Як платити податок на нерухомість в 2017 в Україні.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На початку липня 2017 року платники податків - фізичні особи, власники нерухомості, за місцем своєї реєстрації можуть отримати податкові повідомлення-рішення про сплату податку на житлову і нежитлову нерухомість за 2016 рік у яких будуть визначені суми і вказані реквізити на які необхідно сплатити суму податку. Що підпадає під поняття житлової та нежитлової нерухомості? Який розмір ставки податку? Є пільги? Платити чи не платити податок на нерухомість в районі проведення АТО?

Що підпадає під поняття житлової та нежитлової нерухомості?

Податком обкладається як нерухомість, в якій можна жити (будинок, квартира), так і господарські споруди, до яких відносяться сараї та гаражі, майстерні з літніми кухнями, хліви для худоби, льохи для зберігання продуктів тощо. Наприклад, якщо у вас є будинок і поруч льох для зберігання продуктів. За будинок платимо за певною ставкою для житлової нерухомості, а за льох для зберігання продуктів як за нежитлову нерухомість. Враховується вся площа, вона і оподатковується, як для житлової, так і нежитлової нерухомості.

Який розмір ставки податку?

З 2017 року відповідно до Податкового кодексу України ставки податку для об'єктів житлової та / або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад, створених відповідно до законодавства і перспективним планом формування територій громад , в залежності від місця розташування (зональності) і типів таких об'єктів нерухомості в розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом а 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.м житлової та / або нежитлової нерухомості.

Податковим кодексом України встановлено, що органи місцевого самоврядування вже повинні були встановити ставку податку на нерухомість на 2017 рік до 15.07.2016 року. Оскільки в кінці 2016 року були прийняті зміни в законодавстві про зміну розміру заробітної плати, то на початку 2017 року була затверджена, що прийняті рішення органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків і зборів не застосовуються вимоги, щодо оприлюднення за шість місяців до початку нового бюджетного періоду ставок, пільг. Іншими словами, нові ставки податку, необхідно дізнаватися в органах місцевого самоврядування. Але до моменту прийняття нових рішень по ставці податку з нерухомості в 2017 році, платники цього податку застосовують уже певну ставку податку місцевим самоврядуванням із застосуванням коефіцієнта 0,5.

Чи є пільги?

1) Два умови, при наявності яких пільги з податку на нерухомість не надаються фізичним особам. З 2017 року пільги з податку для фізичних осіб не застосовуються до:

- житлової нерухомості, якщо їх площа перевищує 5-кратний розмір неоподатковуваної площі;

Неоподатковувана площа:

  • для квартири / квартир незалежно від їх кількості - 60 кв. метрів;
  • для житлового будинку / будинків незалежно від їх кількості - 120 кв. метрів;
  • для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (в разі одночасного перебування у власності платника податків квартири / квартир та житлового будинку / будинків, в тому числі їх частин) - 180 кв. метрів.

- житлової нерухомості, яка використовується їх власниками з метою отримання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, що використовуються у підприємницькій діяльності).

Таким чином, пільги для сплати податку на нерухомість полягають у звільненні від сплати податку на нерухомість власників

  • квартири / квартир незалежно від їх кількості площею до 60 кв. метрів;
  • житлового будинку / будинків незалежно від їх кількості площею до 120 кв. метрів;
  • різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (в разі одночасного перебування у власності платника податків квартири / квартир та житлового будинку / будинків, в тому числі їх частин) площею до 180 кв. метрів.

Крім того, повністю звільнені від сплати податку власники житлової нерухомості, який одночасно є членами багатодітної або прийомної сім'ї, в якій виховуються п'ять і більше дітей. Пільги встановлюють органи місцевого самоврядування, які при встановленні пільги з податку на нерухомість можуть враховувати не тільки тип майна, що є об'єктом оподаткування, а й майновий стан і рівень доходів фізосіб.

Платити чи не платити податок на нерухомість в районі проведення АТО?

Всім відомо, що відповідно до наказу АТЦ при СБУ встановлено, що район проведення АТО - це Донецька і Луганська області повністю. Але, Податковим кодексом України передбачено, що - об'єкти житлової та нежитлової нерухомості, розташовані на тимчасово окупованій території і / або території населених пунктів на лінії зіткнення, які знаходяться у власності фізичних осіб, які не є об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, в період з 14 квітня 2014 з 31 грудня року, в якому завершено проведення антитерористичної операції.

У тому ж Податковому кодексі передбачено:

тимчасово окупована територія - територія окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, визначена відповідно до Постановою Верховної Ради України «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями» , На якій органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, визначається Кабінетом Міністрів України; територія населених пунктів на лінії зіткнення - територія населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення, перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України.

Таким чином від сплати податку на нерухомість звільняється не вся нерухомість, розташована в Донецькій і Луганській областях.

Публікація підготовлена ​​в рамках проекту «Забезпечення правового захисту внутрішньо переміщених осіб», який реалізується ГО "ДОНБАС СОС" спільно з ГО "ПРАВОЗАХИСНИЙ РАДА УКРАЇНИ" за підтримки Європейського союзу. Зміст публікації не відображує офіційну позицію Європейського Союзу.

Що підпадає під поняття житлової та нежитлової нерухомості?
Який розмір ставки податку?
Є пільги?
Платити чи не платити податок на нерухомість в районі проведення АТО?
Що підпадає під поняття житлової та нежитлової нерухомості?
Який розмір ставки податку?
Платити чи не платити податок на нерухомість в районі проведення АТО?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online