Євген Сулес «Сто грам мрії»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Батько Хосе вийшов на балкон і довго мовчав Батько Хосе вийшов на балкон і довго мовчав. Люди стояли перед балконом і чекали.
- Я часто згадую людей з великого будинку на горі, - задумливо заговорив батько Хосе. - Цих бентежних і нещасних. Чого вони шукають, в які двері стукають? Їм випала справжня удача: вони потрапили до нашого міста, в місце спокою і тиші, в місце всілякої благодаті, позбавлене спокус світу. Але вони не оцінили цього дару і піддалися страшному спокусі. Вони покинули наше місто в пошуках кращого життя! О, ці пошуки! І я був молодий, і я колись перехворів цією заразою, і я мріяв про інше життя, і мене колись кликало нездійснене! Але я вчасно зрозумів одну просту річ, і це врятувало мене, - батько Хосе обвів очима городян. - Як ви думаєте, де зараз ті люди з великого будинку на горі?
Севара йшов повільно і слухав все, що говорив батько Хосе своїм гучним і важким, як два удари дзвону перед початком суботньої проповіді, голосом. При останніх словах Севара зупинився і затамував подих. Він представив Саті і Олександра, хто дивиться на березі безкрайнього, як пустеля, синьо-зеленого моря на білий, як весільна простирадло, екран, на якому показують картинки з чужих життів.
- Я скажу вам, де вони зараз, - продовжив батько Хосе, так підвищивши голос, що деякі жінки з перших рядів прикрили вуха. - Їх кістки лежать в пустелі без поховання,
очі виклювали ворони, а плоть з'їли шакали! Севара здригнувся. Море зникло, згоріло, як червоні вітрила.
- посіяти мрії пожнуть вогонь! Ті, хто шукає обрящут смерть, стукає відчинять двері пекла! Ось що я вчасно зрозумів, діти мої.
Батько Хосе помовчав і заговорив тихіше з тугою в голосі.
- Я дивлюся на вас, і мені боляче. Я боюся за вас, а особливо за молодих і недосвідчених дітей ваших, - батько Хосе закрив очі. - Я боюся за одного юнака з нашого міста, тому що знаю, що у нього на серці, - він знову відкрив очі і подивився вниз. - Як би я хотів зібрати всіх вас і зберегти. Загородити собою від страшних спокус життя!
Батько Хосе закрив обличчя руками.
- Рано чи пізно кожного з нас покличе нездійснене ... Коли ця біда прийде до вас у будинку, прийде до ваших дітей або до вас самим, женіть її геть, випалюйте вогнем і мечем з сердець і умів ваших! Приходьте до в'їзду в наше місто і вчитуйтесь в слова, залишені нам для науки Творцем нашого міста. Так допоможуть вони вам, як допомогли колись мені. Ідіть і сховайтеся в ваших домах, - батько Хосе подивився в небо. - На місто опускається ніч. Бережи вас Творець.
Його тонкі губи стали ще тонше. Багато жінок плакали. Вони розходилися по своїх домівках в мовчанні, несучи в собі вогонь слів, сказаних батьком Хосе.
Севара не пішов додому. Він бродив по спорожнілих вулицях серед сірих будинків. Від в'їзду в місто до гори, де колись стояв великий будинок, спускався до криниці, де познайомився з
Саті. Севара прислухався.
Рано чи пізно нездійснене покличе тебе ...
Севара воно кликало завжди. Спочатку це було просто томління, ложівшееся разом з ним в ліжко і довго не давало заснути. На кухні мати продовжувала займатися господарством.
Стару підлогу під її кроками злегка поскрипував. Було чутно, як щось вирує у великому казані, горіло тьмяне світло, і тінь матері падала в кімнату прямо на ліжко, де лежали
Севара та ловлення.
Коли він все-таки засипав, йому продовжувала снитися кухня, великий котел і мати. Коли він прокидався, вона вже знову була на кухні, розмовляла з батьком, і здавалося, що вона вовсё не лягає спати.
Але одного разу він побачив, як вона спить. Севара повернувся додому зі школи і побачив, що мати лежить на ліжку. Її руки були акуратно складені на грудях, а обличчя було біле, як у фарфоровій принцеси з музичної шкатулки, яку він бачив на ярмарку минулої весни. Вона була дуже спокійна і красива. Севара задивився.

Всього переглядів:

Чого вони шукають, в які двері стукають?
Як ви думаєте, де зараз ті люди з великого будинку на горі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online