договорі час, із заздалегідь підготовленою схемою межування, кадастровий інженер проводить збір всіх учасників для підписання документа про погодження. Якщо сповіщені особи не з'явилися, то документ підписує в присутності інженера ініціатор. Оповіщення підшивається і направляється до Державного кадастру нерухомості.

Якщо ж раніше межування вже було виконано, а всі зміни належним порядком внесені в ЕГРН, то проводити узгодження взагалі не потрібно. Процедуру самостійно проводить кадастровий інженер, заносячи ранні зміни до присвоєними кадастровими номерами. Всі учасники отримують сповіщення через офіційні газети, а потім отримують повідомлення про те, що вони взяли участь в межування.

Що таке акт погодження меж?

Акт координування меж земельних ділянок - це документ, який є підставою для уточнення розміру наділів і їх меж. Його обов'язково підписують всі учасники, підтверджуючи свою згоду з установленими межами. Всі зміни заносяться в кадастр. Сам акт має встановлену законом форму і містить відомості:

  • Паспортні дані всіх учасників.
  • План ділянки (або ділянок).
  • Підсумок проведення погодження меж.
  • Заперечення учасників, якщо вони надходили.
  • Віза і підпис від імені кадастрового інженера.

Виправлення в такому документі не припустимі, як і помарки, закреслення, помилки. Якщо вони виявлені, то документ необхідно заново роздрукувати і завірити належним чином.

Як бути, якщо сусіди не хочуть підписувати акт узгодження?

У процесі складання акту погодження меж ділянок, сусіди можуть висловити свої претензії і заперечення У процесі складання акту погодження меж ділянок, сусіди можуть висловити свої претензії і заперечення. Це робиться в письмовій формі, причому в документі обов'язково потрібно вказати причину, по якій учасник відмовляється підписати акт.

Вирішити спір дешевше і швидше за все мирним шляхом. Якщо ви проти пропонованих меж, то необхідно направити прохання до Державного земельного кадастру, і попросити перевірити кордону за допомогою геодезичної зйомки. Спеціаліст з Державного кадастру нерухомості зробить перевірку, щоб встановити, яка зі сторін спору права.

Якщо перевірка не дала бажаного результату, можна подати скаргу до Прокуратури , І тільки після цього звертатися до світової або районний суд за місцем знаходження спірних ділянок. Позов про дозвіл межового конфлікту подається з обов'язковим додатком письмової відмови другої сторони відповідно кордонів. Якщо така відмова отримати не вдається, тоді додається доказ сповіщення другої сторони про майбутній розгляді у встановленій законом формі.

Велике значення має правильність формулювання позовних вимог. Краще довірити складання позову досвідченому земельному юристу. У заяві необхідно вказати мету позову: встановити геодезичні межі ділянки.

Якщо причиною для судового розгляду стали помилки, виявлені після проведення геодезичних робіт, то слід викласти прохання про визнання раніше встановлених меж суміжної ділянки недійсними, з внесенням змін до кадастру. До позовної заяви додаються такі документи:

  1. Виписки з ЕГРН для всіх, залучених в суперечку ділянок.
  2. Докази дотримання мирного порядку вирішення конфлікту.
  3. Результати проведення експертизи.
  4. Правовстановлюючих документація на ділянки.
  5. Кадастрові паспорта і паперу на розділ земель.
  6. Докази порушення кордонів.
  7. Копії повідомлень учасників про проведену процедуру межування.

Рішення суду за позовом є підставою для внесення змін до Росреестр.

Як бути якщо адміністрація не підписує акт узгодження?

Згідно ч.9 ст.38 ФЗ «Про державний кадастр нерухомості», коли виконується уточнення меж земель, то їх розташування встановлюють, спираючись на дані правовстановлюючої документації, а якщо її немає, то на документи, за якими кордону ділянки були визначені при його створенні . Якщо ж немає ні тих, ні інших документів, то за кордону приймаються ті, які існують за фактом більше 15 років або закріплені об'єктами штучного походження (огорожа).

Згідно п. 1 ч. 5 ст. 27 того ж закону, в кадастровому обліку заявнику може бути відмовлено тоді, коли за результатами проведених робіт, встановлена ​​площа більша за ту, що була вказана раніше, на величину, більшу мінімального розміру ділянки для даної категорії землекористування (якщо немає такого мінімального значення, то більше , ніж на 10%).

Таким чином, адміністрація, має право відмовити в здійсненні кадастрового обліку тільки в тому випадку, якщо за фактом виконаних геодезичних робіт, ваша ділянка виявився набагато більше того, що зазначений в раніше оформлених документах. У всіх інших випадках можна вимагати письмову відмову і звертатися з позовною заявою до суду.

Коли держава може зажадати виконати межування?

Подібна ситуація може виникнути в наступних випадках:

  1. Сталося привласнення території суміжних ділянок.
  2. Виявлена ​​помилка в реєстраційних даних при внесенні інформації в Росреестр.

Крім цього, можуть виникнути й інші обставини, наприклад:

  1. Ділянка використовується, але його реєстрація до сих пір не була виконана належним чином.
  2. Один і той же об'єкт має кілька координат по різним документам.
  3. Відсутні координати цієї ділянки.
  4. Точки, занесені в план місцевості, не відповідають отриманими координатами.

Без отримання точної інформації про межі ділянки із зазначенням координат опорних точок, не можна вирішити ні одну земельну суперечку. З цієї причини доручати виконання вимірювань слід тільки акредитованим фахівцям.

Скільки коштує межування?

Витрати на межування землі у всіх регіонах країни регламентовані Наказом Мінекономрозвитку від 18.01.2012 р №14 «Про затвердження методики визначення плати і граничних розмірів плати за проведення кадастрових робіт з метою видачі межового плану». Ця методика є обов'язковою для всіх підприємств, що входять в систему державного кадастру. Приватні ж підприємства мають право формувати розцінки самостійно.

Якщо додержуватися методики, то ціна межування формується, виходячи з трудомісткості виконання робіт і розрахункового значення нормо-години роботи кадастрового інженера. Наприклад, коли потрібно провести поділ ділянки на 2, то ціна роботи складе близько 9 тис. Руб.

Крім цього, на вартість виконання межування впливають такі чинники:

  • Розташування ділянки. У столичному і деяких інших регіонах ціни вище, ніж в інших в кілька разів.
  • Відстань ділянки від міської межі, чим далі - тим дорожче.
  • Категорія дозволеного землекористування.
  • Розміри ділянки.
  • Складність топографії району проведення геодезичних робіт.
  • Правовий питання: чи є суперечки про кордони з сусідами і між власниками.

Чи потрібно взагалі проводити межування?
Як виконати узгодження меж ділянки?
Хто вони - учасники узгодження?
Які документи потрібні для уточнення меж земельної ділянки?
Що таке акт погодження меж?
Як бути, якщо сусіди не хочуть підписувати акт узгодження?
Як бути якщо адміністрація не підписує акт узгодження?
Коли держава може зажадати виконати межування?
Скільки коштує межування?
Чи потрібно взагалі проводити межування?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online